»

Vsak peti britanski novinar oz. aktivist je bil v preteklih letih tarča policijskega hekanja

Guardian - Nedavno smo pisali, da so britanska podjetja redoma žrtve hekerskih napadov. No, izkaže se, da žrtve niso samo kriminalci.

Po pričevanjih še neidentificiranega žvižgača naj bi namreč londonska policija imela posebno tajno službo, katere naloga je bila vdirati v e-poštne in podobne račune novinarjev, aktivistov, in podobnih profilov ljudi. Pri tem pa hekanja niso opravili sami, ampak so ga "outsourcali" indijski policiji, ki ga je potem najprej "outsourcala" domačim hekerskim skupinam. Tako so v roke dobili gesla za njihove račune, da so jim lahko brali e-pošto, nadzirali klepete, identificirali njihove znance, in tako naprej. In tako lažje nadzirali oz. sabotirali njihove aktivnosti.

Žvižgač se je s svojim pismom obrnil na poslanko stranke...

33 komentarjev

Kako je Dejan Ornig po naročilu policije hekal Slovence

Slo-Tech - "Vrh slovenske policije je vedel za moje početje." To trdi najbolj znan slovenski heker in nekdanji tajni sodelavec policije Dejan Ornig. V intervjuju za Nova24TV je Ornig tudi razkril, kako je potekalo sodelovanje s policijo, ter da je po razkritju nepravilnosti bil deležen tudi groženj. V oddaji so tudi predstavili težave, ki jih ima Komisija za nadzor na obveščevalno-varnostnimi službami pri pridobivanju dokumentov, s katerimi bi lahko ugotovili odgovornost za takšno početje znotraj policije.

Ornig je v javnosti postal znan kot heker, ki je odkril varnostne ranljivosti v komunikacijskem sistemu TETRA, kasneje pa je še razkril, da je kot tajni policijski sodelavec vdiral v komunikacijsko zasebnost za policijo zanimivih posameznikov.

Prispevek je vsekakor vreden ogleda, saj po eni strani razkriva nekatere neprijetne stvari o slovenski policiji, s katerimi bi javnost vsekakor morala biti seznanjena. Po drugi strani pa tudi kaže, kaj se lahko zgodi posameznikom, ki si upajo na...

28 komentarjev

Pod črto: Informator policije vdrl v elektronsko komunikacijo več sto posameznikov

Ornigovo poročilo

vir: podcrto.si
podcrto.si - Kot poroča spletni portal podcrto.si, so uspeli pridobiti e-poštno korespondenco med Dejanom Ornigom (tistim hekerjem, ki je pred časom opozarjal na slabo varnost policijskega telefonskega omrežja Tetra) in dvema zaposlenima v slovenski policiji. Iz nje izhaja, da naj bi Ornig v času med decembrom 2012 in majem 2015 kot tajni policijski sodelavec za policijo vdiral v e-poštne, Facebook in druge spletne račune ter tako dobljene osebne in komunikacijske podatke izročal kriminalistom. Vse to delo je policija naročala na lastno pest - brez odredbe sodišča in najbrž tudi brez vedenja tožilca, ki je vodil zadevo.

Primer tako naročenega vdora naj bi bila pridobitev dostopa do Facebook računa osebe, ki jo je policija sumila kaznivih dejanj (glej sliko). Ornig naj bi ugotovil, da je zadevni račun registriran na @hotmail.com...

111 komentarjev

Meje hrambe bioloških sledi

DNK profili nedolžnih se bodo tudi po ZNPPol hranili zelo dolgo, približno enkrat dlje od obdobja zastaranja kazenskega pregona.

Slo-Tech - Konec oktobra 2014 je Delo poročalo, da so bili napadalci na Cafe Open oprani krivde. Vrhovno sodišče je namreč v postopku za varstvo zakonitosti po izločitvi nezakonito pridobljenih DNK dokazov razveljavilo pravnomočno oprostilno sodbo zoper skupino mladcev, ki so naj bi junija 2009 sodelovali pri homofobnem napadu na gejevskega aktivista Mitjo Blažiča pred zdaj zdaj že zaprtim lokalom Cafe Open na Prulah v Ljubljani. Zadeva je bila sicer vrnjena v ponovno sojenje, a ker se brez teh dokazov ni dalo obsoditi, je bil tožilec tudi že odstopil od pregona. S tem je trojica tudi uradno postala nedolžna, odvetnik enega od njih pa je (temu primerno) že napovedal odškodninsko tožbo zoper državo zavoljo protipravnega...

71 komentarjev

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja

Sad Internet is sad.

vir: Telegraph News
Wikipedia - Ne da bi podcenjevali resnosti boja proti kriminalu oziroma terorizmu, moramo vendarle izpostaviti eno skrajno zaskrbljujočo misel: politiki širom oble se (ponovno? preprosto?) ne čutijo več dolžne kaj posebej utemeljevati posegov v človekovo pravico do miru pri svojem vsakodnevnem življenju in delu (zasebnost). Nova policijska pooblastila so kar sama od sebe "sorazmerna" in "nujna", škodljive posledice iz njih "zanemarljive", nasprotovanje njim pa "čudno" in "nedržavotvorno", če ne kar "sumljivo". Sorazmernost ukrepov se domneva ali domišlja, naj se slučajno že znajde na mizi.

Zgodovina cenzure je dolga, trnova ter lep opomnik na pomen in nevarnost, ki so jo...

68 komentarjev

Predrznega hekerja izdalo hvalisanje z dekletom

Slo-Tech - Člani skupine CabinCr3w, v katero so se oblikovali nekateri nekdanji anonymousi, so 5. februarja letos napadli strani policije v Zahodni Virginiji v ZDA. Nekaj dni pozneje so se na internetu znašli podatki s policijskih strežnikov, ki so jih napadalci odtujili. S sporočili prek Twitterja so izzivali policijo, naj se ne trudijo z iskanjem, kasneje pa so izvedli še nove vdore. FBI je vdore raziskal in ugotovil, kdo stoji za njimi, sedaj pa je poročilo o preiskavi postalo javno. V njem lahko preberemo, kako si je storilec razkritje pravzaprav...

32 komentarjev