» »

Kateri MIKROSKOP

Kateri MIKROSKOP

WinXP ::

Kmalu se bom odločal za nakup MIKROSKOPA pa me zanima na kaj vse tisto najosnovnejšee moram gledati.

VEM: "Odvisno za kaj ga rabiš".
Uporabljal ga bom nekaj za medicino za povečavo kakšne kapljice krvi,koža ipd...
ali kaj zelo majhnega za povečati v elektroniki...ali še kaj...

Našel sem dva modela pa se ne morem odločiti,št.2 (CELESTRON) se mi zdi srugače boljši vendar nažalost nima možnosti povezave z računalnikom kar pa št.1 (DNT DIGIMICRO) ima...

OPIS
ŠT.1 (DNT DIGIMICRO)

-5,0 milijona slikovnih pik CMOS slikovni senzor
-Resolucija 5M, 3M, 1.3M, VGA
-Video ločljivost 5M, 3M, 1.3M, VGA
-Povečava od približno 20 -, 200 - in 300-krat

-AVI video format
-S programsko opremo za umerjanje natančne meritve razdalj in področij v razširjeni predmeta
-Dual Axis 27x in 100x
-Osvetlitev: 8 LED bela
-instellbarer in ključavnico stojalo

-Ročni
-Programska oprema
SLIKA
 SLIKA 1

SLIKA 1



ŠT.2 (CELESTRON)
Biološki mikroskop vam omogoča enkraten vpogled. Binokularni tubus vam omogoča nastavitve od 0° do 60° za lažje opazovanje. Sliko lahko povečate do 400x, proti poškodbi pa so zaščitene leče. Telo in glava sta kovinska. Nastavljiva zaslonka in filter na 50 mm (1,65'').
- VRSTA: biološki mikroskop
- GLAVA: nastavljiva od 0° do 60°
- ROTACIJSKA GLAVA: ne
- OBJEKTIV: 3 objektivi: 4x, 10x, 40x
- OKULAR: 10x
- PODIJ: 110mmx120mm
- ODBOJNO ZRCALO: 50 mm
- KONDENZOR: da
- DODATNO: 5 pripravljenih objektnih stekel
SLIKA
 SLIKA 2

SLIKA 2



Ta drugi (CELESTRON) je "biološki" kar naj bi pomenilo za pregled znanja v biologiji (lsti,fotosinteza...):D Prvi pa nič ne piše kakšen "tip" je...splošni.
Glede na povezavo z računalnikom,pa na to,da je možnost da se verjetno tudi POSEBNO DOKUPIJO MOČNEJŠE LEČE za povečavo do 400x in več... bi se odločil za prvega...
U Sloveniji više ne živim,ali jezik u kome pričam još zaboravio nisam...
Wrong? No,no... Thats it... Pozz

figula ::

Kar mi pade na pamet, da bi lahko še primerjal, je osvetlitev.

Se mi zdi, da rabi drugi model zunanji vir svetlobe, ki ga ujameš z zrcalom. Kar je lahko sitno, če nimaš pri roki nič uporabnega. Prvi pa naj bi imel vgrajeno belo svetlobo. Kar je sigurno veliko bolje. Samo ne vidim prav dobro, kje se nahajajo te ledice. Mogoče bi še to preveril.

Vsekakor pa je digitalni rezultat veliko bolj uporaben kot - kaj je sploh alternativa spodaj? Risanje tistega, kar vidiš? :|

Okapi ::

To sta popolnoma neprimerljiva mikroskopa. Prvi je digitalni, drugi je klasičen šolski optični mikroskop. Ločljivost optičnega je precej večja od digitalnega. Poleg tega je digitalni povsem neprimeren za recimo gledati kri ali recimo celice čebule (klasičen šolski biološki preparat), ker za te stvari moraš imeti osvetlitev od spodaj, da svetloba presvetli preparat.

O.

Matija82 ::

Hofer bo imel v ponudbi mikroskop optus (70€).

http://www.hofer-slovenia.si/si/html/of...

Lahko kakšen znalec komentira glede potencialne kvalitete firme/modela?

Okapi ::

Preprost šolski mikroskop. Verjetno je čisto OK, čeprav se verjetno da podobno dobre ali še boljše rabljene dobiti ceneje. Takšni mikroskopi so namreč ena od zadev, ki največkrat po par dnevih začetnega zanimanja obležijo v omari. V skladiščih raznih inštitutov, fakultet in bolnišnic pa se da dobiti tudi precej boljše odslužene raziskovalne mikroskope - če tam poznaš koga.

O.

vostok_1 ::

Poglej bresserjeve, pa še kako digitalno kamero zanj pa je. Prišlo te bo ca. 250€

jest10 ::

Pri astronomiji je bresser en kup dreka. Ne vem zakaj bi bil pri mikroskopih kaj boljši?

Martin Krpan ::

Kateri pa za ta denar ni kup dreka ?8-O

vostok_1 ::

Preverjeno soliden. Logično, vsi mikroskopi pod 700€ so kar so. Ampak vseeno se da dovolj videt. Šolski mikroskopi so recimo v tem rangu, pa znjimi se da skoraj vse narest, kar bi laik poterboval. Ta mal boljši bresserji imajo DIN objektive.

Golden eye ::

Veliko bolj uporaben je stereoskop. Že povečave 10x do 50x so več kot dovolj. Jaz imam tega in je odličen:
http://www.amazon.com/Celestron-Profess...

Preizkusil sem pa tudi tega od Hoferja in sem ga po dveh dneh vrnil, ker je kot ena igračka. Malo muzike malo denarja...Poleg tega lahko daš pod stereoskop kakšno večjo stvar, kar v večni primerov ne velja za mikroskope (cenejši), ki nimajo nastavljive "mizice" po višini

Okapi ::

Veliko bolj uporaben je stereoskop.
Čisto odvisno, za kaj ga uporabljaš. Za kakšne stvari je čisto neuporaben.

O.

vostok_1 ::

Stereoskop ima seveda svoje namene. Odvisno pač kaj želiš.

Dejstvo je da z 220€ bresserjem vidiš precej. Ima mikrometrsko kolo, XY mehansko mizo, diafragmo, DIN okularje in zadovoljivo led osvetlitev. Nisem še sicer proval z imerzijskim oljem, ampak do 400x se loči lepo vse. Kvaliteta izdelave je zadovoljiva, če se ne dela z njim kot svinja z mehom. Tolerance so kar solidne za 200€ mikroskop, noben bistveni element se ne juga ali čudno deluje. Ni pa to Leica obviously.
Za delat posnetke in jih limat na youtube pa je top. Pri 1000x povečavi moraš edino malo bolj potrpežljiv bit pa ne pričakovat nat.geo. posnetke itak.
Skratka za ta denar je best bang for the buck.

Side fact. Toliko se govori koliko mikroorganizmov je v našem okolju vse na okoli, a ko prvič pogledaš običajne zadeve v sobi...almost sterile. Šele ko sem akvarijsko floro in favno pogledal sem najdu par kekcev, pa še tam sem bil čisto začuden kako sterilno je vse skupaj.

jebiveter2 ::

Side fact. Toliko se govori koliko mikroorganizmov je v našem okolju vse na okoli, a ko prvič pogledaš običajne zadeve v sobi...almost sterile. Šele ko sem akvarijsko floro in favno pogledal sem najdu par kekcev, pa še tam sem bil čisto začuden kako sterilno je vse skupaj.

Nope.

Samo slab vzorec imaš. Oz. kar si ti spraskal dol ni nek reprenzetativen rezultat.

Sicer za 200€ mikroskop je to huda zadeva, če le ni velikega sipanja na lečah in slabih kontrastov ker so cevi slabo pobarvane.

vostok_1 ::

Sure. Hotspoti itak so. Ampak tko čist naključni vzorec pa je presenetljivo sterilen. Vzel sem kapljico akvarijske vode na odprtem delu. Ništa. No kaka umazanija tu pa tam, mogoče kaka mikronska bakterija, but otherwise quite dead and void of life. Če bi šou gledat filterno gobo pa je itak druga zgodba. Preden sem zašel v mikroskopski svet, sem imel občutek, da je povsot na miljarde mikoorganizmov. V resnici je pa puščava.
Kar je pravzaprav logično. Tam kjer ni hrane in vode itak nima kaj uspevat. Nisem še pogledal, ampak imo je še tipkovnica (ki so običajno svinske) precej devoid of life. To je vse dehidrirano okolje. Kaka pršica vrjetno pa gliva.

Pri večjih povečavah pač logično pada ostrina, pa z mikrometerskim kolesom moraš bit mal bolj nežen, da ti ne uide, ker seveda ne teče tako gladko in crisp kot pri >1k€ mikroskopih. Kontrast logično ni tako močen in barve seveda niso tako izrazite kot na profi fotografijah (bela led-ica najvrjetneje temu ne pripomore najbolj). Ampak to je za enega laika/amaterja nepomembno.

Vidi se nekako tako oz. boljše, sam da tu ima človek precej nizko resolucijo kamere:
http://www.flickr.com/photos/71963413@N...
http://flickrhivemind.net/Tags/biolux,b...


P.S. pa nisem plačan za reklamo, zgolj presenečen sem bil, da za ušivih 200€ dobiš kr soliden paket.

http://www.flickr.com/photos/71963413@N...

Evo, pond water, pri čemer bi marsikdo smatral kot infestacijo golazni. Actually quite lonely and boring.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

Okapi ::

Za gledati vodo iz akvarija ali ribnika moraš vzeti eno najlonko in skoznjo precediti par litrov vode. Potem boš pa v vsaki kapljici videl polno življenja.

O.

jebiveter2 ::

Vzel sem kapljico akvarijske vode na odprtem delu.

Nah, to se ne meri tako.

Sicer so koncentracije dokaj nizke, samo to še vedno ni niti blizu sterilnosti.

Je pa res, npr. če gledaš drug primer, voda na črpališču ki gre potem v vodovod praktično nima bakterij.


bela led-ica najvrjetneje temu ne pripomore najbol

Yep

vostok_1 ::

No sedaj to vem. Pa načeloma tudi vem kako se meri koncentracije.
A preden sem na lastne oči vidu, sem nasedal TVju, ko rečejo "there are millions of living creatures in your home". Somewhere there might be yes, če mate kolkrtolko dosledne higienske navade pa, da ne živite v vlagi, so naše hiše skoraj sterilne, brez nobenih antibacterial čistil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

Highlag ::

Napisal si tudi elektroniko. Če misliš samo gledat da narediš kakšen posnetek bi bil optični primeren (s kakšno dodatno osvetlitvijo), če pa misliš pri elektroniki na kakšno spajkanje ali kaj podobnega pa je neuporaben, ker se mora optični tega tipa skoraj dotikati opazovanca potem nimaš prostora za kakšno delo. Elektroniko je za kakšen detajl običajno potrebno tudi gledati pod kotom, da vidiš določen detajl. Optični mikroskop prikazanega tipa ima zelo majhno globinsko ostrino in je takšno gledanje nemogoče.
Never trust a computer you can't throw out a window


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mikroskop/lupa + pc kamera

Oddelek: Zvok in slika
131205 (981) AnotherMe
»

Mikroskop Traveler

Oddelek: Kaj kupiti
254771 (3839) Vajenc
»

USB microscope

Oddelek: Loža
101496 (1292) jest10
»

mikroskopija

Oddelek: Znanost in tehnologija
172080 (1842) gzibret
»

Projekt Mikroskop

Oddelek: Zvok in slika
121423 (1214) Mate

Več podobnih tem