Forum » Strojna oprema » dva diska in stikalo
dva diska in stikalo
Ikspe ::
Imam dva IDE diska. Enega imam že od začetka, drugega pa bi priklopil namesto DVD enote.
Oba diska imata svoj OS. Včasih bi poganjal en disk, včasih drugega. Nikoli pa ne bi smela bit vključena oba naenkrat aku z drugimi besedami, diska se nikoli ne bi smela srečat.
Razmišljam da bi to rešil na ta način da bi napajalni kabel (4 žice) povezal preko stikala tako da bi en disk vklopil in drugega izklopil, ali obratno.
Bo tako delovalo?
Oba diska imata svoj OS. Včasih bi poganjal en disk, včasih drugega. Nikoli pa ne bi smela bit vključena oba naenkrat aku z drugimi besedami, diska se nikoli ne bi smela srečat.
Razmišljam da bi to rešil na ta način da bi napajalni kabel (4 žice) povezal preko stikala tako da bi en disk vklopil in drugega izklopil, ali obratno.
Bo tako delovalo?
Na googletu iščem dvojno dvopolno stikalo pa ne najdem. Mogoče obstaja drugo ime.
Je enojno mišljeno tako da gre iz enega vhoda na prvi ali drugi izhod-žico? Pri dvojni varianti pa je duplicirano- zraven še en vhod in dva izhoda? Tako kot sem skiciral?
Lahko dobim še link do takega stikala?
Nisem štromar...
Je enojno mišljeno tako da gre iz enega vhoda na prvi ali drugi izhod-žico? Pri dvojni varianti pa je duplicirano- zraven še en vhod in dva izhoda? Tako kot sem skiciral?
Lahko dobim še link do takega stikala?
Nisem štromar...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ikspe ()
Markus386 ::
googlaj DPDT
Ebay jih je poln, v vseh moznih oblikah in izvedbah.. za slovenijo pa nevem, kak IC, ali HTE bi znali kaj met.
Ebay jih je poln, v vseh moznih oblikah in izvedbah.. za slovenijo pa nevem, kak IC, ali HTE bi znali kaj met.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Markus386 ()
zee ::
To ni elektricni problem.
Oba diska sta lahko komot priklopljena cel cas. Ob zagonu samo izberes tistega, iz katerega se naj sistem zazene.
Oba diska sta lahko komot priklopljena cel cas. Ob zagonu samo izberes tistega, iz katerega se naj sistem zazene.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
bobby ::
Napial je,da se diska med sabo ne smeta "videt", ko je kateri izmed njiju v pogonu,...
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.
noraguta ::
Napial je,da se diska med sabo ne smeta "videt", ko je kateri izmed njiju v pogonu,...
Oprost ampak disk ne gleda po sistemu za drugim diskom.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
zee ::
Verjetno ima OP en disk za vsakdanje reci, drugega pa za pr0n (npr.) oz. podatke, ki niso za vsake oci.
zee
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zee ()
Matek ::
jp, en disk bo za KlikPotemtakem je daleč najlažje, da oba diska kriptiraš. Tako sta sicer oba naenkrat priključena in vidna, ampak še vedno dovolj "izolirana".
Še lažje bi bilo, če si po enakem principu namestiš sistem za klik v virtualko in ga izoliraš na tak način. Stikalo je povsem nepotrebno kompliciranje.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matek ()
::
Rešitev je zelo prikladna, ko ti kdo ali pa sam po nesreči preklopiš stikalo pri delujočem računalniku. Sam bi zadevo naredil (električno) tako, da se preklop naredi samo ob zagonu (ko se pojavi napetost), potem pa lahko stikalo prosto preklapljaš, pa bo napajanje imel samo tisti disk, ki si ga izbral ob zagonu. Enkrat sem to že študiral in mislim, da je izvedljivo.
black ice ::
Naredi Live CD z inštaliranim certifikatom oz. uporabi USB ključek na katerem lahko nastaviš read-only mode s poljubno Linux distribucijo. Definitivno bolj elegantna rešitev problema.
Stikalo sem namontiral, zlotal, zadeva špila ko treba :)
Dve črni žici sem zaradi lažjega dela kar skupaj zlotal saj nula je v obeh primerih ista.
Zanima me še če se lahko kabel za sata disk prekine in doda vmes stikalo za vklop/izklop diska. Glej označen kabel na zgornji sliki.
Koliko žičk je notri in kakšne napetosti so na njih? Stric google mi ni ponudil kar bi jaz rad.
Dve črni žici sem zaradi lažjega dela kar skupaj zlotal saj nula je v obeh primerih ista.
Zanima me še če se lahko kabel za sata disk prekine in doda vmes stikalo za vklop/izklop diska. Glej označen kabel na zgornji sliki.
Koliko žičk je notri in kakšne napetosti so na njih? Stric google mi ni ponudil kar bi jaz rad.
Ah to sem gledal napačni, podatkovni kabel.
Zdaj vidim da napajalni kabel za sata diske ima poleg dveh črnih, rdeče in rumene še oranžno žico.
Čemu služi ta oranžna?
Zdaj vidim da napajalni kabel za sata diske ima poleg dveh črnih, rdeče in rumene še oranžno žico.
Čemu služi ta oranžna?
5V in 12 V sta rumena in rdeča. Pri napajanju sata diskov je zraven teh tudi oranžna.
Sprašujem zato ker sem dal na napajalni kabel rezervnega SATA diska (danes sem ga prižgal po enem letu) vmes stikalo na katero sem zvezal rumeno in rdečo žico, oranžna pa je ostala prekinjena (malo za hobi, da mi ne bo treba odpirat PCja in preklapljat kablov oz. bootat)
Ne vem če je vzrok oranžna žica ali kaj drugega da mi na začetku ko prižgem PC, za pol sekunde pokaže tak ekran, potem pa normalno steče naprej kot da ni nič narobe.
Sprašujem zato ker sem dal na napajalni kabel rezervnega SATA diska (danes sem ga prižgal po enem letu) vmes stikalo na katero sem zvezal rumeno in rdečo žico, oranžna pa je ostala prekinjena (malo za hobi, da mi ne bo treba odpirat PCja in preklapljat kablov oz. bootat)
Ne vem če je vzrok oranžna žica ali kaj drugega da mi na začetku ko prižgem PC, za pol sekunde pokaže tak ekran, potem pa normalno steče naprej kot da ni nič narobe.
Zgodovina sprememb…
MacGyver141 ::
Pol pa mora biti 3.3V, probaj z multimetrom in boš videl.
EDIT: Probaj iz enga diska dat vn sata kabel, pa mogoče ne bo tegale pokazal, kar imaš na sliki.
EDIT: Probaj iz enga diska dat vn sata kabel, pa mogoče ne bo tegale pokazal, kar imaš na sliki.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MacGyver141 ()
Saj pravim da oranžna ne pride do sata diska ker ima vmes prekinjeno oranžno žico (zaradi napajalnega podaljška iz ata na sata priključek)
Mogoče je to vzrok da za trenutek pokaže tisto.
Ampak zakaj imajo sata diski zraven še to žico.
Mogoče je to vzrok da za trenutek pokaže tisto.
Ampak zakaj imajo sata diski zraven še to žico.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nov disk ni prepoznanOddelek: Pomoč in nasveti | 2573 (2114) | FeniksX |
» | izklop SSD diska z stikalomOddelek: Strojna oprema | 932 (775) | mobile |
» | Težava ob menjavi ploščeOddelek: Pomoč in nasveti | 1497 (1259) | beni |
» | x-pin molex -> SATA adapterOddelek: Kaj kupiti | 2029 (1689) | schurda |
» | preklapljanje med dvema diskoma v biosuOddelek: Programska oprema | 1049 (912) | R33D3M33R |