Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
delavec44 ::
Kolikor jaz vem je za reset prispevkov potrebno pol leta nič, torej niti sp niti doo. Če pa samo zamenjaš obliko se pa gleda 2 leti za reset. Tako da ob otvoritvi sp ti bodo verjetno upoštevali dobiček doo-ja za izračun prispevkov. To so specifike daj se pozanimaj pri računovodji.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Hitro se je Golob premislil:
Po prejšnjem predlogu bi se samostojnim podjetnikom in kmetom, ki letno ustvarijo do 30.000 evrov prihodkov, zavarovalna osnova za prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje določila v višini 60 odstotkov minimalne plače namesto 60 odstotkov povprečne plače, kot velja zdaj. V novem predlogu teh določb ni več.
Po prejšnjem predlogu bi se samostojnim podjetnikom in kmetom, ki letno ustvarijo do 30.000 evrov prihodkov, zavarovalna osnova za prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje določila v višini 60 odstotkov minimalne plače namesto 60 odstotkov povprečne plače, kot velja zdaj. V novem predlogu teh določb ni več.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
jan_g ::
Omenili so tudi, da bi to bila začasna rešitev za najšibkejše, dokler se sistemsko ne uredi normirancev. Malo me skrbi, kaj pojmujejo pod "sistemsko urejanje normirancev". V iztekajočem mandatu jim je uspelo skuhati mineštro z vsemi spremembami, kaj bodo skuhali v naslednjih štirih letih? Se bojim, da nič dobrega.
ctxtext ::
Webmojster ::
Spet so vdarli po popoldanskih normirancih, ki zaslužijo več kot 30K letno.
Hvala vsem butlom, ki ste za to vlado glasovali.
pingme ::
Webmojster je izjavil:
Spet so vdarli po popoldanskih normirancih, ki zaslužijo več kot 30K letno.
Kako so udarili? Prispevki so taki že od večno (osnova za minimalne je 60% pp), sadaj so samo obljubili, da bodo spremenili in si čez par dni premislili ;-)
Sprememba je bila pri davkih na dohodke (mislim, da so zmanjšali priznane normirane stroške)
pingme ::
Webmojster je izjavil:
Sprememba je bila pri davkih na dohodke (mislim, da so zmanjšali priznane normirane stroške)
To so naredili že 2024 za 2025 ;-)
srus ::
Omenili so tudi, da bi to bila začasna rešitev za najšibkejše, dokler se sistemsko ne uredi normirancev. Malo me skrbi, kaj pojmujejo pod "sistemsko urejanje normirancev". V iztekajočem mandatu jim je uspelo skuhati mineštro z vsemi spremembami, kaj bodo skuhali v naslednjih štirih letih? Se bojim, da nič dobrega.
Še predno je davčno zamesaril med normiranci, nas je Nosonja, že na začetku svojega ministrovanja, označil za “anomalijo”.
Malce težko mi je kaj takega poslušati od človeka, ki ga je na vsak položaj v zadnjih 20 letih postavila politika, hkrati pa mu je pri tem uspelo nabrati impresiven portfelj direktorovanja in članstva v nadzornih svetih zavoženih in propadlih podjetij.
Pričakujem, da bodo v primeru zmage svobodnjakov, fragmentirali dejavnosti normirancev, kjer bomo najkrajšo spet potegnili tisti, ki služimo z znanjem, ne s srpom ali kladivom.
Dzhimen ::
Lani pred koncem leta sem zaprl normirani s.p. (presegel 240k v 2024+2025).
Sedaj odpiram d.o.o., kjer bom zavarovan za polni delovni čas.
A kdo mogoče ve, ali lahko jaz poleg d.o.o.-ja odprem še popoldanski normirani s.p. s striktno ločeno dejavnostjo?
Torej striktno ločene stranke, ter striktno ločena dejavnost s.p.-ja. Brez preseka.
A je to po teh novih pravilih v 2026 možno? Ali je sploh znano ali je možno ali ne, ali je še kaj "v luftu" glede te nove zakonodaje?
Sedaj odpiram d.o.o., kjer bom zavarovan za polni delovni čas.
A kdo mogoče ve, ali lahko jaz poleg d.o.o.-ja odprem še popoldanski normirani s.p. s striktno ločeno dejavnostjo?
Torej striktno ločene stranke, ter striktno ločena dejavnost s.p.-ja. Brez preseka.
A je to po teh novih pravilih v 2026 možno? Ali je sploh znano ali je možno ali ne, ali je še kaj "v luftu" glede te nove zakonodaje?
bm1973 ::
Pojdi na AJPES, boš najhitreje dobil odgovor...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Evo višajo se "minimalni" prispevki za s.p. za 2026
https://esimplee.com/sl/blog/znani-so-m...
Za leto 2026 bodo ti znašali 648,85 EUR mesečno.
https://esimplee.com/sl/blog/znani-so-m...
Za leto 2026 bodo ti znašali 648,85 EUR mesečno.
Povprečna plača raste, tako da rastejo tudi prispevki...
Časprve ::
Ko smo že pri novih (višjih) prispevkih...
Če prav razumem, zvišanje prispevkov pomeni tudi zvišanje višine prometa do katere si na minimalnih prispevkih. Drži?
Po mojem zelo hitrem izračunu ostaneš v letu 2027 na minimalnih prispevkih že na nekje 69/70.000 eur letnega prometa v letu 2026. Seveda ob predpostavki, da si bil že sedaj na minimalnih prispevkih, v letu 2027 bodo pa minimalni prispevki verjetno nad 700 eur. Lahko prosim to kdo potrdi / zavrne, oziroma naredi še kakšen bolj natančen izračun?
Če prav razumem, zvišanje prispevkov pomeni tudi zvišanje višine prometa do katere si na minimalnih prispevkih. Drži?
Po mojem zelo hitrem izračunu ostaneš v letu 2027 na minimalnih prispevkih že na nekje 69/70.000 eur letnega prometa v letu 2026. Seveda ob predpostavki, da si bil že sedaj na minimalnih prispevkih, v letu 2027 bodo pa minimalni prispevki verjetno nad 700 eur. Lahko prosim to kdo potrdi / zavrne, oziroma naredi še kakšen bolj natančen izračun?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Časprve ()
Recordman ::
Takole cez palec izracun drzi. Ko presezes 60k, nimas vec priznanih stroskov, osnova raste bistveno hitreje in zato se hitro priblizujes spodnji meji za prispevke.
Kolikor je pol limita dobička, za minimalne prispevke...
Da ne računam sam
.
Da ne računam sam
Za nas so relevantni minimalni prispevki v letu 2027, ne v letošnjem letu, kar pomeni da čisto točnega zneska ne moreš fiksirat zaradi variabilne komponente povprečne bruto plače. Ampak dajmo malo ugibat.
Povprečna plača je v letu 2025 zrasla za 5,9% in če rečemo da bo v letošnjem letu povprečna plača višja za 5%, potem pridemo na minimalne prispevke cca 680 EUR. Je pa možno pričakovat še večji dvig, glede na to da bo minimalna plača doživela rekorden dvig. Lahko naredimo izračun na 680 EUR, 700 EUR in 720 EUR minimalnih prispevkov in potem čez leto spremljamo trende.
Meni pride takole:
- Minimalni prispevki v 2027 680 EUR (dvig povprečne bruto plače v 2026 za 5% - 2.660 EUR): cca 68.700 EUR
- Minimalni prispevki v 2027 700 EUR (dvig povprečne bruto plače v 2026 za 8% - 2.740 EUR): cca 69.500 EUR
- Minimalni prispevki v 2027 720 EUR (dvig povprečne bruto plače v 2026 za 11% - 2.810 EUR): cca 70.400 EUR
Seveda pa zna kakšen izreden dogodek še vedno spremeniti to sliko - gospodarska kriza, sprememba zakonodaje Normirani ali pa vezano na plače. Se pa kasneje v letu ti dogodki manj poznajo, ker se zmanjšuje njihov vpliv na letno povprečje.
Prosim popravite, če sem karkoli narobe izračunal in ne jemljite tega kot definitven nasvet za vaše poslanje (beri: nimam pojma :))
Povprečna plača je v letu 2025 zrasla za 5,9% in če rečemo da bo v letošnjem letu povprečna plača višja za 5%, potem pridemo na minimalne prispevke cca 680 EUR. Je pa možno pričakovat še večji dvig, glede na to da bo minimalna plača doživela rekorden dvig. Lahko naredimo izračun na 680 EUR, 700 EUR in 720 EUR minimalnih prispevkov in potem čez leto spremljamo trende.
Meni pride takole:
- Minimalni prispevki v 2027 680 EUR (dvig povprečne bruto plače v 2026 za 5% - 2.660 EUR): cca 68.700 EUR
- Minimalni prispevki v 2027 700 EUR (dvig povprečne bruto plače v 2026 za 8% - 2.740 EUR): cca 69.500 EUR
- Minimalni prispevki v 2027 720 EUR (dvig povprečne bruto plače v 2026 za 11% - 2.810 EUR): cca 70.400 EUR
Seveda pa zna kakšen izreden dogodek še vedno spremeniti to sliko - gospodarska kriza, sprememba zakonodaje Normirani ali pa vezano na plače. Se pa kasneje v letu ti dogodki manj poznajo, ker se zmanjšuje njihov vpliv na letno povprečje.
Prosim popravite, če sem karkoli narobe izračunal in ne jemljite tega kot definitven nasvet za vaše poslanje (beri: nimam pojma :))
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Časprve ()
velikBrokoli ::
Bodimo realni, tudi ob kaksni krizi bodo javnosektoraske place visoke, minimalni prispevki skoraj sigurno ne bodo sli vec dol.
Za nas so relevantni minimalni prispevki v letu 2027, ne v letošnjem letu, kar pomeni da čisto točnega zneska ne moreš fiksirat zaradi variabilne komponente povprečne bruto plače. Ampak dajmo malo ugibat.
Meni pride takole:
Seveda se bodo podražile tudi hrana, bencin, storitve, izdelki .. kar bo spet povzročilo pritisk, da se minimalne plače povišajo - in krog bo sklenjen.
Nato pa spet višji prispevki za s.p-jevce
Jaz mislim da je še 5,9% v 2025 preveč in da bi se morali malo umiriti. Uradna inflacija je pa koliko 3%?
Problem je, da se je minimalna plača zvišala za 16% v januarju, kar na 2025 nima učinka, na 2026 pa na vse mesece. To pomeni tudi pritisk na plače vseh razredov, ki so bili prej nad minimalno plačo, zdaj bodo pa v minimalni plač in bo želeli ostati nad minimalcem.
Mogoče bo pritisk popustil po volitvah, ampak učinek bo pa veljal vsaj še celo leto 2026, mogoče pa tudi dlje zaradi podražitev kot posledice zvišanja minimalne plače.
Mogoče bo pritisk popustil po volitvah, ampak učinek bo pa veljal vsaj še celo leto 2026, mogoče pa tudi dlje zaradi podražitev kot posledice zvišanja minimalne plače.
ctxtext ::
Pocakam se do volitev, ce se Slovenija se kaj spametuje, drugace bo pa potrebno se ozreti proti Hrvaski ja, ker tole trenutno gre samo navzdol.
borut_p ::
Glede na to, da je perjavi preprican da gre slo bolje, lahko pricakujes se kaj hujsega kot to kar so naumili do sedaj
srus ::
Webmojster je izjavil:
že kdo razmišlja o selitvi na Hrvaško?
Sitnica Bing. Otroke prepišeš v hrvaške šole, da ti jih vzgojijo v male ustaške katolibančke. Odpoveš se svojemu osebnemu zdravniku, ki si ga čakal leta in si poiščeš novega na hrvaškem. Ločiš se od žene, ki noče pustiti službe v Sloveniji in urediš še ostale podobne malenkosti, da te Nosonja končno neha obravnavati kot slovenskega rezidenta.
Ali pa razmišljaš le o selitvi poslovanja, ne o osebni selitvi?
Pat_MaGroin ::
Hitro vprašanje.
Prvic se mi je zgodilo, da dobim nazaj dohodnino.
Je pravilno tako, da prispevke normalno placujem, akontacijo dohodnine pa toliko casa ne, dokler ne pokurim dobropisa?
Je pravilno tako, da prispevke normalno placujem, akontacijo dohodnine pa toliko casa ne, dokler ne pokurim dobropisa?
ZveeZ ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Hitro vprašanje.
Jaz sem jo nazadnje preplacal par let nazaj in bilo je tako, da so mi visek nakazali na trr po cca enem mesecu.
Vmes sem placal redne prispevke kljub preplacilu. Just in case.
FURS ne dela poravnav, včasih je bil sklic 99999 kamor si nakazal denar, pa se je FURS šel avtomatsko poravnavo, dokler je bil gor denar.
Zdaj tega ne delajo več avtomatsko. Misliš, da je nekje dokument v eDavkih, kjer to lahko zahtevaš. Sam nisem pa ziher...
Zdaj tega ne delajo več avtomatsko. Misliš, da je nekje dokument v eDavkih, kjer to lahko zahtevaš. Sam nisem pa ziher...
DePalmo ::
To je bilo pa hitro. Jaz sem imel preplačilo, izpolnil in oddal DDD obrazec prejšnji mesec in do danes še nisem prejel razlike od preplačila. eKartica mi še vedno kaže da imam preplačilo.
ViperR ::
a mi kdo pove kako oddati obrazec DDD-DDD če si presegel limit in se ti sp drugo leto avtomatsko zapre, hkrati pa sem sp že zaprl 27.12.? Nikakor me ne spusti čez.
->Obračun pri prenehanju davčnega zavezanca z izbrisom iz Poslovnega registra dne
27.12.2025
o Osnovni obrazec, polje 'VII.B': Povprečje prihodkov iz dejavnosti, ugotovljenih po pravilih o računovodenju, presega zakonsko določeni limit, zato je obvezna označitev pod točko VII.B Obveščam o prenehanju ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov.
->ne spusti me čez, želi da označim spremembo ugotavljanja davčne osnove za drugo leto.
VII.B Obveščam o prenehanju ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov
označim še to.
Dobim error:
Osnovni obrazec, polje 'VII.B': Če oddajate obračun po zaključku opravljanja dejavnosti, ni naslednjega davčnega obdobja, v katerem bi spreminjali način obdavčitve.
??????
->Obračun pri prenehanju davčnega zavezanca z izbrisom iz Poslovnega registra dne
27.12.2025
o Osnovni obrazec, polje 'VII.B': Povprečje prihodkov iz dejavnosti, ugotovljenih po pravilih o računovodenju, presega zakonsko določeni limit, zato je obvezna označitev pod točko VII.B Obveščam o prenehanju ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov.
->ne spusti me čez, želi da označim spremembo ugotavljanja davčne osnove za drugo leto.
VII.B Obveščam o prenehanju ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov
označim še to.
Dobim error:
Osnovni obrazec, polje 'VII.B': Če oddajate obračun po zaključku opravljanja dejavnosti, ni naslednjega davčnega obdobja, v katerem bi spreminjali način obdavčitve.
??????
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ViperR ()
Ales ::
@ViperR
Zaprl si s.p., kaj bo v naslednjem davčnem obdobju je nepomembno.
Zaprl si s.p., kaj bo v naslednjem davčnem obdobju je nepomembno.
a mi kdo pove kako oddati obrazec DDD-DDD če si presegel limit in se ti sp drugo leto avtomatsko zapre, hkrati pa sem sp že zaprl 27.12.? Nikakor me ne spusti čez.
27.12.2025
označim še to.
Dobim error:
??????
Imam isti problem, mi je racunovodja isto zadevo posredoval. Neka napaka v edavkih, cakamo odgovor od fursa/edavkov.
bigruno ::
imam eno dilemo glede prispevkov za normiran s.p. v letu 2026.
Situacija je naslednja: konec januarja sem že oddal obračun DDD-DDD za leto 2025. Pričakoval sem, da se bodo prispevki za januar (ki zapadejo 20. februarja) že preračunali na novo osnovo, ampak v eDavkih še vedno vidim visoke zneske, ki so enaki tistim iz leta 2025.
Zanima me:
- Ali je normalno, da sistem rabi toliko časa, da posodobi OPSVZ obrazec za januar?
- V lanskem letu (2025) sem koristil možnost znižanja osnove za 20%, letu 2026 pa se želim temu izogniti, ker ne bi rad spet doplačeval razlike.
Ker so prispevki še vedno visoki, ali je najboljše da jih za januar 2026 plačam kot take oz. če uveljavljam znižanje osnove ali to pomeni da bom moral na koncu leta plačati kazen?
Situacija je naslednja: konec januarja sem že oddal obračun DDD-DDD za leto 2025. Pričakoval sem, da se bodo prispevki za januar (ki zapadejo 20. februarja) že preračunali na novo osnovo, ampak v eDavkih še vedno vidim visoke zneske, ki so enaki tistim iz leta 2025.
Zanima me:
- Ali je normalno, da sistem rabi toliko časa, da posodobi OPSVZ obrazec za januar?
- V lanskem letu (2025) sem koristil možnost znižanja osnove za 20%, letu 2026 pa se želim temu izogniti, ker ne bi rad spet doplačeval razlike.
Ker so prispevki še vedno visoki, ali je najboljše da jih za januar 2026 plačam kot take oz. če uveljavljam znižanje osnove ali to pomeni da bom moral na koncu leta plačati kazen?
Februarja placujes prispevke za januar. Ti si pa oddal sele konec januarja. Pocakaj se en mesec pa bodo preracunani.
bigruno ::
Razumem da gre za januarske, ampak ker sem celotno leto uveljaljal 20% znižanje, so januarski še kar visoki. Razmišljam če bi lahko uveljavljal znižanje še za januar.
Čeprav mislim da bom letos presegel prihodke lanskega leta.
Res zanimivo kako nedodelani so ti zakoni..
abagaba ::
Razumem da gre za januarske, ampak ker sem celotno leto uveljaljal 20% znižanje, so januarski še kar visoki. Razmišljam če bi lahko uveljavljal znižanje še za januar.
Hehe.
Izvozi si sledeče podatke:
- vplačani socialni prispevki 2025 - VP
- davčno priznani prihodki 2025 - DP
- davčno priznani odhodki 2025 - DO
- 80% osnove za prispevke 2025 - OS
Nato izračunaj davčno osnovo za 2026 po formuli:
((VP-DO+OS)*0.75)/12 - ta številka mora biti manjša od 80% osnove za prispevke 2025 (OS). Če ni, dobiš "dodatek"...
Osebno sem imel manjši davčno priznani prihodek manjši cca. 26% kot leto 2024, zato sem mesečno uveljavljal zmanjšanje prispevkov za 20%. Vendar zaradi znižanja davčno priznanih odhodkov (0% nad 60k) in dolgotrajne oskrbe, kar zvišuje vplačane prispevke, sem rahlo presegel osnovo prejšnjega leta in sem dobil "kazen" (:
Še kdo?
Arey ::
Vprasanje glede visine prispevkov.
Bilance se nisem oddal, vem pa da bom placeval visje prispevke kot trenutno minimalne. A se mi torej splaca pocakat in oddat bilanco konec marca tko da sele aprila zacnem placevat visje prispevke? Al cesa ne razumem?
Bilance se nisem oddal, vem pa da bom placeval visje prispevke kot trenutno minimalne. A se mi torej splaca pocakat in oddat bilanco konec marca tko da sele aprila zacnem placevat visje prispevke? Al cesa ne razumem?
Vprasanje glede visine prispevkov.
Da, splača se ti počakati do konca marca.
((VP-DO+OS)*0.75)/12
Sorry, ((DP-VP+DO)*0.75)/12 - tole je pravilno.
Obe formuli sta napačni.
Davčno osnovo z uporabo tvojih količin izračunaš kot:
((DP - DO + VP) * 0,75) / 12
edit: pravilni izraz je zavarovalna osnova
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Recordman ()
((VP-DO+OS)*0.75)/12
Sorry, ((DP-VP+DO)*0.75)/12 - tole je pravilno.
Obe formuli sta napačni.
Davčno osnovo z uporabo tvojih količin izračunaš kot:
((DP - DO + VP) * 0,75) / 12
edit: pravilni izraz je zavarovalna osnova
Hvala za popravke. Sem pisal v naglici.