» »

Kratek stik

Kratek stik

jRk0 ::

Mene zanima a lahko pr tem ko se z zico, ki gre z napajalnika doaknes ohišja pride do kratkega stika. Pa če pride, a ma napajalnik kako zaščito proti temu. Vem, da ma varovalko, ampak meni je ucitelj za matematiko reko da to ni dovolj. A lahko torej kaj skuri?

asPeteR ::

Seveda! Kajti tako je; tista žica kakero koli pač že misliš je lahko pod napetostjo!!
Zatorej roke proč.

Glede varovake pa tako, načeloma lahko narediš kratek stik, sledi da računalnik oz. napajalnik preneha delovati za ene 5 min, namreč ima termično varovalko.

Vendar bolje je, da se izogibaš kratkim stikom, lahko pa skuriš kakšno komponento le-te pa nimajo terničnih varoval!!

msmiha ::

Jas sem to naredu ko sem ventilatorje prkljaplal;((Sam je napajalni nehal delat za 5 min pol je pa blo spet vse po starem:D
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

OZZY ::

Jest sm podobno povzročil kratek stik, ko sem priklapljal ventilatorje. Ko potem napajalnik ni hotu delat sm mislu, da je fuč, ampak k sreči je bilo vse ok. Enkrat mi je raznesl varovalko, ko sm prestavu iz 230 na 115 (jaz budala). Sam sm samo zamenju varovallko pa je blo.

frudi ::

očitno je priklapljanje ventilatorjev riskantna zadeva :D
meni se je tud zgodlo, da mi je ostala ena žica, precvikana in olupljena, ki mi je bingljala ob strani ohišja in sem jo pozabil oblimat z izolir trakom. pol sem pa nekaj štoral okoli, ko je bil računalnik pri
gan in se je žica dotaknila ohišja... ful je počlo, da sem mislil, da je vse skup hudič vzel, računalnik se je pa seveda ugasnil. sem malo povohal po zraku in ko nisem zaznal izdajalskega vonja zažgane plastike sem se opogumil in vžgal računalo, ki se je brez problema zagnalo...
aja, žica je bila al +12V al nula, nisem ziher :)
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

jRk0 ::

Ja saj. Včeraj sem nekaj štoral notri in premikal žice od ventilatora (računalo je bilo prižgano) in se računalnik ugasno. Potem se takoj ni vžgal in sem bil cel v paniki, ampak sem potem malo počakal in je vse delalo v redu.Do kratkega stika pa je prišlo ko sem se s plusom dotakno ohišja (naredil sem si šalter za ventilatore ugašat in še ni v 5.25 plastiki notri , ampak binglja ven z ohišja.

Binji ::

Kaj je mozno da se mi zaradi kratkega stika ugasne comp? Ker ventilator v napajalniku se ene 2x obrne pol pa konc. Monitor pa dela se naprej (ATX ohisje).

ChiefThunder ::

Binji: mogoče imaš napajalnik v okvari, probi z drugim. Monitor ma pa itak svoje napajanje.

Binji ::

Hm.. sm prklopu drugi cooler (Volcano2) in delalo! Potem sem priklopil se diske, spet ni telo! Pol sm uklopil se enkrat pa dela normalno!! Jao meni:)):))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se ne prižge

Oddelek: Pomoč in nasveti
9944 (734) d4vid
»

Računalnik se ne prižge

Oddelek: Strojna oprema
182275 (2030) zinedine
»

Predelan računalniški napajalnik

Oddelek: Strojna oprema
152221 (1649) jjedat
»

Hladna katoda povzroča izklop compa

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
151466 (1267) hunter01
»

Ugasnjen racunalnik se skuri

Oddelek: Pomoč in nasveti
172060 (1551) Macketina

Več podobnih tem