» »

SCO proti IBM

SCO proti IBM

ank ::

Zanima me kaj mislite o tožbi SC0-ja proti IBM-u.Osebno sem proti;((

Če ste enakega mnenja imate tu še povezavo za podpis peticije o prekinitvi tožbe:
Sign the petition to end the SCO-IBM lawsuit!8-)

Brane2 ::

Kako si lahko za ali proti, če ne poznaš stvari ?

Ne poznaš je, ker je pač ne moreš, saj SCO svojih "dokazov" še ni pokazal javnosti...

Pa tudi če bi jih poznal, kakšne zveze ima to ali si za ali proti v nečem, kar je očitno stvar samo SCOja, IBMa in sodišča ?

Osebno upam in pričakujem da jih bo IBM dodobra zbrcal tam kjer sonce ne sije, ampak to je moje osebno mnenje, pravzaprav bolj želja, ki se je oblikovala ob prebranih novicah.

Videti je, kot da večino dela pri SCOju opravljajo pravniki in ne razvojniki-pa še to precej negotovo.
Stalno tipajo teren. Najprej so težili IBMu, nato omenjali SUse in RedHat pa fintirali da bi lahko tožili celo Linusa itd.

Z zanimanjem spremljam stvar. Iz tega se znajio izcimiti tudi dobre stvari za nas. Lahko bi recimo v evropski birokraciji dokončno sprevideli neumnost patentiranja softverja, vsaj na način kot topočnejo ameri danes. To bi bnla že recimo zame prva prava dobra novica v evropski uniji odkar se kao nekako štejemo zraven...

mathjazz ::

Brane2:
To še zdaleč ni "stvar samo SCOja, IBMa in sodišča". Posledice imajo lahko potencialno katastrofalen učinek za ves svet Linuxa. Zakaj pa bi potem bili odzivi skupnosti tako agresivni in čemu bi imeli peticijo?

Drugače pa se mi zdi, da SCO išče zadnjo bilko pred totalni bankrotom. In zaenkrat so sila neuspešni, kar je, sila prav.

Če se ne motim, obstaja celo verjetnost, da Novell ali Sun tožil SCO prav zaradi pravic nad lastništvom Unixa. Kdor se igra z ognjem ...
www.getfirefox.com

noraguta ::

mnja , nevem zakaj bi mel to vpliv na linux comunity. koda se bo nanovo spisala kot se je v primeru BSD-ja. ce pa je krsil IBM pogodbo in ima SCO res pravico nad njo,naj IBM placa.z izdelki izdelke temeljecimi na open sourcu namrec zelo lepo sluzi.comunity to ne prizadane, prizadane samo tisti del ,ki izvaja producentstvo na linuxom. ki pa je va casu broad-banda ze malo anahronicen pojem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

Brane2 ::

noraguta:

Se strinjam.

BigWhale ::

Petek trinajstega je IBM ze rekel ne SCOju. Kar je edino prav. MSFT na nek nacin stoji za SCOjem v njihovem pohodu proti Linuxu.

Cel hec pa je, da SCO noce pokazat 'dokazov' oz kode, ki naj bi bila sporna, ker je to pac njihov IP. Nekako pa jim ni jasno, da ta koda, vsaj po njihovih trditvah, laufa ze na miljonih masin in je celo v Linux Kernelu. Torej, nocejo pokazati nekar kar ze vsi poznajo...

Good one...

Ah well, IBM will kick butt,...

kopernik ::

noraguta:
> naj IBM placa.z izdelki izdelke temeljecimi na open sourcu namrec zelo lepo sluzi

IBM je ful kode "podaril" open-source comunity-ju. Mislim da precej več kot SCO ali Microsoft...

lp

noraguta ::

razen eclipsa(ki je bil v zacetku miloreceno vreca hroscev) in nekaj java knjiznic nevem kaj je se podaril. ob tem pa za prepakiranga apacheja in tomcata zahteva lepih 6k$ ce se ne motim. vsaj dve leti nazaj so bile cene tam nekje.

vendar se to ne tice SCO-ja. Temvec ce je IBM res spustil kodo potem je SCO povsem upravicen do odskodnine. Dokazi pa se predlagajo na sodiscu, ce se kaj vem.Nikomur ne pase , da mu nekdo da nekdo drug razpolaga z tvojim "kapitalom" , ce se sam seveda ne strinjas s tem.Ce pa so pri IBM tako radodarni pa naj releasajo se svoje MQSeries v open source.

kopernik ::

noraguta:
>razen eclipsa(ki je bil v zacetku miloreceno vreca hroscev)

LOL, eclipse je pa eden največjih open-source projektov.
Kot bi rekel, razen linuxa ni linus torvalds dal nič v open-source.
In Eclipse JE de facto eno najboljših IDE okolij.

noraguta ::

je postal. dosti bolj po zaslugi comunity in ostalih podjetije kot pa IBM-a(prvi release je bil miloreceno slab).Glede tega pa da je eden najvecjih open-source projektov, je pa to stvar presoje.

dr.J ::

Sicer pa je kodo pod GPL objavil tudi sam SCO znotraj UnitedLinux projekta (iz katerega je kasneje sicer izstopil, pa so what).

Naj povedo, kaj v kodi je sporno (zanimivo bi bilo videti, kaj vse so oni od open source projektov vključili v njihovo IP...).

Zato jim želim (SCOju), da izgubijo tožbo. Potem bodo morali tudi drugi malce pospraviti nakradene OSS vrstice iz svojih oh-in-sploh programov.

IBM pa se s pomočjo Linuxa brani pred M$ in nič drugega. SCOju glede na nikakršno prodajo ni ostalo drugega kot tožarjenje.

roscha ::

Vsi ste malo kiksnili poanto tlele. SCO se v bistvu kurči zaradi nečesa, kar bojda sploh ni njihovo. Novell je pred kakimi 14 dnevi v odprtem pismu lepo razložil, da NIKOLI ni SCOju prodal UNIX system V avtorskih pravic, pač pa samo licenco za uporabo kode. Torej? SCO se toži zaradi nečesa kar sploh ni njegovo... Rezultat pa bo nekaj boljšega. Z drugo besedo SCO bo šel k vragu, zraven pa še 1MLRD $ od Mikrodreka, ki je "panično" kupil nekaj, kar SCO v resnici nima. Hehe.


by!

roscha ::

Aja še 2 linka:

Novellovo odprto pismo SCOju

SCOjev odgovor (bolj čudne sorte)

noraguta ::

nismo kiksniki , ker je novel dva dni nazaj umaknil izjavo.

roscha ::

Opala a res? Za posrat. Potem se opravičujem da stare novice prodajam. Tole je skoz večja zbrka... No ja v glavnem, se sploh ne sekiram... Če bo pa linux vrag uzel :D (no to se v resnici ne bo zgodilo) bom pa razmislil o freeBSD-ju. M$ never again!

noraguta ::

ma kje nav linuxa hudic vzel, to je boj zasluzkarjev. koda se bo nanovo spisala, ce je sporna pa IBM bo moral malo iz zepa pljunit po vsej vrjetnosti ne miljardo. ce bo dokazano kar trdi SCO. sicer je pa v open source kar nekaj perspektivnih kernelov, v katere bi bilo smiselno vlozit malo truda. konkurenca pac ne skodi.

noraguta ::

no pa so se le zjasnili kaj jih zul.

JFS (Journalling File System).
NUMA (Non Uniform Memory Access), a SGI/Stanford collaboration.
RCU (Read-Copy-Update).
SMP (Symmetrical Multi-Processing).

vsaj za numo obstajajo ze alternativne implementacije(v x64 kernel veji).

pa SMP tudi ne bo velik problem.

vec
http://www.byte.com/documents/s=8276/byt1055784622054/0616_marshall.html

dr.J ::

Z JFS se itak nihče ne pohvali. Saj ima super nadomestek: SGI XFS.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čigav je Unix? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
539334 (6655) borchi
»

Bomo v Longhornu lahko poganjali *nix programe?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
132546 (2546) CaqKa
»

Odprta koda tudi na zasedanje vlade

Oddelek: Loža
342195 (1696) BigWhale
»

Se je SCO polastil Linuxa?

Oddelek: Operacijski sistemi
181850 (1580) DMouse

Več podobnih tem