» »

križanje paprike

križanje paprike

marko181914 ::

Lahko nekdo dokončno razjasni, kako se križajo pekoče paprike?

maco-maco ::

Se ne križajo. So rastline. Ne že spet s temi kristjani in muslimani. Aja, resno.
Tukaj vprašaj: paprika ali čili
Kaj?

mihec87 ::

Pogledaš katere se križajo med sabo, jih posadiš skupaj...tukaj pač ne veš kateri plod je križan kateri ne..

Če hočeš križat sigurno potem popka obeh paprik zaščitiš in ko zacvetita previdno z vatirano palčko podrezaš en cvet in nato drugega da jih oplodiš in pustiš zaščiteno...Ko se začne delat plod pa lahko zaščito odstraniš in označiš vejico ploda da veš kateri je... Ko dozori ga odtrgaš zbezaš semena in naslednje leto ta semena posadiš in dobiš plodove križanca... Ja križanca dobiš šele naslednje leto iz semen...V grobem po domače....

Torej imaš Papriko A, papriko B ki ju križaš med sabo to leto imajo papriki nekrižane plodove-paprika A ima A plod, paprika B ma B plod...šele naslednje leto iz semena dobiš AB plod..

Massacra ::

mihec87 -> šele naslednje leto iz semena dobiš AB plod.

Kar ne drži v celoti, saj križanje ni tako preprosto... Obstajajo še pojmi kot: dominantnost, recesivnost, homozigot, heterozigot, genotil, fenotip...

Lahko torej dobiš (zdaj bom zapisal mnogo možnih kombinacij, čeprav ne dobiš vse): AA, Aa, aa, AB, Ab, aB, bb, BB.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Massacra ()

mihec87 ::

Seveda zato pa v grobem bolj po domače(velikogdo misli da so križanci že takoj), če koga zanima pa bo google,knjižnjica pravi naslov... Saj je z tem kar nekaj dela in tudi naprej da se nek križanec stabilizira...

Massacra ::

+1

marko181914 ::

Pekoča paprika Carolina Reaper je križanec med rdečim habanerom in bhut jolokio. Mogoče če križam carolina reaper in moruga scorpion bom dobil še bolj pekočo papriko in s tem podrl rekord!!

butters81 ::

marko181914 je izjavil:

Pekoča paprika Carolina Reaper je križanec med rdečim habanerom in bhut jolokio. Mogoče če križam carolina reaper in moruga scorpion bom dobil še bolj pekočo papriko in s tem podrl rekord!!


Ker zemlja, količina sonca, toplote, vlaga in ostale zadeve pa ne vplivajo na jakost paprike. Tudi koliko je paprika stara, nekje lahko gojijo celo leto, nekateri prezimijo rastlino, da pride spomladi še bolj močna in košata.

Probaj, samo ni zagotovo, da bo križanec najbolj močan oz podrl rekord, bo peklenski, ampak za rekord težko. Zato pa piše pri scovilih jakost od npr 100k do npr 300k, ker tudi od same vrste ni odvisno da bodo enako močni, treba upoštevat kakšna semena dobiš, od kje, kje gojiš, koliko časa, kako skrbiš. Spisek je dolg ampak veliko sreče pri vsem in obilo sadov :)

Tarzan ::

Majhna verjetnost je, da boš podiral rekorde. Razlogi so navedeni zgoraj, najbolj bistven razlog pa je sama selekcija. Če se ne nameravaš tega lotiti profesionalno in posejati praktično celotno njivo s semeni križancev prve generacije, delati analize (senzorično ali kako drugače) pekočnosti in iz morja rastlin izbrati ven take ki ti najbolj odgovarjajo. Potem naslednjo generacijo poseješ spet celo njivo in top performerje prejšnje generacije križaš dalje med seboj tako, da izraziš kvalitete, ki jih pri svojem križancu iščeš - torej uber pekočnost. Naslednje leto, ponovno cela njiva super-rastlin prejšnje generacije, enaka selekcija na osnovi pekočnosti,... Po recimo 8 letih boš na ta način dobil že dovolj stabilnega križanca, da boš lahko dosegel to, kar želiš - izpodrinil Carolina Reaper čili s prestola najbolj pekočega.

Mogoče se sliši enostavno, ampak ni. Poleg tega, da bi moral v projekt omejiti ogromno energije, bi za uspeh rabil tudi preklemano veliko količino sreče (Večja ko bi bila njiva, na kateri bi sejal svoje križance, manj sreče bi potreboval in bolj bi švical - tako in drugače :D).

Veliko sreče in se priporočam za ultra powerful mofochili. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ljubitelji pikantne hrane (strani: 1 2 3 426 27 28 29 )

Oddelek: Loža
1400244162 (28745) FireSnake

feferoni semena

Oddelek: Loža
51165 (1083) Okapi
»

Pekoča paprika -Chili

Oddelek: Loža
383428 (231) Roadkill
»

Vok in stir-fry (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6715985 (13586) Brane22
»

Pekoče omake

Oddelek: Loža
2710389 (8119) JoeHunter

Več podobnih tem