Forum » Problemi človeštva » Cene piva skočile v nebo
Cene piva skočile v nebo
Konlov ::
Ali pa grejo precej hitreje gor, kot plače. Zadnjič mi je starejša možakarca hotela v idustrijski coni Trzin računati točeno od ene naše "mikro" pivovarne up to 4 evre. No go seveda.
Furbo ::
To je zdaj fancy in si kao seljačina, če piješ Union/Laško. Ga pa imajo še vseeno povsod, nič se ni podražilo.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
mihec87 ::
Laško/union itd.. ima še vedno isto ceno.... Sam raje spijem npr.. 1 bevoga za 4eur kot 2 laška-kakor komu bom rekel... Pa se nimam za hipsterja/fancy osebka..
thramos ::
Pravzaprav so cene že dolgo časa podobne, samo danes k sreči lahko tudi v bolj lokalnih pajzlih dobiš še kaj drugega kot industrijsko scalnino.
Konlov ::
Pravzaprav so cene že dolgo časa podobne, samo danes k sreči lahko tudi v bolj lokalnih pajzlih dobiš še kaj drugega kot industrijsko scalnino.
Za kaj je pa "kaj drugega" 5EUR, "industrijska scalnina" pa 2EUR? O tem, kje tisti "kaj drugega" kupujejo surovine, bomo kasneje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Konlov ()
m0LN4r ::
Sn kupu 24 0,33 flas/piks bevoga v tovarni za 50€.... Nevem no, sej pa niso turisticna atrakcija
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
PacificBlue ::
V zadrugi Pliberk imajo občasno akcije za gajbo piva Laško Club 11 evrov, redna cena je 15 evrov. Ga tudi pijem najraje, more biti Gold, navadni Laški mi ni tako dober. Drugače pa so cene take kot so, npr. v Chourchevelu sem plačal za malo pivo La Blanche(Mont Blanc brewery) 8 evrov.
iKst ::
Za kaj je pa "kaj drugega" 5EUR, "industrijska scalnina" pa 2EUR? O tem, kje tisti "kaj drugega" kupujejo surovine, bomo kasneje.;)
1. Dražje surovine
- Več specialnih sladov, ki niso nujno bistveno dražji (mogoče 5, 10, max. 15%), jih je pa treba imeti na zalogi, kupuješ manjše količine, kar ti dvigne ceno.
- Običajno VELIKO več hmelja, ki je praviloma tudi bistveno dražji.
2. Trošarine
Tole sicer ni nujno res, ampak veliko craft piv ima višje alkoholne stopnje, kar se pozna pri trošarinah. Zaradi tega so npr. tista najcenejša piva v diskontih vedno okoli 4%.
3. Višja produkcijska cena
- Za varjenje 1000 litrov piva in 10000 hektolitrov piva je potrebno vložiti podobno število ur. Postopek je enako intenziven, le velikost opreme se spreminja. To pomeni, da je cena dela pri velikih pivovarnah praktično zanemarljiva, pri mikro pivovarnah pa predstavlja precej velik del prodajne cene.
- Podobno je s stroški. Poraba energije, velikost prostora itd. ne narašča premo sorazmerno z outputom končnega izdelka.
- Majhne pivovarne praviloma polnijo v steklenice, ki so precej drage. Pa še to ponavadi na precej primitivnih polnilnih linijah. Velike pivovarne velik del piva polnijo v pločevinke in v sode.
- Amortizacija za opremo je pri manjših pivovarnah veliko daljša. Cena opreme ne narašča premo sorazmerno s kapaciteto. Za mikropivovarno s kapaciteto 15000 litrov daš recimo 50 jurjev. Za 10x večjo pivovarno plačaš samo 2 ali 3x več.
4. Vložen trud, skrbnost itd.
Nekateri ljudje pač cenimo trud, ki gre v izdelek in smo za to pripravljeni plačati več. Radi preizkušamo nove recepte, ki jih craft pivovarji ustvarjajo, da se lahko potem pogovarjamo o razlikah, primerjamo itd.
thramos ::
Za kaj je pa "kaj drugega" 5EUR, "industrijska scalnina" pa 2EUR? O tem, kje tisti "kaj drugega" kupujejo surovine, bomo kasneje.
A zdaj smo že na 5 proti 2? Ker je bila v drugi temi zadnjič podobna debata, sem po dolgem času pogledal, koliko stane slovenska industrijska scalnina v lokalu v centru Ljubljane ... 2,9 € za pol litra Uniona proti 3,6 € za Bevog. Če sem kje dobro porabil 70 centov več, sem jih takrat.
Konlov ::
Po tem se tebi pojmi industrijska cona, starejša možakarca, >4€ za točeno (ne steklenica), nepreverjeno pivo, katerega kvaliteta varira od soda do soda lepo poklopijo. No, meni se ne.
A ja. A tam, ko Bevog varijo, niso okoli redno z gnojnico špricane kmetijske površine. Dobro si vnovčil 70 cenrov. Kvalitetna voda...
A ja. A tam, ko Bevog varijo, niso okoli redno z gnojnico špricane kmetijske površine. Dobro si vnovčil 70 cenrov. Kvalitetna voda...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Konlov ()
mihec87 ::
V Laškem pa naokoli ni kmetijskih površin kajne.... Sicer pa če je voda pitna v čem točno je težava?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mihec87 ()
...:TOMI:... ::
Jaz v mikro pivovarni dobim 1,5 l za 4€. Natoči ga pred mano, v plasticno flaso. To je to.
Ok, cene, ki jih navajte so res za gostilne, samo toliko, da veste, da dobro pivo ni nujno mnogo drazje od industrijske scalnice, kot nekateri pretiravate.
Ok, cene, ki jih navajte so res za gostilne, samo toliko, da veste, da dobro pivo ni nujno mnogo drazje od industrijske scalnice, kot nekateri pretiravate.
Tomi
iKst ::
...:TOMI:... je izjavil:
Jaz v mikro pivovarni dobim 1,5 l za 4€. Natoči ga pred mano, v plasticno flaso. To je to.
Ok, cene, ki jih navajte so res za gostilne, samo toliko, da veste, da dobro pivo ni nujno mnogo drazje od industrijske scalnice, kot nekateri pretiravate.
Za tak denar dobiš v trgovini 6 pack poceni piva. Pač, pivo iz malih pivovarn je dražje, to je dejstvo. Ampak za človeka s povprečnimi dohodki ni drago. Če spiješ toliko piva, da te skrbi tisti eur ali 2 razlike, imaš pomoje druge probleme.
nepreverjeno pivo, katerega kvaliteta varira od soda do soda lepo poklopijo. No, meni se ne.
Ja, nekaterim malo negotovosti paše. Nikoli ne veš, če mogoče ne boš dobil kakšnega res posrečenega batcha. Podobno kot pri hrani. Če bi rad vedno enak okus greš na čizburger v mcdonalds, če hočeš odlično hrano greš pa v dobro restavracijo z vrhunskim kuharjem. Zna se zgodit, da tudi Bratovž ali Kavčič kdaj kaj zajebeta, ampak povprečje je vseeno na neprimerno višjem nivoju kot v meku.
Poleg tega tudi ta slavna konsistenca velikih pivovarn pade v vodo, če piva ne piješ svežega, direktno iz pivovarne. V Laškem znajo biti pri skladiščenju precej "liberalni". Tudi gostinci so lahko zelo malomarni in pivo skladiščijo za gostilno na soncu, na toplem, ga postrežejo pri neprimerni temperaturi... Pivo je živa stvar, tudi filtrirano industrijsko pivo ima v sebi spojine, ki s časom spreminjajo okus, sploh pri nepravilnem skladiščenju.
project ::
Nevem, kaj je tvoj problem. Če imaš denar oz. ti mikro pivo nekaj pomeni, si privošči ''premium'' pivo. Če pa nimaš oz. ni to tvoja želja, pa imaš še vedno laško in union pivo.
Lp
Lp
r3dkv1c4 ::
...in ker je kvaliteta laškega in uniona strmo padla, kupujem na Slovaškem pivo po 16€/plato Kozel 550ml.
Vsaka stvar ima svojo mejo.
You can ban me, but you can't shut me down!
You can ban me, but you can't shut me down!
jtothek ::
Pijte kar vam paše in/ali kar vam denarnica omogoča pa ni zdaj treba nekih traktatov pisat.
PacificBlue ::
...in ker je kvaliteta laškega in uniona strmo padla, kupujem na Slovaškem pivo po 16€/plato Kozel 550ml.
Slabo pivo je tisto, ki vsebuje ekstrakt hmelja in zaradi katerega veliko starejše moške populacije zboleva za rakom na prostati. To je slabo pivo, oz industrijska scalnica, razni pilsi po naših trgovskih centrih.
r3dkv1c4 ::
PacificBlue je izjavil:
...in ker je kvaliteta laškega in uniona strmo padla, kupujem na Slovaškem pivo po 16€/plato Kozel 550ml.
Slabo pivo je tisto, ki vsebuje ekstrakt hmelja in zaradi katerega veliko starejše moške populacije zboleva za rakom na prostati. To je slabo pivo, oz industrijska scalnica, razni pilsi po naših trgovskih centrih.
Ne pretiravaj!
Količino popitega piva lahko označim z minimalno oz. skoraj nič.
Imaš kakšno neodvisno raziskavo o tvojih trditvah?
Ko boš to serviral, pa začni brat tste vode, ki jo piješ iz vodovoda.
Verjemi, da je isto sranje.
Vsaka stvar ima svojo mejo.
You can ban me, but you can't shut me down!
You can ban me, but you can't shut me down!
PacificBlue ::
Kaj pa je slabega pri hmeljnem ekstraktu?
https://slo-tech.com/forum/t521307/p357...
PacificBlue je izjavil:
...in ker je kvaliteta laškega in uniona strmo padla, kupujem na Slovaškem pivo po 16€/plato Kozel 550ml.
Slabo pivo je tisto, ki vsebuje ekstrakt hmelja in zaradi katerega veliko starejše moške populacije zboleva za rakom na prostati. To je slabo pivo, oz industrijska scalnica, razni pilsi po naših trgovskih centrih.
Ne pretiravaj!
Količino popitega piva lahko označim z minimalno oz. skoraj nič.
Imaš kakšno neodvisno raziskavo o tvojih trditvah?
Ko boš to serviral, pa začni brat tste vode, ki jo piješ iz vodovoda.
Verjemi, da je isto sranje.
Poglej ne bom se prepiral o trditvah, gor ali dol, pač pravim, kar se pogovarjam z zdravniki.
In mi je tudi čisto vseeno koliko popiješ na dan.
In jaz ne pijem vode iz vodovoda.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PacificBlue ()
iKst ::
https://slo-tech.com/forum/t521307/p357...
Bullshit. Pojdi smetit v temo o chemtrailsih s temi nebulozami.
1. Ko hmelj kuhaš v pivini, efektivno delaš hmeljni ekstrakt. Hmeljni ekstrakt, ki se uporablja v pivovarstvu je samo v naprej pripravljen koncentrat hmelja kuhanega v vodi.
2. Hmelj (vključno z ekstraktom) kvečjemu pozitivno vpliva na prostato (https://www.sciencedaily.com/releases/2...
Pa btw, hmeljni ekstrakt se ne uporablja samo v poceni, "nekvalitetnem" pivu ampak ga zelo pogosto uporabljajo tudi craft pivovarji, še posebej za močnejša, bolj hmeljena piva (DIPA, barley wine itd).
r3dkv1c4 ::
In mi je tudi čisto vseeno koliko popiješ na dan.
3l/dan bistre vode iz izvira
In jaz ne pijem vode iz vodovoda.
Plastenka? Kapnica?
Poglej ne bom se prepiral o trditvah, gor ali dol, pač pravim, kar se pogovarjam z zdravniki.
Kje se kdo prepira?
Nehaj stresat nebuloze, ker se skoraj vsi kdaj pa kdaj pogovarjamo z zdravniki in verjemi , da so oni ravno tako samo ljudje, ki imajo enake težave, kot mi.
Nekateri, tisti odkriti, povedo odkrito svoje mnenje.
Vsaka stvar ima svojo mejo.
You can ban me, but you can't shut me down!
You can ban me, but you can't shut me down!
radmannsdorf ::
PacificBlue je izjavil:
In jaz ne pijem vode iz vodovoda.
LOL :) 1:0 za fabrko k jo fila in prodaja :)
msjr ::
Če parafraziram, mikropivovarniško pivo je top-shop za hipsterje. Cene se bodo umirile, ko bo veliki bum minil. En tak manjši bum mikropivovarn smo že imeli v začetku devetdesetih.
blackbfm ::
Ja, trend 2016, vse kar je od nekih večjih koropracij je vse shit in industrijsko..kar je pa neznano od nekih lokalcev je pa vse top kvaliteta, haha pravljice za otroke.. Ziher ni tok kvalitetnejše kot je dražje, velja za vse od burgerjev do piva in še kej..
Pomoje je razlika predvsem v embalaži in načinu kako ti zadevo prodajo da jo preplačaš.
Pomoje je razlika predvsem v embalaži in načinu kako ti zadevo prodajo da jo preplačaš.
iKst ::
Ja, znano je, da mcdonalds in heineken svojo blagovno znamko gradita na kakovostnih sestavinah in največjih kuharskih/pivovarskih mojstrih, ki skrbno pripravijo vsak burger in lastnoročno naročijo vsak kozarec piva.
blackbfm ::
Ja, znano je, da mcdonalds in heineken svojo blagovno znamko gradita na kakovostnih sestavinah in največjih kuharskih/pivovarskih mojstrih, ki skrbno pripravijo vsak burger in lastnoročno naročijo vsak kozarec piva.
Ja v lokalnem hipster burger shopu ti skrbno pripravijo vse..dej no..isto kt u meku nardi un burger po liniji najmanjsega odpora :p Sestavine pa so vprašljive, saj preverit ne moreš.. dokler folk verjame je vse ok..
iKst ::
A pol praviš, da pri npr. Hud burgerju lažejo, da imajo krompir pridelan na točno določeni kmetiji, da je meso 100% goveje, iz izbranih kosov, da je kruh pečen po njihovem receptu...
Pa to, da poznajo razliko med medium rare in medium spečenim mesom je po tvoje linija najmanjšega odpora? Si že kdaj poskusil naročiti medium pleskavico v meku?
Pa to, da poznajo razliko med medium rare in medium spečenim mesom je po tvoje linija najmanjšega odpora? Si že kdaj poskusil naročiti medium pleskavico v meku?
r3dkv1c4 ::
A pol praviš, da pri npr. Hud burgerju lažejo, da imajo krompir pridelan na točno določeni kmetiji, da je meso 100% goveje, iz izbranih kosov, da je kruh pečen po njihovem receptu...
Pa to, da poznajo razliko med medium rare in medium spečenim mesom je po tvoje linija najmanjšega odpora? Si že kdaj poskusil naročiti medium pleskavico v meku?
LOL
Vsaka stvar ima svojo mejo.
You can ban me, but you can't shut me down!
You can ban me, but you can't shut me down!
M-XXXX ::
Verjamem da ne lažejo.
Ampak če je krompir pridelan na točno uni kmetiji, ga ne naredi čisto nič boljšega.
In če je meso goveje tudi nič ne pove in ga ne naredi dražjega.
Da je kruh pečen po njihovem receptu, ki je slučajno enak kot recept pekarne, katera jim dostavlja kruh?
Sam seveda, prodaja se pa dobro :)
Ampak če je krompir pridelan na točno uni kmetiji, ga ne naredi čisto nič boljšega.
In če je meso goveje tudi nič ne pove in ga ne naredi dražjega.
Da je kruh pečen po njihovem receptu, ki je slučajno enak kot recept pekarne, katera jim dostavlja kruh?
Sam seveda, prodaja se pa dobro :)
Daniel ::
Imam srečo, sosed mi dela v Bevogu, pa še svojo malo pivovarno ima in nekako mi njegovo domače pivo še najbolj sede. Prodaja pa ga po 2,5 EUR/L v plastenkah ali pa kar v sodu za kakšne zbrane družbe (večja količina manjša cena).
iKst ::
Saj nisem napisal, da je zaradi vsega tega avtomatično boljše. Odgovarjal sem na tole nebulozo:
Pri mikro pivovarnah je pa isto. Proizvodnja je manj avtomatizirana, bolj odvisna od pivovarja, sestavine so izbrane bolj skrbno, manj je poudarka na trenutno najnižji ceni in standardi so postavljeni višje. Povsem možno je, da bo kljub vsemu trudu končni rezultat še vedno slabši kot tisti iz generičnih sestavin, zvarjenih po cost cutting postopkih. Možno, ampak verjetno za to je precej majhna.
isto kt u meku nardi un burger po liniji najmanjsega odpora :p Sestavine pa so vprašljive, saj preverit ne moreš..
Pri mikro pivovarnah je pa isto. Proizvodnja je manj avtomatizirana, bolj odvisna od pivovarja, sestavine so izbrane bolj skrbno, manj je poudarka na trenutno najnižji ceni in standardi so postavljeni višje. Povsem možno je, da bo kljub vsemu trudu končni rezultat še vedno slabši kot tisti iz generičnih sestavin, zvarjenih po cost cutting postopkih. Možno, ampak verjetno za to je precej majhna.
msjr ::
Proizvodnja je manj avtomatizirana, bolj odvisna od pivovarja, sestavine so izbrane bolj skrbno, manj je poudarka na trenutno najnižji ceni in standardi so postavljeni višje. Povsem možno je, da bo kljub vsemu trudu končni rezultat še vedno slabši kot tisti iz generičnih sestavin, zvarjenih po cost cutting postopkih. Možno, ampak verjetno za to je precej majhna.
Farsa pred par leti z bio pridelki (& izdelki) na Ljubljanski tržnici povsem potrjuje tvoje trditve.
mihec87 ::
Če ne vidiš/okusiš razlike med 100% govejo pleskavico in zadevo ala mac...
Še vedno ne razumem nečesa ko se pojavi pivo ki je dražje od dveh industrijskih(ja bolj ali manj smo bili obsojeni na ta dva, na srečo se popravlja in izbira je večja) se neki jamra... Pa čeprav imamo pri vseh pijačah velik cenovni razpon(vino, rum, viski, vodka, sokovi)..Ne vem zakaj, je pa ja rum od dane super, ravno tako vino iz tetrapaka oz neka pocen žlabudrga itd... Ne rabte se bat saj laško, union, mac ne bojo šli nikamor...
Še vedno ne razumem nečesa ko se pojavi pivo ki je dražje od dveh industrijskih(ja bolj ali manj smo bili obsojeni na ta dva, na srečo se popravlja in izbira je večja) se neki jamra... Pa čeprav imamo pri vseh pijačah velik cenovni razpon(vino, rum, viski, vodka, sokovi)..Ne vem zakaj, je pa ja rum od dane super, ravno tako vino iz tetrapaka oz neka pocen žlabudrga itd... Ne rabte se bat saj laško, union, mac ne bojo šli nikamor...
Furbo ::
Skratka imamo pivo iz optimalne in napredne industrijske proizvodnje in iz amaterske učimo-se-na-napakah industrijske proizvodnje, slednje je zaradi tega dražje in pa kao boljše? Dvomim.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
energetik ::
Ja, trend 2016, vse kar je od nekih večjih koropracij je vse shit in industrijsko..kar je pa neznano od nekih lokalcev je pa vse top kvaliteta, haha pravljice za otroke.. Ziher ni tok kvalitetnejše kot je dražje, velja za vse od burgerjev do piva in še kej..Sploh ne gre za industrijsko ali ne. Bolj zato, da ti v bifejih nudijo "poceni" večinoma samo neke blede lagerje, če je slučajno kje še kaj drugega, je pa drago kot žafran.
Pomoje je razlika predvsem v embalaži in načinu kako ti zadevo prodajo da jo preplačaš.
Kje je ale, stout, porter itd? Skratka nobene izbire ali pa drago. (Porter se je včasih na veliko pil med revnimi delavci...)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Ciklamen ::
Jaz si, če grem v kak pub, raje naročim nekaj novega, kakšne neznane pivovarne, ker žmaha laškega in uniona sem vajen, pa tudi nekak mi ne odgovarja več.
- End of the Post ->
iKst ::
Farsa pred par leti z bio pridelki (& izdelki) na Ljubljanski tržnici povsem potrjuje tvoje trditve.
Ne vidim povezave. Ti očitno trdiš, da hipster burger jointi lažejo od kje jim sestavine in, da v resnici ne znajo spečt mesa kot se spodobi, čisto po naključju jim vedno znova rata.
Skratka imamo pivo iz optimalne in napredne industrijske proizvodnje in iz amaterske učimo-se-na-napakah industrijske proizvodnje, slednje je zaradi tega dražje in pa kao boljše? Dvomim.
2 faila.
1. Cilj industrijske proizvodnje ni optimalen okus ali optimalna kakovost, ampak optimalna proizvodna cena.
2. Precej pogumna trditev, da so craft pivovarji amaterji, ki ne vejo kaj delajo. Taka, precej tipična za slo-tech vsevede. Velike korporacije kljub temu na veliko kopirajo craft piva, delajo svoje linije craft piv in po tekočem traku kupujejo male pivovarne. Mogoče zato, ker ena tipična mikropivovarna zaposluje toliko pivovarjev kot Laško ali Union? Ali mogoče zato, ker tipičen craft pivovar porabi neprimerno več časa za razvoj receptov in sourcing sestavin kot pivovar v industrijskem obratu, kjer je njegovo delo več ali manj nadzor mašin.
msjr ::
Ti očitno trdiš, da hipster burger jointi lažejo od kje jim sestavine in, da v resnici ne znajo spečt mesa kot se spodobi, čisto po naključju jim vedno znova rata.
Pravim samo, da so navite cene (predvsem pivo), pa še trdim, da ni treba nikogar zagovarjat in kovat v zveze. Pa še malo trdim, da so šli vsi v biznis zato da bi zaslužili in ne zato, da bi nam izboljšali življenje in nas rešili pred hudobnimi korporacijami. In to velja za vse izdelke (in storitve), od A do Ž, najdejo se izjeme, ki seveda potrjujejo pravilo. In še trdim, da nisem nikakršna izjema, zadnjič sem pojedel en fancy hipsterski sendvič za jbn... 6 evrov.
;-) ::
meni se dviganje cene piva ne zdi problem človeštva, kvečjemu problem takih ki ga radi dajo na zob.
Sem pa siguren da ti niso hoteli zaračunati Laške vode 4€+ ampak kak boljši zvarek.
Sem pa siguren da ti niso hoteli zaračunati Laške vode 4€+ ampak kak boljši zvarek.
iKst ::
Pravim samo, da so navite cene (predvsem pivo),
Ja, saj sem že zgoraj napisal zakaj se motiš. Cene so primerne produktu, ki ga dobiš.
msjr ::
Konlov ::
Mene pa veseli, da se o pivu več govori, saj je vinski lobij že nakoliko preteral. Tudi izbira postaja pestrejša. Res, da je za pazit, saj so novodobni manegerji sposobni pod lično etiketo prodajati zvarke sporne kvalitete.
buttplugs ::
V drugi temi pa ravno razglabljajo, kako so pivski lobiji pojedli dosti manjših tujih pivovarjev, katerih piva se pri nas več ne dobi.
vostok_1 ::
Mrzim hipsterje, ampak kljub temu so mi craft piva okusna...mainstreama že dolgo časa ne pokušam več.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | PivoOddelek: Loža | 6267 (1053) | Egidij88 |
» | Male pivovarniceOddelek: Loža | 2680 (1578) | marvin42 |
» | Ali se kdo dela svoje pivo?Oddelek: Loža | 3185 (2542) | errhec |
» | Pivo UnionOddelek: Loža | 4580 (3202) | [D]emon |