Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
srus ::
Eno vprašanje, lani sem imel 108k prihodka, plačeval nekje 1350EUR prispevkov, letos plačujem 2k prispevkov in pričakujem prihodek nekje 95k, drugo leto bo pa prihodek 85k. Kakšno višino prispevkov lahko pričakujem drugo leto 2027 in 2028? Samo približno od oka, če kdo zna zračunat, ker to mi ni čist jasno kako se izračuna.
Hvala!
Poglej si tole - lepo ti pokaže kako se prispevki gibljejo preko več let. https://esimplee.com/sl/kalkulator
Zgodovina sprememb…
- spremenil: srus ()
abagaba ::
Eno vprašanje, lani sem imel 108k prihodka, plačeval nekje 1350€ prispevkov, letos plačujem 2k prispevkov in pričakujem prihodek nekje 95k, drugo leto bo pa prihodek 85k. Kakšno višino prispevkov lahko pričakujem drugo leto 2027 in 2028? Samo približno od oka, če kdo zna zračunat, ker to mi ni čist jasno kako se izračuna.
Hvala!
Pri navedenih zneskih:
a) 2027:
- davčno priznan prihodek 2026: 95,000
- vplačani prispevki 2026: 24,000
- zavarovalna osnova: 4,437.5
- socialni prispevki: 1,821.05
b) 2028:
- davčno priznan prihodek 2027: 85,000
- vplačani prispevki 2027: 21,852.6
- zavarovalna osnova: 3,678.28
- socialni prispevki: 1,515.85
Seveda je to zgolj informativno. Prištej še dohodnino, verjetno cca. 1k na mesec.
velikBrokoli ::
a mi kdo pove kako oddati obrazec DDD-DDD če si presegel limit in se ti sp drugo leto avtomatsko zapre, hkrati pa sem sp že zaprl 27.12.? Nikakor me ne spusti čez.
->Obračun pri prenehanju davčnega zavezanca z izbrisom iz Poslovnega registra dne
27.12.2025
o Osnovni obrazec, polje 'VII.B': Povprečje prihodkov iz dejavnosti, ugotovljenih po pravilih o računovodenju, presega zakonsko določeni limit, zato je obvezna označitev pod točko VII.B Obveščam o prenehanju ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov.
->ne spusti me čez, želi da označim spremembo ugotavljanja davčne osnove za drugo leto.
VII.B Obveščam o prenehanju ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov
označim še to.
Dobim error:
Osnovni obrazec, polje 'VII.B': Če oddajate obračun po zaključku opravljanja dejavnosti, ni naslednjega davčnega obdobja, v katerem bi spreminjali način obdavčitve.
??????
Ravnokar dobil odgovor od fursa, FYI:
Zaradi takšnih in drugačnih zakonskih sprememb, moramo na eDavkih na obračunih zagotavljati razne nadgradnje in dopolnitve. Ker skušamo spremembe zagotavljati v najkrajšem možnem času, nam žal ne uspe pretestirati pravilnosti za vse možne scenarije. Eden takšnih je tudi vaš. Napako smo prijavili in se že rešuje. Ker pa je obračun DDD-DDD le eden izmed segmentov v kompleksu eDavkov, smo z namestitvijo odpravljene napake odvisni od drugih segmentov/buildov, zato napaka po vsej verjetnosti ne bo odpravljena pred koncem tega meseca.
Za nevšečnosti se vam opravičujemo in prosimo za razumevanje.
Ker gre za našo (tehnično) težavo, vam ni potrebno skrbeti zaradi morebitnega zamujenega roka oddaje. Svetujem, da shranite to korespondenco za eventualne potrebe dokazovanja vzroka "pozne oddaje" dokumenta.
spinner ::
Eno vprašanje, lani sem imel 108k prihodka, plačeval nekje 1350EUR prispevkov, letos plačujem 2k prispevkov in pričakujem prihodek nekje 95k, drugo leto bo pa prihodek 85k. Kakšno višino prispevkov lahko pričakujem drugo leto 2027 in 2028? Samo približno od oka, če kdo zna zračunat, ker to mi ni čist jasno kako se izračuna.
Hvala!
Poglej si tole - lepo ti pokaže kako se prispevki gibljejo preko več let. https://esimplee.com/sl/kalkulator
@abagaba @srus hvala vama! :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: spinner ()
ctxtext ::
Hvala!
Sem v podobni situaciji kot ti, torej prihodki mi bodo letos precej padli, dodatno se zaradi padca USD (stranka iz ZDA), to sem vedel/predvideval za prejsnje leto zato sem presel na d.o.o. oziroma sem bil primoran zaradi preszka prihodkov (odprt z 1.1.2026), pa tudi prispevki bi bili brutalni.
Plan je da sem leto 2026 celo leto na d.o.o. na minimalni placi/prispevkih in potem nazaj na s.p. Mi pa nihce ne zna povedati koliko bojo znasali moji prispevki ki jih bom placeval v letu 2027 ponovno kot s.p.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ctxtext ()
bm1973 ::
Minimalni...
Po 6 mesecih ne-samo-zaposlitve v s.p. se prispevki resetirajo...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Sam pazi, obdavčen boš po lestvici za popoldance...
Samozaposlen moraš biti 9 mesecev...
Samozaposlen moraš biti 9 mesecev...
Aja pa res, sem ze pozabil hvala. Potem pa tako kot sem rekel 1.1.2027 gas na s.p. naprej, vsaj za 3 leta.
delavec44 ::
Naj pa dejavnost spremeni, saj ni panike...
Tega sranja nihče ne preverja...
Tega sranja nihče ne preverja...
Kanban ::
Minimalni...
To ne drži, če ima vmes odprt d.o.o. z isto dejavnostjo.
Tole z "isto dejavnostjo" si predstavljate narobe. Nima veze kakšno dejavnost imate napisano na papirju, važno je, kaj se dogaja v praksi in ali takšna shema (s.p. -> d.o.o. -> s.p.) "temelji na tehtnih ekonomskih razlogih ali pa je glavni namen njene vzpostavitve doseči ugodnejšo davčno obravnavo" (stran 13)
Imaš prav, gleda se zavarovanje po isti podlagi, ne ista dejavnost.
145. člen ZPIZ-2-NPB7
(9) Zavarovanci iz 15., 16. in 17. člena tega zakona ob vstopu v zavarovanje plačujejo prispevke od zavarovalne osnove, določene v četrtem odstavku tega člena , razen če so bili v obdobju šestih mesecev pred vstopom v zavarovanje zavarovani na enaki zavarovalni podlagi. V tem primeru ti zavarovanci plačujejo prispevke od zavarovalne osnove, od katere so plačevali prispevke pred izstopom iz zavarovanja.
Gemini:
V slovenski zakonodaji (ZPIZ-2) so zavarovalne podlage natančno določene s številkami. "Enaka zavarovalna podlaga" pomeni, da si bil v sistem vključen po istem členu zakona.
1. Kaj je tvoja podlaga kot s.p.?
Kot samostojni podjetnik si zavarovan po 15. členu ZPIZ-2 (zavarovalna podlaga 005).
2. Kaj je tvoja podlaga v d.o.o.?
Če si lastnik d.o.o. in hkrati poslovodja (direktor) ter nisi zavarovan kje drugje (npr. zaposlen v drugi firmi), se moraš obvezno zavarovati po 16. členu ZPIZ-2 (zavarovalna podlaga 040).
3. Ali sta 15. in 16. člen "enaka zavarovalna podlaga"?
DA. Poglej še enkrat 9. odstavek 145. člena, ki si ga citiral:
"Zavarovanci iz 15., 16. in 17. člena tega zakona ... plačujejo prispevke ... razen če so bili v obdobju šestih mesecev pred vstopom v zavarovanje zavarovani na enaki zavarovalni podlagi."
V sodni in davčni praksi se členi 15, 16 in 17 (s.p.-ji, lastniki podjetij in kmetje) obravnavajo kot širša ista kategorija (samozaposlene osebe). Če si torej zaprl s.p. in se naslednji dan zavaroval v svojem d.o.o.-ju kot lastnik/poslovodja (podlaga 040), si še vedno ostal znotraj tega kroga.
Rezultat:
Če si imel v teh 6 mesecih odprt d.o.o. in si bil v njem zavarovan kot lastnik/direktor (podlaga 040), se tvoj 6-mesečni rok za "reset" ni začel šteti.
Ko boš ponovno odprl s.p., bo FURS videl, da si bil pred manj kot 6 meseci zavarovan na "enaki podlagi" (kot samozaposlena oseba v d.o.o.) in ti bo prispevke odmeril po tvojem zadnjem znanem dobičku iz s.p.-ja.
Kdaj bi reset uspel?
Reset bi uspel le, če bi v teh 6 mesecih:
Bil brezposeln (prijavljen na Zavodu ali brez zavarovanja).
Bil redno zaposlen v podjetju (tujem ali svojem) na podlagi pogodbe o zaposlitvi (podlaga 001 - 14. člen ZPIZ-2). 14. člen ni isto kot 15. ali 16. člen.
Povzetek:
Če si bil v d.o.o.-ju zavarovan kot "družbenik-poslovodja" (kar je klasika za male d.o.o.-je), ti teh 6 mesecev ne pomaga pri resetu prispevkov za s.p., ker zakon obe obliki (s.p. in lastniški d.o.o.) meče v isti koš glede določanja osnove.
145. člen ZPIZ-2-NPB7
(9) Zavarovanci iz 15., 16. in 17. člena tega zakona ob vstopu v zavarovanje plačujejo prispevke od zavarovalne osnove, določene v četrtem odstavku tega člena , razen če so bili v obdobju šestih mesecev pred vstopom v zavarovanje zavarovani na enaki zavarovalni podlagi. V tem primeru ti zavarovanci plačujejo prispevke od zavarovalne osnove, od katere so plačevali prispevke pred izstopom iz zavarovanja.
Gemini:
V slovenski zakonodaji (ZPIZ-2) so zavarovalne podlage natančno določene s številkami. "Enaka zavarovalna podlaga" pomeni, da si bil v sistem vključen po istem členu zakona.
1. Kaj je tvoja podlaga kot s.p.?
Kot samostojni podjetnik si zavarovan po 15. členu ZPIZ-2 (zavarovalna podlaga 005).
2. Kaj je tvoja podlaga v d.o.o.?
Če si lastnik d.o.o. in hkrati poslovodja (direktor) ter nisi zavarovan kje drugje (npr. zaposlen v drugi firmi), se moraš obvezno zavarovati po 16. členu ZPIZ-2 (zavarovalna podlaga 040).
3. Ali sta 15. in 16. člen "enaka zavarovalna podlaga"?
DA. Poglej še enkrat 9. odstavek 145. člena, ki si ga citiral:
"Zavarovanci iz 15., 16. in 17. člena tega zakona ... plačujejo prispevke ... razen če so bili v obdobju šestih mesecev pred vstopom v zavarovanje zavarovani na enaki zavarovalni podlagi."
V sodni in davčni praksi se členi 15, 16 in 17 (s.p.-ji, lastniki podjetij in kmetje) obravnavajo kot širša ista kategorija (samozaposlene osebe). Če si torej zaprl s.p. in se naslednji dan zavaroval v svojem d.o.o.-ju kot lastnik/poslovodja (podlaga 040), si še vedno ostal znotraj tega kroga.
Rezultat:
Če si imel v teh 6 mesecih odprt d.o.o. in si bil v njem zavarovan kot lastnik/direktor (podlaga 040), se tvoj 6-mesečni rok za "reset" ni začel šteti.
Ko boš ponovno odprl s.p., bo FURS videl, da si bil pred manj kot 6 meseci zavarovan na "enaki podlagi" (kot samozaposlena oseba v d.o.o.) in ti bo prispevke odmeril po tvojem zadnjem znanem dobičku iz s.p.-ja.
Kdaj bi reset uspel?
Reset bi uspel le, če bi v teh 6 mesecih:
Bil brezposeln (prijavljen na Zavodu ali brez zavarovanja).
Bil redno zaposlen v podjetju (tujem ali svojem) na podlagi pogodbe o zaposlitvi (podlaga 001 - 14. člen ZPIZ-2). 14. člen ni isto kot 15. ali 16. člen.
Povzetek:
Če si bil v d.o.o.-ju zavarovan kot "družbenik-poslovodja" (kar je klasika za male d.o.o.-je), ti teh 6 mesecev ne pomaga pri resetu prispevkov za s.p., ker zakon obe obliki (s.p. in lastniški d.o.o.) meče v isti koš glede določanja osnove.
Pa poleg tega upoštevaj še 8. točko 48. člena ZDoh-2-NPB24 kjer velja 18 mesecev prekinitve, če je bil v tem obdobju odprt doo in greš nazaj na normiran sp.
ViperR ::
velikBrokoli je izjavil:
a mi kdo pove kako oddati obrazec DDD-DDD če si presegel limit in se ti sp drugo leto avtomatsko zapre, hkrati pa sem sp že zaprl 27.12.? Nikakor me ne spusti čez.
->Obračun pri prenehanju davčnega zavezanca z izbrisom iz Poslovnega registra dne
27.12.2025
o Osnovni obrazec, polje 'VII.B': Povprečje prihodkov iz dejavnosti, ugotovljenih po pravilih o računovodenju, presega zakonsko določeni limit, zato je obvezna označitev pod točko VII.B Obveščam o prenehanju ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov.
->ne spusti me čez, želi da označim spremembo ugotavljanja davčne osnove za drugo leto.
VII.B Obveščam o prenehanju ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov
označim še to.
Dobim error:
Osnovni obrazec, polje 'VII.B': Če oddajate obračun po zaključku opravljanja dejavnosti, ni naslednjega davčnega obdobja, v katerem bi spreminjali način obdavčitve.
??????
Ravnokar dobil odgovor od fursa, FYI:
Zaradi takšnih in drugačnih zakonskih sprememb, moramo na eDavkih na obračunih zagotavljati razne nadgradnje in dopolnitve. Ker skušamo spremembe zagotavljati v najkrajšem možnem času, nam žal ne uspe pretestirati pravilnosti za vse možne scenarije. Eden takšnih je tudi vaš. Napako smo prijavili in se že rešuje. Ker pa je obračun DDD-DDD le eden izmed segmentov v kompleksu eDavkov, smo z namestitvijo odpravljene napake odvisni od drugih segmentov/buildov, zato napaka po vsej verjetnosti ne bo odpravljena pred koncem tega meseca.
Za nevšečnosti se vam opravičujemo in prosimo za razumevanje.
Ker gre za našo (tehnično) težavo, vam ni potrebno skrbeti zaradi morebitnega zamujenega roka oddaje. Svetujem, da shranite to korespondenco za eventualne potrebe dokazovanja vzroka "pozne oddaje" dokumenta.
Hvala.
Povzetek:
Ok hvala, torej iz cesa/kako se mi bodo izracunali prispevki po enem letu na 1.1.2027 ko spet preidem nazaj na normiran s.p.? Kolikor sem imel dobicka na d.o.o.ju kaj vpliva?
Jaz mislim da iz sp-ja pred tem. Ampak nisem prepričan, ker v praksi nobenega takega ne poznam in nimam izkušenj. To z doo-ji in nazaj se je začelo bolj številčno dogajati sedaj s temi spremembami pri normirancu.
Mogoče bo kakšen dober računovodja boljši naslov za 100% informacije.
Mogoče bo kakšen dober računovodja boljši naslov za 100% informacije.