Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi

Günther ::
Zdej z ločitvijo bo prišparal v vrtcu. Za vzor ostalim državljanom.
Jaz si s tem kar je povedala njegova žena to razumem kot da ne zmore tega pritiska javnosti.
Jaz si s tem kar je povedala njegova žena to razumem kot da ne zmore tega pritiska javnosti.
"Biti žena politika je zelo zahtevno, nepričakovano, ima nekaj prednosti, hkrati pa veliko slabosti. Kot psihologinja sem opazila, da gre za posebno branžo, kjer zakoni iz gospodarstva in poslovnega sveta ne veljajo. Kjer etika, poštenost, iskrenost ne pomenijo nič. Kjer obljuba ne drži," je dodala.
"Hkrati pa biti politik ni samo poklic, temveč je v to vpletena vsa družina. Skupaj z bivšim možem smo bili izpostavljeni mi vsi: jaz kot žena in tudi najini otroci. Po navadi mediji in ljudje - anonimneži na forumih - iščejo predvsem stvari, ki bi te spodnesle in politika oslabile. Vedo pa, da so politiki najbolj ranljivi prav pri družini oziroma svojem zasebnem življenju. Če nič takega ne najdejo, pač ustvarijo - in to grozno boli. Brati o sebi laži je brutalno, grozljivo," je dejala nekdanja žena finančnega ministra.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Günther ()

Günther ::
Se že dogovarjam s kolegico za abonma v Drami. Ko jo srečam kot anonimnež s slotek foruma jo presenetim.
Predstojnica Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je pred časom postala članica sveta ljubljanske Drame

srus ::
Saj, če bi si jaz zgradil tak harem najožjih sodelavk okoli sebe kot naš Nosonja, bi morda tudi jaz naredil kakšno neumnost.
Sedaj upam, da si bo, enako kot njegov šef, našel kakšno mlajšo in bo imel manj časa za mesarjenje po sp-jih.
Sedaj upam, da si bo, enako kot njegov šef, našel kakšno mlajšo in bo imel manj časa za mesarjenje po sp-jih.

estons ::
Jaz to kar je povedala (bivša) žena razumem kot da je lagal in mutil ne samo v službi, ampak tudi doma.

bm1973 ::
Saj, če bi si jaz zgradil tak harem najožjih sodelavk okoli sebe kot naš Nosonja, bi morda tudi jaz naredil kakšno neumnost.
Lahko bi si našel mlajše...
Ampak saj so tam tudi pripravnice...

Klepetalni robotek FURSRobotek dejansko podaja zelo uporabne informacije. Hvala za link!
Hmmmm... Posnetek mojega pogovora:
Sem normirani samostojni podjetnik in atipični zavezanec za DDV. Ne prejemam storitev iz EU ali tretjih držav. Opravljam storitve za davčne zavezance v EU. Kaj se spremeni zame julija letos? Ali bom moral kaj dodatnega poročati?
Spoštovani,
Sprašujete o spremembah od 1.7.2025, ker ste atipični davčni zavezanec in opravljate storitve za davčne zavezance v EU.
Za vas kot atipičnega davčnega zavezanca, ki opravlja storitve za davčne zavezance v EU, se od 1.7.2025 uvajajo naslednje novosti:
voditi morate evidenco obračunanega DDV za opravljene storitve davčnim zavezancem v EU,
evidenco morate predložiti davčnemu organu v elektronski obliki najpozneje do roka za predložitev obračuna DDV,
če želite predizpolnjen obračun DDV, morate evidence oddati najpozneje tri dni pred potekom roka za predložitev obračuna DDV.
Obrazložitev: Kot atipični davčni zavezanec morate še naprej:
predlagati rekapitulacijsko poročilo RP-O za opravljene storitve davčnim zavezancem v EU,
predlagati obračun DDV-O (tudi če v določenem obdobju ni bilo transakcij),
od 1.7.2025 pa dodatno še elektronske evidence za opravljene storitve davčnim zavezancem v EU.
Lepo pozdravljeni,
Torej, kaj sedaj? Na svojih računih v EU in USA napišem 0 % VAT. Če obračunaš 0 % DDV, ali država pričakuje, da ji boš o tem poročal, ali ne?

Torej, long story short, kličem na DDV klicni center, predstavim svoj primer, odgovor agentke je, da potrebno bo dodatno poročati, z avgustom in svetuje uporabo Mini blagajne.

delavec44 ::
Klepetalni robotek FURSRobotek dejansko podaja zelo uporabne informacije. Hvala za link!
Sem nehal brati, ko so napisali da nima dostopa do baze podatkov. Na istem nivoju uporabnosti torej kot chatGPT. Čakam še, da začne halucinirati. Kje piše, da kar ti pove ni zavezujoče?

pingme ::
Torej, long story short, kličem na DDV klicni center, predstavim svoj primer, odgovor agentke je, da potrebno bo dodatno poročati, z avgustom in svetuje uporabo Mini blagajne.
Verjetno ti je dala generičen odgovor. Ja, določeni atipični zavezanci bodo morali poročati, ker se za določene storitve tudi obračuna ddv. Če bi res moral poročati tudi za eu fakture na katerih ddv ni obračunan, potem pa ni logike zakaj bi moral oddajati še vedno rekapitulacijako poročilo.
Saj ne bi bil problem, če bi lahko vnašal fakture v edavke, ampak ne - vnašati bo treba v mini blagajno, v katero pa se ne moreš prijaviti s sigen ali kakim drugim kvalificiranim potrdilom, ampak rabiš namenski certifikat, ki ga zahtevaš čez … edavke. Kot bi se norca delali.

tony1 ::
"mini blagajno, v katero pa se ne moreš prijaviti s sigen ali kakim drugim kvalificiranim potrdilom, ampak rabiš namenski certifikat, ki ga zahtevaš čez ... edavke. Kot bi se norca delali."
Včasih smo imeli enega ITjevca iz eDavkov tle gor na ST-ju, ali to drži?
Včasih smo imeli enega ITjevca iz eDavkov tle gor na ST-ju, ali to drži?

Matko ::

tecton ::
OK, sploh ne vem kako naj komentiram to izjavo 
https://x.com/RobertLipovec/status/1922...

"Če se vam v Sloveniji poslovno ne izide, optimizirajte poslovanje in pojdite na Hrvaško ..." In baje so mu ploskali?

OK, sploh ne vem kako naj komentiram to izjavo
"Če se vam v Sloveniji poslovno ne izide, optimizirajte poslovanje in pojdite na Hrvaško ..." In baje so mu ploskali?
Saj firme to že počnejo.
Hrvaška plus Srbija...

Razumem da so to pocne, ampak da je to izjava predsednika vlade, ermm...kdo je tu nor.
Včeraj je dodal še, da ni nobene posebne škode, če slovenska podjetja zaradi davčnega primeža delavce prezaposlujejo na Hrvaško.

Ales ::
No ja, izjava je podcenjujoča, sicer pa je očitno bila mišljena sarkastično. Kot kaže meni, da so prednosti poslovanja v Sloveniji odtehtajo tisto, kar je drugje morda boljše.
V vsakem primeru, tudi če bi imel prav, se mi zdi izjava neprimerna za javno osebnost, kaj šele politika v vladajoči garnituri. Teslo, po domače povedano.
V vsakem primeru, tudi če bi imel prav, se mi zdi izjava neprimerna za javno osebnost, kaj šele politika v vladajoči garnituri. Teslo, po domače povedano.

Se pa bojim da ne razmislja samo nas veliki premier tako, ampak tudi precej ostalih volilcev, da nasplošno firm in kapitalistov pa res nočemo v Sloveniji, naj spokajo...

hakis11 ::
Če sem prenehal sodelovati s stranko iz EU in so sedaj moje stranke samo še iz US in AU, a je najboljše, da izpolnim obrazec za Prenehanje identifikacije za DDV? S tem se rešim oddaje praznih DDV-O obrazcev vsak mesec + te zafrkancije, ki se napoveduje s 1.7. Drži, ali sem kaj zgrešil?

matic492 ::
Jesus christ kako si komplicirate življenje. Saj boš prazne obrazce oddajal z 0EUR. Če boš čez pol leta spet dobil stranko v EU boš moral pa ponovno pristopat.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()

Matic pa Boštjan, po vajinih postih vidim, da se precej spoznata na DDV poročanje po 1.7. pa bi vaju prosil, da nam ostalim nevednežem in komplikatorjem, predstavita nove obrazce in postopke.

Če je napisal da ima stranke iz US in AU, sploh nič ne poroča.

pingme ::
DDV-O z ničlo mora vseeno oddati.
In lahko da bodo tudi za prejete/izdane fakture zahtevali, da moraš oddati prazen seznam (potem ti pa ddv-o ni treba), za kar moraš prej pridobiti namenski certifikat za mini blagajno … saj ko daš prvi mesec skozi postane rutina.

kzzzz ::
DDV-O z ničlo mora vseeno oddati.
In lahko da bodo tudi za prejete/izdane fakture zahtevali, da moraš oddati prazen seznam (potem ti pa ddv-o ni treba), za kar moraš prej pridobiti namenski certifikat za mini blagajno … saj ko daš prvi mesec skozi postane rutina.
Če bo ostal atipični DDV-jevec, če ne pa ne.

aljaž95 ::
Imam normiran popoldanski s.p. in sem danes prodal svoj prvi izdelek. Stranka je plačala po predračunu na TRR. Pa me zanima ali še je potrebno kaj narediti razen, da stranki pošljem še danes račun?

Ne, to je vse. Pozanimaj se o obveznih sestavinah računa in jasno napiši tudi, da je bil znesek v celoti plačan po predračunu.

purgas ::
Nvm točno, ker res nisem prebral vseh postov, mogoče je bilo že o tem govora..
V lasti imam YT kanal, mesečno dobivam izplačila, ki varirajo, odvisno od ogledov in klikov reklam...odprt imam sp katerega nameravam zapreti, ker mi je glede na lansko leto določena precejšnja (vsaj za moje pojme) mesečna akontacija...
Zanima me, kako je z mesečnim javljanjem prihodka na furs in plačevanjem dejanske akontacije glede na prihodke? Najbrž je nek obrazec za izpolniti, s tem bi se izognil rač. stroškom in plačeval sproti po dejanskem stanju prihodkov.
Vnaprej hvala za pomoč...
V lasti imam YT kanal, mesečno dobivam izplačila, ki varirajo, odvisno od ogledov in klikov reklam...odprt imam sp katerega nameravam zapreti, ker mi je glede na lansko leto določena precejšnja (vsaj za moje pojme) mesečna akontacija...
Zanima me, kako je z mesečnim javljanjem prihodka na furs in plačevanjem dejanske akontacije glede na prihodke? Najbrž je nek obrazec za izpolniti, s tem bi se izognil rač. stroškom in plačeval sproti po dejanskem stanju prihodkov.
Vnaprej hvala za pomoč...

velikBrokoli ::
Akontacijo si lahko znižaš, dobesedno pogooglaš "znižanje akontacije dohodnine".
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()

Ales ::
Kako to misliš "z mesečnim javljanjem prihodka na FURS"? Če prav razumem, želiš zapreti s.p. in kljub temu nadaljevati s tem, kar zdaj počneš na YT, torej imeti prihodke od tega?

Legon ::
Če hočeš prejemat dohodke iz opravljanja dejavnosti potem boš moral imet neko obliko podjetja, pa naj bo to s.p., d.o.o. ali kaj tretjega. Da bi kar tako malo vsak mesec prijavljal nek dohodek je no go. Oziroma bolje rečeno, bo delovalo dokler te inšpektor FURS in inšpektor za delo ne povprašata po zdravju.

"Ko aktivno, lahkotno, pred obrtniki in podjetniki, ki predstavljajo hrbtenico slovenskega gospodarstva, rečete - optimirajte se v tujini ... Takim, kot je Brodnjak, poči srce!"
https://www.zanima.me/to-je-sabotaza-la...

logik ::
Pri tem je še posebej izpostavil poslabšanje pogojev za normirane SPje. "Vprašajte klube po Sloveniji, kaj so za njih pomenili normiranci? Koliko je manj denarja za neto plače. To je konec klubskega profesionalnega športa. Samo zaradi enega ukrepa."

Heh ergo imamo vedno kandidate za politike, folk ki si zeli grebst in nikoli nic ustvaril?

Pri tem je še posebej izpostavil poslabšanje pogojev za normirane SPje. "Vprašajte klube po Sloveniji, kaj so za njih pomenili normiranci? Koliko je manj denarja za neto plače. To je konec klubskega profesionalnega športa. Samo zaradi enega ukrepa."
Ta Brodnjak je tudi malo čauhnjen. Ena leva kategorija družbe je zdaj argument, zakaj je bilo zjebanje normirancev škodljivo. Poceni populizem.

Trde davčne argumente, kot so, da povprečen normiran s.p. (najbrž tudi vsi kumulativno) plača več davka na dohodek iz dejavnosti od navadnega s.p.
To bi moralo državo najbolj zanimati ne pa ideološki boj proti "kulakom" in zdaj že "športnim ambasadorjem države".
To bi moralo državo najbolj zanimati ne pa ideološki boj proti "kulakom" in zdaj že "športnim ambasadorjem države".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()

Politika niso trdi (davčni) argumenti, ampak kaj lahko prepričaš in kaj razume Janez iz Spodnjega Dupleka.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()

Kanban ::
Ta Brodnjak je tudi malo čauhnjen. Ena leva kategorija družbe je zdaj argument, zakaj je bilo zjebanje normirancev škodljivo. Poceni populizem.
To je izjavil na konferenci Šport 2025.

Kaj pa počne predsednik uprave na taki konferenci? Kvihta cegle dnarja?
Kot komitent predmetne banke bi si mislil, da ima kaj pametnejšega dela. (No, razen, če hodi okrog po Pahorjanskem modelu, in bo novi obraz na naslednjih volitvah. Potem mu je vse oproščeno. Bo vodil vlado kot popoldanski s.p., kot se je posmehnil Boscarol
)
Kot komitent predmetne banke bi si mislil, da ima kaj pametnejšega dela. (No, razen, če hodi okrog po Pahorjanskem modelu, in bo novi obraz na naslednjih volitvah. Potem mu je vse oproščeno. Bo vodil vlado kot popoldanski s.p., kot se je posmehnil Boscarol

Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()

Beden poskus diskreditacije. Več ne zmoreš, ne?
Zakaj pa predsednik vlade ne pride na sejo uprave NLB za kako dopoldne in tam potala kakšen nasvet? Zagotovo bi jim zrihtal kakšno mrd posla čisto mimogrede.
Zakaj pa predsednik vlade ne pride na sejo uprave NLB za kako dopoldne in tam potala kakšen nasvet? Zagotovo bi jim zrihtal kakšno mrd posla čisto mimogrede.

Kanban ::
Diskreditiral si se kar sam. Res ne vem, kaj bi predsednik uprave največje banke, ki sponzorira več kot 100 klubov, več kot 10000 športnikov (mladih in profesionalnih) in ki se izjemno dobro spozna na ekonomijo in finance, ki so zelo pomemben del športa, počel na takšni konferenci. Po tvoje bi bilo verjetno bolj primerno, da gre za šalter štet gotovino.
Da ne ločiš seje uprave od konference me pa sploh ne čudi.
Da ne ločiš seje uprave od konference me pa sploh ne čudi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()