» »

Kakšen žar?

Kakšen žar?

««
12 / 13
»»

Likalnik ::

MadMicka je izjavil:

Ma ne rabiš non stop pucat rešetk. Jaz mam Napoleona z litoželezno rešetko. Ne pucam, ko končam. Ko pa zopet pečem, pa tako, kot so rekli, fejst segrejem in postrgam ostanke dol.


jaz enako naredim...imam žar na oglje....rešetke po peki pustim take kot so....pred peko pa žar lepo zakurim...maščoba in ostanki se ob tem stopijo in jih lepo samo dol postrgam in je rešetka pripravljena na novo rundo peke.

kakšna čistila, kakšna voda, kakšna piroliza...vse gre brez tega

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Likalnik ()

prtenjam ::

   -S\/\/-   je izjavil:

...ki ga napolnjenega s tekočino postavim nad deflektorje, kadar delam low&slow, sicer s...


Od letos sem nov na področju "pravih žarov" (Kamado Pro). Zanima me samo vaše mnenje glede deflektorjev. Kot rečeno nimam izkušenj! No, da bi deflektorji ne bili takoj čisto masni in pač "neprijetni na pogled", na njih dam alu folijo, kamor potem kaplja maščoba. Na koncu Alu folijo z maščobo vržem, deflektor pa ostane "lep".

Ali je to napačno? Ali je lahko alu folija na deflektrju ali pa je to kaj slabega pri temperaturah do 220°C?

Hvala.
Matjaž Prtenjak
https://mnet.si

Groot ::

Likalnik je izjavil:

MadMicka je izjavil:

Ma ne rabiš non stop pucat rešetk. Jaz mam Napoleona z litoželezno rešetko. Ne pucam, ko končam. Ko pa zopet pečem, pa tako, kot so rekli, fejst segrejem in postrgam ostanke dol.


jaz enako naredim...imam žar na oglje....rešetke po peki pustim take kot so....pred peko pa žar lepo zakurim...maščoba in ostanki se ob tem stopijo in jih lepo samo dol postrgam in je rešetka pripravljena na novo rundo peke.

kakšna čistila, kakšna voda, kakšna piroliza...vse gre brez tega


To kar ti delaš je dejansko piroliza ;) tako da ne prehitro obsojat malo bolj fancy besede drugih. Se pa strinjam da čistil za čiščenje rešetke res ne rabiš.

sammy73 ::

prtenjam je izjavil:

   -S\/\/-   je izjavil:

...ki ga napolnjenega s tekočino postavim nad deflektorje, kadar delam low&slow, sicer s...


Od letos sem nov na področju "pravih žarov" (Kamado Pro). Zanima me samo vaše mnenje glede deflektorjev. Kot rečeno nimam izkušenj! No, da bi deflektorji ne bili takoj čisto masni in pač "neprijetni na pogled", na njih dam alu folijo, kamor potem kaplja maščoba. Na koncu Alu folijo z maščobo vržem, deflektor pa ostane "lep".

Ali je to napačno? Ali je lahko alu folija na deflektrju ali pa je to kaj slabega pri temperaturah do 220°C?

Hvala.


Ko se ti zasvinja, ga obrneš tako, da je umazana stran nad ognjem.

Likalnik ::

Groot je izjavil:

Likalnik je izjavil:

MadMicka je izjavil:

Ma ne rabiš non stop pucat rešetk. Jaz mam Napoleona z litoželezno rešetko. Ne pucam, ko končam. Ko pa zopet pečem, pa tako, kot so rekli, fejst segrejem in postrgam ostanke dol.


jaz enako naredim...imam žar na oglje....rešetke po peki pustim take kot so....pred peko pa žar lepo zakurim...maščoba in ostanki se ob tem stopijo in jih lepo samo dol postrgam in je rešetka pripravljena na novo rundo peke.

kakšna čistila, kakšna voda, kakšna piroliza...vse gre brez tega


To kar ti delaš je dejansko piroliza ;) tako da ne prehitro obsojat malo bolj fancy besede drugih. Se pa strinjam da čistil za čiščenje rešetke res ne rabiš.


vem kaj je piroliza...jo imam doma (praktično jo imajo že vse novejše pečice)...ampak od oglja in maščobe zamaščene rešetke pač ne nosim v kuhinjo v pečico....ker kot rečeno mi je lažje in bolj pripravno to narediti kar na žaru.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Likalnik ()

Tody ::

Ja ampak on bi imel srebrne rešetke, ne pa črnih od dima!

mared ::

po peki samo postrgam morebitne sprijete koščke mesa in pustim vse do naslednje peke. takrat samo zakurim in lepo postrgam vročo rešetko z žičnato krtačo in je zadeva čista in pripravljena za uporabo. je pa tudi dober način čiščenja s kepo alu folije. presenetljivo dobri rezultati...




ima kdo izkušnje s peko pizze na keramični plošči v pokritem žaru iz bauhausa?

celje ::

kaj je boljse:

Plinski žar Baron S 590 IR

ali

Plinski žar Genesis II SP-435 GBS

stara mama ::

mared je izjavil:


ima kdo izkušnje s peko pizze na keramični plošči v pokritem žaru iz bauhausa?

Imam žar iz bauhausa (na oglje, kingstone, neki čez fi50cm) in šamotno ploščo 35mm iz merkurja za 10€.
Stvar je vredu, moraš samo vredu zagret ploščo, kuriš na oglje (ne brikete!) vsaj ene pol ure da je čim bolj vroča, potem pa daš na ploščo pico, pokriješ in počakaš ene 7-8 minut. Lahk spečeš par pic zapored, dokler je plošča kolikor toliko vroča, tečno je samo dodajanje oglja ko pogori (moraš dvignit ploščo).

BaTeMaN ::

Za 80 EUR lahko dobim 2-3x rabljen jamie oliver žar, a je vreden tega denarja? je to ok žar? izgleda lep in lepo ohranjen
less then zero

Reaper ::

Pri nas je prišlo do spremembe plana, zdaj iščemo žar na oglje. Želje:

- velikost plošče za 6 - 8 oseb
- kvalitetna za redno domačo uporabo (nismo profesionalci)
- kolesa za prevoz za lažje shranjevanje
- kakšna polička za odlaganje pripomočkov
- budget do nekje 500 €

Ima kdo kakšno idejo, predlog, dobro izkušnjo s kakšnim dotičnim žarom?

z3ro ::

Recimo..
https://www.drva.info/sl/izdelek/zar-na...
Vrjetno bi kakšno kopijo dobil tudi ceneje, sam pa največ pečem na Webrih in so mi kul.

koyotee ::

Kater smoker za začetnika, preferirano na oglje?
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

sammy73 ::

Kaj kaniš kuhati?

koyotee ::

sammy73 je izjavil:

Kaj kaniš kuhati?


Predvsem meso
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

sammy73 ::

To že, ampak kašno?

Reaper ::

z3ro je izjavil:

Recimo..
https://www.drva.info/sl/izdelek/zar-na...
Vrjetno bi kakšno kopijo dobil tudi ceneje, sam pa največ pečem na Webrih in so mi kul.


Hvala za predlog, tudi sam sem našel tale model.

Vprašanje, ker nisem poznavalec, je res da imajo vsi Webri bolj "smokey" okus kot pa naši stari žari na oglje, ki smo jih uporabljali 20 let nazaj?

z3ro ::

Reaper je izjavil:

z3ro je izjavil:

Recimo..
https://www.drva.info/sl/izdelek/zar-na...
Vrjetno bi kakšno kopijo dobil tudi ceneje, sam pa največ pečem na Webrih in so mi kul.


Hvala za predlog, tudi sam sem našel tale model.

Vprašanje, ker nisem poznavalec, je res da imajo vsi Webri bolj "smokey" okus kot pa naši stari žari na oglje, ki smo jih uporabljali 20 let nazaj?

Bi rekel da vrjetno malo ja.. ker se peče pri pokritem žaru, imaš pa tudi razne dodatke za slow cooking/dimjenje če pač potrebuješ. Meni je hrana iz pokritega žara boljša.

Reaper ::

Hvala,sprašujem zato, ker so nekateri družinski člani iz zdravstvenega vidika bolj občutljivi na dimljene/prekajene izdelke.

floyd1 ::

Ob več priložnostih poslušam, kako naj bi bil navaden gril iz zdravstvenega vidika bolj škodljiv, ker se zadeve tudi kdaj malo zažgejo in to menda ni OK.
Mi bomo letos poleg gril-kamina postavili še plinskega in bomo malo kombinirali. Okus na navadnem je sicer meni boljši, ampak včasih prav hitrost plinskega, ko samo zaštartaš in že pečeš. Tudi če pozabim zdravstveni vidik. Se pa potem hitro lahko zgodi (vidim pri kolegu), da po oglju le še redkokdaj posežeš - ni ga čez komot.:|

koyotee ::

sammy73 je izjavil:

To že, ampak kašno?


Rebra, prsa, pac v kosu. Za max 5-6 ljudi.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Likalnik ::

prtenjam je izjavil:

   -S\/\/-   je izjavil:

...ki ga napolnjenega s tekočino postavim nad deflektorje, kadar delam low&slow, sicer s...


Od letos sem nov na področju "pravih žarov" (Kamado Pro). Zanima me samo vaše mnenje glede deflektorjev. Kot rečeno nimam izkušenj! No, da bi deflektorji ne bili takoj čisto masni in pač "neprijetni na pogled", na njih dam alu folijo, kamor potem kaplja maščoba. Na koncu Alu folijo z maščobo vržem, deflektor pa ostane "lep".

Ali je to napačno? Ali je lahko alu folija na deflektrju ali pa je to kaj slabega pri temperaturah do 220°C?

Hvala.


jaz ne uporabljam folije, da bi zaščitil heat deflektor...ko se na eni strani umaže ga naslednjo peko obrnem okoli in se tista maščoba stopi...potem pa naslednjo spet okoli...tako, da iz tega vidika ni težav.

lahko se pa da kakšna alu ponev pod hrano...ali da maščoba kaplja v ponev ali pa v ponev dodaš malo vode, da hrana ni suha.

Comandante ::

Ce zelis, lahko v pokritem zaru speces hrano kot v pecici, popolnoma brez vonja po dimu. Potrebno je le dobro zakuriti brikete, da ne oddajajo vec nobenega dima, preden nalozis meso. Hrana je kot iz pecice, ce jo peces zgolj indirektno. Jedel sem ze rizev narastek, pecen v Webru, pa ni bil nic drugacen kot iz pecice.

Smoker pa je seveda druga zgodba, tam lahko zgolj reguliras temperaturo "prepiha" in kolicino dima (z nacinom kurjenja). Prednost smokerja je, da lazje delas na nizkih temperaturah - pri okroglem Webru je vse pod 100°C tezko regulirat, ker vsakic, ko odpres pokrov, posegas v kurisce (dodas kisik) ter shladis karkoli imas gor.

Likalnik ::

koyotee je izjavil:

Kater smoker za začetnika, preferirano na oglje?


odvisno za koliko ljudi in koliko denarja si pripravljen odšteti.

definitivno priporočam Kamado Joe oziroma Green egg....te so tudi najdražji (cena se pa glede na velikost spreminja).=> res pa je, da so zdej zelo dragi...tudi prej so bili ampak...recimo Kamado Joe Classic 3 je bil 1700€, še eno leto nazaj...sedaj je 2200€

potem imaš pa razne Bono smokerje oziroma smokerje iz Merkurja...katere cena je od 400€ naprej.

Reaper ::

@floyd1: načeloma naj bile "zažgane" zadeve škodljive in rakotvorne ampak po mojem mnenju, če ne ješ tega vsak dan ampak vsake toliko, potem to ne bi smel biti prevelik problem poleg vseh ostalih škodljivih dejavnikov in snovi, ki jih zaužijemo. Žal se lahko pojavijo težave z dimljenim / prekajenim mesom oz. izdelki (siri ipd.) saj ti, v kombinaciji s kakšnim bolezenskim stanjem prebavil, lahko povzročijo neželene simptome / učinke.

@Comandante: Hvala za razlago. To potem pomeni, da tale Weber Performer GBS spada v to drugo kategorijo žarov, ki si jo opisal?

sammy73 ::

koyotee je izjavil:

sammy73 je izjavil:

To že, ampak kašno?


Rebra, prsa, pac v kosu. Za max 5-6 ljudi.


Potem nabavi kaj takega, kjer ti oglje zdrži dlje časa. Klasični Webri na oglje za to niso primerni, ker moraš uporabljati brikete. Na voljo ti ostane bodisi žar tipa kamado ali pa specializiran smoker. Priporočal bi ti katerega izmed kamado žarov, saj je precej univerzalen in lahko v njem delaš praktično vse. Ponudbe je kar nekaj, cene teh žarov so zelo različne. Vendar ne glej samo začetne cene, ampak tudi garancijo ter dobavljivost nadomestnih delov.

Comandante ::

@Comandante: Hvala za razlago. To potem pomeni, da tale Weber Performer GBS spada v to drugo kategorijo žarov, ki si jo opisal?


Performer GBS ni smoker, je Webrova klasika, okrogla 57ka. Tudi v tem se da dimit (jaz sem delal recimo rebra 6 ur na 115°C), ampak ni idealno orodje za to. Tudi postrv in lososa sem dimil na 80°C, ampak je regulacija tako nizke temperature pain in the ass. Ta zar je najboljsi za kombinacijo direktne in indirektne peke na visjih temperaturah ter obcasno dimljenje. Ce bos resno dimil, nabavi namenski smoker, ker bo zivljenje lazje.

Kot je nekdo omenil, za par stotakov dobis zelo solidne smokerje.

Tody ::

Če misliš da se na plinu ne zažgejo mas narobe :) zar je dober na rešetko ker maščoba kaplja dol, zogljeneni deli pa naj bi bili slabi za nas ampak teh ni treba jest :) plin je pa bolj kot bi v kuhinji delal vse skupaj :) je pa za kontrolo temperature vrjetno lažje

floyd1 ::

Reaper je izjavil:

@floyd1: načeloma naj bile "zažgane" zadeve škodljive in rakotvorne ampak po mojem mnenju, če ne ješ tega vsak dan ampak vsake toliko, potem to ne bi smel biti prevelik problem poleg vseh ostalih škodljivih dejavnikov in snovi, ki jih zaužijemo. Žal se lahko pojavijo težave z dimljenim / prekajenim mesom oz. izdelki (siri ipd.) saj ti, v kombinaciji s kakšnim bolezenskim stanjem prebavil, lahko povzročijo neželene simptome / učinke.

Ja, točno tako. Jaz take stvari pač vzamem "na znanje", ker poleti tedensko grilamo, na "višku sezone" tudi po 2x. Plinskega pa kupujemo zgolj zaradi hitrosti. Pride nenapovedan obisk in v 5 minutah že pečeš. Če je res bolj zdrav (kar je veliko vprašanje), pa še toliko boljše.

Reaper ::

Comandante je izjavil:

@Comandante: Hvala za razlago. To potem pomeni, da tale Weber Performer GBS spada v to drugo kategorijo žarov, ki si jo opisal?


Performer GBS ni smoker, je Webrova klasika, okrogla 57ka. Tudi v tem se da dimit (jaz sem delal recimo rebra 6 ur na 115°C), ampak ni idealno orodje za to. Tudi postrv in lososa sem dimil na 80°C, ampak je regulacija tako nizke temperature pain in the ass. Ta zar je najboljsi za kombinacijo direktne in indirektne peke na visjih temperaturah ter obcasno dimljenje. Ce bos resno dimil, nabavi namenski smoker, ker bo zivljenje lazje.

Kot je nekdo omenil, za par stotakov dobis zelo solidne smokerje.


Ok, to sem želel vedeti, mi ustreza, da ni smoker zaradi prej omenjenih razlogov. V uporabi bi bil kot običen žar, kot ga poznamo laiki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Reaper ()

Reaper ::

Včeraj sem pregledoval cene za Weber Performer GBS 57 pri nas in imata omenjeni trgovini najnižjo ceno:

- https://www.drva.info/sl/izdelek/zar-na...

- https://www.kraljzara.si/zar-na-oglje-w...

Videl sem, da tudi Merkur prodaja Weber izdelke ampak cena ni konkurenčna.

Pogledal sem tudi tujino (DE in AT), tam so cene nižje vendar večina trgovin izdelkov ne pošilja k nam, tisti, ki pa pošiljajo, pa imajo visoke stroške dostave in je na koncu razlika v ceni 10 - 20 EUR. Za ta denar se ne bi zajebaval in bi žar vzel pri nas.

Je še kakšna trgovina kjer lahko pogledam? Kakšne izkušnje s trgovinama Drva.Info in Kralj Žara? Ima smisel spraševati še za kakšen dodaten popust?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Reaper ()

Likalnik ::

Reaper je izjavil:

Včeraj sem pregledoval cene za Weber Performer GBS 57 pri nas in imata omenjeni trgovini najnižjo ceno:

- https://www.drva.info/sl/izdelek/zar-na...

- https://www.kraljzara.si/zar-na-oglje-w...

Videl sem, da tudi Merkur prodaja Weber izdelke ampak cena ni konkurenčna.

Pogledal sem tudi tujino (DE in AT), tam so cene nižje vendar večina trgovin izdelkov ne pošilja k nam, tisti, ki pa pošiljajo, pa imajo visoke stroške dostave in je na koncu razlika v ceni 10 - 20 EUR. Za ta denar se ne bi zajebaval in bi žar vzel pri nas.

Je še kakšna trgovina kjer lahko pogledam? Kakšne izkušnje s trgovinama Drva.Info in Kralj Žara? Ima smisel spraševati še za kakšen dodaten popust?


jaz lahko rečemo samo dobro za Kralj Žara...pri njih kupoval v živo, preko spleta 2x žar...in ni bilo težav...pri njih lahko kupiš brez skrbi, da bi bilo pri nakupu kakšen nateg ali težave....glede reklamacije ti pa ne znam svetovati, ker jo še nisum uveljavljal pri njih.

aja glede popusta:) mogoče se splača pri Kralj Žara...jih kar vprašaj, če dajo še kaj popusta...jaz sem recimo obakrat rekel za popust ko sem kupoval žar in sem ga dobil...pri drugem nakupu...sem igral na strune, da sem njihova zvesta stranka in da bom to tudi ostal v prihodnje...pa če lahko zvesto stranko nagradijo s kakšnim popustom...pa sem ga dobil.
kar pošlji jim email...in link žara katerega bi kupil...pa jih vprašaj glede popusta

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Likalnik ()

celje ::

mah ne vem no. jaz sem bil pri njih v zivo. zelel kupiti broilking baron 590 z ir, inox izvedba. plus neke stiri dodatke. cca 2000 eur. dodatni popust je prodajalec kar preslisal oziroma zelo hitro pripravil racun brez njega.

Reaper ::

Sem jim danes poslal mail, odgovor je bil, da je žar že znižan tako, da je cena fiksna.

Neke izbire nimam, s tujino se mi zaradi kakšne morebitne garancije ne da ukvarjati, ker potrebujem za darilo bom pač vzel, nimam kaj. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Reaper ()

blazkj ::

Po okusu gre: oglje>plin>elektrika

Po vplivu na zdravje pa obratno. Priporocam srednjo varianto

SG_101 ::

Zdravo,

kupujem žar na oglje in sicer gledam tega:
https://www.mimovrste.com/zari-na-oglje...

Kaksno mnenje glede tega žara, se priporoča za to ceno raje kaj drugega?

Hvala

PacificBlue ::

Pred tremi leti sem enakega(vizualno) dobil v Lidlu za 99eur.:)
I'm not crazy, my mother had me tested.

kuglvinkl ::

PacificBlue je izjavil:

Pred tremi leti sem enakega(vizualno) dobil v Lidlu za 99eur.:)


Zdej ko si se pohvalil, povej se, ce je ok.
Your focus determines your reallity

PacificBlue ::

Sem malo bolj podrobno pogledal zgornjo povezavo. Ta iz mimovrste ima glavno mrežo iz debelejsega jekla. Moj ima zgornje in spodnjo enako. Tudi za nastavljati višino oglja ima moj ročko s katero s pomočjo navijanja določiš višino. Tale ima malo drugače narejeno.
Zdaj ne vem a dobiš za tak denar kaj boljšega, je pa vsekakor v redu žar. Priročen je termometer s katerim lažje nadziraš temperaturo in čas pečenja. S pečenjem pod pokrovom je hrana bolj okusna. Površina mreže je dost velika, sploh v primerjavi z ostalimi cenejšimi žari.
Uporabim ga 2-3 letno in je za ta namen več kot dober.
I'm not crazy, my mother had me tested.

celje ::

SG_101 je izjavil:

Zdravo,

kupujem žar na oglje in sicer gledam tega:
https://www.mimovrste.com/zari-na-oglje...

Kaksno mnenje glede tega žara, se priporoča za to ceno raje kaj drugega?

Hvala


Poglej se v obi-ju. imajo par podobnih.

bigbada ::

Je to dober žar za začetnika oz. če kupujem za doma?
https://www.lidl.si/p/zar-sezona/zar-na...

Hvala za odgovor

Magic1 ::

Načeloma je oglje bolj zahtevno in tudi časovno potratno. Rezultat je pa lahko top. Če imaš čas in voljo kar navali. Kot prvo boš rabil starter valj kupit, 10EUR daš oglje hitreje zatlil.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

bigbada ::

kuglvinkl ::

bigbada je izjavil:

Starter valj?

Kaj takega?
https://www.conrad.si/p/mustang-grill-p...


Jap.
Your focus determines your reallity

koyotee ::

Ma ne rabis tega, ce imas drva doma.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

link_up ::

jaz imam ze kaksnih 5 let master touch webra in je ok. Na nizkih temperaturah ga je res tezko drzati, ampak sem se ravno petkrat ukvarjal z ultra jako pocasno peko. Najraje specemo pice. Te so res super! Potem pa kaksnega piscanca nataknes ali pa rebra/steak.
In and Out

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: link_up ()

mared ::

bigbada je izjavil:

Je to dober žar za začetnika oz. če kupujem za doma?
https://www.lidl.si/p/zar-sezona/zar-na...

Hvala za odgovor

tole je bolj žalost. namreč ni za počasno peko, saj žar vsepovsod prepušča zrak. če že kupuješ za toliko denarja je tole boljša opcija
https://www.bauhaus.si/prosti-cas/zari-...

pri meni že laufa kako leto in nimam pripomb.

bigbada ::

Ti okrogli "weber like" mi nikoli niso bili všeč, posebej ne ker se pokrovi tako čudno odpirajo.
Mi je oni iz lidla bolj "priročen" deluje..
všeč mi je tudi da lahko višino nastavljaš, kje bo oglje, ali bolj blizu ali bolj dol...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bigbada ()

sammy73 ::

bigbada je izjavil:

Je to dober žar za začetnika oz. če kupujem za doma?
https://www.lidl.si/p/zar-sezona/zar-na...

Hvala za odgovor


Raje glej kaj v smeri Webrovega Kettla ali podobnega. S takim imaš precej več možnosti za peko.

Magic1 je izjavil:

Načeloma je oglje bolj zahtevno in tudi časovno potratno. Rezultat je pa lahko top. Če imaš čas in voljo kar navali. Kot prvo boš rabil starter valj kupit, 10EUR daš oglje hitreje zatlil.


Starter valj (kamin) se uporablja za prižiganje briketov. Briketi poleg premogovega prahu vsebujejo še razna lepila, zato jih je potrebno razžariti preden jih daš v žar. V nasprotnem primeru ti bo hrana smrdela po smogu. Običajnega oglja se ne prižiga v kaminu, saj tako precej oglja pokuriš še preden začneš peči. Navadno oglje samo zložiš v žar (zložiš, ne streseš!, najprej večje kose, nato vedno manjše) in ga nato prižgeš z vrha. Lahko s kakšnimi kockami brez vonja, plinskim gorilnikom ali lesom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sammy73 ()

Likalnik ::

sammy73 je izjavil:

bigbada je izjavil:

Je to dober žar za začetnika oz. če kupujem za doma?
https://www.lidl.si/p/zar-sezona/zar-na...

Hvala za odgovor


Raje glej kaj v smeri Webrovega Kettla ali podobnega. S takim imaš precej več možnosti za peko.

Magic1 je izjavil:

Načeloma je oglje bolj zahtevno in tudi časovno potratno. Rezultat je pa lahko top. Če imaš čas in voljo kar navali. Kot prvo boš rabil starter valj kupit, 10EUR daš oglje hitreje zatlil.


Starter valj (kamin) se uporablja za prižiganje briketov. Briketi poleg premogovega prahu vsebujejo še razna lepila, zato jih je potrebno razžariti preden jih daš v žar. V nasprotnem primeru ti bo hrana smrdela po smogu. Običajnega oglja se ne prižiga v kaminu, saj tako precej oglja pokuriš še preden začneš peči. Navadno oglje samo zložiš v žar (zložiš, ne streseš!, najprej večje kose, nato vedno manjše) in ga nato prižgeš z vrha. Lahko s kakšnimi kockami brez vonja, plinskim gorilnikom ali lesom.


ja tako je...se strinjam z napisanim...definitivno poglej Weber Kettle jih imaš po cca 100EUR...pa so definitivno boljši kot te baubau zadeve.

ne rabiš pa nobenih posod za predhodno prižiganje oglja...če boš vzel na oglje...samo zložiš v žar in zakuriš....jaz uporabljam kocke...sicer traja ene 15-20 minut, da dobro zagori...lahko bi imel tudi heat gun kateri ti pa v parih sekundah prižge oglje.

sedaj ali boš vzel žar na oglje za katerega rabiš malo več časa, da se prižge (glede čistoče ni problem...rešetke lahko samo pregreješ na žaru, da se maščoba skuri)
ali pa vzameš na plin...kjer je praktično takoj vse segreto (razen glede čistoče imaš lahko malo več dela, da očistiš vse)

jaz osebno imam na oglje...že več kot 5 let...uporabljamo tako poleti kot pozimi....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Likalnik ()
««
12 / 13
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tadragi žari?

Oddelek: Loža
273127 (692) Bizkit45
»

Kdo uporablja Weber žar in kaka je razlika med kettle in ostalimi imeni?

Oddelek: Loža
437714 (6064) nekikr
»

Kakšna je razlika med električnim žarom in žarom na oglje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
11616932 (13994) Riff
»

Kje kupiti dober žar na oglje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7443877 (25562) bauci
»

Peka na žaru (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5218731 (16968) Alec999

Več podobnih tem