» »

Cene piva skočile v nebo

Cene piva skočile v nebo

1
2
3 4 5

thramos ::

Furbo je izjavil:

Skratka imamo pivo iz optimalne in napredne industrijske proizvodnje in iz amaterske učimo-se-na-napakah industrijske proizvodnje, slednje je zaradi tega dražje in pa kao boljše? Dvomim.


"Optimalna in napredna industrijska proizvodnja" cilja na čim širši krog potrošnikov, zato je njihov izdelek temu tudi optimalno prirejen: pijača, ki bo z blagim okusom všeč čim večjemu krogu ljudi (oziroma bo s čim manj okusa manj možnosti, da komu ne bo všeč), ki jo bodo uporabljali predvsem za čim bolj udoben transport primerne doze alkohola v možgane.

Manjši proizvajalci imajo drugačne cilje in zato praviloma ciljajo na bolj specifične tipe piv in s tem tudi na drugo publiko, ki pivu nameni več pozornosti. Posledično se ponavadi uporabljajo bolj kakovostne surovine in postopki. Seveda obstajajo tudi izjeme - tudi med craftarji so šalabajzerji. Nekateri industrijski proizvajalci so bili tudi sposobni potegniti glavo iz riti in so s svojimi kapacitetami in znanjem ponudili odlična piva, ki se lahko primerjajo z craftarji.

Cene so kakršne so. Po mojem mnenju so craft piva dostopna večini Slovencev - če seveda ne zdrejo vsak dan vsaj štirih. Da smo za njih pripravljeni toliko plačat pa je odlično, saj je izbira takšna, kot jaz ne pomnim.

...:TOMI:... ::

Da še jaz povem svoje, pestra izbira nikomur ne škodi, samo koristi.

Pijte, kar hočete, jaz vem, kaj naročim zase.


Vino se šteje za hrano, kar je še vedno en fail. Čemu?
Tomi

SambaShare ::

Drugače mainstream piva so se pocenila. Če gledamo union/laško ga zdaj v trgovini zaradi neke "akcije", ki je _vedno_ dobiš pod €. Nekaj časa pa so celo poskušali prodajati po 1.1 :). Verjamem da se ob poplavi lager piv iz tujine ni ravno dobro obneslo. Butična so seveda dražja, ampak tistega se tako popije samo za vzorec, nihče zaradi tega ne bo šel na kant.

iKst ::

V USA je tržni delež craft piva že čez 12% in strmo raste.

dexterboy ::

...:TOMI:... je izjavil:

Jaz v mikro pivovarni dobim 1,5 l za 4€. Natoči ga pred mano, v plasticno flaso. To je to.

Ok, cene, ki jih navajte so res za gostilne, samo toliko, da veste, da dobro pivo ni nujno mnogo drazje od industrijske scalnice, kot nekateri pretiravate.


Nam (mi) lahko zaupaš, kje kupuješ? lahko tudi na pm 8-)

On Topic:
Ne vem, ali naj se jočem ali smejim. Kupiš to, kar si lahko privoščiš, ali pa si zaželiš na račun česa drugega. Tiste nebuloze o bio prehrani me vedno spomnijo na planet Nibiru in pomanjkanje možganskih celic. Spoštujem in cenim delo in trud majhnih pivovarjev, seveda ga tu in tam tudi spijem v lokalu, ampak to pa še ne pomeni, da bi se jih moralo kovati v zvezde in plačevati, kot da je od svetog Petra kajgana.
Primer; včeraj sem skuhal pasulj, cel lonec. Ker sem dal sestavine po mojem izboru in je recept moja stvaritev, še ne pomeni, da ga lahko prodam nekomu za 4€ krožnik, če je pa konzerva od Naturete pol cene...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

mihec87 ::

dexterboy je izjavil:

...:TOMI:... je izjavil:

Jaz v mikro pivovarni dobim 1,5 l za 4EUR. Natoči ga pred mano, v plasticno flaso. To je to.

Ok, cene, ki jih navajte so res za gostilne, samo toliko, da veste, da dobro pivo ni nujno mnogo drazje od industrijske scalnice, kot nekateri pretiravate.


Nam (mi) lahko zaupaš, kje kupuješ? lahko tudi na pm 8-)

On Topic:
Ne vem, ali naj se jočem ali smejim. Kupiš to, kar si lahko privoščiš, ali pa si zaželiš na račun česa drugega. Tiste nebuloze o bio prehrani me vedno spomnijo na planet Nibiru in pomanjkanje možganskih celic. Spoštujem in cenim delo in trud majhnih pivovarjev, seveda ga tu in tam tudi spijem v lokalu, ampak to pa še ne pomeni, da bi se jih moralo kovati v zvezde in plačevati, kot da je od svetog Petra kajgana.
Primer; včeraj sem skuhal pasulj, cel lonec. Ker sem dal sestavine po mojem izboru in je recept moja stvaritev, še ne pomeni, da ga lahko prodam nekomu za 4EUR krožnik, če je pa konzerva od Naturete pol cene...


Potem pa naj je konzervo za pol cene.... Sicer pa če boš prodajal dober pasulj iz svežih sestavin za ceno unega iz konzerve(me zanima kako dolgo) dobro za vse kupce

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

mihec87 ::

Še vedno ne zastopim problema, vino imamo že za dober eur po steklenici pa tudi čez 20eur, ravno tako rum od par eur do par sto eur...?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

jest10 ::

Ni težko zastopiti. Večina je navajena, da je pivo neka blago grenka pijača primerna za nalivanje, ki se jo dobi po 1€ na piksno. Odstopanje od tega je nekaj čudnega in groznega.

r3dkv1c4 ::

jest10 je izjavil:

Ni težko zastopiti. Večina je navajena, da je pivo neka blago grenka pijača primerna za nalivanje, ki se jo dobi po 1€ na piksno. Odstopanje od tega je nekaj čudnega in groznega.

Če pa gre cena v minus, si pa že rakav bolnik, ker je po logiki nekaterih kvaliteta podobna meteorni vodi.
Vsaka stvar ima svojo mejo.

You can ban me, but you can't shut me down!

...:TOMI:... ::

Ja, valda, noben problem.

Human fish, Vrhnika.
Tomi

Konlov ::

jest10 je izjavil:

Ni težko zastopiti. Večina je navajena, da je pivo neka blago grenka pijača primerna za nalivanje, ki se jo dobi po 1€ na piksno. Odstopanje od tega je nekaj čudnega in groznega.

Zadetek v polno.

Superboyy ::

V ameriki imajo to dosti bolj razvito kot pri nas. World of beer v Tucsonu je imel 30-40 različnih točenih piv, pomoje samo crafti. Je pa cena od $5-$12 nekje. Sam raje spijem tri take (vsakič druzga), kokr pa pol gajbe uniona. Če mi je cilj biti zadet, pa pijem kej močnejšega.

opeter ::

Ne piješ piva in nimaš težav s cenami.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

K3kec ::

iKst je izjavil:

A pol praviš, da pri npr. Hud burgerju lažejo, da imajo krompir pridelan na točno določeni kmetiji, da je meso 100% goveje, iz izbranih kosov, da je kruh pečen po njihovem receptu...

Pa to, da poznajo razliko med medium rare in medium spečenim mesom je po tvoje linija najmanjšega odpora? Si že kdaj poskusil naročiti medium pleskavico v meku?

Povpraši malo lastnike Hud burgerja, zakaj so lani občasno stregli s-budget krompir kot domači krompir ;)

iKst ::

K3kec, kdaj je bilo to? Potem praviš, da lažejo o sestavinah?

K3kec ::

iKst je izjavil:

K3kec, kdaj je bilo to? Potem praviš, da lažejo o sestavinah?

Občasno, ja, lažejo, bojda zaradi "pomankanja dobave", kar pa seveda ne opraviči dejanja. Če te zanima časovnica preveri zid njihove FB strani...

iKst ::

Ne da se mi skrolat po njihovem facebook wallu. Me pa zanima, če so ti kdaj prodajali domači krompir, v resnici pa so ti dali s-budget.

680x0 ::

Cene imajo s ceno proizvodnje le delno povezavo, nedvomno je proizvodnja manjših količin dražja, in trošarine so za višje alkoholna piva višje. Po drugi strani drži, da je proizvodnja Ale-ov običajno enostavnejša in posredno cenejša, Lager je potrebno proizvajat in hranit pri nizkih temperaturah (kar nekaj stane).

Bistveno je, da je cena Lagra v gostilni tam 2-3€ za pol-litrsko steklenico in ljudje za podoben, četudi rahlo izbolšan okus niso pripravljeni plačati več (razen šminkerji 5€ za 0.33 Heinekena v Portorožu). Ker Ale-ov do pred kratkim na našem trgu sploh ni bilo, cena uvoženega pa je bila visoka zaradi majhnih količin uvoza, se jih drži sloves dražjih piv, trg je za njih pripravljen plačati več, zato so se mikro pivovarne usmerile v izdelavo Ale-ov - Pale Ale, IPA, Stout, Porter so najbolj popularni produkti zadnje čase.

Ko bo konkurence dovolj, ko bo trg, ki je 100 let vajen pit le Lagre sprejel nove produkte, se bo tudi cena umirila in približala Lagru.

radmannsdorf ::

mihec87 je izjavil:

Še vedno ne zastopim problema, vino imamo že za dober eur po steklenici pa tudi čez 20eur, ravno tako rum od par eur do par sto eur...?

rum iz mesale ali rum in ekstrakta(dana), niti približno nista isti pijači :)
drugače pa sem ravno včeraj v sparu kupil plato brezalko pira Gerstel, za 6,84EUR :)
že tko je cena samo 0,38EUR, sem mel pa še -25% kupon, hehe. dobr je. pa ponavadi nisem pristaš cheap stvari.
http://www.gerstelbraeu.com/

Zgodovina sprememb…

energetik ::

680x0 je izjavil:

Cene imajo s ceno proizvodnje le delno povezavo, nedvomno je proizvodnja manjših količin dražja, in trošarine so za višje alkoholna piva višje. Po drugi strani drži, da je proizvodnja Ale-ov običajno enostavnejša in posredno cenejša, Lager je potrebno proizvajat in hranit pri nizkih temperaturah (kar nekaj stane).

Bistveno je, da je cena Lagra v gostilni tam 2-3€ za pol-litrsko steklenico in ljudje za podoben, četudi rahlo izbolšan okus niso pripravljeni plačati več (razen šminkerji 5€ za 0.33 Heinekena v Portorožu). Ker Ale-ov do pred kratkim na našem trgu sploh ni bilo, cena uvoženega pa je bila visoka zaradi majhnih količin uvoza, se jih drži sloves dražjih piv, trg je za njih pripravljen plačati več, zato so se mikro pivovarne usmerile v izdelavo Ale-ov - Pale Ale, IPA, Stout, Porter so najbolj popularni produkti zadnje čase.

Ko bo konkurence dovolj, ko bo trg, ki je 100 let vajen pit le Lagre sprejel nove produkte, se bo tudi cena umirila in približala Lagru.
Upajmo da res. Lepo bi bilo dobit npr. London Porterja za 1€ na piksno...

EDIT: v Pivoljubu se ga dobi že za 1,8€ piksno?!:P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Relanium ::

Ale-i so fina piva ja :)
Čist odvisno kak katera vrsta kdaj zapaše in je lepo imeti izbiro.
Razmišljam pa, kaj bojo kaki velikani storili okrog tega, npr. heineken ne vem če bo samo gledal, kako pada delež njegovemu lagerju.

iKst ::

Velike pivovarske korporacije kupujejo craft pivovarne po tekočem traku. Namesto, da bi Heineken začel delati IPA pod svojo znamko so enostavno kupili 50% Lagunitasa.

Furbo ::

iKst je izjavil:

Velike pivovarske korporacije kupujejo craft pivovarne po tekočem traku. Namesto, da bi Heineken začel delati IPA pod svojo znamko so enostavno kupili 50% Lagunitasa.

Prav tako kot so kupile naše pivovarne, ki menda delajo scalnico. Na to se da gledati na več načinov...
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

iKst ::

Ista zadeva. 5 velikih korporacij ima skupno več kot 50% tržni delež na svetu. Veliki pivovarji kupujejo vse.

Superboyy ::

iKst je izjavil:

Velike pivovarske korporacije kupujejo craft pivovarne po tekočem traku. Namesto, da bi Heineken začel delati IPA pod svojo znamko so enostavno kupili 50% Lagunitasa.


Sej je isto v IT. Velikani raje kupijo celo firmo in s tem know-how, kot pa da sami odkrivajo toplo vodo.

brodul ::

V Sloveniji je trosarina na pivo okoli 60 centov na liter. Na to pride se davek na dodano vrednost. Ce stane pivo 1 evro na po litra, si lahko predstavljate, da je treba mocno optimizirat lastno vrednost piva in proces ter delat na velikih kolicinah, da se stvar pokrije. V specializiranih trgovinah so slovenska piva mikropivovarjev okoli 2.70 eur na pol litra, kar je cisto sprejemljivo.
Sprejemljivo je predvsem zato, ker trg vse to pivo popije. Kolikor imam obcutek imajo mikropivovarji kar problem zalagati gostince.

Ce hocete pit poceni pivo v velikih kolicinah, priporocam velike proizvajalce lagerjev. Ce hocete pit specialno pivo, ki je poceni, pite Lasko Special Visnja in Ajda, ki nima veze z pivom. Ce je neka huda zurka ali mraz, potem lahko posezes po barley wine stilu (npr. Fullers Golden Pride ima 8.5% volumna, stane 2,67eur (studenska/gorenjska metoda)). Je pa super vidit, da se je kultura pitja piva izboljsala in imamo vec moznosti v vecini lokalov.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

issak ::

m0LN4r je izjavil:

Sn kupu 24 0,33 flas/piks bevoga v tovarni za 50€.... Nevem no, sej pa niso turisticna atrakcija


Jaz sem jih kupil v Leclercu, 24 komadov po 2,5€, pa 30% nazaj na kartico :P 1,75€ na piksno bevoga ;) mmm
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2

Scaramouche ::

svež union nefiltriran poje dosti hipster piv, redno kupovat piva za 2€ plus na pol litra je neumno... Ljudje samo slišijo da je Belgijsko ali kako tuje in imajo orgazm. Sej so določena boljša samo ne 4x do 10x koliko več tudi stanejo...

Smurf ::

Namesto, da bi bili srecni, da imamo koncno v Sloveniji pestro ponudbo kvalitetnih piv, folk jamra, da jih je neumno kupovati.

Sej vas noben ne sili, da jih kupujete. Za tiste, ki jim je vazno, da se zlije v grlo nekaj mrzlega ima se vedno na voljo poceni pivo.

Miha 333 ::

Jutri ima Hofer v akciji zeleni Bergkonig Marzen po 0,59 € /0,5L. To pivo je bilo npr. na tem slepem testu ocenjeno enako oz. bolje od Laškega.

globoko grlo ::

kar ni glih neka referenca>:D
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

scipascapa ::

je pa 30 centov nižja cena, zame je cenovno najboljši Staropramen.

Unknown_001 ::

iKst je izjavil:

Za kaj je pa "kaj drugega" 5EUR, "industrijska scalnina" pa 2EUR? O tem, kje tisti "kaj drugega" kupujejo surovine, bomo kasneje.;)


1. Dražje surovine
- Več specialnih sladov, ki niso nujno bistveno dražji (mogoče 5, 10, max. 15%), jih je pa treba imeti na zalogi, kupuješ manjše količine, kar ti dvigne ceno.
- Običajno VELIKO več hmelja, ki je praviloma tudi bistveno dražji.

2. Trošarine
Tole sicer ni nujno res, ampak veliko craft piv ima višje alkoholne stopnje, kar se pozna pri trošarinah. Zaradi tega so npr. tista najcenejša piva v diskontih vedno okoli 4%.

3. Višja produkcijska cena
- Za varjenje 1000 litrov piva in 10000 hektolitrov piva je potrebno vložiti podobno število ur. Postopek je enako intenziven, le velikost opreme se spreminja. To pomeni, da je cena dela pri velikih pivovarnah praktično zanemarljiva, pri mikro pivovarnah pa predstavlja precej velik del prodajne cene.

- Podobno je s stroški. Poraba energije, velikost prostora itd. ne narašča premo sorazmerno z outputom končnega izdelka.

- Majhne pivovarne praviloma polnijo v steklenice, ki so precej drage. Pa še to ponavadi na precej primitivnih polnilnih linijah. Velike pivovarne velik del piva polnijo v pločevinke in v sode.

- Amortizacija za opremo je pri manjših pivovarnah veliko daljša. Cena opreme ne narašča premo sorazmerno s kapaciteto. Za mikropivovarno s kapaciteto 15000 litrov daš recimo 50 jurjev. Za 10x večjo pivovarno plačaš samo 2 ali 3x več.

4. Vložen trud, skrbnost itd.
Nekateri ljudje pač cenimo trud, ki gre v izdelek in smo za to pripravljeni plačati več. Radi preizkušamo nove recepte, ki jih craft pivovarji ustvarjajo, da se lahko potem pogovarjamo o razlikah, primerjamo itd.


1. Slab management

2. Možno a ne bi smelo tako vplivati na ceno

3. Pač večna jeba, ko ne zmoreš bit konkurenčen zaradi prenizke produktivnosti in moraš biti dražji da lahko preživiš.

4. No... o skrbnosti bi se dalo pogovarjat, o trudu tudi. Z vidika potoršnika je danes IN da imaš nekaj v kar je bilo vloženega veliko truda. Klasična prodajna fora, sicer legitimna ampak eden od čustvenih vplivov na potrošnika. Da se cena opraviči. Ampak to je spet rezultat nizke produktivnosti. Slabše produktivni se bodo vedno vlekli ven s pojmom kakovosti storitve, ki se bo kazala v detajlih. Ampak overall na koncu dneva, tedna, meseca je vsem važno KAJ smo za isti denar dobili. Kdor pri sebi upraviči višjo ceno za izdelek ki je s stališča izdelave podobne ali celo slabše kakovosti kot fabrški le da je bolj bogat s sestavinami in ima umetniško ime... pač to je že nišni trg.

My point here: velikokrat slišim kako je vse fabriško "nenaravno", "umetno", "nekakovostno", po drugi strani pa se zavedam dejstva da morajo ravno velike firme imeti najbolj poštiman sistem proizvodnje. Pri živilih se ni za zajebavat. Sploh pa ne pri takih količinah, ko odpošiljaš do vrha zapolnjene prikolice za polpriklopnike. Sterilnost prostorov, tehnično izpopolnjen proces... kaj je s takim pivom narobe, res ne vem. Se mi pa zdi da je to rezultat tega, da je okus že generičen oz. Že stalno enak. Ljudje so se očitno naveličali in zdaj se odpira nišni trg sladokuscev ki bi radi brbončice zalivali v nečem posebnem, nekoliko drugačnem napitku kot so ga bili vajeni.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

RejZoR ::

Konlov je izjavil:

Ali pa grejo precej hitreje gor, kot plače. Zadnjič mi je starejša možakarca hotela v idustrijski coni Trzin računati točeno od ene naše "mikro" pivovarne up to 4 evre. No go seveda.


Ali boš vzel masovno proizvedeno pivo al pivo "mikro" pivovarne? Boš vzel Toyoto al boš vzel Ferrarija? Boš vzel Seiko 5 uro ali Patek Philippe?

Cene padajo z masovno proizvodnjo. Če ti neka "mikro" pivovarna proizvede 20 gajb piva na dan, konkretna pivovarna pa 25 tovornjakov, katero pivo misliš da bo cenejše? Madona no, sej niste padli iz vesolja in se šele sedaj srečujete s cenami in masovno proizvedenimi/butičnimi izdelki?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Okapi ::

Mikropivovarji varijo pivo bolj ali manj "od oka", Carlsberg ima pa vrhunsko opremljen raziskovalni inštitut.
https://carlsberggroup.com/who-we-are/g...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Roadkill ::

Okapi je izjavil:

Mikropivovarji varijo pivo bolj ali manj "od oka", Carlsberg ima pa vrhunsko opremljen raziskovalni inštitut.


Še vedno ne pomeni, da ti mora biti njihova scavnica všeč. Je pa konsistentno slab. To pa.
Ü

SimplyMiha ::

Nekako mi ne leži ideja, da eni kemiki not mešajo različne kemikalije in to prodajajo kot kao pivo...

bambam20 ::

Roadkill je izjavil:

Okapi je izjavil:

Mikropivovarji varijo pivo bolj ali manj "od oka", Carlsberg ima pa vrhunsko opremljen raziskovalni inštitut.


Še vedno ne pomeni, da ti mora biti njihova scavnica všeč. Je pa konsistentno slab. To pa.



Večina piv je ogabna scalina.

Okapi ::

SimplyMiha je izjavil:

Nekako mi ne leži ideja, da eni kemiki not mešajo različne kemikalije in to prodajajo kot kao pivo...

:)) Laboratorij ne pomeni, da mešajo kemikalije v pivo. Pomeni, da znajo določiti genom kvasovk in hmelja in točno vedo, iz česa zvarijo pivo. Mikropivovar pa samo upa, da mu je trgovec res prodal dober hmelj, in da se mu niso kakšne divje kvasovke zaredile.

SimplyMiha ::

Poglej kdaj na embalažo. V drobnem tisku imaš sestavine. Razne ojačevalce okusa pa to sranje, ki v pravem pivu nima kaj iskat.

Unknown_001 ::

SimplyMiha je izjavil:

Nekako mi ne leži ideja, da eni kemiki not mešajo različne kemikalije in to prodajajo kot kao pivo...


:)) Nekateri res ne veste kaj govorite. "Ja pa mura bt naravnu, ja pa mura bt tku, ja pa mura..."

Kaj pa misliš da ti bodo namešali?
H2O
C6H12O6
C2H5OH
...

Pobral nas bo ovbe ovbe. Divodikov oksid, v prevelikih dozah smrtonosen, uporabljajo ga tudi najbolj zlovešči kriminalci na svetu, PANIKA LJUDJE :)):D:)):))
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Daniel ::

Moj sosed ima mikropivovarno in povpraševanje že zelo dolgo presega proizvodne zmogljivosti, če bi želel proizvajati več bi moral pustiti službo. Prodaja pa po 2,5 Eur/L ali 2 Eur/L če se izposodi sod. Prodaja pa samo doma in v dveh barih.

Unknown_001 ::

SimplyMiha je izjavil:

Poglej kdaj na embalažo. V drobnem tisku imaš sestavine. Razne ojačevalce okusa pa to sranje, ki v pravem pivu nima kaj iskat.


Pokaži konkreten primer. Ojačevalec okusa ni nujno nekaj "umetnega". Ojačevalec okusa je tudi navadna mast. Prav tako kot konzervans, lahko je to navaden sladkor ali sol.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

SimplyMiha ::

Barvila na primer. E150c, amonijev karamel, je barvilo, toksičnost katerega še ni dokončno raziskana, pa je temu navkljub široko uporabljano (npr. v Laško Malt). Edina raba tega barvila je, da je pivo lepše barve.

Poserjem se na to.

Zgodovina sprememb…

harvey ::

SimplyMiha je izjavil:

Barvila na primer. E150c, amonijev karamel, je barvilo, toksičnost katerega še ni dokončno raziskana, pa je temu navkljub široko uporabljano (npr. v Laško Malt). Edina raba tega barvila je, da je pivo lepše barve.

Poserjem se na to.

Zato pa Laško malt in cheap radlerjev iz Lidla ni niti za pogledati, kaj šele piti. Navadno pivo nima nič ejastih dodatkov, sedaj imas za povrhu še piva z manj postopki tehloškimi postopki - nefiltrirano, nepasterizirano...

Mali pivovarji, večina resnih,ki so na trgu, so postasvili svoj kontroling že na tako raven, da niti pod razno ne prihajo do opaznih razlik med proizvodnjo. Druga scena so garažni pivovarji.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Konlov ::

Vem, ampak da ti pa v trzinski industrijski coni za Vego, ki ni peav nič mikro reče tip 3,6€, je pa že kar malo bolano. Da ne govorim o tem, da so v šparih ipd. 0,3 stekleničke po up to 2€...
Dekret: pivo v trgovini 0,5€, v lokalih 1,5€ max.
Prodajala se bodo tista piva, ki bodo bolhša.

Netrunner ::

Jaz na ceno sploh ne gledam več ampak na kvaliteto. Če je dobro je vredno.

Unknown_001 ::

SimplyMiha je izjavil:

Barvila na primer. E150c, amonijev karamel, je barvilo, toksičnost katerega še ni dokončno raziskana, pa je temu navkljub široko uporabljano (npr. v Laško Malt). Edina raba tega barvila je, da je pivo lepše barve.

Poserjem se na to.


Tisto ni pivo ampak sok. Poglej ledene čaje, multisole itd.

Pogovarjamo se o pivu. Lager piva po Reinheisgebotu ne smejo biti varjena iz drugega kot vode, žitnega sladu in hmelja.

Zakon o varjenju piva je star ko zemlja, veljal je tudi pri nas in še vedno se LAGER pivo vari in skladišči na ta način.

Laboratorij oz. Inštitut se bo bolj posvečal tehnološkemu izpopolnjevanju mešalnih, vrelnih, filtracijskih in fermentacijskih procesov kot pa aditivom.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

Rok Woot ::

Okapi je izjavil:

SimplyMiha je izjavil:

Nekako mi ne leži ideja, da eni kemiki not mešajo različne kemikalije in to prodajajo kot kao pivo...

:)) Laboratorij ne pomeni, da mešajo kemikalije v pivo. Pomeni, da znajo določiti genom kvasovk in hmelja in točno vedo, iz česa zvarijo pivo. Mikropivovar pa samo upa, da mu je trgovec res prodal dober hmelj, in da se mu niso kakšne divje kvasovke zaredile.


Tudi večina malih pivovarjev fermentira pivo v bioreaktorjih, tu mislim na pivovarje, ki pivo prodajajo. Kar se tiče kvalitete hmelja, si lahko prepričan, da carlsberg ne kupuje visoko kvalitetnega. Pa še to, raje imam pivo, ki fermentira v lesenem sodu, pa sigurno varira okus in kvaliteta.

Nagi Bator ::

Kupoval pivo pred kratkim na Nizozemsklem - vecjo kolicino razlicnih pirov za en grill party.
Cene so nekje 30% do 50% nizje kot pri nas! Najdrazji, kar sem ga nasel, je bil klasicni Guinness iz piksne 1.7€ za 0.5l
Njihova in Belgijska "šmekerska" piva redko presezejo ceno dobrega evra za 0.33 flaso.
Dolgocasni Heineken je bil 0.7€ za pol litrsko piksno. Nisem mogel verjeti lastnim ocem.
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pivo

Oddelek: Loža
326324 (1110) Egidij88
»

Male pivovarnice

Oddelek: Loža
312710 (1608) marvin42
»

Ali se kdo dela svoje pivo?

Oddelek: Loža
133241 (2598) errhec
»

Pivo Union

Oddelek: Loža
194625 (3247) [D]emon

Več podobnih tem