» »

Pod črto: Informator policije vdrl v elektronsko komunikacijo več sto posameznikov

Pod črto: Informator policije vdrl v elektronsko komunikacijo več sto posameznikov

Ornigovo poročilo

vir: podcrto.si
podcrto.si - Kot poroča spletni portal podcrto.si, so uspeli pridobiti e-poštno korespondenco med Dejanom Ornigom (tistim hekerjem, ki je pred časom opozarjal na slabo varnost policijskega telefonskega omrežja Tetra) in dvema zaposlenima v slovenski policiji. Iz nje izhaja, da naj bi Ornig v času med decembrom 2012 in majem 2015 kot tajni policijski sodelavec za policijo vdiral v e-poštne, Facebook in druge spletne račune ter tako dobljene osebne in komunikacijske podatke izročal kriminalistom. Vse to delo je policija naročala na lastno pest - brez odredbe sodišča in najbrž tudi brez vedenja tožilca, ki je vodil zadevo.

Primer tako naročenega vdora naj bi bila pridobitev dostopa do Facebook računa osebe, ki jo je policija sumila kaznivih dejanj (glej sliko). Ornig naj bi ugotovil, da je zadevni račun registriran na @hotmail.com e-poštni naslov, ki pa ga njegov imetnik že dolgo ni uporabljal, zato je bil pobrisan. Ornig naj bi račun na novo registriral in ga nato uporabil za ponastavitev gesla za Facebook profil. Ko je bil notri, je iz profila pridobil fotografije, kontakte, sporočila in druge podatke, ter jih posredoval kriminalistu. Takšnih nalog naj bi bilo še več ("Kriminalista [s katerima je sodeloval] sta Ornigu pošiljala tudi uporabniška imena in naslove elektronske pošte, ki naj jih Ornig preveri. Kot je razvidno iz korespondence med Ornigom in kriminalistoma, sta slednja Ornigu posredovala osebne podatke sumljivih posameznikov [npr. rojstne datume], ki jih je Ornig potreboval za vdore, na primer za ugibanje gesel in varnostnih vprašanj na Facebooku ali Gmailu."). Skratka, če je policija hotela "preveriti" neko osebo, je v svojih evidencah pridobila njegove matične podatke (spol, starost, rojstni datum, naslov) ter jih posredovala Ornigu, da jih je uporabil za ponastavljanje gesel na Gmail računih (še en razlog, zakaj tam ne velja puščati pravih podatkov). Taktika je bila očitno uspešna. Včasih naj pridobljenih podatkov bilo toliko, da jih je kriminalistom moral nositi na "usb ključku".

Ornig naj bi ves čas komuniciral z dvema kriminalistoma (najprej enim, nato drugim; prvi je že zapustil delovno mesto v policiji); večinoma preko zasebne e-pošte, občasno pa sta mu pisala tudi preko njunih @policija.si naslovov. Kot dalje navaja Pod Črto, naj bi njuni šefi vedeli vsaj za obstoj sodelovanja z Ornigom (morda ne za podrobnosti). Februaja letos so bile potem te osebe, zdaj na vodilnih položajih na policiji, preko ministra za pravosodje obveščene o celotni vsebini dogajanja. Odrejena je bila notranja preiskava, ki pa naj bi, predvidljivo, ugotovila le "neprimernost komuniciranja kriminalista [z Ornigom]", ter da kriminalist ne samo da ni vedel, kako Ornig pridobiva podatke, ampak da ga je celo večkrat izrecno opozoril, da jih ne sme pridobivati protizakonito. Vendar vsebina pridobljenih elektronskih sporočil tega ne potrjuje. Kriminalist naj bi vedel za vsaj za ponastavljanje gesel vedel, saj je Ornigu v ta namen dobavljal rojstne datume idr. žrtev. Preiskava je to ali povsem zgrešila, ali pa je bil njen namen, da se zadeva potihoma pomete pod preprogo kot "manjša nepravilnost".

Ker zdaj tega več ni mogoče trditi, so zgleda ovadili enega od kriminalistov specialnemu državnemu tožilstvu. V smislu, da gre za samostojno dejanje javnega uslužbenca, za katerega policija kot državni organ ni ne vedela, še manj pa podpirala.

Situacija je v vsakem primeru zelo neprijetna. Če zapisano drži, je policija sistematično kršila tako zakon o kazenskem postopku kot svoja lastna pravila. Policijsko hekanje - t.i. oddaljena računalniška preiskava (angl. network investigatory technique, NIT), v našem ZKP ni urejeno in torej ne dovoljeno. Če je policija to zaukazala, je to zloraba uradnega položaja z njihove strani, tako pridobljeni dokazi pa so seveda v celoti nezakoniti. Dalje, že zloraba policijskih evidenc za omogočenje takšnih dejanj je vsaj prekršek, če ne spet kaznivo dejanje.

Primer bo treba dobro preiskati in poskrbeti, da se ne bo ponavljal, v nasprotnem primeru velja biti pri dodajanju novih policijskih pooblastil skrajno previden. Oziroma, kot je pred leti zapisalo Vrhovno sodišče:
tudi ni isto, kdo prodre v posameznikovo osebno (v tem primeru komunikacijsko) sfero, policija ali sodišce - ki je že zaradi svoje institucionalne, ustavno zagotovljene neodvisnosti, pravne kulture in omike (pa tudi olike) z [policijo] (za katero je zgodovinsko in tradicionalno značilno, da se rada nagiba k prekoračitvam svojih pooblastil) povsem neprimerljivo.


111 komentarjev

«
1
2 3

PaX_MaN ::

Če je policija to zaukazala, je to zloraba uradnega položaja z njihove strani, tako pridobljeni dokazi pa so seveda v celoti nezakoniti.

Ah, bodo pač še eno izjemo naredil:
8. V zahtevi za varstvo zakonitosti vrhovni državni tožilec pravilno navaja številna teoretična izhodišča glede izločitve dokazov. Navaja, da je doktrina sadežev zastrupljenega drevesa, na kateri v konkretni zadevi temelji sklep o izločitvi dokazov in posledično tudi izpodbijana pravnomočna oprostilna sodba, v slovenskem kazenskem postopku opredeljena v drugem odstavku 18. člena ZKP. Doktrina sadežev zastrupljenega drevesa predstavlja ekskluzijsko pravilo, ki izvira iz prava Združenih držav Amerike, kjer pa je sodna praksa razvila tudi izjeme od te doktrine (izjeme neodvisnega vira, neizogibnega odkritja, zbledelega madeža in dobre vere). Po oceni vložnika sta v konkretni zadevi podani dve izjemi od doktrine sadežev zastrupljenega drevesa in sicer izjema zbledelega madeža ter izjema neodvisnega vira. Sklicujoč se na sodbi Vrhovnega sodišča I Ips 46/2011 z dne 6. 10. 2011 in I Ips 8901/2010 z dne 24. 1. 2013, kjer je sodišče upoštevalo izjemo dobre vere oziroma izjemo neizogibnega odkritja, vložnik zahteve ocenjuje, da se je tudi slovenska sodna praksa že odmaknila od absolutne ekskluzije nezakonito pridobljenih dokazov in sprejela stališče, po katerem so v zvezi z to doktrino dopustne izjeme.

'murica == Fucking cancer -.-

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Furbo ::

Balkan pač.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

#000000 ::

pa nije valjda :)

Matija82 ::

In jaz naivnež sem verjel, da je Ornig ubogi študent, ki ga hoče nesposobna policija prikazati kot žrtveno jagnje v primeru TETRA, zdaj pa vidimo, da je vbistvu policijski ovaduh.

No ja, vsaj karma deluje ;) A bo ovaden ali bo kronska priča proti kriminalistom? Pač snitch je snitch, samo šef kateremu tožari se menja.

d4vid ::

A ponastavitev gesla s podatki, ki jih veš, je hekanje?

To znam še jaz, parim sosedom brez problema heknem FB, gmail, ker sem jim jaz urejal vse skupaj in vem gesla. Ampak to je daleč od pravega hekanja.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

Miha 333 ::

d4vid je izjavil:

A ponastavitev gesla s podatki, ki jih veš, je hekanje?

Brez vedenja in dovoljenja lastnika računa, vsekakor. To kaznivo dejanje se imenuje vdor v informacijski sistem (glej KZ-1).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miha 333 ()

tiran2000 ::

kuglvinkl . resno?

Ornig nima takorekoč nobenega tehničnega znanja (sem ga imel priložnost spoznati na fvv), je en velik nakladač. njegovo realno znanje je pod nivojem skript kidija. vse kar je naredil je skopiral s tujih forumov. zakaj zaboga bi takšno znanje potreboval na policiji, ko imajo nekaj fantov, ki obvladajo stvari sami znotraj.

cela zgodba se vrti o dveh oz. mogoče treh kavbojcih (na policiji jih je sicer kar nekaj), ki mislijo da so na divjem zahodu, so deloval samovoljno in so prekoračili mejo zakona - vi pa sedaj pišete o zaroti, ki da sega do samega vrha policije. skratka, če je 5% tega res, pojem svoj klobuk in zvijem džolo kuglvinklu.

Zgodovina sprememb…

srus ::

Skrajni čas, da so se policisti z vlado dogovorili glede plač, da jim ne bo potrebno na črno tezgariti s pomočjo študentov.

d4vid ::

Miha 333 je izjavil:

d4vid je izjavil:

A ponastavitev gesla s podatki, ki jih veš, je hekanje?

Brez vedenja in dovoljenja lastnika računa, vsekakor. To kaznivo dejanje se imenuje vdor v informacijski sistem (glej KZ-1).


To je samo kaznivo dejanje, ne pa hekanje.
Ko ti vdreš v informacijski sistem, to storiš z nekim znanjem delovanja tega sistema.

Če vdreš v uporabniški profil, je to napaka uporabnika, ker ni ustrezno zaščiten.
Razen v primeru, da je zaščita samega sistema slaba.

Hekanje je zame, da ti vdreš v informacijski sistem in zbereš informacije, ki niso javne. Ta hekanje v FB acc zna vsak, ki mu je računalnik malo več kot "siva ropotajoča škatla pod mizo", ob podanih takih informacijah. Kar tukaj ni javnega so zasebna sporočila. Ampak če načrtuješ kaznivo dejanje, ne vem zakaj bi razkiral in si pisal na lastnem profilu. Je res tako težko naredit "fake" račun z naključnimi informacijami (rojstni dan in podobno) ter se gor povezat preko VPNja?
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

matijadmin ::

Matija82 je izjavil:

In jaz naivnež sem verjel, da je Ornig ubogi študent, ki ga hoče nesposobna policija prikazati kot žrtveno jagnje v primeru TETRA, zdaj pa vidimo, da je vbistvu policijski ovaduh.

No ja, vsaj karma deluje ;) A bo ovaden ali bo kronska priča proti kriminalistom? Pač snitch je snitch, samo šef kateremu tožari se menja.


Ovadbe proti Ornigu obratno sorazmerno kopnijo s tistimi proti policistom, ki rastejo kot gobe po dežju.

Najprej je naznanil ter ovadil neznano osebo znotraj policije za izdajo tajnih podatkov (v preiskavi). Tisti tajni posnetki so po trenutni sodni praksi itak samo njemu v prid, četudi navidez nezakoniti, ker dokazujejo mobing nad njim.

Tetro so večkrat prekvalificirali in mu zdaj "ponudili" skrajšan postopek, da bi se pod mamljivostjo mile kazni zafrknil in priznal, nekaj za kar sploh ni imel naklepa. Vedo, da je nimajo niti najmanjše možnosti.

Izdajanje za uradno osebo bo tudi padlo, ker je kratko, malo izmišljeno. Dva džointa in globa niso omembe vredni.

Zdaj pa so ovadili še dva policista (ker jih sumijo zlorabe pooblastil in napeljevanja h kaznivim dejanjem in morda še česa). Krasno. Policista sta v svoj bran, preden sta se odločila za molk, potunkala še zdajšnja prva moža policije. Prečudovito.

Tetra kot investicija pa zaradi vpletenosti več političnih (konkretno tudi nasprotnih pozicij) strank in interesnih skupin ne bo doživela ne iskanja politične odgovornosti niti kakšne resne preiskave.

Potem - ko bi že davno morali vedeti, da policija običajno deluje nezakonito (kar bi moralo postati v sodni praksi splošno znano dejstvo, ki ga kot takega ni potrebno posebej dokazovati) - se čudimo, da primeri a la Balkanski bojevnik padajo. In zavoljo naših pravic, prav je tako!
Vrnite nam techno!

Zgodovina sprememb…

matijadmin ::

tiran2000 je izjavil:

kuglvinkl . resno?

Ornig nima takorekoč nobenega tehničnega znanja (sem ga imel priložnost spoznati na fvv), je en velik nakladač. njegovo realno znanje je pod nivojem skript kidija. vse kar je naredil je skopiral s tujih forumov. zakaj zaboga bi takšno znanje potreboval na policiji, ko imajo nekaj fantov, ki obvladajo stvari sami znotraj.

cela zgodba se vrti o dveh oz. mogoče treh kavbojcih (na policiji jih je sicer kar nekaj), ki mislijo da so na divjem zahodu, so deloval samovoljno in so prekoračili mejo zakona - vi pa sedaj pišete o zaroti, ki da sega do samega vrha policije. skratka, če je 5% tega res, pojem svoj klobuk in zvijem džolo kuglvinklu.


Kako policisti obvladajo, smo videli. V več sodnih postopkih in ob razkritju ranljivosti Tetre. Pa ni bil Ornig prvi, že več kot pet let so italijanski varnostni strokovnjaki opozarjali na (našo) luknjo.
Vrnite nam techno!

digit-938 ::

tiran2000 je izjavil:

kuglvinkl . resno?

Ornig nima takorekoč nobenega tehničnega znanja (sem ga imel priložnost spoznati na fvv), je en velik nakladač. njegovo realno znanje je pod nivojem skript kidija. vse kar je naredil je skopiral s tujih forumov. zakaj zaboga bi takšno znanje potreboval na policiji, ko imajo nekaj fantov, ki obvladajo stvari sami znotraj.

cela zgodba se vrti o dveh oz. mogoče treh kavbojcih (na policiji jih je sicer kar nekaj), ki mislijo da so na divjem zahodu, so deloval samovoljno in so prekoračili mejo zakona - vi pa sedaj pišete o zaroti, ki da sega do samega vrha policije. skratka, če je 5% tega res, pojem svoj klobuk in zvijem džolo kuglvinklu.


Kolega, ne želim se spuščati na tvoj nivo, pa vendarle, četudi si kriminalist, zaposlen na oddelku za računalniško preiskovanje, to še ne pomeni, da lahko sodiš moje znanje. Si res mislil, da ti bom kot neznancu na fakulteti, zaupal vso svoje znanje? Aja, saj res, ti vse veš, ker si kriminalist. Zresni se malo, dej. In poskušaj obdržati nek nivo.

Vemo, kako spodobni ste pri svojih poročilih drugim službam znotraj policije. Ne bom nadaljeval, da še koga izmed vas ne užalim, tako bi lahko spet kakšno ovadbo dobil. :D

Če to ne bi bil sistemski problem policije, potem tega ne bi razkrival medijem. In kolega, moral bi vedeti, kako se v policiji obvešča po liniji. Če gre za tajne podatke po stopnji "tajno" in "strogo tajno" mora o tem biti obveščen vrh policije. In verjemi, veliko mojih operativnih je bilo označenih pod ti stopnji. In brez da bi se pozanimali, od kje viru, tako operativno zanimivi podatki, pa tudi ne gre.

#000000 ::

KVA pol je že čas da menjam gmail geslo ali ne ?

mislm treba bo truda da nafukam novih 125 znakov random

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

Glugy ::

Še en razlog manj da slovenski policiji zaupam. Zdej se še neumne delajo češ da to ni sistemsko kršenje pravil ampak samo posamično. Vmes so pa vsi gledal skoz prste temu početju.
Razumem da so policisti prizadevni ampak s tem več škode delajo kot koristi. Take zadeve pol padejo na sodišču če se ima dost dragega odvetnika. Mali ljudji k si tega ne morjo prvoščt se pa lahko zeza v glavo pa najde prčkarije za grenitev življenja ker nekomu pač nisi všeč..

dexterboy ::

Škoda, ker ni poletnih delavnic na odprtem o tem, kako se vdira v sisteme in strežnike polisije. Ker, koliko je tam zaposlenih "egotriperjev", ki grenijo življenje ostalim državljanom... mila majko :(
Skratka, ko bi imeli istočasno nekaj tisoč poskusov vdora v njihove švicarske sire opreme in sistemov...
Je pa tudi res, ko ima raja polno rit in gleda hipnotizirana big braderja, farmo in ne vem kar je še podobnih braiwaschow, se ji lahko sprehajaš po bajti / fletu, pa tega ne bo opazila...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

tiran2000 ::

digit-938 je izjavil:

tiran2000 je izjavil:

kuglvinkl . resno?

......


Kolega, ....


Čas prve prijave: 10.06.2016 23:06:38.
Lepo da si ustvaril account samo zame. I feel special.

Machete ::

Ni našel pretečenega ST hotmail userja, pa je moral novega narest :D
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

perci ::

Če gre za tajne podatke po stopnji "tajno" in "strogo tajno" mora o tem biti obveščen vrh policije. In verjemi, veliko mojih operativnih je bilo označenih pod ti stopnji. In brez da bi se pozanimali, od kje viru, tako operativno zanimivi podatki, pa tudi ne gre.

Oprosti, ampak podatkov, pravilno označenih s stopnjo "strogo tajno" ne bi operativec smel videti niti v sanjah. Mogoče generalni direktor policije, pa še to izredno redko. Tudi za "tajno" si ne predstavljam, kaj bi počel s tem operativec.

Je pa res, da folk zelo rad nepravilno (z višjo stopnjo tajnosti) označuje podatke. Se pol počutjo bolj pomembni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

matijadmin ::

#000000 je izjavil:

KVA pol je že čas da menjam gmail geslo ali ne ?

mislm treba bo truda da nafukam novih 125 znakov random


Imaš možnost vklopiti preverjanje v dveh korakih, tako da potem ob prijavi dobivaš SMS z enkratnim geslom, si naložiš več takšnih gesel za enkratno uporabo na zalogo ali pa kupiš namensko zunanjo FIDO napravo (npr.: YubiKey).
Vrnite nam techno!

matijadmin ::

perci je izjavil:

Če gre za tajne podatke po stopnji "tajno" in "strogo tajno" mora o tem biti obveščen vrh policije. In verjemi, veliko mojih operativnih je bilo označenih pod ti stopnji. In brez da bi se pozanimali, od kje viru, tako operativno zanimivi podatki, pa tudi ne gre.

Oprosti, ampak podatkov, pravilno označenih s stopnjo "strogo tajno" ne bi operativec smel videti niti v sanjah. Mogoče generalni direktor policije, pa še to izredno redko. Tudi za "tajno" si ne predstavljam, kaj bi počel s tem operativec.

Je pa res, da folk zelo rad nepravilno (z višjo stopnjo tajnosti) označuje podatke. Se pol počutjo bolj pomembni.


Govorim iz izkušenj, ker sem s takšnim gradivom rokoval (po službeni dolžnosti). Pred pribl. 10 leti se je podatke tako v policiji kot na sodiščih označevalo povsem neustrezno (kar nekaj na pamet, niso bile izdane ustrezne odredbe niti dokumenti niso vsebovali vseh predpisanih elementov), torej niti približno tako kot določa posebni zakon. Na sodiščih niti vse osebe, ki smo z njimi rokovale, nismo bile ustrezno preverjane niti nismo imele potrebnega dovoljenja za to. Žal. Nekoliko kasneje, ko sem še vedno rokoval s tovrstnim gradivom, so se te reči začele urejati in mislim ter upam, da so danes zadovoljivo urejene.

Na kratko, v preiskavi (torej predkazenskem in ne kazenskopreiskovalnem postopku) se govori o stopnji tajnosti INTERNO. Le redko kdaj, skoraj nikoli, pa tudi ZAUPNO.

Operativec bi tiste z višjo stopnjo, če že, pridobil, (skoraj) samo in edino to. Rokovanje je, kot praviš, skrajno omejeno.

Tako na pamet bi podatki, ki jih je pridobival Ornig, lahko bili označeni tudi s prvimi tremi stopnjami tajnosti (zaradi ohlapne deklaracije in običajnega opletanja z ocenami varnostnega tveganja glede skrajnežev). Najbolj verjetno pa je, da bi poleg oznake interno nosili še oznako zaupno ali tajno. Sicer ne vem, kako se v policiji izvaja preskus pred označevanjem. In v tem primeru ni verjetno, da nadrejeni za obstoj takih podatkov, če bi morali odrejati stopnjo ali pa vsaj spremljati odločitve tistih, ki so jih za to pooblastili, niso vedeli. Če res niso, je tudi to skrajno problematično in zrelo za terjanje najmanj objektivne odgovornosti.

http://www.mnz.gov.si/si/mnz_za_vas/ose...
Vrnite nam techno!

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

Glugy je izjavil:

Še en razlog manj da slovenski policiji zaupam. Zdej se še neumne delajo češ da to ni sistemsko kršenje pravil ampak samo posamično.

Daj no daj, to se dogaja le tebi.
Sploh ne sistemsko.
Kako pogosto slišimo ta izgovor, a ne? ;)

matijadmin je izjavil:

Zdaj pa so ovadili še dva policista (ker jih sumijo zlorabe pooblastil in napeljevanja h kaznivim dejanjem in morda še česa). Krasno. Policista sta v svoj bran, preden sta se odločila za molk, potunkala še zdajšnja prva moža policije. Prečudovito.

Prvi mož, ki ne ve, kaj se pod njim dogaja?

Nič, gre za manjši etični spodrsljaj in še vedno slovenska javna uprava uživa moje 100% zaupanja.

PS: Kupim vazelin.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

peko_deko ::

pa niso nelegalno pridobljeni dokazi in dokazi izpeljani iz njih itak neveljavni

matijadmin ::

peko_deko je izjavil:

pa niso nelegalno pridobljeni dokazi in dokazi izpeljani iz njih itak neveljavni


Res je, vendar, če tega ne veš in Policija sodišču (kar redno) laže (to smo recimo videli v zadevi Balkanski bojevnik, ko so najprej trdili, da so Tošićevo številko našli v imeniku, pa nihče ni odgovarjal, čeprav je tudi za poklicne stranke laž pod prisego kazniva), kako je pridobila slednje, jih je težko ali bolje povedano nemogoče izločiti.
Vrnite nam techno!

broken/link ::

matijadmin ::

Dnevnik spet laže (kaj pa je namerno izpeljan netočen zaključek drugega?): https://www.dnevnik.si/1042740781/slove...

Večkrat je pisal "proti" Ornigu in več kot očitno je bilo, da je imel Dnevnik tudi vir v Policiji, ki si je prizadeval diskreditirati Dejana. Morda prav iz strahu, da bi to zdaj prišlo na plano?

Kako lahko zaključijo, da sta to počela le dva policista na lastno pest? A so novinarji Dnevnika v PR službi policije ali interesa javnosti?
Vrnite nam techno!

ZaphodBB ::

A so novinarji Dnevnika v PR službi policije ali interesa javnosti?

Predvidevam, da gre za retorično vprašanje?
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

PaX_MaN ::

matijadmin je izjavil:

A so novinarji Dnevnika v PR službi policije ali interesa javnosti?

Saj veš da mediji ne smejo raziskovat, ampak da sam poročajo kar se je zgodil?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

srus ::

Vzdrževanje Tetre prenesti iz firme blizu SDS v firmo blizu SMC ali SD pa bo mir.

< /sarcasm >

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: srus ()

Mare2 ::

Ali kdo ve, v katere emaile je vdrl in kako? Tudi na gmailu? Je ugibal, aja tisto dodatno vprašanje, kako je ime tvoji mami?

Sprašujem, da bom znal še bolj zaščitit. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

matijadmin ::

srus je izjavil:

Vzdrževanje Tetre prenesti iz firme blizu SDS v firmo blizu SMC ali SD pa bo mir.

< /sarcasm >

To ni sarkazem, to se je dejansko dogajalo (če izvzameš SMC). Vendar pri SDS (Gorenak) malo politikantsko simpatizirajo z Ornigom, ker računajo na Alzheimerja pri svojih volilcih.

Mare2 je izjavil:

Ali kdo ve, v katere emaile je vdrl in kako? Tudi na gmailu? Je ugibal, aja tisto dodatno vprašanje, kako je ime tvoji mami?

Sprašujem, da bom znal še bolj zaščitit. :)

Preverjanje v dveh korakih je rešitev tvojega problema, sem že zgoraj pisal.

ZaphodBB je izjavil:

A so novinarji Dnevnika v PR službi policije ali interesa javnosti?

Predvidevam, da gre za retorično vprašanje?

Kaj pa drugega?
Vrnite nam techno!

Zgodovina sprememb…

Majkl ::

Ima pa Dejan zanimiv zapis na Linkedinu. Sam nikjer ne pise hacking...

Police Collaborator
Ministry of the Interior, Police Directorate Ljubljana, Criminal Police
December 2012 - May 2015 (2 years 6 months)Ljubljana, Slovenia
SIGINT/COMINT (Intelligence analysis).
FMPOV

matijadmin ::

PaX_MaN je izjavil:

matijadmin je izjavil:

A so novinarji Dnevnika v PR službi policije ali interesa javnosti?

Saj veš da mediji ne smejo raziskovat, ampak da sam poročajo kar se je zgodil?

Ja, pa da so v uredništvu konkretnega medija povezani z nekom v vrhu policije ... Saj je očitno. Po tem, ko so vmes usklajeno s policijo tolkli po Ornigu in teptali novinarsko kodeks, so še zadnji moment odstopli od soobjave s Podčrto. Čudna so pota enega urednika.
Vrnite nam techno!

Invictus ::

Majkl je izjavil:


Police Collaborator

Evo, že kar v zapisu pove da je snitch...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: matijadmin ()

matijadmin ::

Majkl je izjavil:

Ima pa Dejan zanimiv zapis na Linkedinu. Sam nikjer ne pise hacking...

Police Collaborator
Ministry of the Interior, Police Directorate Ljubljana, Criminal Police
December 2012 - May 2015 (2 years 6 months)Ljubljana, Slovenia
SIGINT/COMINT (Intelligence analysis).

Naj bo to samohvala, provokacija ali naivnost. Nič ne spremeni dejstev.

SIGINT/COMINT sta nadpomenki tudi za (institucionalno) hekanje. Recimo vrhuška takšne discipline je ameriški oddelek TAO, imajo pa druge države (in tud ZDA) manj opevane organizacije in organizacijske skupine.
Vrnite nam techno!

matijadmin ::

tiran2000 je izjavil:

kuglvinkl . resno?

Ornig nima takorekoč nobenega tehničnega znanja (sem ga imel priložnost spoznati na fvv), je en velik nakladač. njegovo realno znanje je pod nivojem skript kidija. vse kar je naredil je skopiral s tujih forumov. zakaj zaboga bi takšno znanje potreboval na policiji, ko imajo nekaj fantov, ki obvladajo stvari sami znotraj.

cela zgodba se vrti o dveh oz. mogoče treh kavbojcih (na policiji jih je sicer kar nekaj), ki mislijo da so na divjem zahodu, so deloval samovoljno in so prekoračili mejo zakona - vi pa sedaj pišete o zaroti, ki da sega do samega vrha policije. skratka, če je 5% tega res, pojem svoj klobuk in zvijem džolo kuglvinklu.


Korektno bi bilo, da poveš, kje si zaposlen in kakšne so tvoje kompetence/znanja.
Vrnite nam techno!

MrStein ::

Najprej ti.

(enaka merila pa to...)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

matijadmin ::

MrStein je izjavil:

Najprej ti.

(enaka merila pa to...)


Nekoč sem bil na sodišču, kar je nedvoumno razvidno iz enega prispevka v tej temi. Eksplicitno sem to zapisal, tako da mlatiš prazno slamo. Danes pa sem zasebnik, ki dela za tujo multinacionalko.
Vrnite nam techno!

MrStein ::

Vsak lahko reče, da je bil na sodišču in se ful spozna itd...
Če veš kam merim.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

matijadmin ::

MrStein je izjavil:

Vsak lahko reče, da je bil na sodišču in se ful spozna itd...
Če veš kam merim.

Mimo, ker razkritje provenience predvsem razodene morebitne interese po obrambi neke pozicije za vsako ceno. Glede moje predhodne službe pa je tako, da sem tudi do tedanjega delodajalca kritičen in povedal sem, s kakšnim gradivom sem se srečeval in kako neustrezno je bilo označeno. Pa naj je prišlo iz Polcije ali pa je nastalo v hiši.

V tej debati je edina poanta ta, da Policija često deluje nezakonito, kar škodi pravni državi, državljanom in nenazadnje Policiji sami. A je tako težko sprejeti takšno stališče, ki ga znova in znova padli primeri, uhajanja informacij ter razna pometanja pod preprogo podpirajo?

Možakar, ki se je oglasil pa pljuva po žvižgaču in idealizira/brani delo Policije, čeprav imamo kar pogosto priložnost videti, kako ta deluje. In jasno, prihaja iz policijskih vrst.
Vrnite nam techno!

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

matijadmin je izjavil:


V tej debati je edina poanta ta, da Policija često deluje nezakonito, kar škodi pravni državi, državljanom in nenazadnje Policiji sami. A je tako težko sprejeti takšno stališče, ki ga znova in znova padli primeri, uhajanja informacij ter razna pometanja pod preprogo podpirajo?


Samo sekundo, hold that thought.

Možakar, ki se je oglasil pa pljuva po žvižgaču in idealizira/brani delo Policije, čeprav imamo kar pogosto priložnost videti, kako ta deluje. In jasno, prihaja iz policijskih vrst.

Hmm, a ni forum poln oseb, ki skoz branijo neke organizacije, čeprav imamo kar pogosto priložnost videti, da so polne napak?

V razumni debati pa štejejo argumenti. Ne ime in zgodovina avtorja, ne kar je in "misli", "čuti" ali "ve". Argumenti. Podkrepljeni s preverljivimi viri.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

matijadmin ::

Sploh ne razumem, kaj si hotel povedati. Kaj se ti zdi protislovno?
Vrnite nam techno!

Mare2 ::

matijadmin, katero stališče ti zagovarjaš? Pojasni.
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

MrStein ::

matijadmin je izjavil:

Sploh ne razumem, kaj si hotel povedati. Kaj se ti zdi protislovno?

Se hecaš?
OK, bom napisal še enkrat:

V razumni debati pa štejejo argumenti. Ne ime in zgodovina avtorja, ne kar je in "misli", "čuti" ali "ve". Argumenti. Podkrepljeni s preverljivimi viri.

Firbcanje o osebnih podatkih sogovornikov je znak da avtorju morebiti zmanjkuje argumentov.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

matijadmin ::

Mare2 je izjavil:

matijadmin, katero stališče ti zagovarjaš? Pojasni.

Da Policija dela slabo, velikokrat se poslužuje nezakonitih ali celo kaznivih bližnjic. In temu je potrebno narediti konec, za voljo svoboščin vseh nas in nenazadnje tudi zaradi kakovosti preiskave kaznivih dejanj, saj zdaj primeri padajo kot po tekočem traku.
Vrnite nam techno!

matijadmin ::

MrStein je izjavil:

matijadmin je izjavil:

Sploh ne razumem, kaj si hotel povedati. Kaj se ti zdi protislovno?

Se hecaš?
OK, bom napisal še enkrat:

V razumni debati pa štejejo argumenti. Ne ime in zgodovina avtorja, ne kar je in "misli", "čuti" ali "ve". Argumenti. Podkrepljeni s preverljivimi viri.

Firbcanje o osebnih podatkih sogovornikov je znak da avtorju morebiti zmanjkuje argumentov.

Sklenjen krog indicev je še kako tehten argument. In indice (blatenje nekoga brez argumentov, kar je ta policist počel) sklene vedenje o njegovi provenienci ter morebitnih motivih za to (prihaja iz policijskih vrst). Bo že sam povedal, od kod prihaja (čeprav vemo, da iz UIT-a). Ni treba tebi igrati odvetnika, sploh pa s tem predvsem ti počneš, kar očitaš drugim.
Vrnite nam techno!

tiran2000 ::

Nisem zaposlen v policji te moram razočarat, niso vsi iz fvv v policiji (večina jih v bistvu ni). Delam v privat branži na tem področju, tko da strokovno stvari poznam. Poznam tudi delo kriminalistične policije, ker sem imel priložnost govoriti s številnimi kriminalisti (tako na fakulteti kot privat), pa tudi prebral sem kaj na to temo.

Dejstvo je, da bežno poznam tega človeka iz študija in je vedno bil attention whore. To lahko potrdi vsak sošolec. Na prvi pogled res deluje kot da stvari pozna, vendar če ga vprašaš malo podrobnosti pa začne mutit in vidiš, da (precej) naklada.

Moje mnenje je, da mu gre za nohte in bi rad sedaj naredil medijski spin, s tem, da bi rad očrnil policijo. Isto policijo, ki jo je včasih poveličeval. Ne bi dvakrat rekel, da ni okoli strašil s tisto značko, ki jo je ukradel ali dobil od nekoga. Fant si je v glavi naredil celo zgodbo... verjetno pod vplivom ker je preveč gledal Mr.robota ali pa bi rad bil novi assange, čeprav pač to ni.

Policija kot taka sigurno dela napake. Gre za organizacijo v kateri je zaposlenih veliko ljudi. Med njimi so tudi slaba jabolka. Kot sem rekel, če sta v tem primeru bila vpleteni dve slabi jabolki poleg njega upam, da vsi trije kasirajo ovadbo.

Lahko pa ti povem, da svet ni ena velika zarota, kjer zla policija hoče špijonirat in to dela vsepovprek, ker nima drugega za delat (niti nima tehničnih zmogljivosti, da bi to počela tudi če bi želela). Še FBI jih nima. NSA mogoče... In ja srečal sem nekaj ljudi iz FBI. So pogosto v SLO in tudi marsikaj povejo, če jih vprašaš. Ena gospa je bila par tednov nazaj na FVV. Let me google it for you: http://www.fvv.um.si/Galerije/AmyShuman... .

Resno postavi se na realna tla in ne nabijaj nekaj v tri dni o stvareh o katerih nimaš pojma.

matijadmin ::

Hja, če si MS, potem še delaš v Policiji, sicer ne. Bi bilo pa fino, da bi javni uslužbenci imeli kakšno politiko glede sodelovanja v javnih razpravah (karšno pozna Google recimo, s pravim imenom in priimkom).

Kaj počne Ornig in kakšne os. lastnosti premore, se me ne tiče. Pokazal je na nesporni problematični področji v Policiji, to sta varnost infrastrukture in nezakonito delovanje.

Glede slabega dela Policije in posameznih slabih jabolk se nikakor ne bi strinjal, ker je postalo skoraj splošno znano, da policija dela slabo. Mnogi veliki primeri padeje in to prav zaradi slabega dela policije. Poglejva recimo Balkanski bojevnik, ko je Policija skupaj s tožilstvom lagala, kje je dobila obtoženčevo telefonsko! Pod prisego! To je kaznivo. Pa IMSI lovilec so tudi uporabljali brez pravne podlage in očitno to z Ornigom tudi ni bilo tako krasno. Primerov, znanih iz medijev je kolikor hočeš. In mimogrede, težko je verjeti, da tisti, ki je odrejal stopnjo tajnosti, ni vedel za kakšen vir je šlo. Ne dvomim, da bodo pometli tudi to pod preprogo, oz. so že s strokovnim, ki ga je naročil minister. Dokler ne bodo taki kaznovani, bo tako. Žal.

To z nekimi obveščevalnimi in tujimi zveznimi policijami si brcnil v temo. Nikjer nisem namigoval na takšen red velikosti obsega nadzora, oz. represivnega delovanja. Jasno sem zapisal, da policija pogosto ubira nezakonite bližnjice (kar se je večkrat v sodnih postopkih izkazalo za dejstvo) in to je potrebno grajati, sankcionirati ter odpraviti. Pika.
Vrnite nam techno!

Zgodovina sprememb…

matijadmin ::

Za nekega preprodajalca v Kopru so dobili prisluhe od Sove in jih skupaj z dopisom, moroni, uporabili v sodnem postopku. Podčrto je poročal o tem. Tepci, ki delajo zakonito. Daj mi pavzo.
Vrnite nam techno!

tiran2000 ::

"Kaj počne Ornig in kakšne os. lastnosti premore, se me ne tiče"
oglašal si se, da blatim tvojega špiclja. pa sem ti napisal, da dvomim v njegovo verodostojnost (tako osebno kot strokovno), kar seveda posledično vpliva tudi na to koliko je sploh res v tem dogodku in prejšnjem dogodku (tetra).

kar razpiši se, očitno ti veliko (predvsem negativnega) leži na duši.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: matijadmin ()
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vsak peti britanski novinar oz. aktivist je bil v preteklih letih tarča policijskega

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
337658 (6057) Horejšio
»

Kako je Dejan Ornig po naročilu policije hekal Slovence

Oddelek: Novice / NWO
2810229 (7684) SaXsIm
»

Slovenska policija začenja uporabljati varne mobilne komunikacije

Oddelek: Novice / NWO
3615285 (12789) matijadmin
»

Pod črto: Informator policije vdrl v elektronsko komunikacijo več sto posameznikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11141321 (29910) windigo

Več podobnih tem