» »

Vračilo varščine za stanovanje

Vračilo varščine za stanovanje

neon21 ::

Pozdravljeni,

imam sledeči problem. V mesecu juniju sem se z lastnikom stanovanja, ki oddaja svoje stanovanje dogovoril, da se bom vselil v njegovo stanovanje v začetku julija. Ker je bilo rečeno, da se pred vselitvijo nakaže na njegov račun 100eu kot del varščine, da se stanovanje potem ne oddaja drugim ampak samo meni. No v sedaj je pač prišlo, da se v tisto stanovanje ne bom vselil kajti so se odprle druge opcije. Sedaj pa to osebo kličem, da naj mi nakaže nazaj teh 100eu , ki sem mu jih jaz nakazal kot del varščine.

Podpisan ni bil noben dokument vse je potekalo preko telefona. Imam pa shranjen odrezek položnice na kateri piše kam sem nakazal denar ter komu in namen nakazila.
Sedaj me pa zanima ali je kakšna državna ustanova do katere lahko grem , da zahtevam ta denar nazaj. Ni pa bilo nobene škode povzročene glede njegove strani kajti ko sem mu poslal sms , da pač ne bom mogel vzeti njegovo stanovanje v najem je takoj oddal oglas , da oddaja stanovanje. V njegovem stanovanju še sedaj živi družina, ki se seli s 1.7.2016 vsaj tako mi je bilo rečeno.
  • spremenil: neon21 ()

David4747 ::

Ne vidim razloga, zakaj bi ti moral vračati varščino, glede na to, da si si TI premislil?

Utk ::

Čak malo, 100 evrov si dal kot rezervacijo, zdaj ko ne greš not, bi pa to rad nazaj. Kaj točno je bil potem namen tistih 100 evrov?

krneki0001 ::

Ara se plača lastniku, da ti rezervira stvar ki jo kupuješ ali najemaš. V primeru, da se premisliš, ti are ni dolžan povrniti. V primeru, da se on premisli pa ti je dolžan plačati dvojno aro.

Torej tega denarja mu ni potrebno vrniti, ker si se ti premislil in nisi najel stanovanja.

Invictus ::

Nobena.

To v bistvu ni bila varščina, ampak ara. In are se ne vrača...

Se jo pa upošteva pri nakupu/najemu.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

neon21 ::

Ne ni bila ara ampak je bil del varščine, ostali del 80eu bi se poravnal 1.7 skupaj z najemnino ko bi se vselil.

Utk ::

da se stanovanje potem ne oddaja drugim ampak samo meni.


To si pa napisal tako za hec?

neon21 ::

Utk je izjavil:

da se stanovanje potem ne oddaja drugim ampak samo meni.


To si pa napisal tako za hec?


No mogoče sem malce smešno napisal ampak pač dogovor je bil tak , da bi se jaz vselil s 1.7 v to stanovanje. Čeprav sedaj še živijo noter najemniki.

In nevem zakaj bi bila to ara , ker sma lepo rekla da se nakaže del varščine sedaj in ostalo potem ob vselitvi. Menda je razlika če napišeš na položnico del varščine al ara. Nevem pač vprašam , če je kaka možnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neon21 ()

smacker ::

To je ara, zato da ti je on šparal stanovanje in ni iskal drugega najemnika. Ker si ga po domače "napizdil" in mora zdaj iskat nekoga drugega v zadnjih par dneh, je ta denar povsem upravičeno njegov. Tako je logično in tudi zakonito. Če trmariš še naprej, plačaj odvetnika in stroške civilne tožbe, pa ti bo še prabvni sistem to potrdil.
Zakaj bi mu nakazal v naprej, če je to varščina? Ne vem al trollaš al si res tako neumen, da ne razumeš osnovnih konceptov sklepanja pogodb? Plačilo vnaprej je vedno ara/avans, če si ti premisliš, si denar vrgel skozi okno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: smacker ()

AndrejS ::

da se pred vselitvijo nakaže na njegov račun 100eu kot del varščine, da se stanovanje potem ne oddaja drugim ampak samo meni.

bye bye 100 €. To je on imel za zagotovila, da ne išče novih najemnikov. Ker jih sedaj nima si mu pridelal še dodatno izgubo !

neon21 ::

Nima nikakršne zgube saj ima še sedaj v stanovanju najemnike. No vsekakor očitno bom pač teh 100eu moral pozabiti.

AndrejS ::

Lahko bi pa imel 3 !

Utk ::

No mogoče sem malce smešno napisal ampak pač dogovor je bil tak , da bi se jaz vselil s 1.7 v to stanovanje.

Pol se drži dogovora ali pa pozabi na 100 evrov. Zakaj si pol nekaj plačal vnaprej, če to ni bila rezervacija?

smacker ::

neon21 je izjavil:

Nima nikakršne zgube saj ima še sedaj v stanovanju najemnike. No vsekakor očitno bom pač teh 100eu moral pozabiti.

Seveda ima izgubo. 1.7. mu oni grejo vun, on pa mora do takrat najt novega najemnika. S tabo je bil zmenjen recimo 1.6. (čist na pamet en datum) in pol več ni iskal naprej. Zdaj si ga zafrknil in lahko se mu zgodi da bo imel 1 mesec prazno stanovanje. Če si ti odstopil od dogovora, je logično da povrneš neko škodo, itak je s tabo dost časa potrošil ko si ga "napizdoval" v prazno - telefoni, dogovarjanje, preverjanje če je dobil aro,... To vzame živce in čas. Predstavljaj si da oddajaš stanovanje, pa maš 100 takih "strank", ki si premislijo. Treba zakasirat, pa bo vsak dvakrat razmislil, preden bo nekomu kratil čas.

radmannsdorf ::

neon21, to je bil ara in ravno to je namen are-da rezervira zate. če si premisliš, je ara njegova. ti pa pa rad aro nazaj. ne ga biksat no...

harmony ::

Jaz bi ti se 100€ zaracunal, ker si me zajebal.

shotalick ::

harmony je izjavil:

Jaz bi ti se 100€ zaracunal, ker si me zajebal.


:D

Furbo ::

neon21 je izjavil:

Sedaj me pa zanima ali je kakšna državna ustanova do katere lahko grem , da zahtevam ta denar nazaj


Norišnica.

Zajebal si modela, ker si našel nekaj cenejšega. Ni problema, samo tistih 100€ odmisli oziroma si verjetno že preračunal, da te dolgoročno to pride ceneje.

Ne moreš pa dati nekaj za garancijo resnosti, potem pa zahtevati nazaj, ko se izkažeš za neresnega.

Meni je tudi model dal jurja, češ da bo kupil parcelo. Pa je ni. Misliš da bo videl ta denar še kdaj? Ob svetem Nikoli.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

mojca ::

Prvič, 100 EUR je prekleto nizek znesek. Bodi srečen, da nisi bil ob več tisoč evrov.

Drugič, do tega zneska nisi upravičen, ker si si sam premislil. Izjemoma se morda lahko dogovoriš drugače, če jim ti najdeš novega najemnika (ampak po tem, ko so oni že postavili oglas nazaj, so dodatno delo že imeli).

LeQuack ::

Slovenski najemniški trg je itak anarhija, tako da je vse prepuščeno ulici. Pač ker pogodb in plačevanja davkov ni, veljajo ulični zakoni. Zakon močnejšega, zob za zob, fizično obračunavanje itd. Dejansko je tako. Sodišča so za okras.
Quack !

neon21 ::

Preden kot vedno napadate ljudi pač povem dejstvo da sem izgubil zaposlitev in je med drugim tudi to bil razlog , da nisem mogel it v to stanovanje. Logično pa je da sem moral najti dosti cenejše , ker mi enostavno ne bo zneslo. To sem tudi najemodajalcu povedal.

Če ne bi prišlo do tega primera, da nebi izgubil zaposlitve bi komot bil v najemu za to stanovanje. Mislim nevem a ste na slo-tech večina fucked up in imate vsakega za napizduna al pa nevem kaj. Jebi ga pač nisem htel omenjat tega , da sem izgubil zaposlitev. Vsekakor nisem imel namena zajebat lastnika stanovanja. In vsekakor ne bom nekoga za 100eu pretepel , ker ja očitno je to ara in pač se sprijaznim z izgubo. Nisem pa odprl te teme , da se boste nekateri izživljali ampak z namenom, če se lahko kako ta denar vrne. Zaradi mene se lahko tema zaklene, da še ne bo kakšen pacient dobil kakšen izbruh. :) Pa hvala za pomoč.

Invictus ::

Dejstvo je da si ti njemu povzročil škodo, ker nisi šel v najem. On po 1.7 nima najmenika, ker je računal nate. Tebe je rezervacija stala 100 EUR.

Ker si izgubil job, pač ne greš v najem. Tvoja škoda je pač 100 EUR.

Dejstvo pa je, da je pri nas najemniški trg navadno sranje. Samo ne bi nič pomagalo, če bi bil tako urejen kot recimo v Nemčiji. Nekaterim tudi to ne bi bilo všeč.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

win64 ::

@neon21: kot so ti že odgovorili. Tožit ne moreš, ker si sam zajebal. Edina možnost je, da se LEPO pogovoriš z najemnikom in ga prepričaš da ti naredi uslugo in gre v svojo škodo.
Ti ga si ga najbrž šel klicat in na silo hotel izvleči teh 100 EUR. Najbrž te že ignorira...

neon21 ::

Nisem nic na silo htel denar nazaj. Mogoce je pa na dopustu saj v vsakem primeru bom se probal lepo zmenit . Takrat ko sem se dogovoril za najem sem bil se v sluzbi. Dva tedna po dogovoru sem izgubil zaposlitev. Kot sem dejal sem imel resen namen glede tega stanovanja ampak prislo je pac do tega da sem ostal brez sihta. Na to zal nisem imel vpliva.

Ted ::

Mogoče lahko najemodajalcu v zameno za vračilo are pomagaš poiskati novega najemnika.
Mah...

Ales ::

Točno tako, če mu sporazumno poiščeš drugega najemnika s 1.7., ne vidim razloga, da ti ne bi vrnil teh 100 EUR. Ampak to se morata zmenit.

Sicer pa, kot so drugi povedali, v bistvu si dal aro in ti je ni dolžan vrniti.

arnecan1 ::

mojca je izjavil:

Prvič, 100 EUR je prekleto nizek znesek. Bodi srečen, da nisi bil ob več tisoč evrov.

Drugič, do tega zneska nisi upravičen, ker si si sam premislil. Izjemoma se morda lahko dogovoriš drugače, če jim ti najdeš novega najemnika (ampak po tem, ko so oni že postavili oglas nazaj, so dodatno delo že imeli).

Ob več tisoč evrov? Saj ni stanovanja kupoval, ampak najemal.8-O

Sicer pa se strinjam, 100 € je mala odškodnina za najemodajalca, če je šlo za daljši čas rezervacije stanovanja.

P.S.: Ni potrebno napadati neon21, je samo malo neizkušen v teh stvareh. Lepo se mu razloži, za kar je tudi prosil. Slo-tech naj bi bil nad takim odnosom, če kdo prosi za pomoč.

marvin42 ::

Še poceni si prišel skozi, nič neobičajnega ni da položiš eno najemnino, ki se ti potem šteje prvi mesec, ko si dejansko vseljen. Zaradi takih ljudi, ki si premislijo, ara sploh obstaja.
Mostly Harmless

nekikr ::

Ni čisto tako. OP se zaveda, da mu denar ne pripada, zato je postavil vprašanje: "Sedaj me pa zanima ali je kakšna državna ustanova do katere lahko grem , da zahtevam ta denar nazaj." Zahteval bi nekaj, kar mu po nobeni logiki ne pripada.
Če ne drugega je tipičen Slovenec.

nevone ::

P.S.: Ni potrebno napadati neon21, je samo malo neizkušen v teh stvareh. Lepo se mu razloži, za kar je tudi prosil. Slo-tech naj bi bil nad takim odnosom, če kdo prosi za pomoč.

Saj so mu razložili, da zakon ni na njegovi strani.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

LeQuack ::

Kakšna pa je definicija are? Vsak denar, ki ga daš vnaprej je torej po vaši definiciji ara in ni vračljiv?
Quack !

freesty ::

Eno stvar sem zasledil. Ti si temu tipu napisal sms, da ne bos sel v stanovanje in, ce ti lahko vrne 100 evrov?
Ce je temu tako, si po mojem mnenju zabil se zadnji zebelj v 100€ krsto. Jaz ti ziher nebi dal nazaj denarja zarad enga smsa.

Poklici ga in mu lepo razlozi situacijo. Ce je clovekoljub ti mogoce se vrne denar. To je edina stvar, ki jo lahko naredis.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

mancini ::

Preberi si obligacijski zakonik, tam je vse lepo in jasno napisano.
Ara ni kar nek dogovor brez veljave, ampak je pravna zadeva, ti si po domače povedano pop...l teh 100

sploh zanimivo da ti nekdo rezervira stanovanje za samo 100, po navadi hočejo lastniki vsaj za 3 mesece v naprej, tako da si jo še poceni odnesel

zato pa je pri teh predujmih potrebno biti prekleto previden, ljudje v takšnih zadevah zapravijo tudi po nekaj tisočakov (nakup avta, stanovanja, ...)

če se le da se poskušajte tega izogniti

krneki0001 ::

Zakaj bi se ari skušal izogniti? Ara je del dogovora, da boš držal besedo in obljubljeno izpolnil. Še več tega, da se bodo vsi začeli držat besedo, ne da se izmišljuje, danes ja, jutri pa ne, potem pa se spet odloča ali bi ali nebi,...

Dobiš človeka, bi kupil zadevo. Mu jo rezerviraš brez are in potem te pokliče 2 dni kasneje, da on pa nebi kupil, ali pa te sploh ne pokliče, niti se ne oglasi na telefon.

mancini ::

ti pišeš o prodajalcu
jaz o kupcu, najemniku, ...

vidiš razliko

poznam človeka ki je dal 7 tisoč are za avto, potem pa si ni mogel zrihtat kredita
pa se je lepo obrisal pod nosom, zdaj pa se še toži

Lee Lemon ::

neon21< Tvoji osebni problemi in tvoje osebno življenje lastnika stanovanja popolnoma nič ne brigajo. Njega zadeva samo gdaj se boš vselil, gdaj nakazoval denar in da skrbiš za stanovanje. Mogoče so še kaki dodatni pogoji.

Torej, vidva sta ustno sklenila pogodbo, da ti za voljo 100e on prišpara stanovanje. Teh 100e bi se kasneje prelevilo kot del plačila najemnine. Ker si ti od te pogodbe odstopil, so nastali transakcijski stroški v višini 100e, ki se pokrijejo lastniku stanovanja.

To, da ima on notri najemnike, ali da je že dobil druge najemnike ni tvoj problem in te niti ne briga. Zate je zadeva končana.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Lee Lemon ()

St235 ::

LeQuack je izjavil:

Kakšna pa je definicija are? Vsak denar, ki ga daš vnaprej je torej po vaši definiciji ara in ni vračljiv?


Aro definira obligacijski zakonik v 9 poglavju. V grobem gre za to, da se za aro šteje vsako plačilo, ki je izvedeno z namenom potrditve pogodbene volje strank. Točni pogoji vračila in morebitnih odstopov od pogodbe so stvar pogodbenih določil. Če teh ni ima stranka (v tem primeru najemodajalec) pravico ali zahtevat izpolnitev pogodbe, ali terjati odškodnino ali pa se zadovoljiti z aro.

Tako da ja, če daš nek denar zato, da potrdiš dogovor in posebej ne specificiraš možnosti odstopa od pogodbe ali vračila potem se to šteje za aro v kolikor neizpolniš svojih pogodbenih obveznosti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nasvet pri nakupu stanovanja

Oddelek: Loža
405524 (4060) Zaskrbljena
»

odpovedni rok 90 dni (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
517183 (6111) Magic1
»

Najemna pogodba podpisana - najemodajalec si je premislil

Oddelek: Loža
133801 (2919) int47
»

Odpovedni rok pri najemu stanovanja

Oddelek: Loža
198677 (6131) St235
»

Pravna pomoč - odpovedni rok

Oddelek: Loža
163489 (3103) AndyS

Več podobnih tem