» »

Učinki kulture

Učinki kulture

Temo vidijo: vsi
1
2
»

Thuban ::

Jinto je izjavil:

SSKJ definicija gre lepo skozi, problem nastane če dodamo kvalifikator, da je stvar predsodek le, če je stvar iracionalna.

Iracionalnost/racionalnost predpostavlja subjektivne vrednote (posameznika, ki ima izkušnjo), glede na katere se racionalnost/iracionalnost izračuna.

"c : an irrational attitude of hostility directed against an individual, a group, a race, or their supposed characteristics
"


ne. Če je iracionalna potem to ni prepričanje. Če je racionalno potem temelji na podlagi mnogih poizkusov in potem je to prepričanje.

Recimo lahko bi rekel povsem iracionalno da se bojiš aboridžinov, čeprav neveš nič o njihovi kulturi. Veš recimo samo kar si videl v filmu "Bogovi so padli na glavo".

Lahko pa povsem racionalno rečeš da se ponoči ne upaš ustaviti na bencinski črpalki na avtocesti ker te je strah romunov. Ker so ropi vsepogostejši.
Ali je to predsodek ali prepričanje? To pa je vsekakor odvisno od vsakega posameznika in njegovih/njenih izkušenj in slike o svetu ki si jo je ta oseba ustvarila preko medijev.

deduction. Do you even use it?
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

Jinto ::

Lahko pa povsem racionalno rečeš da se ponoči ne upaš ustaviti na bencinski črpalki na avtocesti ker te je strah romunov. Ker so ropi vsepogostejši.


Racionalnost tudi tu predpostavlja vrednote posameznika, ki si v tem primeru ne želi biti oropan.
Če pa si želi biti oropan, potem je racionalno, da se izpostavlja ropom.

Če je predsodek (bil) racionalen ali iracionalen se lahko ugotavlja le s pogledom v preteklost, po izkušnji.

Thuban ::

ja ma počakaj malo. Če nima negativnega mnenja, se mu ne zdi slabo da bo oropan potem to ni predsodek ampak samo prepričanje da ga bo romun oropal.

Ni treba nič komplicirat z racionalnostjo. Seveda pa je treba upoštevati izkušnje ki jih oseba ima (dovolj je tudi če oseba prebere nekaj factov iz zanesljivih virov..recimo če preberemo da romuni vedno pogosteje kradejo na bencinskih servisih smo samo bedaki če gremo sami sprobat če je to res), da se vidi ali gre za prepričanje ali predsodek.
Torej, če preberem na 24ur, je to bolj tako, tako. Če pa vidim iz kakšnih policijskih poročil pa je to že dovolj da lahko naredim prepričanje.

no, dovolj.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

Jinto ::

ja ma počakaj malo. Če nima negativnega mnenja, se mu ne zdi slabo da bo oropan potem to ni predsodek ampak samo prepričanje da ga bo romun oropal.


To je tudi res.
Problematičen se mi zdi tudi ta del: "negativen, odklonilen odnos"

Sam bi smatral za predsodek tudi pozitivne odnose, recimo da naročim pico, ker mislim da bo dobra.

Thuban ::

jah glej. Nekomu se zdi recimo negativno to, da je v standardni navadi pri predstavitvi dveh oseb trden a ne za zlomit kosti močan, "možat" stisk roke, eni pa to neizmerno cenimo.

lahko bi filozofirali dalje. Ni pa nujno da imam prav, lahko da se neverjetno motim. Jaz ti samo predstavljam svoj pogled na svet. Stavim da bo nekdo pri tem pogledu našel nekaj negativnega. In če bi bilo dovolj meni podobnih s podobnim mnenjem..recimo da bi se imenovali Zmaji, bi ta nekdo potem dobil najprej predsodek do nas, sčasoma pa še prepričanje. lol :D

dovolj tega. Pišem neumnosti, naj še kdo drug kaj pripomni. lp
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

gruntfürmich ::

Daleč največ Slovencev pomorijo Slovenci (in Nemcev Nemci) in verjetnost, da bo Jarnota umoril kdorkoli drug kot Slovenec, je bistveno (več magnitud) nižja od verjetnosti, da ga bo umoril Slovenec, pa se Slovencev kljub temu ne boji, se pa boji tujcev.


zanimivi argumenti.
če se nasilje gleda v absolutnem smislu glede na večinsko prebivalstvo so vsi 'staroselci' morilci, psihopati, posiljevalci; skratka vse najslabše in recimo temu prišleki kot največje darilo tega sveta; je to ok in pravilno.
če pa bi recimo šli gledat nasilje po etničnih skupinah v relativnem smislu v določenih državah (recimo črnci, hispanoti v zda kot daleč največji % prestopkov, verjetno tudi kakšni 'romi' v sloveniji bi bili v rdečih številkah...) pa je to totalno rasistično, diskriminatorno, politično nekorektno, sploh jim nismo dali možnosti, so zapostavljeni, odrinjeni... skratka temu sigurno ni tako.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

jype ::

gruntfürmich> če se nasilje gleda v absolutnem smislu glede na večinsko prebivalstvo so vsi 'staroselci' morilci, psihopati, posiljevalci; skratka vse najslabše in recimo temu prišleki kot največje darilo tega sveta; je to ok in pravilno.

Ne, to je dejstvo (pa ne zato, ker bi bilo karkoli specifično narobe s staroselci - staroselci so, enako kot prišleki, le arbitrarna skupina, ki sama po sebi ne določa nobene lastnosti).

gruntfürmich> če pa bi recimo šli gledat nasilje po etničnih skupinah v relativnem smislu v določenih državah (recimo črnci, hispanoti v zda kot daleč največji % prestopkov, verjetno tudi kakšni 'romi' v sloveniji bi bili v rdečih številkah...) pa je to totalno rasistično, diskriminatorno, politično nekorektno, sploh jim nismo dali možnosti, so zapostavljeni, odrinjeni... skratka temu sigurno ni tako.

Tvoja analiza je napačna, ker gleda samo rasno, versko ali nacionalno pripadnost, ne pa tudi drugih dejavnikov, ki imajo pomemben vpliv na nasilje in druge oblike kriminalitete (česar pripadnost, ki tebe zanima, v resnici sploh nima).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

imagodei ::

Jinto je izjavil:

imagodei pravi, da če ima nekdo upravičeno negativen odnos (recimo do velikih mačk), to ni predsodek, ker je ta negativen odnos racionalen.

Seveda. Kakšen "predsodek" neki? Kaj tle ni jasno, porka duš, no? Predsodek je odklonilen odnos do nečesa, kar ne bazira na osebni izkušnji. Oz., širše (ker res ni treba, da te lev enkrat pojé, preden se naučiš, da to ni prijetna izkušnja), predsodek ne bazira na poznavanju problematike, na znanju ali na kvalitetni informaciji.

Ker se jeziki razvijajo in pomen besed skozi desetletja včasih tudi spreminja (glej npr. etimologijo besede "gay"), nima pretirano veze, kaj je "predsodek" pomenil pred 100 leti, če bi se morda želel sklicevati na to. Dandanašnji ima "predsodek" inherentno negativni prizvok, že samo zato ker se beseda pogosto uporablja v zvezah kot so npr. "rasni predsodki" ali "verski predsodki".

Še več: besede "predsodek" enostavno ne uporabljamo na način, kot ga želiš prodati ti. Nihče nima predsodkov do gravitacije, ker je žal nemogoče skočiti iz stolpnice in varno pristati na tleh, namesto da zabijamo čas s stopnicami ali dvigalom. Nihče nima predsodka do morskih psov, ker pač občasno komu odgriznejo kak ud. Ljudje nimamo predsodkov do požarov. Takisto ne do tsunamijev.

Samo dejstvo, da "predsodek" opisuje "negativen, odklonilen odnos" še ne pomeni, da ta termin lahko uporabljamo v zgornjih primerih. Nujni pogoj, da je neka izjava "predsodek" je, da ne temelji na dejstvih in razumu, pač pa temelji na čustvih, nevednosti in nepoučenem mnenju.

V angleško govorečem okolju je znan tudi izraz: "Fear and Ignorance keep Prejudice alive."

Tako "predsodek" nima nobene veze z opisovanjem obnašanja živali ali fizikalnih dejstev. Negativen odnos do zgoraj omenjenih primerov opisujemo z drugimi besedami, ki so bolj primerne. Npr. "strah" ali cela plejada drugih, bolj primernih izrazov.
- Hoc est qui sumus -

Jinto ::

Recimo pozitiven predsodek, naprimer najameš Japonca, ker si od prijatelja slišal, da se tam dol manj pobijajo kot pri nas. Bi temu rekel, da je predsodek?

Hočem ti hočem povedat, da se gre za v bistvu za iste zadeve (presojanje glede na indukcijo - iz posameznih primerov na generalizacijo - in glede na informacije, ki jih ima posameznik na voljo). Le imenovane so drugače, da se lahko z njimi politično (čustveno) manipulira.

imagodei ::

Ne, pozitivna ocena nekega človeka ni "predsodek", še manj pa "pozitivni". Ni to predsodek. "Predsodek" ima negativno konotacijo, s tem se strinja celo SSKJ, če ti že ne ležijo tuje definicije (še enkrat objavljam opis gesla od tam):
predsódek 1 -dka m (o??) negativen, odklonilen odnos do koga ali česa, neodvisen od izkustva: to je le predsodek; imeti najrazličnejše predsodke; niso bili obremenjeni s predsodki / ekspr. otresel, znebil se je vseh predsodkov / ideološki, moralni predsodek; zaradi rasnih predsodkov ga je sovražil; iz verskih predsodkov živine ne koljejo / brez predsodkov je govorila o problemih ?


Za predsodek rabiš dve stvari: negativen oz. odklonilen odnos na eni strani, ter neinformiranost, neznanje in neracionalnost na drugi strani. Ali, kot sem že napisal višje: Fear + ignorance = Prejudice

Ti mešaš dejstva, predsodke, stereotipe, stališča, mnenja ter vero (t.j., "belief", ne v smislu religije). Gre za na videz podobne stvari, so pa kvalifikatorji med enim in drugim bistveno različni.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Jarno ::

jype je izjavil:

Tvoja analiza je napačna, ker gleda samo rasno, versko ali nacionalno pripadnost, ne pa tudi drugih dejavnikov, ki imajo pomemben vpliv na nasilje in druge oblike kriminalitete (česar pripadnost, ki tebe zanima, v resnici sploh nima).


Ni res. Ko bežiš pred nekim okoljem in je takih ljudi summa summarum precej, se v novem okolju (ki ima seveda višji pozitivni potencial) ti ljudje iz "neznanih" razlogov povezujejo v lastni avtohtonosti in celo razvijajo defenzivne mehanizme pred pozitivno asimilacijo.
Slovenci v Kanadi npr. niso sporni, če bi ostali doma, pa bi jih v jame pometali.
A sedaj razumeš, da problematike ne obravnavaš kot kompleksne? Ni dovolj biti neki kvazi realist ki podcenjuje soljudi.
Sure, bandidosom v kaki kalifornijski čuzi lahko izkazuješ respect in poklekneš ter skupaj z njimi jamraš nad zlobnimi poštenjaki.

jype ::

Jarno> Slovenci v Kanadi npr. niso sporni, če bi ostali doma, pa bi jih v jame pometali.

Skratka, prihajajo iz kulture, kjer se ljudi meče v jame, zato jih ne smemo pustit v Kanado?

Jinto ::

imagodei,

Potemtakem družba kvadratoglavcev nima predsodkov do trikotnoglavcev, če so se prej informirali o trikotnoglavcih, ugotovili, da imajo ti trikotne glave in zaradi tega razloga ne pašejo v družbo kvadratoglavcev. Ter jih začeli izločati.

Jarno ::

jype je izjavil:

Jarno> Slovenci v Kanadi npr. niso sporni, če bi ostali doma, pa bi jih v jame pometali.
Skratka, prihajajo iz kulture, kjer se ljudi meče v jame, zato jih ne smemo pustit v Kanado?


Kot prvo pri naši kulturi se ljudi praviloma ne meče v jame (morajo biti krivi krajišniki;((). Dolgoročno gledano težimo k pohlevnosti, marljivosti in pravičnosti.
In "veruje" se v višjo (prej cesarsko, zdaj EU) pravičnost. :)

Zakaj jih kamorkoli v razviti del sveta ne bi spustili pa ne vem, ker splošnih negativnih izseljenskih praks s strani Slovencev še ni bilo.

jype ::

Jarno> Kot prvo pri naši kulturi se ljudi praviloma ne meče v jame

Kako da ne, če si prej napisal, da bi jih vrgli v jame, če ne bi pobegnili v Kanado?

Jarno> Dolgoročno gledano težimo k pohlevnosti, marljivosti in pravičnosti.

Kdo, natanko, teži k temu? Slovenci? Ne.

Jarno> In "veruje" se v višjo (prej cesarsko, zdaj EU) pravičnost. :)

Nah, verujejo samo naivneži.



Jarno> Zakaj jih kamorkoli v razviti del sveta ne bi spustili pa ne vem, ker splošnih negativnih izseljenskih praks s strani Slovencev še ni bilo.

Seveda so bile, halo? Slovenci so znani po tem da kradejo, posiljujejo in morijo. A nič ne bereš črne kronike?

Jarno ::

jype je izjavil:

Jarno> Kot prvo pri naši kulturi se ljudi praviloma ne meče v jame

Kako da ne, če si prej napisal, da bi jih vrgli v jame, če ne bi pobegnili v Kanado?


Sem že omenil, da je problematika kompleksna. Določeno populacijo bi nekateri metali v jame, drugje pa lepo funkcionirajo.
Osebno ne bi nikogar metal v jame, obstajajo pa posamezniki, ki so omenjali, da bi to delali.

Če komentiram tudi to, česar nisem citiral...dej no, bod ponosen da's Slovenc.:)
Ne moreš mimo dejstva, da smo law abiding citizens, bodisi doma, bodisi v svetu, zato se nas ne mrzi.

Če pa porečeš, da v bistvu nihče ne mrzi nikogar na podlagi porekla oz. kulture/religije, potem pa se motiš.
Ta problematika pa je dejansko hudo preklemana, zato ne poenostavljaj in ne šraufaj po white guiltu.:D

invisuu ::

jype je izjavil:

Pomembno je torej, da (še posebej tisti manj strpni) razumete in si zapomnite, da zaničevanje ljudi na podlagi kulture, rase ali druge komponente njihove družbene identitete pomembno vpliva na njihove možnosti za uspešno življenje, posledično pa tudi na njihovo družbeno koristnost


Torej je način, da ostaneš priviligiran rasizem? Zakon, hvala za nasvet. Bom upošteval in delil naprej.

imagodei ::

Jinto je izjavil:

imagodei,

Potemtakem družba kvadratoglavcev nima predsodkov do trikotnoglavcev, če so se prej informirali o trikotnoglavcih, ugotovili, da imajo ti trikotne glave in zaradi tega razloga ne pašejo v družbo kvadratoglavcev. Ter jih začeli izločati.

Ne boš me ujel na neko foro, ker fore ni.

Tvoj primer ni popolnoma nič drugačen od realnih primerov rasizma; npr. segregacije v ZDA ali Apartheida v JAR. Če je edini razlog za izločanje barva kože; na podlagi tega pa se izmišljuješ neka kao "dejstva", da so črnci intelektualno inferiorni, evolucijsko bližje opicam, da smrdijo, da so nasilnejši, da jim ne moreš privzgojiti moralnih vrednot, da jim je kriminalno vedenje prirojeno in da na njihovo vedenje vzgoja in okolje ne vplivata, potem ja: imaš predsodke.

Če pa bi bila zgornja kao "dejstva" potrjena z metodološko neoporečnimi in ponovljivimi raziskavami, večkrat preverjena in dokazana, potem pa seveda človek s takšnim mnenjem ne bi imel predsodka.


Popolnoma enako je, upam da razumeš, s tvojimi kvadrato in trikotnoglavci.
- Hoc est qui sumus -

Jinto ::

imagodei, a bo še dolgo trajalo, da boš dojel, da so vrednote arbitrarne in subjektivne? Nisi zmožen namreč pogleda zunaj sistema vrednot, ki ti ga daje lastna kultura. In da so te vrednote le samo vsiljene (nekaterim) iz strani tistih, ki so tega zmožni.

Če uporabljaš definicijo SSKJ prideš do takih for, ja. Nič ni drugačen primer, se strinjam, in po definiciji ni predsodek - le drugače je zadeva "uokvirjena."

Če pa bi bila zgornja kao "dejstva" potrjena z metodološko neoporečnimi in ponovljivimi raziskavami


Lahko vzameš najboljše znanstvenike, da izmerijo, če imajo trikotnoglavci zares trikotne glave, pa bo to precej irelevantno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Jinto ()

imagodei ::

Jinto je izjavil:

imagodei, a bo še dolgo trajalo, da boš dojel, da so vrednote arbitrarne in subjektivne? Nisi zmožen namreč pogleda zunaj sistema vrednot, ki ti ga daje lastna kultura. In da so te vrednote le samo vsiljene (nekaterim) iz strani tistih, ki so tega zmožni.

A bo še dolgo trajalo, da boš dojel, da kadar govoriš o znanih konceptih, da je treba uporabljat termine, ki vsem ljudem pomenijo enako? Če se pogovarjamo o barvah in samo ti na svetu uporabljaš izraz "kokoš" za rumeno barvo, potem očitno ti napačno uporabljaš izraz. Ne moreš govoriti o predsodkih, ko bi moral govoriti o mnenju, pristranskosti, prepričanju, dejstvu ali nemara celo o vrednotah, morali.

Zapletaš se v razlage o tem, kako so vrednote stvar osebnih pogledov, medtem ko bi si v osnovi moral razjasniti kaj izraz "predsodek" sploh vsebinsko pomeni. Naslednje povedi so enostavno napačne:
- "Imam predsodke proti levom, ker nas lahko požrejo!" (Nimaš predsodkov, pač pa zdrav strah in spoštovanje pred njimi, ker veš, da gre za nevarne zveri, ki te v pravih okoliščinah dejansko lahko požrejo)
- "Imam predsodke proti slabemu vremenu, ker me tedaj zebe!" (Vreme je fizikalna danost, proti temu enostavno ne moreš imeti predsodkov)
- "Serijski morilci me navdajajo s predsodki." (Ne, te ne - kratkomalo se jih bojiš ali se ti gnusijo, ker so objektivno nevarni in predstavljajo grožnjo skupnosti.)
- "Blondinke mi enostavno niso všeč kot potencialne partnerke. Zato imam do njih predsodke." (Ne, nimaš jih - enostavno gre za stvar okusa. Razen seveda, če to ni omejeno samo na okus in si o vseh blondinkah misliš, da so bebaste avše ter jih na podlagi tega šikaniraš).
- "Danes sem v trgovini kupil predsodek za rože. Za vikend jih bom pognojil z njim." (Gnojilo za rože ni predsodek)

V vseh navedenih primerih je potrebno namesto izraza "predsodek" uporabiti nek drug izraz. Če tega ne razumeš, pač nisi zmožen normalne komunikacije - pravimo, da nisi funkcionalno pismen.

Jinto je izjavil:

Lahko vzameš najboljše znanstvenike, da izmerijo, če imajo trikotnoglavci zares trikotne glave, pa bo to precej irelevantno.

For fuck's sake. Če je oblika glave edino merilo za nesprejemanje drugačnih, potem je to po definiciji predsodek, nestrpnost do drugačnih oz. rasizem.
- Hoc est qui sumus -

Jinto ::

For fuck's sake. Če je oblika glave edino merilo za nesprejemanje drugačnih, potem je to po definiciji predsodek, nestrpnost do drugačnih oz. rasizem.


Recimo pozitiven predsodek, naprimer najameš Japonca, ker si od prijatelja slišal, da se tam dol manj pobijajo kot pri nas. Bi temu rekel, da je predsodek?


Potem je tudi to predsodek, can't have it both ways.

Zapletaš se v razlage o tem, kako so vrednote stvar osebnih pogledov, medtem ko bi si v osnovi moral razjasniti kaj izraz "predsodek" sploh vsebinsko pomeni.


Meni je všeč kar da dobesedno vzameš - pred soditi. Drugače prideš vedno do kakih težav, kot recimo ta zgoraj.

Isto je potem predsodek, ko spustiš jabolko na tla in pričakuješ da bo tudi tokrat dol padla.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Jinto ()

imagodei ::

Jinto je izjavil:

Recimo pozitiven predsodek, naprimer najameš Japonca, ker si od prijatelja slišal, da se tam dol manj pobijajo kot pri nas. Bi temu rekel, da je predsodek?


Potem je tudi to predsodek, can't have it both ways.

Da predsodek ne more biti POZITIVNO MNENJE o nekom, sva že obdelala. Predsodek je NUJNO NEGATIVEN.

To zgoraj je lahko kvečjemu prepričanje, pristranskost, ali, quite simply, pozitivno mnenje.

Zakaj utrujaš s predsodkom, če ta beseda tja ne paše?!

Jinto je izjavil:

Meni je všeč kar da dobesedno vzameš - pred soditi. Drugače prideš vedno do kakih težav, kot recimo ta zgoraj.

Nič hudega, če v intimi svojega doma misliš tako in uporabljaš nek svoj jezik, ki je sicer razmeroma podoben slovenščini, a to vseeno ni. Ko prideš med ljudi, je treba uporabljat besede v skladu z njihovimi pomeni. Ker tega ne znaš, očitno ne znaš slovensko. Kot tudi ne angleško.

Jinto je izjavil:

Isto je potem predsodek, ko spustiš jabolko na tla in pričakuješ da bo tudi tokrat dol padla.

Očitno se nadvse zabavaš s trolanjem.
- Hoc est qui sumus -

Jinto ::

Kvadratoglavci so začeli izločati trikotnoglavce ne zato, ker bi te smatrali za slabe, ampak zato, ker so imeli pozitivno mnenje do kvadratoglavcev. Torej to ne more biti predsodek.

imagodei ::

Jinto, jasno mi je, da trolaš. Tako bebav pač ne more biti nihče, ki je starejši od 18 let.

Tole kar si napisal, je taka oslarija, da glava boli. Saj ti mora bit s petimi sekundami razmisleka jasno, da če sebe in svojo skupino povzdiguješ, kuješ v zvezde, o sebi misliš kot o superiorni rasi, drugo skupino takoj stigmatiziraš, jo označuješ kot inferiorno.

Kdo v niti ne tako oddaljeni zgodovini je že svojo raso (blond, modrooki) razglašal za superiorno in kam je to vodilo?

Meni se res ne da več ukvarjat z nekom, ki na podlagi vseh dejstev ni dorasel tej temi (vidiš, to pa ni predsodek, ker si se objektivno prezentiral kot nedorasel. Ne samo meni, ampak še komu drugemu).

Za tvoje dobro upam, da res trolaš. Ker če je to problem intelekta... Tak intelektualni manko je pa res... Huda reč.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Jinto ::

Bolj je zanimivo, kako zadeva postane predsodek (čeprav ne ustreza SSKJ definiciji), takoj ko ti ni všeč, ali bolje rečeno, ko ni ideološko kompatibilna.

Ni treba nič kvadratoglavce "povzdvigovati," da kvadratoglavci izločajo trikotnoglavce. To je posledica, ki ne sledi, oziroma je logična napaka.

thramos ::

imagodei je izjavil:

Da predsodek ne more biti POZITIVNO MNENJE o nekom, sva že obdelala. Predsodek je NUJNO NEGATIVEN.

To zgoraj je lahko kvečjemu prepričanje, pristranskost, ali, quite simply, pozitivno mnenje.

Zakaj utrujaš s predsodkom, če ta beseda tja ne paše?!


Zakaj pa ne bi bi bil lahko predsodek tudi pozitiven? Ob pomanjkanju ustreznega izraza se ga po mojem lahko brez težav uporabi tudi v takšnem pomenu in tudi se tako uporablja. SSKJ pač ni vse. Že na prvi pogled sama besedna zveza "sodiš pred ..." nima nujno negativnega konteksta.

imagodei ::

@ Jinto

1.) SSKJ je slovar slovenskega jezika, ne pa esej na temo "Predsodki", ki bi obravnaval vse vidike tega termina. Kaj so "Predsodki", ljudje vemo tudi zato, ker kdaj pa kdaj v roke vzamemo kakšno knjigo, si preberemo kakšno razpravo ali članek, ali pa preprosto zato, ker so nas uspeli pravega pomena naučiti naši starši in/ali šola.

2.) Kdaj je nekaj postalo "predsodek", ko mi ni bilo všeč? Si lahko malo manj kriptičen?


@thramos

1.) Ja, SSKJ ni vse, ogromno je tudi uporaba. Velja enako, kot sem odgovoril Jintu (direktno in tudi med vrsticami že tudi v enem izmed prejšnjih postov): jezik ni mrtva črka na papirju in se uporablja. "Predsodek" ali angleški "Prejudice" se uporabljata izrazito v negativnem smislu v pogostih (ali stalnih) besednih zvezah "rasni predsodek", "verski predsodek", "moralni predsodek". Pozitivna raba besede predsodek je napačna; pa najmanj stilno zaznamovana, če jo namenoma uporabimo narobe.

Etimologija besede nima nujno zveze s tem, kaj beseda pomeni danes. Izraz "Gay" je v 14. stoletju pomenil "full of joy, merry; light-hearted, carefree;" v 19. stoletju so jo povezovali s spolnostjo in promiskuiteto: "The word gay by the 1890s had an overall tinge of promiscuity -- a gay house was a brothel." Kakšen pomen je dobila v 20. stoletju, menda vemo vsi.

2.) Ni res, da ne obstaja ustrezen nadomestni izraz. Zanimivo je, da me celo citiraš, ko jih navajam: "Pozitivno mnenje" je najpreprostejša varianta. "Pristranskost" lahko uporabljamo za pozitivno ali negativno obliko. Sodnik na tekmi je pristranski in favorizira eno ekipo ter šikanira drugo. Izraz za pozitiven odnos je npr. tudi "Favoriziranje".
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Matej22 ::

imagodei je izjavil:

Jinto je izjavil:

imagodei,

Potemtakem družba kvadratoglavcev nima predsodkov do trikotnoglavcev, če so se prej informirali o trikotnoglavcih, ugotovili, da imajo ti trikotne glave in zaradi tega razloga ne pašejo v družbo kvadratoglavcev. Ter jih začeli izločati.

Ne boš me ujel na neko foro, ker fore ni.

Tvoj primer ni popolnoma nič drugačen od realnih primerov rasizma; npr. segregacije v ZDA ali Apartheida v JAR. Če je edini razlog za izločanje barva kože; na podlagi tega pa se izmišljuješ neka kao "dejstva", da so črnci intelektualno inferiorni, evolucijsko bližje opicam, da smrdijo, da so nasilnejši, da jim ne moreš privzgojiti moralnih vrednot, da jim je kriminalno vedenje prirojeno in da na njihovo vedenje vzgoja in okolje ne vplivata, potem ja: imaš predsodke.

Če pa bi bila zgornja kao "dejstva" potrjena z metodološko neoporečnimi in ponovljivimi raziskavami, večkrat preverjena in dokazana, potem pa seveda človek s takšnim mnenjem ne bi imel predsodka.


Popolnoma enako je, upam da razumeš, s tvojimi kvadrato in trikotnoglavci.


Vsaj eno zgornjih dejstev je metodološko potrjeno z neoporečno in ponovljivo raziskavo https://www.udel.edu/educ/gottfredson/3... ker pa je politično nekorektno govoriti o tem, boš verjetno rekel, da je ta raziskava rasistična in ksenofobna.

Jinto ::

imagodei, z jezikom je precej problemov, zato imajo v logiki koncepte, kot so:
Formal language @ Wikipedia
Well-formed formula @ Wikipedia

Naravni jezik se na marisikateri način manipulira, da se lahko razne stvari racionalizira, čeprav so logično nekoherentne.

2.) Kdaj je nekaj postalo "predsodek", ko mi ni bilo všeč? Si lahko malo manj kriptičen?


Tole ne ustreza zahtevi (za predsodek) negativnega odnosa (po SSKJ):

Kvadratoglavci so začeli izločati trikotnoglavce ne zato, ker bi te smatrali za slabe, ampak zato, ker so imeli pozitivno mnenje do kvadratoglavcev. Torej to ne more biti predsodek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Jinto ()

imagodei ::

Matej22 je izjavil:

Vsaj eno zgornjih dejstev je metodološko potrjeno z neoporečno in ponovljivo raziskavo https://www.udel.edu/educ/gottfredson/3... ker pa je politično nekorektno govoriti o tem, boš verjetno rekel, da je ta raziskava rasistična in ksenofobna.

Vidiš, to pa je dejanski material za tole temo.

Koliko je raziskava metodološko potrjena, je verjetno še stvar debate? Kolikokrat so jo že ponovili?
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

Jinto je izjavil:

imagodei, z jezikom je precej problemov, zato imajo v logiki koncepte, kot so:
Formal language @ Wikipedia
Well-formed formula @ Wikipedia

Naravni jezik se na marisikateri način manipulira, da se lahko razne stvari racionalizira, čeprav so logično nekoherentne.

Ne obračaj se sedaj od problema. Kaj je "predsodek" oz. v angleško govorečem okolju "Prejudice" je zelo dobro definirano s plejado besedila, ki se v takšnem ali drugačnem oziru dotika te tematike. Na celem forumu si samo ti tisti, ki problematizira rabo, kar je tudi po svoje zgovorno.

To, da imamo logične in matematične formalizme, nima posebne veze s tem. Povsem enako ni treba vpeljevati nobenih formalizmov, če vsi, ki smo udeleženi v debati (in vsi govorci slovenskega jezika) ob omembi termina "kranjska klobasa" dobimo enako sliko pred oči.

Problem nastane samo, če ti v svoji posebni izvedenki Slovenščine izraz "kranjska klobasa" razumeš kot "sirov burek".

Jinto je izjavil:

2.) Kdaj je nekaj postalo "predsodek", ko mi ni bilo všeč? Si lahko malo manj kriptičen?


Tole ne ustreza zahtevi (za predsodek) negativnega odnosa:

Kvadratoglavci so začeli izločati trikotnoglavce ne zato, ker bi te smatrali za slabe, ampak zato, ker so imeli pozitivno mnenje do kvadratoglavcev. Torej to ne more biti predsodek.

Ne bo držalo, sem ti že razložil, da sta to dve plati iste medalje. Če imaš sebe za superiornega, imaš "one druge" za inferiorne. Samo zato, ker imajo trikotno glavo, črno polt, so nižje rasti, ali pa se "pišejo na ić".
- Hoc est qui sumus -

Jinto ::

In jaz sem ti že razložil, da za izločanje nečesa glede na arbitrarne lastnosti ne potrebuješ koncepta lastne superiornosti.

Matej22 ::

imagodei je izjavil:

Matej22 je izjavil:

Vsaj eno zgornjih dejstev je metodološko potrjeno z neoporečno in ponovljivo raziskavo https://www.udel.edu/educ/gottfredson/3... ker pa je politično nekorektno govoriti o tem, boš verjetno rekel, da je ta raziskava rasistična in ksenofobna.

Vidiš, to pa je dejanski material za tole temo.

Koliko je raziskava metodološko potrjena, je verjetno še stvar debate? Kolikokrat so jo že ponovili?


V raziskavi je opisano, po kateri metodi sta se primerjala oba modela (0% genetic - 100% culture vs 50% genetic - 50% environmental) in kako sta se ocenjevala, rezultat je obrazložen, na koncu pa so navedeni še vsi viri, ki so bili uporabljeni. Izdana je bila v okviru "American Psychological Association - APA", če je bila ponovljena, pa nimam pojma.

jype ::

Matej22> če je bila ponovljena, pa nimam pojma.

To raziskavo so že večkrat ovrgli. Če prebereš gradivo v uvodnem prispevku, prebereš tudi del gradiva, ki pri merjenju pride do drugačnih podatkov in tudi razloži, v čem je originalna raziskava iz leta 1969 pomanjkljiva, da pride do takšnih ugotovitev.

Matej22 ::

jype je izjavil:

Matej22> če je bila ponovljena, pa nimam pojma.

To raziskavo so že večkrat ovrgli. Če prebereš gradivo v uvodnem prispevku, prebereš tudi del gradiva, ki pri merjenju pride do drugačnih podatkov in tudi razloži, v čem je originalna raziskava iz leta 1969 pomanjkljiva, da pride do takšnih ugotovitev.


"Stereotipska grožnja", ki je omenjena v uvodnem prispevku, govori o težavah zajema podatkov, če so testirane osebe pod vplivom stereotipa. Raziskava, ki sem jo prilepil, pa povzema cel kup raziskav, ki so bile opravljene po celem svetu in v različnih okoljih. Govori o tem, da je skozi zgodovino, ko se je homo sapiens selil iz afrike v evropo in azijo, s pomočjo evolucije prišlo do določenih razlik. "Survival of the fittest" je poskrbel za to, da so se v vsaki skupini določene lastnosti izpostavile do te mere, da je ta skupina preživela. V afriških savanah je bilo pomembno, da je bil človeh hiter in fit, da je lahko pobegnil pred nevarnostjo. V evropi in aziji pa so bili v prednosti tisti, ki so zaradi pomanjkanja hrane znali dolgoročno planirati zaloge hrane in vode ter lov. To naj bi privedlo do tega, da je povprečen IQ evropejcev višji, kot IQ afričanov, IQ azijcev pa je višji kot IQ evropejcev.

Če dobro prebereš raziskavo, so proučevali vpliv kulture na kognitivne sposobnosti in prišli do sklepa, da samo kulturno okolje do določene mere vpliva na IQ, vendar pa v posameznem kulturnem okolju svoj vpliv doda še genetika.

Ker pa nebi rad širil nekih trditev, ki so bile ovržene, bi te prosil za link do kake študije, ki je to raziskavo ovrgla.

jype ::

Matej22> V afriških savanah je bilo pomembno, da je bil človeh hiter in fit, da je lahko pobegnil pred nevarnostjo. V evropi in aziji pa so bili v prednosti tisti, ki so zaradi pomanjkanja hrane znali dolgoročno planirati zaloge hrane in vode ter lov.

Ampak to je posledica Semmelweisovega učinka, ne posledica natančnega zbiranja dejstev. Če bi to držalo, potem bi Evropejci dejansko bili pametnejši - pa zbrani podatki kažejo, da v resnici niso.

Matej22> Če dobro prebereš raziskavo, so proučevali vpliv kulture na kognitivne sposobnosti in prišli do sklepa, da samo kulturno okolje do določene mere vpliva na IQ, vendar pa v posameznem kulturnem okolju svoj vpliv doda še genetika.

Tako je - in ta sklep je temeljito napačen, ker genetika nima nikakršnega vpliva na sposobnost reševanja IQ testov, razen v primeru okvar, ki so klinično določljive.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Matej22 ::

jype je izjavil:

Matej22> V afriških savanah je bilo pomembno, da je bil človeh hiter in fit, da je lahko pobegnil pred nevarnostjo. V evropi in aziji pa so bili v prednosti tisti, ki so zaradi pomanjkanja hrane znali dolgoročno planirati zaloge hrane in vode ter lov.

Ampak to je posledica Semmelweisovega učinka, ne posledica natančnega zbiranja dejstev. Če bi to držalo, potem bi Evropejci dejansko bili pametnejši - pa zbrani podatki kažejo, da v resnici niso.

Matej22> Če dobro prebereš raziskavo, so proučevali vpliv kulture na kognitivne sposobnosti in prišli do sklepa, da samo kulturno okolje do določene mere vpliva na IQ, vendar pa v posameznem kulturnem okolju svoj vpliv doda še genetika.

Tako je - in ta sklep je temeljito napačen, ker genetika nima nikakršnega vpliva na sposobnost reševanja IQ testov, razen v primeru okvar, ki so klinično določljive.


Točno to je to, hvala za pojem, ki ga do sedaj še nisem poznal - Semmelweisov efekt se v tem primeru kaže skozi to, da kljub natančno zbranim in ovrednotenim podatkom določena javnost teh podatkov ni pripravljena sprejeti, ker so kontradiktorni z njihovim mišljenjem, politično korektnostjo in ustaljenimi praksami. Boljši primer za to bi težko našli.

Sklep v nobenem primeru ne more biti napačen, ker se nanaša na točno določeno študijo in iz te študije se da sklepati to, kar pač se. Lahko pa je napaka v študiji, zato pa bi bil zelo vesel, če lahko nekdo predloži novo študijo, ki jo bo izpodbila, ali pa vsaj kak peer review, ki jo izpodbija.

jype ::

Matej22> Točno to je to, hvala za pojem, ki ga do sedaj še nisem poznal - Semmelweisov efekt se v tem primeru kaže skozi to, da kljub natančno zbranim in ovrednotenim podatkom določena javnost teh podatkov ni pripravljena sprejeti, ker so kontradiktorni z njihovim mišljenjem, politično korektnostjo in ustaljenimi praksami. Boljši primer za to bi težko našli.

Ne, v resnici raziskave (sodobnejše, natančnejše, ki metodološko izključijo več dejavnikov kot starejše) dokazujejo, da je za razliko v intelektualni zmogljivosti odgovorna stereotipna grožnja. Če ne bi bila, potem bi bilo _nemogoče_, da bi izmerili enako intelektualno zmogljivost pri vseh različnih rasah.

Matej22 ::

jype je izjavil:

Matej22> Točno to je to, hvala za pojem, ki ga do sedaj še nisem poznal - Semmelweisov efekt se v tem primeru kaže skozi to, da kljub natančno zbranim in ovrednotenim podatkom določena javnost teh podatkov ni pripravljena sprejeti, ker so kontradiktorni z njihovim mišljenjem, politično korektnostjo in ustaljenimi praksami. Boljši primer za to bi težko našli.

Ne, v resnici raziskave (sodobnejše, natančnejše, ki metodološko izključijo več dejavnikov kot starejše) dokazujejo, da je za razliko v intelektualni zmogljivosti odgovorna stereotipna grožnja. Če ne bi bila, potem bi bilo _nemogoče_, da bi izmerili enako intelektualno zmogljivost pri vseh različnih rasah.


Se opravičujem, ker sem se skliceval na zastarele študije, zato pa bi bil zelo vesel, če bi lahko navedel kakšno novejšo, da malo posodobim svoje znanje in ne bom več živel v zmoti.

jype ::

V uvodnem prispevku je navedena povezava na članek, ki se fokusira na eno od pomembnejših novejših študij, ki poskuša odstraniti učinek stereotipne grožnje, ponuja pa tudi povezave na več starejših.

Študija, ki je zaradi pazljivih metodoloških prijemov najbolj odmevala, je omenjena prva: http://link.springer.com/article/10.100...

A significant main effect of priming on the performance in the mental rotation task emerged. Cohen’s d showed a pronounced gender difference emerging only in the female priming condition (d = .59), whereas it disappeared in the male priming condition (d = .01).


Če si statistično pismen, potem moraš razumeti, kaj to pomeni: Razlik v sposobnosti prostorske predstave med moškimi in ženskami dejansko _NI_ (čeprav so v znanosti bogato dokumentirane - ker ne upoštevajo pojava, ki ga ta tema obravnava).

To je le ena prvih odmevnih študij izpred 25 let, ki je postavila jasno metodologijo in so na njeni podlagi pozneje nastale študije, ki so podrle tudi zmotna predvidevanja o rasnih razlikah, na primer: http://www.xavier.edu/mfi/documents/Ste...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Matej22 ::

jype je izjavil:

V uvodnem prispevku je navedena povezava na članek, ki se fokusira na eno od pomembnejših novejših študij, ki poskuša odstraniti učinek stereotipne grožnje, ponuja pa tudi povezave na več starejših.

Študija, ki je zaradi pazljivih metodoloških prijemov najbolj odmevala, je omenjena prva: http://link.springer.com/article/10.100...

A significant main effect of priming on the performance in the mental rotation task emerged. Cohen’s d showed a pronounced gender difference emerging only in the female priming condition (d = .59), whereas it disappeared in the male priming condition (d = .01).


Če si statistično pismen, potem moraš razumeti, kaj to pomeni: Razlik v sposobnosti prostorske predstave med moškimi in ženskami dejansko _NI_ (čeprav so v znanosti bogato dokumentirane - ker ne upoštevajo pojava, ki ga ta tema obravnava).

To je le ena prvih odmevnih študij izpred 25 let, ki je postavila jasno metodologijo in so na njeni podlagi pozneje nastale študije, ki so podrle tudi zmotna predvidevanja o rasnih razlikah, na primer: http://www.xavier.edu/mfi/documents/Ste...


Zanimiva študija na to tematiko je tudi ta http://www.researchgate.net/profile/Cla...

Delno potrdi hipotezo iz zgoraj omenjene študije o vplivu stereotipov, vendar pa doda zanimivo novo ugotovitev, da pri "MRT with in-depth rotations" stereotipna grožnja nima vpliva. To pod vprašaj postavi relevantnost predhodnih raziskav in pojasni, zakaj so lahko pri MRT raziskavah, ki so upoštevale stereotipno grožnjo, prišli do različnih rezultatov.

In contrast to the ANCOVA for the picture-plane condition, the ANCOVA for the in-depth condition did not reveal an interaction of gender and task framing, F (1,131) = 0.08; p = .78; ŋ&sup2;= .001, but a main effect of gender, indicating an overall higher performance of boys, F (1,131) = 25.31; p < .001; ŋ&sup2;= .16, and a main effect of task framing, indicating an overall higher performance in the non-threatening framing condition, F (1,131) = 4.01; p = .047; ŋ&sup2;= .03.


Druga študija, ki jo omenjaš, je tudi zanimiva, škoda, da je bila opravljena samo na študentih Stanforda. Super bi bilo, če najdemo študijo, ki bi zajemala azijce, evropejce in afričane (ne afro-američane) ter bi upoštevala stereotipno grožnjo.

jype ::

Matej22> škoda, da je bila opravljena samo na študentih Stanforda.

Pomembno je razumeti, da študentje na Stanford pridejo s celega sveta.

Matej22> doda zanimivo novo ugotovitev, da pri "MRT with in-depth rotations" stereotipna grožnja nima vpliva.

Pozor: Ta študija že v uvodnih ugotovitvah razlaga, da podatki različnih študij tega zaključka ne podpirajo enovito.

Matej22 ::

jype je izjavil:

Matej22> škoda, da je bila opravljena samo na študentih Stanforda.

Pomembno je razumeti, da študentje na Stanford pridejo s celega sveta.

Matej22> doda zanimivo novo ugotovitev, da pri "MRT with in-depth rotations" stereotipna grožnja nima vpliva.

Pozor: Ta študija že v uvodnih ugotovitvah razlaga, da podatki različnih študij tega zaključka ne podpirajo enovito.


V zaključku pravi, da bi se s tem dalo pojasniti odstopanja v preteklih študijah:

However, in the in-depth rotation task, boys significantly outperformed girls in both the threatening and
the non-threatening condition. Thus, the results reported by Huguet and Régner (2007, 2009), who found that task framing influenced the gender effect in the spatial memory performance of 11-13 year-old children, were only partially confirmed for the mental-rotation performance of 9-11 year-old children. This finding provides for a better understanding of the inconsistencies in previous results concerning stereotype threat and lift effects in children’s spatial performance, because it points to a possible moderating variable: Both Huguet and Régner (2007, 2009) and Neuburger et al. (2012b), who found that the gender effect in spatial performance disappeared under non-threatening conditions, used picture-plane tasks, whereas Titze et al. (2010b), who found no stereotype threat/lift effects, used in-depth tasks.


Kar pa se tiče tiste študije s študenti Stanforda, je tule zanimiv članek, ki malo bolj razjasni zadeve okrog tiste raziskave.
http://www.psych.uw.edu.pl/jasia/sacket...

Če na kratko povzamem zaključek, članek govori o tem, da študija, ki si jo navedel, sicer pravilno dokaže vpliv stereotipne grožnje, ampak ne pojasni razlike med črnimi in belimi študenti, ki kljub temu ostane.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obnašanje novinarjev FoxNews

Oddelek: Loža
403633 (1915) Isotropic
»

So konservativci s predsodki res manj inteligentni? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
13713077 (10412) T-h-o-r

Več podobnih tem