» »

sistemski disk: a read error occurred...

sistemski disk: a read error occurred...

MatH ::

Pozdravljeni,
Imam brezhibno delujoč PC z win 10, ki je nameščen na prvi particiji 500GB diska. Poleg tega je montiran še en starejši 160GB disk (molex napajanje, širok kabel). Na prvo particijo starejšega diska sem včeraj namestil Win XP zaradi enega starega programa ki ga še uporabljam. Že po prvem restartu med namestitvijo me je pričakalo tole:
 a disk read error occurred press ctrl+alt+del to restart

a disk read error occurred press ctrl+alt+del to restart

Win XP sem namestil brez problemov in se normalno naložijo. A če izberem boot iz 500GB diska dobim zgornje sporočilo. Win XP vidi obe particiji 500GB diska brez problemov. Na Win 10 particiji sem z Win XP izvedel pregled diska in ni bilo napak.

Sumim, da je Win XP inštalacija spremenila kak master boot record ali kaj podobnega.

Pred časom sem naredil Win 10 iso. Če ga zapečem in bootam z DVD-ja bom lahko popravil instalacijo Win 10? Obstaja kakšna lažja rešitev?

Hvala za odgovore.
Edina stvar, ki na vseh računalnikih in telefonih dela tako kot mora, je macola.

Brane22 ::

Dostikrat se, sploh na stareših diskih, pojavi problem oksidacije kontaktov in razrahljani konektorji.

Oksidacija kontaktov je ponavadi problem med tiskanino diska in ohišjem. Previdno odvij tiskanino in jo na mestu, kjer se kontakti ohišja psilonijo nanjo spucaj najprej s trdo radirko, nato pa z alkoholom.

Preveri tudi tisti napajalni MOLEX, če lepos ede v šteker in če se kontatki lepo prilegajo.

Pogost vir napak so tudi predolgi SATA kabli z bednimi konektorji. Ne dovoli metrskemu SATA kablu, da< ti dela kroge po ohišju, ampak izberi takega, ki je ravno dovolj dolg za pot od štekerja do diska. _Obvezno_ izberi kable, ki imajo kovinski zatič na konektorju in ne samo plastični del.

Tisti brez zatiča zgubijo kontakt sčasoma, sploh ob premikanju mašine in vibracijah.

NAvaden SATA kabel mora biti lepo speljan od štekerja do diska. NI fajn, da teče vzporedno skupaj z drugim SATA kablom ali da je prislonjen na maso itd.

Poglej okrog za kratke SATA kable z zatiči in izberi ustrezne konektorje ( raven ali zavit pod 90° itd).

solatko ::

Praviloma se najprej instalira starejši sistem in dual boot nima problemov. Ker si šel po napačni poti, moraš sedaj popravit, oziroma uredit dual boot (google bo koristil).

Sam imam raje dva ločena diska in v bios-u izberem boot disk, če hočem zalaufat drug sistem, gre pa tudi na dual ali multi boot.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

Tudi jaz imam dva ločena diska - na novejšem Win10 na starejšem pa od včeraj WinXP. Tudi moj namen je bil, da v biosu izberem boot disk priority in s tem kateri sistem se bo zagnal. Verjetno bi se težavam izognil, če bi med namestitvijo WinXP odklopil disk z Win10. Kaj pa vem...

Bom zapelkel Win10 iso in probal recovery. Poročam, če mi kaj uspe.
Edina stvar, ki na vseh računalnikih in telefonih dela tako kot mora, je macola.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MatH ()

solatko ::

Tu poišči rešitev, ni potrebe po ponovnem instalu.

https://www.google.si/?gws_rd=ssl#q=dua...
Delo krepa človeka

Sem dolžan epilog:

Z Win10 iso in programom rufus sem naredil sem bootable USB. Zagnal komp z USBja počakal, da se naloži Win10 izbirni meni in izbral upgrade/repair opcijo nato pa "repair startup" ali nekaj takega. To je zaleglo in sedaj lahko v biosu oziroma boot meniju matične plošče izbiram iz katerega diska naj se računalnik zažene. Na enem je desetka na drugem XPji. Zaenkrat oba sistema delata brez problema :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vgradnja SSD + prenos Win 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6312190 (10089) Machete
»

Windows 10 Image ne boota iz USB-ja

273172 (2489) MIHAc27
»

Medion Akoya E4214 - vredno nadgradnje z SSD in dodatnim ramom?

455942 (4063) anddrej
»

UEFI ali Legacy (strani: 1 2 )

6310884 (9421) solatko
»

Ne morem bootat iz SSD diska

222038 (1463) branc

Več podobnih tem