Forum » Na cesti » Vožnja po pol leta stanja
Vožnja po pol leta stanja
RedDrake ::
Pozdravljeni!
Drugi avto sem imel spravljen v garaži na zimskem spanju.
Zanima me, kaj vse je potrebno storiti, preden se z njim lahko zapeljem naokoli.
Dve stvari sta mi jasni. 1. tlak v gumah je potrebno prilagoditi (imel sem jih namenoma preveč napolnjene) in 2. napolniti baterijo (ker ni bilo elektrike, je bil akumulator odklopljen).
Olje je bilo menjano pred cca enim letom, vožen je bil avto relativno malo (cca 6kkm).
Je še kaj takega, nujnega, kar bi bilo za postoriti?
Avto bo naredil maksimalno kakih 500km preden bo šel na redni servis.
Hkrati še vprašanje v zvezi z gumami.
Na avto bom moral namestiti nove pnevmatike dimenzije 215/55/16 in vsaj 94W nosilnost in hitrostni razred.
Ni nujno da so najboljše, avto je težek in nima podvozja za kakšno hitro (vijugasto) vožnjo, za prvi avto imam Goodyear/Conti že od nekdaj, samo za tega se mi pa zdi to malce overkill, glede na to, da se z njim dela max 6kkm letno in še to samo v suhih pogojih.
Za vsakršen input se zahvaljujem.
Drugi avto sem imel spravljen v garaži na zimskem spanju.
Zanima me, kaj vse je potrebno storiti, preden se z njim lahko zapeljem naokoli.
Dve stvari sta mi jasni. 1. tlak v gumah je potrebno prilagoditi (imel sem jih namenoma preveč napolnjene) in 2. napolniti baterijo (ker ni bilo elektrike, je bil akumulator odklopljen).
Olje je bilo menjano pred cca enim letom, vožen je bil avto relativno malo (cca 6kkm).
Je še kaj takega, nujnega, kar bi bilo za postoriti?
Avto bo naredil maksimalno kakih 500km preden bo šel na redni servis.
Hkrati še vprašanje v zvezi z gumami.
Na avto bom moral namestiti nove pnevmatike dimenzije 215/55/16 in vsaj 94W nosilnost in hitrostni razred.
Ni nujno da so najboljše, avto je težek in nima podvozja za kakšno hitro (vijugasto) vožnjo, za prvi avto imam Goodyear/Conti že od nekdaj, samo za tega se mi pa zdi to malce overkill, glede na to, da se z njim dela max 6kkm letno in še to samo v suhih pogojih.
Za vsakršen input se zahvaljujem.
Aston_11 ::
Najbrž po tem času še ne, vendar lahko, da je mašina suha, ker je olje odteklo in bo podrgnilo železo po železu.
korenje3 ::
verjetno bodo edini problem gume, pa tudi to bi se moralo poštimat po 20km vožnje. z ostalimi stvarmi nebi smelo biti problemov. pa akumulator se prazni. običajno je fajn akumulator fizično izklopit, če veš da ne bo dlje časa v uporabi. največ škode je ko se akumulator sprazni do konca, najmanj pa ko se prazni do 10%. pač elektrolitični efekt je toliko večji v svinčenih akumulatorjih kadar so prazni, tako da ga napolni ker sicer lahko prehitro poje svinčene lamele.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
RedDrake ::
Ja, saj akumulator sem odklopil in odstranil iz avtomobila.
A se da drugače kako preprečit (oz. sanirat) suho mašino?
A za aku rabim kak poseben polnilec, ali je ok, če ga butnem na močan napajalc' z 14.5V za par uric?
A za aku rabim kak poseben polnilec, ali je ok, če ga butnem na močan napajalc' z 14.5V za par uric?
korenje3 ::
ko boš vžgal motor ne bo več suha mašina. ja poseben napajalec je za akumulatorje. ta lahko preverja še druge parametre, ki so pomembni za pravilno delovanje.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Telbanc ::
Ja, saj akumulator sem odklopil in odstranil iz avtomobila.
Akomulator bi moral vsak mesec malo napolnit, ker se drugače na celicah ob premajhni napetosti, do katere pride po dolgem mirovanju, dela nepopravljiva škoda.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Avto mrzel ne vžge (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 19343 (12285) | jalovec09 |
» | Naj kupim nov akumolator ? (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 9545 (8445) | RejZoR |
» | Polnjenje avtomobilskega akumulatorjaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 14284 (13944) | šernk |
» | Avtomobilski akumulator + multimeterOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 31311 (28925) | Newholland |
» | Polnjenje svinčenega akumulatorjaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6885 (6620) | Trancedeejay |