» »

ISC 2016

ISC 2016

pegasus ::

Kot že minula leta smo tudi letos tu, kjer se meša cel HPC svet. Udarno kitjasko novico ste verjetno že zasledili. Naj omenim, da gre le za linpack stunt, ki za realne probleme ni nevemkako uporaben. Na HPCG namreč dosega le 0.3% teoretične zmogljivosti ...

Novice in zanimivosti bom dodajal, ko se spotaknem obnje.

pegasus ::

Intel pripravil odličen "crystall ball" talk ... otroci, računalništva kot ga poznate, je konec. Sledi obdobje (~2030) ozko namenskih naprav ... enostavno zato, ker je general purpose computing preveč neučinkovito. Ja, ekonomika je kurba ;)

pegasus ::

Razstavni prostor ... Intel KNL je vsepovsod, ali v obliki Intel Ninja development škatel, ali pa v kaki custom rack izvedbi, ponavadi z vodnim hlajenjem. Ki je skoraj potrebno, ker ima zadeva tdp prek 200w. Druga stvar ki je vseposod so FPGAji, videti je nekaj res impresivnih plat. Moti me le to, da so intesenti za ta tech ponavadi tričrkovne agencije in banksterji ...

pegasus ::

Ravnokar opazil: tole je revolucija ... vesel sem, da nekdo to zares razvija :)

pegasus ::

Nvidia je letos na Dellovem štantu. Veliko imajo za povedat o P100, DGX1 in nvlinku (ki fizično ni enak PCIe), ko pa jih vprašaš, zakaj nimajo memory sharinga s CPUjem tako kot ima amd hsa, se pa kar nehajo pogovarjati ... luzerji.

pegasus ::

Veliko se dogaja na storage področju. Kasete so še žive in migajo, diski nekako ne vedo več kam bi se dali, videti je že nekaj škatel polnih nvme flasha, 3dxpoint & sorodne tehnologije so že v labih in z njimi se ukvarja cel kup projektov ... Obeta se nam odmik od posix datotečnih sistemov, obljubljajo se object storagei z granulacijo do 1 bajt, nvdimmi se pripenjajo direktno na cpu memory bus, persistant memory odpira mnoge nove možnosti ... Zanimiv čas.

pegasus ::

Zanimive stvari se dogajajo tudi na preseku hpcja in machine learninga. Poba iz Baiduja je povedal, da je machine learning tako uspešen ravno zato, ker je tako butast in da je zanj linpack še preveč kompliciran test. Machine learning odlično laufa na mašinah, ki imajo dobre linpack rezultate (od tu motivacija za kitajski #1 stroj), Baidu pa ima težave s premetavanjem podatkov po datotečnih sistemih in trenutno niso zadovoljni z nobenim.

Brane22 ::

Ne vem no. Intlovi pogledi v prihodnost, vsaj zadnje ćase, niso glih na ravno Nostradamusovih veleumov.

Ne bi bilo prvič, da jih kdo, ki je bil prej pod radarjem, scat pelje.

pegasus ::

Še študenti ... letos smo videli kar 12 ekip, prvič pa so bile zastopane vse aktualne arhitekture, poleg intla še power in arm. V ekipah je bilo tudi kar nekaj deklet, ena ekipa iz USA pa je bila v celoti ženska. Ponovno je padel linpack rekord, tudi zmagovalci so že znani - ekipa Južne Afrike. Tam dol res nekaj počnejo prav :)

vostok_1 ::

pegasus je izjavil:

Intel pripravil odličen "crystall ball" talk ... otroci, računalništva kot ga poznate, je konec. Sledi obdobje (~2030) ozko namenskih naprav ... enostavno zato, ker je general purpose computing preveč neučinkovito. Ja, ekonomika je kurba ;)


V bistvu se kar strinjam. Univerzalnost ne da ni uporabna več, ampak neekonomična. Razvoj in izdelava čipov pa je itak run of the mill dandanes. Fizični zid smo itak že skoraj zadeli.

Bo zanimivo (in žalostno) videt, kam bo pot nas nesla. Jz osebno se za naslednji pc nagibam bodisi 13laptop ali tisti NUC in podobni.
Ustreza praktično vsemu ka rabim. USB3 in podobno, pa so itak že dovolj hitri za solidno periferijo. Igrc pa žal ne špilam več tolk. Tk da.
End of an era.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

pegasus ::

Poslušal sem talk od Rikena, ki uporavlja japonski K stroj. Tretjino elektrike generirajo lokalno s plinsko turbino, dve tretjini jo vlečejo iz omrežja. Paro iz turbin uporabljajo za pogon hladilnih sistemov. Dosegajo PUE med 1.35 in 1.45, elektrika + plin za vse skupaj pa jih letno stane cca $25M, tako da se trudijo za vsak procent izboljšave pri optimizaciji hladilnih sistemov.
K je še vedno na vrhu HPCG lestvice in zaslužen za nekaj impresivnih znanstvenih rezultatov. Naslednik se že načrtuje, online bo 2020 in bo osnovan na ARM64 jedrih.

Nekaj fotk: http://nerv.eu.org/2016-06-21-isc16/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pegasus ()

pegasus ::

Še theregister blogi o študentariji: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

pegasus ::

Tole so zapiski iz "crystall ball" intlovega talka, ki sem ga omenil zgoraj. Vredno branja.

pegasus ::

Tale talk je bil na exascale segmentu dogodka. Evropa končno resno vlaga v hardver :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ISC 2019

Oddelek: Znanost in tehnologija
261654 (964) pegasus
»

ISC 2018

Oddelek: Znanost in tehnologija
111305 (1011) pegasus
»

ISC 2017

Oddelek: Znanost in tehnologija
141130 (686) pegasus
»

Softwer za Upravljanje in mreža

Oddelek: Programska oprema
221773 (1333) Blisk
»

Ali obstaja kakšen mod(dodatek) za kazaa-proti laganju

Oddelek: Omrežja in internet
6885 (779) Alec999

Več podobnih tem