» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
336 / 338
»»

Mato989 ::

Kanban je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kje? Normiran s.p. ma 4% obdavčitve do 60k... pač moraš znat izračunat kako si naredit 5k zaloge da imaš za 2 meseca ležanja če treba.

Dohodnina je edina stvar ki jo plačaš od dobička? Ni. Pod črto je pri normirancu vse skupaj tam nekje okrog 30%, torej tudi za tisto, kar si daješ na stran za bolniške in hude čase.

Ja in? Ultimativno to nima veze z dejstvom da folk ne zna izračunat koliko morajo zaslužit da pač pokrijejo bolniško...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Kanban ::

In s tem, ko ti uletiš s cifro 4%, ki s tem, kar sem zapisal (in kar menda hočeš povedati tudi ti), si seveda ogromno pripomogel k temu, da bo komu bolj jasno, zakaj je debilno izenačevati dohodek spja s plačo.

jan_g ::

Mato989 je izjavil:

Ja in? Ultimativno to nima veze z dejstvom da folk ne zna izračunat koliko morajo zaslužit da pač pokrijejo bolniško...

Ampak ta debata okrog bolniške, sploh v predvolilnem času, ni namenjena tebi (in drugim normirancem z visokimi zaslužki). Namenjena je tisti večini normirancev, ki ravno pokrije svoje življenjske stroške in jim je dejansko problem vzeti npr. deset dni za bolniško. Je konec koncev vendarle nekaj 10k glasov.

jan_g je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ampak ta debata okrog bolniške, sploh v predvolilnem času, ni namenjena tebi (in drugim normirancem z visokimi zaslužki). Namenjena je tisti večini normirancev, ki ravno pokrije svoje življenjske stroške in jim je dejansko problem vzeti npr. deset dni za bolniško. Je konec koncev vendarle nekaj 10k glasov.

Če delaš na SP in ne zmoreš pridelat dohodka dovolj visokega za pokritje bolniške potem je bolje da zapreš danes in se zaposliš na minimalcih ipd... šihtov je polno.

Kanban je izjavil:

In s tem, ko ti uletiš s cifro 4%, ki s tem, kar sem zapisal (in kar menda hočeš povedati tudi ti), si seveda ogromno pripomogel k temu, da bo komu bolj jasno, zakaj je debilno izenačevati dohodek spja s plačo.

Seveda sem, ker je brezveze omenjat to kar si ti omenil... obdavčitev je dejansko nepomembna... bistveno je da odgovoren podjetnik mora ZNATI izračunati koliko mora imeti prihodka ali urno postavko ali projektno delo, DA, v primeru da zboli lahko 30 dni krije izpad dohodka... Tu je bistvo... pa nima veze ali je obdavčitev 4%, 37% ali 60%...

če tega ni sposoben izpogajat, je bolje da zapre sp in se zaposli pa magari za minimalca...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Seveda je to pomembno, sem kje napisal da ni? Še celo orisal sem okvirno situacijo z spji, ti pa si uletel z nekim random bullshitom in najnižjo teoretično možno dohodnino normiranca.

jan_g ::

Mato989 je izjavil:

Če delaš na SP in ne zmoreš pridelat dohodka dovolj visokega za pokritje bolniške potem je bolje da zapreš danes in se zaposliš na minimalcih ipd... šihtov je polno.

Ta argument je precej kratkoviden. Zelo Slo-techovski. Ne moreš X? Izvoli, naredi Y. Je cel kup situacij, zakaj to ni enostavno. Kot prvo, obstaja kar nekaj profilov, ki si v svoji branži _ne morejo_ najti redne službe. Kot drugo, svet ni črno-bel. Lahko imajo kredit za stanovanje, najemnino ali kaj drugega in z minimalno plačo ne bi prišli čez mesec. Sploh, če so tu še otroci. Ma sploh ne vem, zakaj razpredam, potem boš rekel, zakaj imajo kredit, naj grejo v najem. In naprej, zakaj najem v Ljubljani in ne na Ptuju? Če ni za najem, naj grejo v mansardo k staršem. Je, veliko je možno narediti, a marsikaj ni realna opcija.

jan_g je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ta argument je precej kratkoviden. Zelo Slo-techovski. Ne moreš X? Izvoli, naredi Y. Je cel kup situacij, zakaj to ni enostavno. Kot prvo, obstaja kar nekaj profilov, ki si v svoji branži _ne morejo_ najti redne službe. Kot drugo, svet ni črno-bel. Lahko imajo kredit za stanovanje, najemnino ali kaj drugega in z minimalno plačo ne bi prišli čez mesec. Sploh, če so tu še otroci. Ma sploh ne vem, zakaj razpredam, potem boš rekel, zakaj imajo kredit, naj grejo v najem. In naprej, zakaj najem v Ljubljani in ne na Ptuju? Če ni za najem, naj grejo v mansardo k staršem. Je, veliko je možno narediti, a marsikaj ni realna opcija.

Ja ampak saj to je catch ane... če z minimalcem ne zmorejo, in če z SPjem ne zmorejo pokriti svoje bolniške 30 dni, potem pa res je to eno in isto, ker to defakto pomeni da zmorejo če drugi (beri mi kot ZZZS) plačamo za njihovo bolniško... Ali če obrneva drugače bi spjevce preferirali pri bolniških, zato ker so nesposobni sami pridelat dovolj denarja za bolniško, hočejo pa bit "sp"...

Kako kdorkoli danes ne ZMORE najti redne službe is beyond me...

kar se pa tiče profilov ki so v svoji branži ne zmorejo najti redne službe, prav, ampak to ne spremeni dejstva da morajo znat izračunat urno postavko ki to pokrije, ali pa zamenjat branžo...

Skratka neke olajševalne okolice ni... za finančno nepismenost

delavec44 ::

Kanban je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kje? Normiran s.p. ma 4% obdavčitve do 60k... pač moraš znat izračunat kako si naredit 5k zaloge da imaš za 2 meseca ležanja če treba.

Dohodnina je edina stvar ki jo plačaš od dobička? Ni. Pod črto je pri normirancu vse skupaj tam nekje okrog 30%, torej tudi za tisto, kar si daješ na stran za bolniške in hude čase.

Ampak če si na bolniški, prispevkov ne rabiš plačati za tisti čas.

Kanban je izjavil:

Seveda je to pomembno, sem kje napisal da ni? Še celo orisal sem okvirno situacijo z spji, ti pa si uletel z nekim random bullshitom in najnižjo teoretično možno dohodnino normiranca.

Ni random, ker velika večina služi do 60k€ letno in so na minimalni meji.

Mato989 je izjavil:

Pa ne samo za bolniško, tudi za dopust. To menda vkalkuliraš v urno postavko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

delavec44 je izjavil:

Kanban je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ampak če si na bolniški, prispevkov ne rabiš plačati za tisti čas.

Prvih trideset dni jih kar lepo plačuješ.

Dopuščam da sem kaj zamešal. Za krvodajalsko, očetovski in nego jih nisem rabil plačati. Res pa je, da sem dobil tudi nadomestilo. Bi se moral res pozanimati kako je pri klasični bolniški.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

amacar ::

Za nego/krvodajalsko/očetovsko krije država od prvega dne, dobiš prispevke + nadomestilo, za navadno bolniško prvih 30 dni kriješ sam. Pri meni je bilo to 250€ na dan (170€ nakazila + 80€ prispevkov). Dva dni na mesec je bila hči bolana pa sem pokril vrtec :D

Seveda, jaz praviloma kalkuliram tako da vzamem koliko bi rad zaslužil na mesec potem to množim z 12 in nato delim na 10... in potem dobim okvirni mesečni prihodek ki ga želim in pričakujem in iz tega potem urno postavko...

ZveeZ ::

Mato989 je izjavil:

Seveda, jaz praviloma kalkuliram tako da vzamem koliko bi rad zaslužil na mesec potem to množim z 12 in nato delim na 10... in potem dobim okvirni mesečni prihodek ki ga želim in pričakujem in iz tega potem urno postavko...

Zakaj z 10 in ne 9?
Valda vkalkuliras mesec dopusta, mesec bolniske in se en mesec namesto regresa? Po novem pa se malo extra za bolnisko, a?

ZveeZ je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Zakaj z 10 in ne 9?
Valda vkalkuliras mesec dopusta, mesec bolniske in se en mesec namesto regresa? Po novem pa se malo extra za bolnisko, a?

Regres ze v štejem v osnovi v mesečni znesek

Recimo če hočem met 2.500 bruto dodam na to cifro delovno dobo recimo 275eur pol pa se 17.1% pa 160eur za malico in recimo 150 za regres

Pol pa to množim z 12 in delim z 10 ali pa se bolje odbijem od letnih delovnih ur 330-340 ur cca in delim s preostankom ur ta znesek

black ice ::

ctxtext je izjavil:

Kanban je izjavil:

Ja ampak pri klasični zaposlitvi (doo) je presežek, ki se mu reče dobiček (in ki gre potem v "zalogo" za recimo bolniške) obdavčen 22%. s.p.-jevec si mora pa narediti zalogo iz 40-50% obdavčenega neto izkupička.

Kolikor je meni znano ima Estonija 0% na dobicek dokler je znotraj firme, kar se mi zdi top, ker potem lahko dejansko denar ki si ga zasluzil porabis za placo/prispevke/dohodnino ko si na "bolniski" oziroma ko je slab trg in ni dela.

Pozabljas, da to velja, ce delas v Estoniji, ne pa Sloveniji. Poslovodstvo pa to.

Sined9 ::

Koga volit? Kdo obljublja normirancem največ?

matic492 ::

NSi
X870 AORUS Elite, R9 9900X3D, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000i

spinner ::

SDS tudi, ali?

Kdorkoli nas vrne nazaj v 2021, dobi moj glas :D

bm1973 ::

spinner je izjavil:

SDS tudi, ali?

Ne bi volil za ustaše, kar so po novem...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

luli ::

bm1973 je izjavil:

spinner je izjavil:

SDS tudi, ali?

Ne četniki se nikoli niste razumeli z njimi. Verjetno je kriv enak mindset.

Vanquish ::

Mato989 je izjavil:

tukaj imas en hendikep - delo na crno, ki teh skrbi nimajo in so ti konkurenca.

V tech sektorju niso, ker redko kdo programira ali dela nek QA na črno.

Vanquish je izjavil:

Mato989 je izjavil:

tukaj imas en hendikep - delo na crno, ki teh skrbi nimajo in so ti konkurenca.

Dejstvo je da če delaš za manj kot 15 eur na uro na SP je bolje it delat za minimalca in lepo chillat na bolniške vedno ko kihnes

Mato989 je izjavil:

Dejstvo je da če delaš za manj kot 15 eur na uro na SP je bolje it delat za minimalca in lepo chillat na bolniške vedno ko kihnes

...ce si pripravljen prodat svojih 180h/mesec.
Jaz zase vem, da nisem. Mogoce kratkorocno, ce bi se slo za absurdno visoko cifro. Dolgorocno pa no fckin way :)

Ales ::

luli je izjavil:

bm1973 je izjavil:

spinner je izjavil:

SDS tudi, ali?

Pozabljaš na nas partizane.

luli je izjavil:

bm1973 je izjavil:

spinner je izjavil:

SDS tudi, ali?

Jaz se imam za partizana >:D.

Tudi četnikov ne maram. Plus seveda nacistov...

Jaz živim pa zgleda 80 let v prihodnosti.

Vanquish ::

Mato989 je izjavil:

kar ne spremeni tega kar sem napisal. In seveda govorim o s.p. generalno in ne samo IT segmentu, kjer se lahko se z gripo loginas in oddelas nekaj z manjso kapaciteto.

Prakticno ni gradbenih del, ali mehanikov kjer nebi dobil nekega fusarja. Kar je se huje ti isti fusarji ponavadi material kradejo svojemu delodajalcu.

Moja poanta je samo - lazje je rect, da je potrebno ceno prilagodit, da tudi to pokrije kot pa v realnosti operirat v okolju kjer imas toliko konkurence na dopingu.

Problem je, če ne volimo za SDS, nam ne pomaga niti NSi, ker je večja šansa, da bo zmagal Golob. Tako da kaj sedaj narediti :D

Preseliš se v Dubai :D

Ja, taktično glasovanje na volitvah je pri nas problem na obeh polih. Težko iti ven iz tega cikla.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Samo resni odgovori :D Da ne bo kot soočanja, kjer se samo kritizira kaj je kdo za*ebu, ne pa kako bodo kaj popravili.

Mislim NSi bi itak bil z SDS, in SDS ima svojo volilno bazo. Tako da če voliš SDS/NSi je itak vseeno, ker je praktično garantirano, da morajo biti skupaj da formirajo vlado.

Ja, ampak s tem dobi SDS manj glasov in lahko tako zgubijo. Ali pač? Prvo leto se ubadam s temi kreteni, tako, da oprostite za vse nevednosti ki jih trosim.

Da naredijo vlado morajo imeti skupaj dovolj poslancev, zato se združijo, predsednik je pa ponavadi iz stranke z več poslanci, ne vem točnih detajlov glede številk, ampak v praksi pač rabiš 50% glasov, da potrdijo tvojo vladi mislim da? Covid vlada 2020 je imela samo 38 poslancev torej manj kot 50% (90), ampak vsi ostali skupaj niso uspeli sestavit vlade.

Zgodovina sprememb…

Ne da niso uspeli, niso hoteli. Kdorkoli bi vladal v covid času bi izgubil naslednje volitve.

Ampak še vedno mora zmagat recimo SDS, da lahko sploh začne sestavljat koalicijo ne? Se pravi, če hočeš recimo da je NSi v koaliciji, moraš praktično upat, da SDS zmaga in jih povabi v koalicijo. Ker pa zato dobi SDS manj glasov, je manjša verjetnost, da bodo zmagali. Tako da, če tudi bi bolj raje da NSi zmaga, ker za nas normirance največ obljuljajo, je to pač praktično nemogoče in sem prisiljen volit SDS?

Matthew ::

Samo, če pa vsi volimo SDS, lahko NSi dobi premalo glasov in postanejo nerelevantni za novo vlado :)

Močno dvomim, Svobodo so ljudje hate votali zaradi Covida, kot je delavec napisal "Kdorkoli bi vladal v covid času bi izgubil naslednje volitve. ".

Zdaj je malo hateanja čez svobodo in Goloba zaradi KPK, Škandalov in zdavstva, ampka mislim da SDS nikoli ne bo dobil toliko stolčkov kot GS.

Moja napoved in upanje je, da bo SDS v novi vladi oziroma bo Janša predsednik, ampak GS (skupaj z SD) bo vseeno dobila dosti glasov.

Itak, zdravstva ne bodo niti eni niti drugi zrihtali, ker ni tako simple problem.

Zgodovina sprememb…

kikach ::

Super bi bilo, če bi NSI dobila okoli 10 poslancev in bi bili 3 stranka. Ker potem noben brez njih ne more sestavit vlade. Oni pa bodo v vsaki vladi porihtali sp-je.

velikBrokoli ::

Ja, Svoboda in NSi bojo v koaliciji in bojo zrihtali spje.

srus ::

Se spominjate histeriranja MSM, ko je prejšnja vlada pred volitvami razdelila digitalne bone mladini. Sedaj pa oglušujoča tišina, ko slovenski svobodnjaki pred volitvami delijo božičnico zaposlenim, podaljšujejo in odpravljajo vinjete voznikom, delijo zimski dodatek upokojencem, višajo minimalca raji, popravljajo svoje budalaščine pri sp-jih...

GhostMB ::

kikach je izjavil:

Super bi bilo, če bi NSI dobila okoli 10 poslancev in bi bili 3 stranka. Ker potem noben brez njih ne more sestavit vlade. Oni pa bodo v vsaki vladi porihtali sp-je.

In kaj točno bodo porihtali? Kaj obljubljajo?

srus ::

GhostMB je izjavil:

kikach je izjavil:

In kaj točno bodo porihtali? Kaj obljubljajo?

Že to bo dovolj, da v zdravnikih in podjetnikih ne bodo videli razrednih sovražnikov.

Vanquish je izjavil:

Mato989 je izjavil:

kar ne spremeni tega kar sem napisal. In seveda govorim o s.p. generalno in ne samo IT segmentu, kjer se lahko se z gripo loginas in oddelas nekaj z manjso kapaciteto.

Prakticno ni gradbenih del, ali mehanikov kjer nebi dobil nekega fusarja. Kar je se huje ti isti fusarji ponavadi material kradejo svojemu delodajalcu.

Moja poanta je samo - lazje je rect, da je potrebno ceno prilagodit, da tudi to pokrije kot pa v realnosti operirat v okolju kjer imas toliko konkurence na dopingu.

Ampak pol se raje zaposli na fabriki za minimalca pa je pa mas bolnisko krito kot pa da delaš za manj kot 15

alkor ::

Sined9 je izjavil:

Koga volit? Kdo obljublja normirancem največ?

Jansa je rekel da bodo normirance takoj vrnil na prejsnjo raven.

LP, a

kikach ::

Idealno za Slovenijo bi bila "tehnična" vlada brez SDS in Svovode in brez levice v parlamentu. Vendar se to nažalost nikoli ne bo zgodilo.

In kdo bo v tehnični vladi?

Geho ::

Mato989 je izjavil:

Meni je tako smešno to večno ponavljajoče jokcanje glede bolniških... to "siljenje" da bi spjevcem takoj ZZZS plačeval bolniške je IZKLJUČNA POSLEDICA finančne NEPISMENOSTI lastnikov dejavnosti na S.P. ki si ne znajo izračunati potrebnih rezerv za morebitne prisilne daljše odsotnosti ampak ves keš takoj zagonijo in ne znajo ovrednotit urne postavke...

Jaz zmeraj računam da moram v 10 mesecih zaslužit za 12 mesecev...

Bolj kot bolniška je problem zaščite plačilne nediscipline. Če ti nekdo ne plača računa te zajebe trikratno, država pa namesto da bi ti dala kako pomoč, ti dajo samo prst v rit in ti poberejo kar je njihovega. Moral bi bit tak, da če ti nekdo ne plača, da dela FURS izterjavo potem od dolžnika ne od tebe. Kaj navadnemu spju ostane pri neplačniku? Nič. Če se greš tožit, rabiš najprej skeširat odvetnika, preden se bo zadeva spravla čez sodišče bo minilo dve leti. Večina dolžnikov v tem času preprosto prenese premoženje ali pa zapre firmo in odpre drugo, tako da na koncu ostaneš brez vsega, plačat moraš odvetnika pa še FURS. Če greš nalomit kosti, tebe zaprejo. Država ne nudi nobene zaščite za žrtve neplačnikov.

To da moraš plačati (odvesti) DDV preden sploh dobiš plačan račun je meni že od vedno skregano z logiko. Potem pa še dohodnino na "dobiček".
««
336 / 338
»»