» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
297 / 303
»»

Mato989 ::

Glavno vprasanje je zakaj bi toliko prej odpiral doo
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

prozac ::

da lahko sklenem nove pogodbe s strankami ter uredim ostale formalnosti

bm1973 ::

Zato, ker rabiš podatke (d.o.o) za pogodbo... Ampak za to rabiš 2 tedna...

BTW. d.o.o tudi ni zastonj... Rabiš plačevati vsaj prispevke za prokurista, če se en motim...

@prozac

A boš letos presegel 60k? Če ne, je brez zveze odpirati d.o.o.

Mato989 ::

prozac je izjavil:

da lahko sklenem nove pogodbe s strankami ter uredim ostale formalnosti

ok, ampak za to ne rabiš X mesecev ampak par tednov MAX...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Kanban ::

bm1973 je izjavil:

BTW. d.o.o tudi ni zastonj... Rabiš plačevati vsaj prispevke za prokurista, če se en motim...

Motiš se.

https://www.finance.si/primerjava-kolik...

Ima kdo dostop do članka...

V večjih organizacijah se za podpis pogodbe rabi veliko časa, ker gre za nov pravni subjekt...
pa vmes lahko že uporabljaš doo za kar normiranc ni primeren (predvsem stroški)

prozac je izjavil:

V večjih organizacijah se za podpis pogodbe rabi veliko časa, ker gre za nov pravni subjekt...
pa vmes lahko že uporabljaš doo za kar normiranc ni primeren (predvsem stroški)

Večje organizacije imajo vedno vmes eno agencijo.

Danes dobiti direktno pogodbo z eno večjo firmo v tujini je skoraj mission impossible...

Nihče se noče ukvarjati z one-man-bandom.

Ales ::

bm1973 je izjavil:

Večje organizacije imajo vedno vmes eno agencijo.

Danes dobiti direktno pogodbo z eno večjo firmo v tujini je skoraj mission impossible...

Nihče se noče ukvarjati z one-man-bandom.

Po mojih izkušnjah je "problem" izključno če jim ta konkretni one-man band ni všeč. Drugače pa se papirji zrhitajo zelo hitro in učinkovito, tudi pri največjih multinacionalkah. ;)

velikBrokoli ::

Pa saj ti lahko 1. januar odpreš d.o.o. pa že delaš za stranko, pogodbo pa uredite in imate efektivni datum 1. januar.. saj pogodba ni nujna za delo, dokler imate nek dogovor.

V nekaterih podjetjih oz. institucijah je pogodba še kako nujna za kakršno koli izmenjavo informacij ali samo delo. Brez tega ti niti D od dostopa do česarkoli ne dajo, pa četudi te osebno poznajo, si z njimi leta sodeloval in tudi vedo, da boš znova.

Odvisno pač od situacije. Pri nekaterih je vse skupaj zelo striktno - kar je IMHO popolnoma pravilno.

Kako bo izgledal obračun akontacije za 2025 za normiran sp in za fizično osebo?
Se za sp vse poravna ob zaprtju in se ob koncu leta nič ne sešteva s prihodki, ki jih fizična oseba prejema do konca leta?
Se karkoli sešteva ali je vse striktno ločeno?

tony1 ::

Normiran s.p. nima zveze s prihodki fizične osebe.

matic492 ::

Nič se ne sešteva. Če boš zaposlen manj kot 12 mesecev, dobiš vedno nekaj dohodnine nazaj, ker se ti mesečno obračunava, kot da si bil zaposlen 12 mesecev ob isti plači.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

novak-t ::

bm1973 je izjavil:

https://www.finance.si/primerjava-kolik...

Ima kdo dostop do članka...

Nič novega torej kar ne bi že vedel.

Moram sam še odjavo davčnega rezidentstva naštudirat, da grem tja. Naslov imam že...

Matko ::

prozac je izjavil:

Moj najverjetniejši scenarij:
1. Že v maju ali juniju bom odprl d.o.o. (vendar pred 01.10.2025 ne bo izdajal računov in ne bo imel zaposlenih)
2. Trenutni normiran sp bom zaprl predvidoma 01.10.205 in se zaposlil na doo.
3. Stranke na sp in doo bodo iste, vendar bom moral podpisati nove pogodbe, ker ni pravnega nasledstva.

Kako bo izgledal obračun akontacije za 2025 za normiran sp in za fizično osebo? Se karkoli sešteva ali je vse striktno ločeno?

Zakaj ne bi s.p. spremenil v d.o.o.?

Ni tako simple...

black ice ::

Matko je izjavil:

prozac je izjavil:

Moj najverjetniejši scenarij:
1. Že v maju ali juniju bom odprl d.o.o. (vendar pred 01.10.2025 ne bo izdajal računov in ne bo imel zaposlenih)
2. Trenutni normiran sp bom zaprl predvidoma 01.10.205 in se zaposlil na doo.
3. Stranke na sp in doo bodo iste, vendar bom moral podpisati nove pogodbe, ker ni pravnega nasledstva.

Kako bo izgledal obračun akontacije za 2025 za normiran sp in za fizično osebo? Se karkoli sešteva ali je vse striktno ločeno?

Zakaj ne bi s.p. spremenil v d.o.o.?

Ker stane, ce odpres na novo pa ustanovni kapital lahko porabis za stroske podjetja. Recimo 3k za preoblikovanje in 0 na racunu vs 7.5k za ustanovni kapital katerega lahko porabis.

Ko sem se pogovarjal z računovodjo, mi je rekel, da sprememba stane kar nekaj denarja (vsaj 2k, če je na sp vse relativno enostavno) in da se to splača samo v primeru, da imaš podpisane pogodbe, kjer misiš, da bi lahko nove sklenil samo pod bistveno slabšimi pogoji (mislim, da se to nam v IT za enkrat ni za bat)

Jaz sem razmišljal o spremembi oblike samo zato, da bi izgledalo, kot da imam podjetje odprto že dlje časa in bi ga lahko prej likvidiral in neobdavčeno prenesel premoženje na fizično osebo. Pa je to razmišljanje zatrl v kali in rekel, da se ob preoblikovanju resetira tudi števec (oz. za sp ne velja ta števec). Zato ne vidim nobenega smisla v preoblikovanju.

Res je, za nek one-man band brez nekih osnovnih sredstev, investicij ali kompliciranih pogodb nima nobenega smisla.

prozac je izjavil:

Ko sem se pogovarjal z računovodjo, mi je rekel, da sprememba stane kar nekaj denarja (vsaj 2k, če je na sp vse relativno enostavno) in da se to splača samo v primeru, da imaš podpisane pogodbe, kjer misiš, da bi lahko nove sklenil samo pod bistveno slabšimi pogoji (mislim, da se to nam v IT za enkrat ni za bat)

Ni to čisto res, freelancerje se na veliko stiska...

Zdaj so celo nemški veseli, če novo pogodbo dobijo za isti znesek kot ravno končano...

srus ::

Spremembe na davčnem področju, ki jih vleče Golobova kamarila z Nosonjo na čelu, so očitno v precejšnji meri zlobirane s strani računovodskega ceha.

Kot normirani sp, atipični davčni zavezanec za DDV, sem od FURS dobil dopis "Pravočasna priprava na predložitev evidence obračunanega DDV in evidence odbitka DDV". Žal ne razumem prav veliko kaj v dopisu zadeva mene, računovodjem pa, enako kot do sedaj, ne mislim plačevati. Očitno se precej v povezavi z DDV spreminja z julijem letos, zanima me, če kaj tudi v mojem konkretnem primeru.

Moja situacija - normirani sp, atipični davčni zavezanec, poslujem samo s podjetji v EU in USA, nič v Sloveniji, nič z gotovino, mesečno izdanih manj kot pet računov. Računov iz tujine ne prejemam. Na računih, ki jih izdajam napišem 0 % VAT, in "Reverse Charge - VAT exempt under Article 44 Directive 2006/112/EC". Mesečno poročam sumarne zneske izdanih računov EU podjetjem v VIES KP - (RP-O) in DDV-O obrazcih. V DDV-O obrazcu imam vedno v poljih 51 Obveznost DDV, 52 Presežek DDV znesek 0 EUR. Ne izračunavam odbitnega deleža, ne zahtevam vračila presežkov.

Kaj se julija spreminja zame? Prosim za razumljiva navodila, ker kot sem zapisal zgoraj, mi že dopis z FURS ni jasen.

logik ::

Davčni zavezanci z manjšim obsegom poslovanja bodo obveznost vodenja in predložitve evidenc obračunanega DDV in evidenc odbitka DDV lahko izpolnjevali tudi z uporabo brezplačne spletne aplikacije davčnega organa (miniBlagajna).

Vir:finance.si

Ne vem pa kaj bolj konkretnega o tem.

Recordman ::

Seveda ne ves, tega zaenkrat ne ve niti FURS. Zgornji citat nima veze z vprasanjem, ker avtor ne obracunava in ne odbija DDV.

ali3n ::

Nas je več takih kot srus, ki ne vemo :)
Sem na istem.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

V teoriji so tete FURSu (kontrolorke) čisto prijazne do ljudi, ki vnaprej kaj vprašajo, "ker bi radi stvari zrihtali kot je prav".

Še najraje svetujejo po telefonu, mailov se jim nekoliko ne da pisati.

velikBrokoli ::

tony1 je izjavil:

V teoriji so tete FURSu (kontrolorke) čisto prijazne do ljudi, ki vnaprej kaj vprašajo, "ker bi radi stvari zrihtali kot je prav".

Mailov se "jim ne da pisati", ker je potem paper trail in so odgovorni za svoje besede. Preko telefona jim je pa popolnoma vseeno, če prodajajo bučke ali dajo popolnoma napačen nasvet.

Ja, ampak pri tako prozaični zadevi, kot je, "kaj moram oddati julija?", bodo pa znale svetovati. In če bodo svetovale narobe, jih boš pa še enkrat poklical.

Jebiga, zastonj je. It is what it is. Odgovoren si pa na koncu sam, tudi če bi imel računovodjo, bi bil odgovoren ti.

tony1 je izjavil:

FURS ima klicni center za DDV na 082001002. Ko sem se registriral kot atipični zavezanec za DDV mi je tam inteligentna in prijazna agentka lepo svetovala kaj in kako odkljukati v prijavnem obrazcu, sicer bi ga po navodilih v obrazcu izpolnil narobe.

Tako da, če na tem forumu ne bo uporabnega odgovora in kaže, da ga ne bo, bom spet klical tja.

Kanban ::

tony1 je izjavil:

Jebiga, zastonj je. It is what it is.

Moja dohodninska napoved se ne strinja s tabo.

tony1 je izjavil:

Tudi v praksi, če imaš do njih normalen odnos in znaš prav vprašati in nisi nesramen, ker si poln FURS gostilniških anekdot.

V teoriji zato, ker verjamem, da popizdevajo dnevno, če jih pokliče običen forumaš.

Kot povsod pa lepa beseda lepo mesto najde. Ko je kontrolorka enkrat trdila drugače, kot so me naučili na forumu, je bila tudi tako fejst da me je čez 2 dni poklicala nazaj in povedala, da sem imel z internetnim nasvetom jaz prav. Kar se mene tiče so zelo v redu.

"poln FURS gostilniških anekdot."

Gostilniških? Kje jih vidiš?

Povezava iz dopisa FURS o julijskih spremembah Evidenci obračunanega DDV in odbitka DDV ter predizpolnitev obračuna DDV.

Če si pravilno razlagam točki 1.1.1 in 1.1.2 se za atipične zavezance za DDV glede poročanja julija ne spreminja nič.

Drži?

TL:DR za tebe kot verjetno IT/Contractorja, ki je atipični zavezanec, ne boš poročal nič, ker se ne poroča reverse VAT transakcij v tujino. Poroča se samo obdavčene transakcije znotraj Slovenije**

Saj ti že ime pove "poročanje OBRAČUNANEGA DDV in ODBITKA DDV". Ti ga nič ne obračunaš in nič ne odbiješ.

** (to NI čisto res, ampak poenostavljam)

jebiga123 ::

Zaradi butastih sprememb bom letos imel samo 60k prihodka. Ali se lahko sedaj odjavimo iz DDV, ko so mejo za vstop zvišali na 60k in se ne jebemo s tem sranjem, ki prihaja junija? Jaz ne rabim njihovih novih funkcij, vsak mesec samo sestejem DDV, ga vpisem notri in plačam. Nobenih vračil, odbijanja, itd. Z moje strani in verjetno večine normirancev je ta sprememba totalna bedarija, ki nam brezveze trati čas, ker moramo sedaj nagruntat kak naredit na nov nacin.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jebiga123 ()

theanswer3 ::

jebiga123 je izjavil:

Zaradi butastih sprememb bom letos imel samo 60k prihodka. Ali se lahko sedaj odjavimo iz DDV, ko so mejo za vstop zvišali na 60k in se ne jebemo s tem sranjem, ki prihaja junija? Jaz ne rabim njihovih novih funkcij, vsak mesec samo sestejem DDV, ga vpisem notri in plačam. Nobenih vračil, odbijanja, itd. Z moje strani in verjetno večine normirancev je ta sprememba totalna bedarija, ki nam brezveze trati čas, ker moramo sedaj nagruntat kak naredit na nov nacin.
Kaksnih sprememb spet? Jaz imam ravno zaradi takih stvari racunovodstvo, ker sicer porabim prevec casa za branje teh sprememb vsak mesec.

theanswer3 je izjavil:

jebiga123 je izjavil:

Kaksnih sprememb spet? Jaz imam ravno zaradi takih stvari racunovodstvo, ker sicer porabim prevec casa za branje teh sprememb vsak mesec.

Jebiga123 ima v mislih Berufsverbot, ki ga je normiranim sp-jem čez noč uvedel Nosonja. Če ti nekdo čez noč spremeni pravila poslovanja in te omeji iz 150k na 60k, ga ne moreš označiti za nič drugega kot nosoroga v trgovini s porcelanom, ali mesarja podjetnikov.

Če te pa pri tem označi za "anomalijo", medtem, ko sam vleče plačko iz tvojih davkov, posluje s slamnatimi podjetji in plačuje fiktivne račune v davčne oaze, pa se lahko vprašaš po zdravju njega in njegovega šefa.

xeon ::

srus je izjavil:

theanswer3 je izjavil:

jebiga123 je izjavil:

Jebiga123 ima v mislih Berufsverbot, ki ga je normiranim sp-jem čez noč uvedel Nosonja. Če ti nekdo čez noč spremeni pravila poslovanja in te omeji iz 150k na 60k, ga ne moreš označiti za nič drugega kot nosoroga v trgovini s porcelanom, ali mesarja podjetnikov.

Če te pa pri tem označi za "anomalijo", medtem, ko sam vleče plačko iz tvojih davkov, posluje s slamnatimi podjetji in plačuje fiktivne račune v davčne oaze, pa se lahko vprašaš po zdravju njega in njegovega šefa.

zato je treba glasovat proti tej vladi

AvtoR ::

Z naskokom najbolj nesposoben finančni minister v zgodovini Slovenije, pa ostali niso bili neke perle. Njegov edini domet je nabijanje novih davkov.

barakus ::

Kjer ni vizije, je pač davek.

logik ::

kikach ::

Glede na to, da je normiranec omejen na 60k, se lahko zdaj odjavim iz atipičnega zavezanca, ko mi bo promet v zadnjih 12 mesecih pado pod 60k?

Gregor P ::

Od atipičnega zavezanca se odjaviš, če ne boš več posloval s tujino.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

kikach je izjavil:

Glede na to, da je normiranec omejen na 60k, se lahko zdaj odjavim iz atipičnega zavezanca, ko mi bo promet v zadnjih 12 mesecih pado pod 60k?

Saj atipični zavezanec za DDV nisi postal zaradi prometa, malo si pomešal stvari...

kikach ::

Ales je izjavil:

kikach je izjavil:

Saj atipični zavezanec za DDV nisi postal zaradi prometa, malo si pomešal stvari...

Imaš prav. Ne diši mi dodatna papirologija spet od julija naprej.

Pa pojdi v redno službo za 2500 bruto mesečno, pa si boš rešil problem >:D.

kzzzz ::

kikach je izjavil:

Ales je izjavil:

kikach je izjavil:

Imaš prav. Ne diši mi dodatna papirologija spet od julija naprej.

Je ne boš imel zaradi atipičnega DDV-ja.

https://www.24ur.com/popin/domaca-scena...

Vsaj neki.

."Biti žena politika je zelo zahtevno, nepričakovano, ima nekaj prednosti, hkrati pa veliko slabosti. Kot psihologinja sem opazila, da gre za posebno branžo, kjer zakoni iz gospodarstva in poslovnega sveta ne veljajo. Kjer etika, poštenost, iskrenost ne pomenijo nič. Kjer obljuba ne drži,"

Weee weee, mi smo žrtve, bogi politiki. Cry me a river.

LP, anonimnež na forumu

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Kot minister si je končno lahko privoščil izplačati bivšo ženo...
««
297 / 303
»»