» »

Mikroskop/lupa + pc kamera

Mikroskop/lupa + pc kamera

AnotherMe ::

Se mogoče tukaj kdo kaj spozna na mikroskope/lupe?

Rabil bi eno zadevo za "fotografirat" male stvari, velikosti nekje 1mm-5mm...

Trenutno uporablam en začetniški mikroskop: Bresser biolux AL, z povečavo 20x-1280, in priloženo VGA kamero, ki jo montiram namesto okularja, zadeva načeloma dela, ampak bi rabil:

1. manjšo povečavo; slika, ki jo dobim, je ravno malenkost prevelika in ne dobim celotnega objekta
2. kamera je seveda preslaba

Potreboval bi nekaj, kar ima najmanjš povečavo nekje 5x, 10x. Kamera pa bi morala biti boljša, 2 ali 3 MP je dovolj...

Sedaj pa cena: trenutna igrača je bila okoli 80€ pred 5 leti. Računam, da bi se sedaj dobilo kaj primernega za okoli 200€?

Mikroskop sem nazadnje imel v rokah v osnovni šoli, tako da res nevem kako je s temi zadevami, zato prosim za kak nasvet, kaj nabavit, kje nabavit, ali vsaj kam se obrnit za nasvet ;)

Hvala!

AnotherMe ::

Aja, pa mora imeti "mizico"; da lahko predmet nanjo odložim in ga potem vozil levo in desno z vijaki...

lexios ::

Odvisno kaj bi rad gledal, za male stvari, velikosti nekje 1mm-5mm in fotografijo predlagam rabljen stereozoom mikroskop (trinokular). Prednost je 3D slika. Povečave z različnimi objektivi in okularji so tipično od 5 - 80x. Cene starih (a optično bolj kvalitetnih kot kak kitajc) rabljenih solidnih naprav (Zeiss, Olymups, Nikon ...) pa v rangu 300-500 eurov. Za mikro zadeve pa klasičen mikroskop z enim okularjem.

AnotherMe ::

Okularja načeloma niti ne rabim, ker itak ves čas gledam sliko na računalniku (mi je lažje).
Najprej sem imel namen samo nabavit za mojega boljšo kamero in pa zamenjat objektiv - kamere so drage, ampak ok... Žal pa ne najdem objektiva manj kot 4x, ki ga imam že sedaj in mi naredi "malenkost" preveliko sliko...

lexios ::

Povečava mikroskopa je povečava objektiva x povečava okularja, cele slike pa pri 5 mm vzorcu ne dobiš v vidno polje zaradi kratke goriščne razdalje monokularjev. To lahko rešiš z menjavo objektiva ali okularjem z manjšo povečavo. Mikroskopi z enim okularjem so namenjeni opazovanju mikro vzorcev, opazovanje celic npr. Stereo mikroskopi pa večjih bioloških vzorcev in kontrole kvalitete, opazovanje hroščev ali spajkanju npr. Glede na to, da za vizualno opazovanje kot praviš mikroskopa ne uporabljaš, poskusi z digitalnim mikroskopom.

AnotherMe ::

Namesto okularja ima kamero (http://www.bresser.de/en/Microscopes-Ma... in šele sedaj sem videl, da ima povečavo cca 16x... Kar pomeni, da nebi rabil iskati objektiva z manjšo povečavo + boljše kamere, ampak iščem lahko kar boljšo kamere, ki bo imela manjšo povečavo? Če uporabim okular WF5x, je ravno super velikost!
Nisem niti pomislil, da bi uporabil mikroskop z okularjem in ne z kamero (sem mogoče preveč navezan na računalnike?) :D


USB mikroskope sem že gledal in me pri vseh moti, da ima stojalo zraven mizico brez vijakov za fino premikanje vzorca...

lexios ::

Kar pomeni, da nebi rabil iskati objektiva z manjšo povečavo + boljše kamere, ampak iščem lahko kar boljšo kamere, ki bo imela manjšo povečavo?


Natanko tako.

AnotherMe ::

Recimo nekaj takega:

http://www.bresser.de/en/Microscopes-Ma...

Dopade se mi, da ima software tudi možnost meritev, ampak nikjer ne piše kakšno povečavo ima notranja leča?

AnotherMe ::

Ali pa recimo tole:

http://www.amazon.com/dp/B00FG89EO4?psc...


Kaj pomeni, da ima Reduction lens: 0.5X? Da bo končna povečava objektiv * 0,5? se pravi objektiv 40x * 0,5x = 20x?

lexios ::

Premisli o price/perfomance glede na mikroskop, ki ga že imaš. Ne vem, pomojem se najde solidno kamero (ločljivosti 3MP ali 5MP) že v rangu 100$?

Reduction lens oz. barlow 0.5X pomeni, da se povečava zmanjša za faktor 2 in vidno polje (oz hkrati tudi goriščna razdalja, kar v primeru kamere - daljši nastavek - pomojem ne igra vloge) poveča za faktor 2. Uporabna zadeva! Torej povečava objektiva x povečava okularja (ali ekvivalentno kamere) x 0.5. Glej tudi, da ima kamera fi enak fi-ju okularja tvojega mikroskopa (oz. nastavek za večji/manjši presek).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

AnotherMe ::

Počasi se bom nakej naučil ;)

To kamero sem dal samo kot primer...

Glede adapterja me še nakej zanima, če pravilno razmišljam:

cev okularja mikroskopa je ~23mm, potem je nek Barlow "zoom" adapter (cev, ki jo lahko delno izvlečem in s tem povečam povečavo) in na vanj gre okular ~20mm;

Če kupim kamero z 23mm nastavkom in jo montiram brez Barlow bom imel torej fiksno povečavo (razen, če zamenjam objektiv), če pa dobim kamero z 20mm nastavkom, jo vtaknem v barlow, pa bom lahko enako brezstopenjsko "zumiral"?

lexios ::

Narobe si predstavljaš, sicer se okoli kvalitete teh kamer ne spoznam, vendar je pomojem povečava večine mikrokamer predvsem digitalno variablina. Sepravi večja ločljivost (št. MPixlov) načeloma pomeni večjo povečavo in bolj razločno sliko - nekako tako kot npr. zoomiranje slike iz fotoaparata. Ne gre pa to v nedogled in si omejen že s svetlobo in kvaliteto optike mikroskopa ter kvaliteto kamere. Ampak pozabi na razne cifre kot so 1000x povečava. To je zgolj marketing! In kvalitetna optika zelo drag špas. ;)

Sepravi, če imaš odprtino cevi mikroskop okularja fi=23 mm, kupi kamero z 23 mm ali npr. kamero z 30 mm in 30-->23 mm nastavkom. Enako velja za 0.5x barlow, ki ga v primeru kamere vtakneš v odprtino okularja, vanj pa kamero ter se mora torej prilegati obema premeroma. Razlika z ali brez barlowa v primeru kamere je zgolj velikost povečave in vidnega polja. V primeru predlečja (na stereo mikroskopih) pa tudi v goriščni razdalji (večja in manjša razdalja do vzorca). Imaš tudi barlow leče z 0.3x, 0.4x, 2x, in 3x...

Povečavo klasičnega mikroskopa lahko pri istem okularju spreminjaš z rotiranjem revolverja objektivov, če tega revolverja nimaš in ima mikroskop samo en objektiv, to pomeni, da imaš pri danem okularju eno samo fiksno povečavo in jo lahko spremeniš le z menjavo okularja. Pri stereo mikroskopih je zadeva podobna, le da imaš v osnovi dva principa - stereomikroskope z revolverjem različnih objektivov s fiksno goriščno razdaljo in stereomikroskope, kjer s "spremembo goriščne razdalje lečja objektivov" (oz. pomikanjem le tega gor in dol) spreminjaš velikost povečave (bezstopenjski zoom stereomikroskop).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

lexios ::

Aja, pa še to ker vidim, da si spraševal glede povečave "notranje leče kamere". To kar tebe zanima je velikost vidnega polja - to se manjša z večjo povečavo, je pa odvisno od premera leče okularja in skupne povečave, v primeru okularja z oznako 10x(23) in 16x povečavi je to okoli 1,5 mm. Pri 4x povečavi boš tako 5 mm vzorec cel videl v vidnem polju. Kamera za katero si spraševal ima "Active area: 6.6 x 4.9 mm", tako da bi to pomojem moralo štimat. Najbrž pa se najde tudi kakšna cenejša z enakim "field of view", razlike so najbrž predvsem v št. pixlov, resoluciji, velikosti pixlov, občutljivosti in tipu senzorja...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

AnotherMe ::

Dolgo so kitajci rabili, da so mi poslali kamero;)

Nabavil sem tole: http://www.ebay.co.uk/itm/5-0MP-HD-USB-...

Dela sicer vredu, ampak skupna povečava mi je pa prevelika - na sliki imam le polovico vzorca :(

Mikroskop ima spodaj revolver z 4x, 10x, 16x objektivi, in tudi pri 4x je slika preveč povečana...

Zanima me kje staknit 2x objektiv? Po neki normalni ceni, če je možno...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri MIKROSKOP

Oddelek: Loža
174212 (3536) Highlag
»

Mikroskop Traveler

Oddelek: Kaj kupiti
254771 (3839) Vajenc
»

mikroskopija

Oddelek: Znanost in tehnologija
172079 (1841) gzibret
»

[Fizika]Optika

Oddelek: Šola
132302 (2142) Grey
»

teleskop (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
759430 (8508) Barakuda1

Več podobnih tem