» »

ISC15

ISC15

pegasus ::

Tako kot lani, smo spet tukaj. Novice v kratkem.

pegasus ::

Na top500 je edina novost v top10 cray sistem univerze kralja Abdulaha v Savdski Arabiji. Vse ostalo stagnira, ali ni denarja ali ni tehnologije. Povprečna starost sistemov na top500 je poletela v nebo in je sedaj že prek 3.2 leta (dolgoletno povprečje okrog 1.2 leta). Še je vidna rast zmogljivosti v cpu-only sistemih, a razni acceleratorji že dolgo odvzemajo levji delež skupne zmogljivosti sistemov. Zanimiva je primerjava med top500 rezultati in rezultati nagrajencev Gordon Brown Awarda - dosegajo od 20% do 180% najhitrejše mašine tistega leta, a so v povprečju okrog 50%. Če je torej nahitrejša znanstvena koda nekega leta le okrog 50% najhitrejše mašine, kakšne so šele številke pri povprečni znanstveni kodi ... Skratka programerji, veliko dela vas še čaka, da znanstvenikom pomagate prilagoditi njihove algoritme na aktualen hardver.

pegasus ::

Eno ime, ki ga bo potrebno podrobenje spremljat: Cavium.

pegasus ::

Razstavni prostor je kar zanimiv ... IBM je Intlu pokazal vrata in HP mu je takoj ponudil prenočišče. Vodno hlajenje vsepovsod, opaziti je tudi nekaj novih imen in obrazov. Študenti že veselo matrajo svoje 3kW clustre :) Jutri si moram ogledat še proscha.

pegasus ::

Majster iz univerze v Frankfurtu je ravnokar razložil, kako so zgradili hpc building za 1.3€/W moči ... fully water cooled, AMD gpus. Impresiven dosežek, ker so realne cene od 5€/W navzgor.

pegasus ::

Novice že prihajajo na web ...
top500 prvič in drugič
Kaj se že ve o intel omnipath in knights landing
intel+hp
Nova, zanimiva imena
... in še kaj, kar najdete kje drugje.

pegasus ::

Teta iz NUDT je ravnokar napovedala, da bodo v Tianhe-2 zamenjali mice z knight landing in tako povečali zmogljivost na 100PF. Vendar še ne letos, fertik bo šele zgodaj naslednje leto. Tianhe-2A prihaja ...

pegasus ::

Pravzaprav ne bodo knight landingi, ampak kar njihovi lastni DSP based acceleratorji. Obljubljajo 4TF iz 200w ter OpenMP programski model. Zanimivo ...

Isotropic ::

a kongres slučajno ni dovolil prodaje KL?

so kaj povedali o skylake?

pegasus ::

Nekaj foto utrinkov ...

Pol prazen sejem. Pogrešali nekaj velikih imen, recimo nvidia sploh ni imela svojega štanta.



Samsung stric je rekel: "it's good times to be in memory business". Ja, se strinjam.


HP je predstavil bolj realistične načrte za "the machine":

Poraja se vprašanje, ali so do tega prišli pred ali po poroki z Intlom ;)


Facebook machine na mellanox štantu:

4 take kartice s xeon D proci pridejo v 1/3 2U škatle in si delijo eno mrežno kartico. Za naslednjo generacijo napovedujejo še manjše kartice, tako da jih bo 6 na 1/3 škatle.


Ne se sprehajat mimo, ker zmotite virtualni zračni tok ;)



Švicarji imajo kartonast štant. Odlična ideja, kapo dol. Še na "stolih" se da normalno sedet. Rich se ravnokar pripravlja na intervju.


Ob teh slajdih je cela dvorana zacvrčala z zvoki fotičev ;)



Isotropic: ja, teta se ni čisto dobro zjasnila, od kod "zamuda" pri dobavi KNL, a se je pozneje na hodniku zvedelo, da US niso dovolili prodaje.


Ta slika ima vsaj dve interpretaciji ;)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

pegasus ::

Human brain project bo poleg vsega silnega hardvera od sebe dal tudi dve "rasberry" sized kartici, eno "von neumann" z do 72 arm cori, drugo "brain inspired" z do 100k nevroni. Pričakujem zanimive aplikacije študentarije, predvsem ta z nevroni se mi zdi da bo uporabna v kakih robotskih fuzbal tekmah :D

pegasus ::

Prijatelji na numascale so mi potrdili, da imajo licenco za QPI in da razvijajo rešitev za E7 xeone, s katero bodo konkurirali bullu, SGI UV in sorodnim rešitvam. Impresivno, želim jim uspeh.

Če kdo rabi, imajo cca 70 ibm x3755 škatel na zalogi in jih dajo po polovični ceni z njihovimi karticam for free. Če rabite memory bandwidth (kdo ga pa ne), je to to.

čuhalev ::

Vse o strojni opremi.

En dan sem se spustil v ta HPC segment, sem takoj zaznal pomanjkanje programske opreme, ki bi znala izkoristiti HPC samodejno (seveda morajo tudi algoritmi primerni). Recimo, če sem navajen na Matlab, potem pričakujem, da bo zame kot uporabnika izgledalo vse enako tudi na HPC, le da bodo izračuni hitreje končani in da se bo lahko računalo z večjimi matrikami. Ljudjem nekako ni v interesu znati še programiranje za HPC.

Sem se pa spraševal, ali je bolje imeti manj hitrejših jeder ali več počasnejših, če je število jeder * hitrost = konstanta.

pegasus ::

Če si navajen na matlab, si oglej scilab in julio.
Programiranje (in še bolj izkoristek) teh velikih mašin je konstatnen vir frustracij na vseh nivojih. Bolj ko imaš fancy stroj, več časa moraš vložiti v programiranje, kar ni poceni. Mogoče ima še najbolj izdelan pristop tu intel, ki trdi, da če speglaš kodo za xeone, bo dobro tekla tudi na phijih.

Kar pa se drugega vprašanja tiče, je pravilen odgovor "it depends". Predvsem se moraš vprašati, kako aritmetično intenzivni so tvoji algoritmi. Če delajo veliko operacij nad malo podatki (ki idealno sedejo v L2 ali L3), ti bo več corov prineslo boljše rezultate. Če delajo malo operacij nad veliko podatki, ti bo manj hitrejših corov prineslo boljše rezultate. Ob predpostavki, da imata obe konfiguraciji corov isti memory subsystem in isti memory bandwidth.

pegasus ::

Študentarija že praznuje. Rezultati: indijci so odnesli najitrejši linpack (10.7TF v 3kW, nov rekord), tretje mesto university of science & technology china, drugo mesto južna afrika (lanski zmagovalci), prvo mesto tsinghua. Čestitke.

pegasus ::

Še nekaj fotk mi je ostalo ...

Letos učijo plavati tudi že diske :)


To Intel obljublja za prihodnost ... vrnitev k velikim vektorjem ...


... ki naj bi prinesli take pohitritve

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

pegasus ::

In še pregled dogajanja v čivkosferi: ponedeljek, torek, sreda, četrtek.

pegasus ::

Lušten review by RichReport:

pegasus ::

S čim so se igrali študenti: http://www.theregister.co.uk/2015/07/24...
Res škoda za ekipo iz estonije, da jim ni uspelo dostavit vsega hardvera na event ...

pegasus ::

Predstavitev evropskih ekip: http://www.theregister.co.uk/2015/08/06...

pegasus ::

Odličen povzetek, kam gre ta svet ... pozabite single threaded performance, intel že fantazira o procih s 4k jedri.

pegasus ::

Predstavitev azijskih ekip: http://www.theregister.co.uk/2015/08/11...

pegasus ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ISC 2019

Oddelek: Znanost in tehnologija
261654 (964) pegasus
»

ISC 2018

Oddelek: Znanost in tehnologija
111304 (1010) pegasus
»

Lestvica TOP500 je osvežena

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
105000 (2694) Mr.B
»

ISC14

Oddelek: Znanost in tehnologija
212982 (2070) pegasus
»

ISC13 Lepizig

Oddelek: Znanost in tehnologija
161793 (1252) pegasus

Več podobnih tem