» »

ISC 2017

ISC 2017

pegasus ::

Ponovno sem tukaj, tokrat v normalni vlogi kupca. Letos se obeta kar nekaj zanimivosti, med drugim uradne obelodanitve novih intel in amd procov.

Za začetek svež top500 ... s skromnimi spremembami. Na tretje mesto je prišel švicarski Cray XC50 (poimenovan Piz Daint). Stagniranje rasti je sedaj že toliko let pod moorovim zakonom, da so že sposobni narisati nove, bolj položne smernice za prihodnost. Obeti tako zaenkrat kažejo na realni exaflop nekoč po 2022. Podobno kaže tudi green500; trenutni top dosežek je 14.11 Gflops/W, za exaflop arhitekturo je potrebno doseči prek 50 Gf/W. To si obetajo s klasično cpu+gpu arhitekturo s post-volta gpujem. Zanimiva opazka je, da je darpa exascale report izpred 10ih let zelo dobro predvidel razvoj. Vprašanje, ki se pod vtisom AI hypea poraja pa je, ali so to sploh mašine, ki jih potrebujemo. Xtop500 seznami se zadnja leta kar množijo, kar namiguje, da različni problemi potrebujejo različne pristope k dizajnu hardvera in softvera. Prihodnost bo torej še zelo zanimiva ...

zee ::

Ima Intel v načrtu kakšno novejšo in hitrejšo verzijo KNL-a? Intel phi ni slab, vendar je kar počasen.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

pegasus ::

Gotovo, a letos so na sporedu skylake xeoni. Je pa povsod še več fpgajev kot lani, tokrat s predpono intel ;)
Moram iti na fpga bof, da vidim kako se te reči sploh programira in kaj pravijo userji ...

pegasus ::

Amd se obelodani danes 5pm v Austinu, torej bodo inormacije tu jutri. Intel bo povedal več 12. julija.

Veliko govora gre v smeri storage class memory in kako prevesti uveljavljeni read-modify-write v aplikacijah na prihajajoči load-store model. Pojavlja se že ločnica med "flops design" hpcji in "byte design" hpcji za big data. Dobrodošle so iniciative kot je top io500, upam da se primejo.

pegasus ::

Gužva na razstavišču je občutno večja kot minula leta. Izgleda kot da je ekonomske krize že konec ali pa AI buzz privablja nove ljudi v hpc svet.

Gigabyte bo first to market z amd piksnami. Povedali so mi, da je zadeva performančno tam tam s skylake xeoni, a z manjšo porabo in mnogo več IOja. Kar se danes rabi bolj kot flopse.
Gigabyte na sploh cilja na alernativce, imajo tudi zanimivo cavium piksno. Arm svet obljublja prave hpc čipe naslednje leto, Fujitsu pa itak govori samo še o post-kei arhitekturi, drugo zanje ne obstaja več.

Danes je tu AI dan, ki se ga bom potrudil ignorirati. Še preveč megle in premalo oprijemljivih reči. Sem pa našel ljudi, ki so postavili 40MW mining datacenter, fully 3M cooled ;)

zee ::

Nalepi se kaksno slikco. ;)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

pegasus ::

Pezy ima najbolj impresivne dizajne ;) pisledica tega, da so japonci na tesnem s prostorom ...

pegasus ::

Wow NEC si pa upa ... Svojo linijo vektorskih strojev kot zadnjega od dinozavrov še kar nočejo pokopati. Najnovejša iteracija je v obliki pci kartice, obljubljajo prek 150GB/s per core in neznano število jeder, skupaj na streamu >> volta. Skupaj z "easy fortran programming" in "best price per memory bandwidth". Očitno imajo še dovolj strank, ki razumejo kje je bottleneck in kako ga odpraviti ...

pegasus ::

https://www.theregister.co.uk/2017/06/2... ... Polno študentarije tudi letos. Še vedno čakam domače junake ... Sedaj imamo možnost ponudit mentorje, šolanje, hardver in plačane potne stroške. Samo še ekipo rabimo ...

pegasus ::

Študentje so letos ponovno postavili linpack rekord. Ki ni samo malo večji od lanskega, je kar 3x večji od lanskega o.O GPUji očitno opravijo svoje ...

Brane22 ::

Par vprašanj okrog ThreadRipperja ( mogoče tam lahko povprašaš kje koga):

- cena 16C modelov ima nizek prag. Baje se bo začelo pri $650.
- ravno tako je podani TDP nastavljiv v nekih mejah

Vprašanja:

- bodo vse variante v teh okvirjih ali se pričakuje kaka verzija z recimo 200 ali 300W TDP za domače norc em entuziaste ?
- je planirana kaka mešana varianta - 16C CPU + GPU ala Raven Ridge, samo 4x večja
- je kdo zinu kaj recimo o ThreadRipper platah z veliko video izhodi ( recimo 6 DP )
- je blo kaj govora o variacijah z buffered non/ECC ramom ?

- če si vidu katero od teh plat ( sploh pa Gigabyte), imajo nekje normalen VRM ali kaj posebnega ?
MIslim, je kje kaj kar bi lahko dajalo 200-300-400W trajno ?
On a journey of life I chose a psycho path...

pegasus ::

Prepozno, danes so že začeli pospravljati.

Boarde lahko že vidiš online vsaj pri supermicru. Verjamem da je napajanje zdimenzionirano za stabilno delovanje v okviru normalnih pogojev. Kar je izven, si doma zlotaj sam ;)

Isotropic ::

kako pa kaže za european exascale? v ameriki ni dvoma, da je dost keša, takšnega ali drugačnega (secret).

pegasus ::

Pa ravno američani so največ jamrali ;)
Kitajci so rekli exascale 2020, tako ali drugače ...
Japonci niso obljubili nič, a sodeč po dosežkih na kei mašini, bo fujitsu spet naredil nekaj impresivnega.
Rusija niti ni v igri ...
Evropa vlaga čez miljardo evrov v cel pušeljc projektov po celem spektru, od hardvera, softvera, storagea, interkonektov, science productivity ... Še lani sem pri enem svetil tudi sam, pri nas sta vsaj dve podjetji, ki sta tu zraven, Arctur in Xlab. Če vas mika, pogumno potrkajte pri njih.
US pa ... dve pre-exascale mašini sta v igri, deploy naslednje leto, produkcija 2019, exascale gruntajo nekje 2022-2025 ... Green500 kaže, da je samo pri energiji potreben še 3-4x improvement, torej je dela še dovolj. Če ga bo Trump pripravljen sponzorirati, that is ;)

Letos je sicer bilo tu spet rekordno število ljudi, prek 3300 iz 60 držav. Lepo je bilo videti cca tretjino predstavnic nežnejšega spola, tako na znanstvenih razpravah kot pri sysadmin razpravah. Tete imajo celo svoj BoF - https://www.womeninhpc.org . Ena izmed študentskih hpc ekip je bila all-female. Dekleta, vabljena :)

Izjava tedna: "teaching quantum computing is like teaching computer science at hogwarts" :D

pegasus ::

Evo, talk od naftarjev. Vremenarji so imeli praktično enakega ... vsi imajo več inputa, želijo večje ločljivosti, več podrobnosti, več več več ... Naftarji imajo tu še očitno finančno motivacijo. Vremenarji tudi, a pri njih ni tako očitna :) In vsi imajo težave skalirat softver ... Ve se, kako se zadeve lotit, a je treba enostavno prežvečit stotine megabajtov 30+ let starih fortran kod in jih prepisat na modernejši osnovi. Izziv za vse, ki želite izboljšati svet in res pustiti svoj pečat na njem.

Govori se, da EU pripravlja načrte za kar dva exascale stroja ... več bo oznanjenega naslednje leto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ISC 2019

Oddelek: Znanost in tehnologija
261652 (962) pegasus
»

ISC 2018

Oddelek: Znanost in tehnologija
111304 (1010) pegasus
»

ISC 2016

Oddelek: Znanost in tehnologija
131182 (799) pegasus
»

ISC12 Hamburg

Oddelek: Znanost in tehnologija
363374 (2742) pegasus
»

Najhitrejši superračunalnik po novem na Japonskem

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4111229 (8353) pegasus

Več podobnih tem