» »

Življenski stroški

Življenski stroški

««
9 / 14
»»

Invictus ::

Utk je izjavil:

Če tebi ni blo za živet doma, ne pomeni da je povsod tako. In da je treba takoj it zapravit par sto jurjev, samo zato, da boš imel 15 še bolj zoprnih sosedov.

Spet mamin sinček odgovarja.

Prvič se mu ne sanja kolik ostane lastno stanovanje. Pa še nikogar nisem videl da bi zapravil par sto jurjev za najemnino ...

Sosedje so do tebe samo toliko zoprni, kot si ti do njih. Kar precej kaže na tvoj karakter ...

Tilen je izjavil:

Tudi jaz zelo cenim to, da imam 5 minut do službe. To je zelo pomemben faktor. Preračunajte si urno postavko (glede na plačo) in preverite, koliko stane samo čas, ki ga porabite za prihod na delo. Boste verjetno zelo presenečeni, koliko časa / denarja podarite v desetih letih.

Sam grem raje za 2 uri športat, ko pa se vozit v službo.

Delam lepo od doma ;).

Majhni avto stroški, ker grem drugače večinoma s kolesom ...

Pithlit je izjavil:

Ja sam eni imajo to kar lepo pokrito iz regresa za prevoz (sploh tisti ki se grejo carpooling). Tako da jim ta argument ne bo potegnil.

Če bi namesto 1000 plače pa 100€ za prevoz dobival 1100€ plače bi pa hitro začeli razmišljat o menjavo službe ali pa menjavi bivališča. Meni, recimo, je absurdno da se folk vozi po 80km na šiht (v eno stran) - in se jim to celo splača.

Zato pa ukiniti potne stroške. In ostale neobdavčene dohodke. praktično si lahko s kilometrino odplačaš kredit za avto plus goriva, če delaš nekje 50 km ali več od svojega doma.

Ne vem katera firma je ravno zaradi carpoolinga uvedla svoj avtobus zjutraj. Pozabil, ampak bilo je nekje pri nas ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

mihec87 ::

Utk je izjavil:

mihec87 je izjavil:

Utk je izjavil:

jalovec09 je izjavil:

Znan prijatelj je v Avstriji. Zasluži 1800 evrov, tu je prej dobil 700 evrov.

Nekdo na Hrvaškem pa dela za 300 evrov. Pa kaj čmo zdej. V glavnem, da je v tujini tako in tako, je laž. Tujina je strašno velika. Še da je v Sloveniji tako in tako težko rečeš. Ker razlike niso tako majhne.

Ko se gre za plače se nas primerja skoraj z kitajci, ko gre pa za cene stanovanj, življenskih stroškov itd..pa se nas primerja z nemci itd...

Ne, v resnici je obratno. Vi bi imeli nemške plače, za pivo bi pa plačevali evro 80. Pa pol ti iz tega plačaj kelnarja 2500 bruto.

Ne samo grdo je ko se ljudi zabija nazaj z primerjavo cen Nemčije ipd... ko pridemo do plač se pa veter obrne v drugo smer in se potegne ven Hrvaško ipd...

btw pri nas pivo za evro 80 v gostilni-veliko sreče

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mihec87 ()

Tilen je izjavil:

Carpooling ni ravno višek udobja, ker je potrebno ogromno časovnega usklajevanja in nemalo dogovarjanja o delitvi stroškov. Denar, ki se prihrani na ta način, ni enostavno pridobljen, čeprav se nekemu zunanjemu opazovalcu mogoče to tako zdi.

Halo.

Če se človek s svojimi sodelavci ali kolegi ne moreš zmeniti za eno tako preprosto stvar, kot je skupen prevoz na delo, potem pa že malo dvomim v kompetentnost le teh.

Utk ::

Sosedje so do tebe samo toliko zoprni, kot si ti do njih. Kar precej kaže na tvoj karakter ...
Zato nismo imeli še nobene teme na slo-techu o zoprnih sosedih.
In glede na tvoje nasvete, si jih imel tudi ti že svoj del. Ali si pa klical policijo nad svojo mamo?

Jerry000 ::

jalovec09 je izjavil:

Ja, sam so pa verjetno druge stvari tam dražje al ne? Imajo tudi višji standard ali ne? Razlika je, tukaj nekdo živi z 600€ in komaj preživi, gre v tujino in dobi 1600€ in tudi komaj preživi (višji standard, dražje stvari,...).
Informativno samo, ker še nisem delal v tujini, samo razmišljam tako :)

m0LN4r ::

Lahko se zmenis hitro, ce so sodedavci doma na poti, ce pa je vsak v svoji smeri doma, pa odpade.

Nazadnje sem pil pivo v eni mali gostilni (ne-fensi) v sloveniji in placal 2.60€
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

m0LN4r je izjavil:

Tist, ki ima minimalno tu in tam si bo pivo kupil v trgovini, in tle je cenejse. Za plastensko in plocevinko pa ti se vrnejo 25 centov. Hah

V Nemčiji je dobro pivo s kavcijo vred 80 centov.

Pri nas je Laško/Union v piksni 99 centov.

Utk je izjavil:

Zato nismo imeli še nobene teme na slo-techu o zoprnih sosedih.
In glede na tvoje nasvete, si jih imel tudi ti že svoj del. Ali si pa klical policijo nad svojo mamo?

Ne živim z njo, zato mi ni treba ;). Zdaj pa pojdi dol po svoje oprane cunje, da ji ne boš prostora jemal ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Tilen ::

Invictus je izjavil:

Tilen je izjavil:

Carpooling ni ravno višek udobja, ker je potrebno ogromno časovnega usklajevanja in nemalo dogovarjanja o delitvi stroškov. Denar, ki se prihrani na ta način, ni enostavno pridobljen, čeprav se nekemu zunanjemu opazovalcu mogoče to tako zdi.

Halo.

Če se človek s svojimi sodelavci ali kolegi ne moreš zmeniti za eno tako preprosto stvar, kot je skupen prevoz na delo, potem pa že malo dvomim v kompetentnost le teh.

Ne pravim, da je nemogoče in jaz nimam s tem problemov, ker sem 5 minut do službe. Pravim le, da takšen prevoz na delo ni nekaj, kar bi se enkrat nastavilo in 1 leto delovalo brez problema. Nekdo zamudi 5 minut, pri štirih ljudeh je to 20 minut. Nekdo je 5 minut prej in stoji 10 minut na mrzlem, ker tisti z avtomobilom zamuja. Nekdo je 3 dni na bolniški in bi rad sorazmerno manj plačal. Nekdo posodi avto v ponedeljek, nekdo v torek, nekdo v sredo, potem se enemu pokvari in gredo dvakrat z drugim. Po excel izračunu seveda izravnava ni tako težavna, v realnosti je precej drugače. Seveda odvisno od službe. Moj delovni čas je fleksibilen in lahko pridem 2 uri prej ali 2 uri kasneje, vendar vsi nimajo takšnih pogojev. Niti vsi znotraj istega podjetja.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Jerry000 je izjavil:

Ja, sam so pa verjetno druge stvari tam dražje al ne? Imajo tudi višji standard ali ne? Razlika je, tukaj nekdo živi z 600€ in komaj preživi, gre v tujino in dobi 1600€ in tudi komaj preživi (višji standard, dražje stvari,...).

Osnovne stvari niso dražje. To je samo nabijanje neukega folka in butastih novinarjev.

Belgija -> Carefour res dražji, ampak izbira kvalitetne in sveže hrane velika. Drugače imaš Lidl, Hofer.

Nemčija -> Hrana cenejša

Luksuzne storitve so bile včasih dražje v tujini. Danes lahko tudi v tujini v restavracijah ješ za popolnoma isto ceno kot pri nas. Tudi zvečer. Celo v centru Londona, kjer sem dal za večerjo 20 funtov v indijski restavraciji. In sem si privoščil.

Slabo razmišljaš. Suma sumarum dela in življenja v tujini je, da ti za isto delo in enako življenje kot tukaj, ostane konec meseca na računu višja cifra.

Smurf ::

Invictus je izjavil:

Halo.

Sam imam do pisarne 65km. Pa ne razmislam o tem, da bi se s kom peljal. Tako ti gre takoj dodatnih 15min casa, moras se prilagajati itd, za tistih 200€, brezveze.

Jerry000 je izjavil:

jalovec09 je izjavil:

Iz prve roke, izvolis: https://slo-tech.com/forum/t667818/p508...
Trade Republic 38MVDVXM

Aston_11 ::

Cifix63 je izjavil:

cesta so sposobne le za promet s hitrostjo max 40 kmh kar je več že vodi do poškodb podvozja itn. Imam pogoste menjave rok, optika/geometrija podvozja se mi brž sesuje, razsekane gume, blažilniki so 3 krat prerano zanič,...to je to.
Trbovlje z okolico?

Za sprobat je tudi Maribor - Posavje (ne po AC), za udobno voznjo priporocam tuarega, boknedaj trsi sportni avto.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

Invictus je izjavil:

Jerry000 je izjavil:

Osnovne stvari niso dražje. To je samo nabijanje neukega folka in butastih novinarjev.

Belgija -> Carefour res dražji, ampak izbira kvalitetne in sveže hrane velika. Drugače imaš Lidl, Hofer.

Nemčija -> Hrana cenejša

Luksuzne storitve so bile včasih dražje v tujini. Danes lahko tudi v tujini v restavracijah ješ za popolnoma isto ceno kot pri nas. Tudi zvečer. Celo v centru Londona, kjer sem dal za večerjo 20 funtov v indijski restavraciji. In sem si privoščil.

Slabo razmišljaš. Suma sumarum dela in življenja v tujini je, da ti za isto delo in enako življenje kot tukaj, ostane konec meseca na računu višja cifra.

Seveda slabo razmišljam, nisem nikoli še živel in delal v tujini. Zato sem tudi zapisal sem da si "popravim" oziroma da vidim kako je, ker vem da ste bili nekateri deležni te izkušnje. Hvala za info :)

m0LN4r je izjavil:

Jerry000 je izjavil:

jalovec09 je izjavil:

Iz prve roke, izvolis: https://slo-tech.com/forum/t667818/p508...

Hvala, poslal sem ti ZS ker me nekaj konkretno zanima ;)

thramos ::

Utk je izjavil:

Enako kot bi večina raje živela v hiši kot s 100 neznanci.

Vsekakor. Saj to pravim - tako kot rajši živijo v bloku z neznanci namesto s taščo, bi večina še rajši kot v bloku živela na isti lokaciji a v hiši. Brez tašče, seveda.

Utk je izjavil:

In kaj ima druženje s tem? A če živiš v bloku se tudi avtomatsko družiš z vsemi 20 sosedi? Vsak večer in vsako jutro?

Ne, se ne, saj to je poanta. Da izbiraš s kom in kdaj se družiš, in se ne "družiš" z njim samo zato, ker si ne moreš privoščiti, da bi živel kje drugje.

jype ::

Smurf> za tistih 200€, brezveze.

Sej to delaš za prihodnost tvojih otrok, ne za denar.

thramos> Vsekakor. Saj to pravim - tako kot rajši živijo v bloku z neznanci namesto s taščo, bi večina še rajši kot v bloku živela na isti lokaciji a v hiši. Brez tašče, seveda.

Ta strošek bi jaz kar RKC zaračunal, glede na to da so njihovi nauki praktično edini razlog, da so tašče neznosne.

thramos je izjavil:

Utk je izjavil:

Enako kot bi večina raje živela v hiši kot s 100 neznanci.

Vsekakor. Saj to pravim - tako kot rajši živijo v bloku z neznanci namesto s taščo, bi večina še rajši kot v bloku živela na isti lokaciji a v hiši. Brez tašče, seveda.

Utk je izjavil:

In kaj ima druženje s tem? A če živiš v bloku se tudi avtomatsko družiš z vsemi 20 sosedi? Vsak večer in vsako jutro?

Ne, se ne, saj to je poanta. Da izbiraš s kom in kdaj se družiš, in se ne "družiš" z njim samo zato, ker si ne moreš privoščiti, da bi živel kje drugje.

Zato pa pravim da boljse zivet v hisi s starsi kot pa v bloku z neznanci. Razen ce si lahko privoscis 150 kvaradtov stanovanja z garazo v isti stavbi in privat vrtom.

Invictus, a je v blokih navada da ti cunje pere spodnji sosed?

iKst ::

Tilen je izjavil:

Kateri vir narekuje en obrok na dan za primerno prehranjevanje?

Kdo sploh pravi, da moraš jesti 1 do 2 obroka na dan? S tistim seznamom hrane, ki sem ga prilepil, imaš lahko vsak dan 5 do 6 obrokov, pa si še vedno pod 60€ na mesec.

Ali je to odrekanje ali ne, je verjetno stvar osebnega prepričanja. Ampak glavno je, da je tista hrana zdrava, ji nič ne fali. V resnici takole ješ bolj zdravo kot 95% slovencev.

To, da je zdrava hrana draga je mit. V večini primerov je ravno obratno, cenejša kot je hrana, bolj je zdrava. Kar je tudi logično, ko potuhtaš, da je jabolko treba samo pobrat z drevesa, jabolčni protein bar je treba pa sprocesirat v ene 3 fabrikah in zapakirat.

Zato pa pravim da boljse zivet v hisi s starsi kot pa v bloku z neznanci. Razen ce si lahko privoscis 150 kvaradtov stanovanja z garazo v isti stavbi in privat vrtom.

Če se s starši razumeš, je definitivno boljše živeti v skupni hiši. Poskrbeti je treba, da imaš dejansko ločeno stanovanje in pomožnosti privat del vrta. Drugih težav pa jaz ne vidim.

Denar je pa itak vedno problem. Lahko si privoščim decent stanovanje, pa me niti slučajno ne spraviš v blok iz hiše z ogromnim vrtom. Verjetno bi tudi kakšno manjšo hišo lahko postavil ob nekem minimalnem kreditu. Ampak, zakaj? Bom zapravil življenjske prihranke in si zraven zakompliciral še en kup stvari (vozil otroka čez pol slovenije na obiske k babici in dedku itd), da frendom pokažem kak car sem?

Pithlit ::

Smurf je izjavil:

Sam imam do pisarne 65km. Pa ne razmislam o tem, da bi se s kom peljal. Tako ti gre takoj dodatnih 15min casa, moras se prilagajati itd, za tistih 200€, brezveze.

Seveda ne... ko ti pa firma časti to preseravanje. Da bi ti moral to iz svojega žepa častit bi si po hitrem postopku premislil. Še posebej če bi bla plača povprečna ali manj. Razumem pa da te boli k***c za 200€ pri 3k€ plače.
Life is as complicated as we make it...

krneki0001 ::

jalovec09 je izjavil:

Eni pretiravte s tem avtom, Italjani imajo 15-20 let stare avte vredni so 300 evrov, poprav ga vsak mehanik, deli so 3x cenejš, velik servis recimo 100 evrov, če se ga sploh splača.
Imam avto za 100 evrov, dela ko urca, stroški so minimalni, gume 13 col, velik servis odpade. asistenca 25 evrov in je mir.
Crknu ne bo nikol...je pa hyundai l.98

sorry za offtopic, ampak moram;

Čisto hipotetično; Slučajno spregledaš mene na cesti in me izsiliš. Pa se zapeljem dobesedno skozi tebe. Malo se pa moraš imet rad in si kupit vsaj varen avto. Hyundai letnik 1998 to ni, na žalost.
Sicer imam tudi sam tako star avto, vendar moj avto ima vsaj jekleno kletko okoli kabine
Tole je B stebriček na mojem avtu (zadeva je tako trda, da ima avto za gasilce posebaj označeno, kje se reže streha, drugače imajo problem prerezat avto ob nesreči):

To je pa celotna jeklena ojačitev mojega avta. Že takrat je imel 5 zvezdic tako v EU kot v ZDA za varnost pri nesreči in ne na podlagi zadev, ki piskajo če nisi prepasan, kot večina evropejcev)

Poišči kakšen plehek ima tvoj avto, pa presodi o varnosti.

AC_DC ::

Pleh na avtu mora biti tak, da prevzame nase čimveč energije ob trku (namesto da gre na voznika & potnike).

korenje3 ::

nebivedu, gasilske hidravlične klešče prerežejo polno jeklo fi35. Torej 2 taka stebrička. običajne klešče grejo do fi25. kar je že na meji.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

• spremenil: korenje3 ()

krneki0001 ::

korenje3 je izjavil:

nebivedu, gasilske hidravlične klešče prerežejo polno jeklo fi35. Torej 2 taka stebrička.

Polne zadeve v enem kosu je veliko lažje rezat, kot pa kaljene in namerno ukrivljene ter v večih slojih. Drugače bi tudi v avtomobilih dajali polne profile. Tukaj se zadeve naslanjajo ena na drugo in prevzemajo ogromno energije. Z razlogom je tako narejeno. Ko se to konča, je oznaka za gasilce, kje prerežejo, da imajo kar najmanj problemov.

mihec87 ::

Samo potem najbolje da imamo vsi H1 dokler se nebojo nekateri začeli vozit z oklepniki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mihec87 ()

korenje3 ::

krneki0001 je izjavil:

korenje3 je izjavil:

nebivedu, gasilske hidravlične klešče prerežejo polno jeklo fi35. Torej 2 taka stebrička.

Polne zadeve v enem kosu je veliko lažje rezat, kot pa kaljene in namerno ukrivljene ter v večih slojih. Drugače bi tudi v avtomobilih dajali polne profile. Tukaj se zadeve naslanjajo ena na drugo in prevzemajo ogromno energije. Z razlogom je tako narejeno. Ko se to konča, je oznaka za gasilce, kje prerežejo, da imajo kar najmanj problemov.

kaljene zadeve so druga stvar in se ne uporabljajo za ojačitve v avtih zaradi krhkosti.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

jalovec09 ::

nebivedu: Z avtom se vozim med 30-75km/h, sem drugače zelo dober voznik, v vseh teh 12 letih in 300.000km niti ene nesreče, niti ene kazni.
Novenjši avti 90km/h tako da jaz ne on pri karambolu ne preživim.

Ravno zaradi varnosti več kot 75km/h ne vozim, tist zadaj vedno prehiti brez problema. Z avtom grem tud v Bovec, Kranjsko Goro, Črna na Koroškem, Kočevje, morje....po regionalni.

Zgodovina sprememb…

Dober voznik pa ne gres cez 75. Ce nisi dobil kazni, jo bi pa definitivno moral.

St235 ::

jalovec09 je izjavil:

nebivedu: Z avtom se vozim med 30-75km/h, sem drugače zelo dober voznik, v vseh teh 12 letih in 300.000km niti ene nesreče, niti ene kazni.

Ravno zaradi varnosti več kot 75km/h ne vozim, tist zadaj vedno prehiti brez problema. Z avtom grem tud v Bovec, Kranjsko Goro, Črna na Koroškem, Kočevje, morje....po regionalni.

temu se ne reče dober voznik ampak ovira na cesti.

youPlonker ::

Pišem stroške za (skromen) študentski par:

200€ ... najemniško stanovanje, ki ni v Ljubljani
160€ ... elektrika GEN-I, voda, komunala, ogrevanje, upravitelj, T-2 ali AMIS, rtv, telefon 2x BOB
120€ ... hrana (TUŠ ob torkih študentom vrne 10% na kartico, ostale dni HOFER, včasih LIDL in SPAR)

- Večkrat dobiva nakuhano hrano od doma, tako da strošek za hrano ni realen. Hrano skuhava za več dni. Kruh se naredi s kruhomatom. Za tak sistem človek potrebuje skrinjo (dosti stanovanj nima skrinje ...). Ravno tako človek izgubi dosti časa, da sledi ponudbi trgovin, vsem akcijam in kuponom, je malo mučno to in se včasih vprašaš, če je sploh vredno.
- Po osebi še 50€ za oba zdravstvena zavarovanja.
- Plačevanje položnic na delavski hranilnici 20 centov po položnici.
- Oblačila povprečno 10€ na mesec po osebi.
- Higieno, razne šampone in body gele se dobi za božič in novo leto in jih je potem dosti za celo leto.
- Nimava avta, uporabljava javni prevoz in imava kolo. Letna šolska karta za vlak do Ljubljane in LPP na razdalji do 60km do kraja šolanja, je letos stala 270€. Se skeširaš in imaš celo leto mir. Letni strošek za kolo 40€, ugibam, se pa rado kaj pokvari ...
- Razsvetljava (LED žarnice) in 2 računalnika gorita nonstop. Bojler se ugaša/prižiga. Pralni stroj laufa samo ob vikendih zaradi poceni tarife. Pečica je dost v uporabi. Morje večkrat letno prek kuponkota, cheap apartma variante + prevoz.org/vlak/kolo. Pivo(a) v gostilni 1x na mesec.
- Če sem vse vštel, bi rekel, da lahko dva študenta, ki koristita študentske ugodnosti, skupaj preživita s 600-700€ na mesec. In pod pogojem, da imata low level šihte, kjer ni zahtevana huda garderoba. Če pa sta dva mlada oba na socialni podpori, pa tudi lahko preživita, saj država tistim, ki prejemajo socialno pomoč, plača tudi oba zdravstvena zavarovanja.
- Pomoje mlad človek največ prišpara, če nima avta in če ne hodi preveč po gostilnah. :P

Utk je izjavil:

Ne razumem. Rajši živiš nekje, kjer si prisiljen se družit z nekom, kot nekje, kjer se ti ni treba? Oziroma rajši namesto "družiti se", "prilagajati se" ...

Utk je izjavil:

Dober voznik pa ne gres cez 75. Ce nisi dobil kazni, jo bi pa definitivno moral.

Na AC se lahko voziš min. 60km/h in max. 130km/h, na regionalni imaš motoriste, kolesarje, traktoriste, tovornjake, ki vozijo 30-40-50km/h, tako da...

St235 je izjavil:

jalovec09 je izjavil:

temu se ne reče dober voznik ampak ovira na cesti.

A res potem po tvojem ne smejo na cesti bit niti kolesarji, niti traktoristi, tovornjaki, lepo vas prosim. Tipična objestnost do drugih, poglej si stanje cest, poglej si koliko je prometa in vi bi fural 100km/h.

Zgodovina sprememb…

thramos je izjavil:

Utk je izjavil:

Ne razumem. Rajši živiš nekje, kjer si prisiljen se družit z nekom, kot nekje, kjer se ti ni treba? Oziroma rajši namesto "družiti se", "prilagajati se" ...

Ne, zato pa rajsi zivim v bajti kot s 15 neznanci okoli.

A res potem po tvojem ne smejo na cesti bit niti kolesarji, niti traktoristi, tovornjak

Pol se pa se ti 30 vozi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Kakorkoli že ......varnost do sebe, drugih v avtu in drugih v prometu na na prvem mestu, sicer pa če koga srečam k divja, 1x mu spregledam, naslednjič anonimna prijava na policijo.
Zaenkrat moram reči, da je policije 100% odziv, preverjeno, :)

Zgodovina sprememb…

Ce bi delali stoprocentno, bi tudi ti ze dobil kazen.

S kom si se prisiljen družiti? Komu se moraš prilagajati?

A tebe starši silijo, da se družiš z njimi, al kaj?

Kdojeto ::

Pomojem je še kar velik problem danes mladim, ki so šli kaj študirat, našparat za hišo ali pa neko spodobno stanovanje. Velika večina diplomantov dobi na prvem šihtu 800€ neto. Seveda so izjeme in to v obe smeri! Je pa zdaj lahko biti pameten pa jim solit pamet, da naj nebi šli študirat ampak koliko se jaz spomnim, so nam vsem vsi v šolah govorili da se moramo učiti čim več pa da moremo na študije, da nam bo lažje v življenju pa bomo boljše služili itd... Potem pa prideš pri 23 letih iz faksa pa imaš še manjšo plačo kot veliko takih, ko so šli po srednji šoli delat in že 5 let služijo denar.

Če pa imaš nekaj pomoči od staršev je pa druga zgodba, saj ne rabiš zagonit ogromno denarja za najemnine in ti denar ostane in ga po 25 letih spet preneseš na svoje potomce in jim pomagaš pri stanovanjskem problemu tako kot so starši tebi. No ja problem je, da nekateri potem malo preveč na svojo rit gledajo in potomci pač najebejo in se morejo znajti sami. So pa seveda tudi primeri, ko pač tudi ob skromnem življenju starši nemorejo pomagat otrokom pri nakupu stanovanja. Nevem pa zakaj bi bilo sramotno živeti doma pri starših. Si pač nemoreš sam ali s pomočjo staršev privoščit svoje hiše. Je vsaj to fajn da ti starši lahko toliko pomagajo da lahko nad njimi živiš.

Če si pa lahko hišo privoščiš in vseeno živiš nad starši pa tudi nevem zakaj bi bil problem. Niso vsi na svetu jezni na tašče in se lahko dosti bolj razumejo kot marsikateri sosedje, tudi če se vsak dan vidijo, da ne govorimo o priročnih zadevah, ki ti jih lahko nudijo ko imaš otroke.

iKst je izjavil:

Vsako sobivanje zahteva prilagajanje - eno bolj, drugo manj. Ampak sploh ne dvomim, da imate vsi, ki si delite hišo zadevo ločeno idealno - ločene vhode, ogrevanje, starši se popolnoma nič ne vtikajo v vas in v vzgojo vaših otrok ... vse je super. ;)

To si zdaj pretezno nastel pozitivne scenarije. Sam si zelim, da bi bilo takih cim vec, zal pa je druga plat resnice, kjer so nekateri na smrt skregani, zapufani, druzine se locujejo, izgubijo sluzbe takrat, ko bi jo najbolj potrebovali, namesto 800 neto je bruto ali pa nic.
Posledice se pa potem se prenesejo na otroke in potem na njihove otroke, socialne in financne.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

Kdojeto ::

m0LN4r je izjavil:

To si zdaj pretezno nastel pozitivne scenarije. Sam si zelim, da bi bilo takih cim vec, zal pa je druga plat resnice, kjer so nekateri na smrt skregani, zapufani, druzine se locujejo, izgubijo sluzbe takrat, ko bi jo najbolj potrebovali, namesto 800 neto je bruto ali pa nic.
Posledice se pa potem se prenesejo na otroke in potem na njihove otroke, socialne in financne.

Ja nažalost so tudi taki primeri oziroma še kar veliko... Res vsaka čast takim, ki jim po vsem tem še vedno uspe lepo skozi življenje. Je pa verjetno tudi zelo lep občutek, ko preideš enkrat iz takega minimalca kot si ti opisoval v sloveniji na nekaj, kjer ti ostane precej denarja in lahko dejansko zadihaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kdojeto ()

thramos je izjavil:

iKst je izjavil:

Vsako sobivanje zahteva prilagajanje - eno bolj, drugo manj. Ampak sploh ne dvomim, da imate vsi, ki si delite hišo zadevo ločeno idealno - ločene vhode, ogrevanje, starši se popolnoma nič ne vtikajo v vas in v vzgojo vaših otrok ... vse je super. ;)

Ja, v hiši sobivaš s starši. V bloku bivaš z nekaj 100 neznanci.

Za druge sicer ne morem govoriti, ampak jaz imam ločen vhod, svoj nabiralnik, parkirplac, kos vrta za teraso, roštilj itd. Vame se že doooolgo ne vtikajo več. Ne razumem zakaj bi se, če kot odrasel, opravilno sposoben človek ne znaš postaviti mej imaš precej večje probleme.

V vzogojo otrok so pa vključeni točno toliko, kot se dogovorimo. Ravno zaradi otrok je življenje v isti hiši super, prisotnost starih staršev je lahko zelo pozitivna za otroke.

Okapi ::

Še bolj pozitivno je za starše, ki imajo precej več svobode, če je pri hiši še kdo, ki lahko popazi na otroke.

Utk je izjavil:

Ce bi delali stoprocentno, bi tudi ti ze dobil kazen.

Ko boš imel blizu ceste hišo, vikend in otroke in ti bo ˝dirkač˝zbil otroka do smrti ti bo celo življenje hudo, kot pa če bi tisti čas pripeljal tak voznik, kot sem jaz in se bi vse k sreči varno končalo z nekaj praskami otroka, bi mi bil še preklemano hvaležen, ko bi policaji zmerli mojo zavorno pot, namreč nimam ABS-ja bi blo vse jasno koliko približno sem vozil.

Tako da razmisli

Sam znam preklemano dobro divjat po cesti tam kjer ni nobene nevarnosti za druge a z leti spoznaš druge voznike, druge pešce, kolesarje, starejše voznike, ne gre in še slabe ceste, luknje, udolbine....

Zgodovina sprememb…

Kdojeto je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Ja nažalost so tudi taki primeri oziroma še kar veliko... Res vsaka čast takim, ki jim po vsem tem še vedno uspe lepo skozi življenje. Je pa verjetno tudi zelo lep občutek, ko preideš enkrat iz takega minimalca kot si ti opisoval v sloveniji na nekaj, kjer ti ostane precej denarja in lahko dejansko zadihaš.

Moja opaznja okoli ljudi, ki jih poznam je da so:
1. najpogosteje starsi tisti, ki ne marajo zeta ali snahe.
2. ne dajo si nic dopovedati in naskrivaj kuhajo mulo leta in leta
3. ima brata/sestro, ki se ne more posluzevati istih ugodnosti, bi se pa tudi
4. dediscina, kdo kaj naredi, ne naredi placa, ne placa
5. nizki dohodki in pritisk -> vecina starsev mladih starsev, se vedno hodi v sluzbo ali pa je doma na socialni tako en stars, kot en mlad

Pr stroskih je problem, ko recimo en bi placal, drugi ne. Mati recejo ni treba, foter se buni....

Tudi pri locenem vhodu poznam primer, ko oce hcere, po gostilni govori o tem kako mu zet ne disi.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

thramos> Vsako sobivanje zahteva prilagajanje - eno bolj, drugo manj. Ampak sploh ne dvomim, da imate vsi, ki si delite hišo zadevo ločeno idealno - ločene vhode, ogrevanje, starši se popolnoma nič ne vtikajo v vas in v vzgojo vaših otrok ... vse je super. ;)

Ni super, samo bistveno bolje kot če se izoliraš od njih. Prvič zato, ker je s starimi starši otroke veliko lažje naučiti, da obstajajo različni sistemi vrednot kot z varuškami, drugič pa zato, ker je družina s starimi starši veliko boljša socialna mreža za otroke, kot družina brez njih.

Seveda so tudi minusi, a če starši niso neracionalni (kar je itak čisto ločen problem in razlog, da sem zgoraj omenjal RKC oziroma zastarele vrednote, kjer se moramo pretvarjat, da so gola telesa in spolni odnosi nekaj slabega, pogovor o teh rečeh pa prepovedan), potem ni razloga, da bi bila selitev edina smotrna rešitev.

Seveda se nič slabše ne bi počutil v bloku samih skuliranih prebivalcev, ampak žal ne poznam nobenega takšnega kjerkoli na svetu.

gruntfürmich ::

2015 (mesečno, 1 oseba):
stanovanje:
stroški 400
ostalo (hrana + oprema) 250
avto:
gorivo 170
registracija 60
servis 22
ostalo za avto 10
moda: 300
zabava: 250
hobi: 100
razno: 300
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

moda ? Ne varcujes?
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

Za ene Passat, za druge SS uniforme, za tretje pa nekaj, kar stane 300.

Sem mislil, da spada moda pod razno xD
Soncna ocala 5EUR/mesec
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

««
9 / 14
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vsi, ki ste gradili hiše - se je splačalo? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
43282855 (68654) damirj79
»

Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )

8622665 (17513) BorutO
»

Iti na "svoje" (strani: 1 2 3 )

13328142 (25051) bender rodri

Več podobnih tem