» »

chromebooki

chromebooki

sodnicaN ::

Foter gre v penzijo in si je vedno želel imeti nektak mini računalnik, ki ga lahko uporablja za brskanje po spletu,skype in podobne fore, .....

No in gledam to zadevo pa mi deluje všečno, samo me zanima par reči,kako se zadeva obnese v praksi (za nezahtevnega uporabnika)? Kako je s priklopom zunanjega zaslona (pač kaj večjega), podporo za tuje jezike.. naj bi se dalo naložit gor chromium os,ki je isti kot chrome os, samo brez spywara... kar se tiče hw bi imel rad vsaj 4gb rama, disk pravi ssd in snemljivo tipkovnico in gps

popster ::

sej verjento se vse da, samo če bi res rada mela kaj več od browserja in oblaka, boš verjento ostala na suhem. Tudi z ksnimi nadgradnjami tipa ssd, ram itd, znas met tezave ker portage verjetno pri menjavi hw rabi celotno reinstalacijo,.

fosil ::

Glede na zahteve bi jaz vzel hibrid z win10.
Kaj v tem stilu
Tako je!

stapler rump ::

Za brskanje po spletu je Chromebook odličen. Googlova pošta, kakšno nezahtevno urejanje dokumentov, slik, itd. s pomočjo Googlovih spletnih orodij tudi deluje zelo dobro. Nekaj od tega deluje na Chormebooku tudi, če nimaš internetne povezave. Skype je že bolj problematičen. Zadnje čase je možno sicer menda poganjati aplikacije za Androida, ampak s tem nimam izkušenj.

Priklop zunanjega zaslona je načeloma možen (poglej, če ima model, ki ga hočeš kupiti ustrezen izhod), zunanja tipkovnica in USB disk ravno tako (čeprav je ideja celotnega sistema bolj to, da je vse shranjeno na Googlovem oblaku in diska običajno ne potrebuješ). Za tuje jezike ne bi vedel, jaz sem ga uporabljal v angleščini (je pa možno nastaviti slovensko tipkovnico). GPSja moj model ni imel.

Če že v osnovi računaš na to, da ga boš nadgradila in zamenjala OS, potem raje kupi kaj drugega. Chromebook je kar se tega tiče bolj podoben telefonu ali tablici. Res lahko naložiš gor kak drug OS, ampak to ni nekaj, kar bi jaz dal v roke "nezahtevnemu uporabniku".

sodnicaN ::

te hibridi so drek ker mas modele s ceno okoli 200 eur in 2gb rama ali pa cena v oblakih in 4 gb rama

2 gb je pa preprosto premal

sodnicaN ::

ni zame ampak za fotra chromium os se mi vseeno ne zdi enak preskok kot it nalagat normalen os... ce prav zastopim je edina razlika da nima googlovega spywara gor

Unknown_001 ::

HP stream.

Vrhunska zadevica za svoj denar. Če vzameš tablico še dokupi tastaturo in miša z Modri-žob :D in si na konju. Zadeba deluje lepo tekoče in je super sploh kot prenosna pisarna. Ps. Trenutno pišem z njega ;)
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

stapler rump ::

chromium os se mi vseeno ne zdi enak preskok kot it nalagat normalen os... ce prav zastopim je edina razlika da nima googlovega spywara gor


Ne vem, kaj misliš z googlovim spywarom, ampak Chromebook je v bistvu opeka brez Googlovih oblačnih storitev. Nisem uporabljal Chromium OSa, ampak v originalni Chrome OS se brez Google računa ob prvem priklopu niti prijaviti ne moreš. Googlove spletne aplikacije sicer v sili znajo delati samostojno, vendar se ob prvi priložnosti večina reči sinhronizira nazaj v oblak. Če pa uporabljaš oblak potem tako ali tako Google ve vse o tvojem delu, ne glede na kakšen skrit spyware v operacijskem sistemu.

https://www.chromium.org/chromium-os/ch...

Sploh pa, menjava OSa ni trivialna zadeva na teh računalnikih. Lahko ga imaš v "developer" načinu, kar ne bi priporočal, če praviš da to delaš za očeta. Drugače je pa običajno potrebno odpreti računalnik, da izklopiš strojno zaščito za bootloader in še potem je potrebno neko delikatno spreminjanje ključev za podpisovanje. Res odsvetujem, če ne delaš tega iz lastnega veselja.

popster ::

Ponavadi samo bootaš iso z usb ključa ki ga pripraviš z programom unetbootin. Za chromebook laptop je pa mogoče res kakšna zaščita, pri običnih laptopih/ netbookih se lahko pojavi kaka tezava z nekompatibilno grafično/wifi kartico, kar pa se da vse rešit.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neuradno: Chrome OS in Android bosta eno

Oddelek: Novice / Android
2711514 (8931) AnotherMe
»

Prihajajo chromeboxi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5521413 (14532) trnvpeti
»

Londonska mestna četrt z Windows XP na Chromebooke (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6431863 (28265) MrStein
»

Na Cr-48 teče tudi Ubuntu

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
166112 (5024) matejdro
»

Dell razmišlja o Chrome OS

Oddelek: Novice / Android
299150 (7544) RoSeR

Več podobnih tem