» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
280 / 280
»
»»

dimko_rk ::

https://thenomadtax.com/en/2023/09/25/t...

"The Czech Republic offers self-employed individuals the option to choose from different tax models, such as the 60/40 model, flat tax, or actual expenses. ...

* The flat tax means you have to pay a predetermined standard amount of money, which is 6,208 CZK, roughly equivalent to 250 euros at the time of recording this video. No additional accounting, paperwork, nothing. Those monthly payments cover your public health insurance, social security, and income tax. The only limitation with this approach is that your annual income must not exceed 2 million CZK, which is approximately 81-82 thousand euros.

* The other model, Actual Expenses, is the least attractive in my opinion...

* And the last model, which is also the most attractive, is the 60/40 model. With this model, you divide your total gross income into 2 parts: 60% of your income is considered business expenses. And the best part is you don't really have to prove they are actual expenses ... and the remaining 40% is taxed at a rate of 15%. Thus, the effective tax rate you would have in this case is only 6%."

Ob nedavno omenjani Poljski še primer Češke. To nelojalno konkurenco in te priviligirance, kot so v parlamentu naslavljali slovenske normirance, bi moral pod nujno kdo sporočiti g. Golobu in g. Mesecu, da uredita. Kaj si pa mislijo Čehi imeti davčne oaze sredi Evrope! (: PS: Se ljubi komu narediti stran v slovenščini z ureditvami freelancerjem ugodnih obdavčitev v Evropi? Morda bi en tak pregled po EU državah lahko pomagalo tudi NSI-ju ali komu drugemu, ki se bi zavzemal za našo ureditev. Slo davki so preprosto nestimulativni in ureditev, kjer pri recimo 90k na koncu zaslužiš manj kot pri 59k, je povsem mimo.

bm1973 ::

Spura je izjavil:

Se sprasujem, ce se mi bolj splaca 60k pa normiranca al pa 100k pa d.o.o.. Se mi zdi da je le malo razlike v kesu bi bil pa skoraj pol leta fraj.

Jasno da 100k d.o.o. Ker 60k normiranec je 5k mesečno, ajde, če odšteješ dopust 6k mesečno. Že nabiješ stroške in se greš investicije, da še dobiček zmanjšaš...

To je 300 EUR/dan tarifa. Sam tako slabo še nisem bil plačan. Moja prva tarifa je bila 350 EUR/dan plus vi stroški, ampak to 12 let nazaj.

Danes pod 400EUR/dan težko kaj dobiš... Razen kako testiranje, pa še to samo v Avstriji... Ti čefurski Nemci so škrtuhi...

deco16 ::

Kera legenda si ti, a za tabo s ponudbami skačejo in se plazijo? :D

Delam v tujini, ne Sloveniji... Zato pač take tarife...

MikeRotch ::

Spura je izjavil:

Se sprasujem, ce se mi bolj splaca 60k pa normiranca al pa 100k pa d.o.o.. Se mi zdi da je le malo razlike v kesu bi bil pa skoraj pol leta fraj.

Naredi si eno excel tabelco in premisli koliko stroškov lahko nabereš. Oz. še boljše, plačaj računovodjo, da si vzame par ur časa in naredita načrt. Včasih se izkaže, da tisti "nimam nobenih stroškov" ne drži povsem.

Pri d.o.o. gre plača v stroške, prav tako ne pozabi na maksimalno malico, maksimalne regrese. Koliko kilometrov narediš službeno letno? Greš kdaj na kak teambuilding/company retreat kjer si lahko pišeš dnevnice? Telefon, računalnik, pisarniška oprema...

Razmisli o tem, če lahko oz. si pripravljen dobiček investirati preko d.o.o.ja ali rabiš ves dobiček izplačati.

Jaz sem v podobni situaciji pa grem skoraj sigurno na d.o.o. Dela je več ampak v mojem primeru bo efektivna obdavčitev podobna kot na normirancu, bo pa 40-50k več prihodkov, tako, da se splača.

black ice ::

dimko_rk je izjavil:

PS: Se ljubi komu narediti stran v slovenščini z ureditvami freelancerjem ugodnih obdavčitev v Evropi? Morda bi en tak pregled po EU državah lahko pomagalo tudi NSI-ju ali komu drugemu, ki se bi zavzemal za našo ureditev. Slo davki so preprosto nestimulativni in ureditev, kjer pri recimo 90k na koncu zaslužiš manj kot pri 59k, je povsem mimo.

Bos zbral podatke?

Spura ::

bm1973 je izjavil:

Spura je izjavil:

Jasno da 100k d.o.o. Ker 60k normiranec je 5k mesečno, ajde, če odšteješ dopust 6k mesečno. Že nabiješ stroške in se greš investicije, da še dobiček zmanjšaš...

To je 300 EUR/dan tarifa. Sam tako slabo še nisem bil plačan. Moja prva tarifa je bila 350 EUR/dan plus vi stroški, ampak to 12 let nazaj.

Danes pod 400EUR/dan težko kaj dobiš... Razen kako testiranje, pa še to samo v Avstriji... Ti čefurski Nemci so škrtuhi...

Nimam stroskov, tudi ce bi avto kupil bi to bilo najvec 20k na leto stroska (s tem da bi bil denar porabljen). Investicij ni, razen ce mislis, da bi sel na stock market vlagat kot firma, samo tisto itak potem placas davek, ko si izplacujes. Sluzbeno ne delam kilometrov. Itd.... je pa res, da ce bi nasel job za 150k letno bi bilo pa drugace.

Jst sicer ne vidim ravno nekega minimuma na 400 na dan. Kar gledam na linked-in so kar tam 80-100k jobi vecinoma. Ajde jst mam precej vec izkusenj kot te pozicije zahtevajo ampak ni to tko lahko pretvorit v visjo urno postavko. Lahko resujem najtezje probleme na firmi pa se to ne odseva na CVju, nek tehnolog pa nisem, da bi si nabiral cimdaljsi seznam tehnologij.

kzzzz ::

bm1973 je izjavil:

Spura je izjavil:

Tu predpostavljaš, da bo človek delal 5 dni v tednu. Jaz bom zmanjšal na 60k, ampak delal 3 dni na teden. Tarifa potem malo drugače ven pride ...

Super, če ti to uspe s stranko.

Ampak večinoma zahtevajo 5 dni/teden, drugače pač ne dobiš dela...

Pač spet fetiš managerjev, ki bi radi nekoga za delo vse delovne dni, sploh če je to support.

Sam bom letos še izkoristil "stari" normiranec, delal čim več, v vsakem primeru ga bom moral zapreti konec leta... Ne bom zdaj odpovedoval pogodb, ker te že tako prelahko odpikajo.

delavec44 ::

To sploh ni res. Jaz sem isto za eno stranko delal v povprečju 3 dni na teden. Kar jaz poznam sp-jev nihče ne dela 40 ur na teden za eno stranko. Potem naj takega zaposli.

bm1973 je izjavil:

Super, če ti to uspe s stranko.

Ampak večinoma zahtevajo 5 dni/teden, drugače pač ne dobiš dela...

Pač spet fetiš managerjev, ki bi radi nekoga za delo vse delovne dni, sploh če je to support.

Sam bom letos še izkoristil "stari" normiranec, delal čim več, v vsakem primeru ga bom moral zapreti konec leta... Ne bom zdaj odpovedoval pogodb, ker te že tako prelahko odpikajo.

Ne glede na to, kar si napisal, je tvoja tarifa še vedno napačna. Imaš tudi izbiro, da najdeš drugačne stranke. Seveda lahko tudi zmanjšaš na 60k in ostaneš z isto stranko za 5 dni dela. Jaz imam več strank, npr. V vsakem primeru tvoja tarifa ni najbolje utemeljena.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kzzzz ()

socialec ::

Ali pa delaš drugo pol leta X+0 in prvo pol leta X+1, nič kaj preveč zavzeto.
Samo kaj delat drugo polovico leta X+1 in prvo polovico leta X+2?
Kakšna konkretna ideja?
Tarife so kot pač so, kaj zdaj tu moreš? :D

kzzzz je izjavil:

Ne glede na to, kar si napisal, je tvoja tarifa še vedno napačna.

Napačna tarifa? Razloži...

kzzzz je izjavil:

Imaš tudi izbiro, da najdeš drugačne stranke.

Zgleda nisi delal po tujini kaj hočejo...

kzzzz je izjavil:

Seveda lahko tudi zmanjšaš na 60k in ostaneš z isto stranko za 5 dni dela.

Me bodo povprašali po zdravju ko bom za 70% znižal tarifo...

kzzzz je izjavil:

Jaz imam več strank, npr. V vsakem primeru tvoja tarifa ni najbolje utemeljena.

Mojo tarifo utemelji stranka. ne nek slotechovec...

srus ::

Povzetek z MMC:
"V zakonu smo uvedli posebno davčno olajšavo na podjemne pogodbe za tiste, ki so zaposleni pri lastnem delodajalcu, za katere se meri efektivna obremenitev in istočasno samo za tisti seznam storitev, ki jih določi minister. Se pravi, gre za neko spodbujanje nagrad za zdravstvene delavce na tistih področjih, kjer so dolge čakalne dobe."

Lepo, da je Nosonja pripravljen ponovno popustiti davčni vijak pri zdravnikih, kot je ga je popustil pri kmetih, malih pivovarjih in vinarjih.

Sedaj moramo samo še ITjevci zagroziti s stavko, traktorji po ulicah, ali štajersko frakcijo v parlamentu, kot so naredile zgornje interesne skupine.

bm1973 je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Ne glede na to, kar si napisal, je tvoja tarifa še vedno napačna.

Napačna tarifa? Razloži...

kzzzz je izjavil:

Imaš tudi izbiro, da najdeš drugačne stranke.

Zgleda nisi delal po tujini kaj hočejo...

kzzzz je izjavil:

Seveda lahko tudi zmanjšaš na 60k in ostaneš z isto stranko za 5 dni dela.

Me bodo povprašali po zdravju ko bom za 70% znižal tarifo...

kzzzz je izjavil:

Jaz imam več strank, npr. V vsakem primeru tvoja tarifa ni najbolje utemeljena.

Mojo tarifo utemelji stranka. ne nek slotechovec...

> Napačna tarifa? Razloži...

Ko je uporabnik, katerega si citiral, rekel, da so možnosti 60k na leto na s.p. ali pa 100k na leto na d.o.o., si izračunal dnevno tarifo in začel o tem, kako nizka je ta tarifa in da si jo ti dosegel že 12 let nazaj. Ampak ta dnevna tarifa je napačna, če ti privzemaš 5 dni na teden, človek pa dejansko dela manj dni na teden (kar sem naredil sam in še kar nekaj normirancev kolegov).

> Zgleda nisi delal po tujini kaj hočejo...

Zakaj govoriš o stvareh, o katerih nimaš pojma? Delal sem s strankami iz Amerike, EU in tretjih držav. Zgleda nimaš pojma, o čem govoriš, in bi se moral vzdržati sklepanja o stvareh za ljudi, ker se očitno motiš. Eni smo očitno dovolj sposobni, da si izborimo toliko dela na teden, kot nam paše.

> Me bodo povprašali po zdravju ko bom za 70% znižal tarifo...

V redu. Te bodo. To nima veze s tem, da tvoja preračunana tarifa za normiranca, ki zasluži 60k, ne more biti generalizirana, ker je veliko več možnosti dela kot 5 dni/teden. Kar je bila moja cela poanta, ki si ji začel oporekat in govorit stvari o meni, ki so čisto zgrešene.

> Mojo tarifo utemelji stranka. ne nek slotechovec...

O čem govoriš? Govoril sem o tvojem izračunu tarif v primeru d.o.o.-ja vs normiranega s.p., kjer si privzel tedensko delo na način, ki ni aplikativen za generalizacijo. Ne vem, od kje tu vlačiš zdaj svoje stranke v pogovor, nisem ene besede rekel o tem.

delavec44 ::

Kaj bm1973 je invictus? Samo vprašam, ker potem mi je malo bolj jasna zadeva. Datumi se ujemajo.

socialec ::

Prosim, dajta razgrnita pogodbe s strankami, projekti in tarifami, da se lažje odločimo, s kom se istovetiti :D

srus je izjavil:

Povzetek z MMC:..
Lepo, da je Nosonja pripravljen ponovno popustiti davčni vijak pri zdravnikih, kot je ga je popustil pri kmetih, malih pivovarjih in vinarjih.

Sedaj moramo samo še ITjevci zagroziti s stavko, traktorji po ulicah, ali štajersko frakcijo v parlamentu, kot so naredile zgornje interesne skupine.
Nihče nas ne zastopa. V našo smer argumentirata predvsem NSI in občasno obrtna zbornica. To je pa tudi to. Nimamo neke svoje institucije v katero bi bili povezani, ki bi aktivno lobirala in delala v našem interesu, kot jo imajo drugi, npr zdravniki, učitelji, .. Z nami se tudi nihče ne pogaja, ker pač nismo sistemsko pomembni, kot bi na primer lahko rekli za zdravstvo.

Kripto mesi ::

delavec44 je izjavil:

Kaj bm1973 je invictus? Samo vprašam, ker potem mi je malo bolj jasna zadeva. Datumi se ujemajo.

Je ja, saj se vidi kako nabija, vsakic drugace, kot smo ga ze navajeni.

D3m ::

Hahaahahaaaaha.

Kanola.
|HP EliteBook|R5 6650U|

CoreySteel ::

wtf, to je kao smešno?
Twitter: @CoreySteel_

Klemenn ::

Klemenn je izjavil:

Pri DDD-DDD, glede na navodilo tu (mladipodjetnik) mi pri:

7. korak: Pri “Vrsta obveznega socialnega zavarovanja” označite, na kateri način ste v preteklem letu plačevali svoje prispevke za socialno varnost. Če ste oddali vse obrazce o prispevkih in skozi celotno leto niste menjali statusa iz popoldanskega s.p. v redni s.p. ali obratno, bo znesek že avtomatično izpolnjen.

zneska ne izpolne samodejno (kljub temu da nisem nič menjal ali karkoli...).

Kaj naj bi bil ta znesek? Iz edavkov 'Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje' , 'Prispevki za zdravstveno varstvo' ali oboje skupaj?

Tule sem pozabil dodat, da sem redno zaposlen z popoldanskim s.p.-jem (normirani stroški).

JackOdpirac ::

Ali imas lahko primarno normiranca in hkrati d.o.o., kjer si samo poslovodja? Sprasujem zaradi jasne locitve poslov po dejavnosti.

MikeRotch ::

Lahko, seveda. Samo poskrbi, da se posli ne križajo. Druge stranke, druga, nepovezana dejavnost.

M-XXXX ::

Oddajam končno letno poročilo in me ne spusti čez o Osnovni obrazec, polje 'Vrsta obveznega socialnega zavarovanja': Ni vpisan znesek prispevkov iz naslova opravljanja dejavnosti.
Mi je jasno (sem "polni normiranec") da izberem iz naslova opravljanja dejavnosti ampak moram vpisati znesek (zdi se mi, da se je prejšnja leta to samo izpolnilo- sedaj se ne). Kakšna ideja?

Ales ::

M-XXXX je izjavil:

Oddajam končno letno poročilo in me ne spusti čez o Osnovni obrazec, polje 'Vrsta obveznega socialnega zavarovanja': Ni vpisan znesek prispevkov iz naslova opravljanja dejavnosti.
Mi je jasno (sem "polni normiranec") da izberem iz naslova opravljanja dejavnosti ampak moram vpisati znesek (zdi se mi, da se je prejšnja leta to samo izpolnilo- sedaj se ne). Kakšna ideja?

Za december še niso obračunani in ti ne more samodejno izpolniti polja?

M-XXXX je izjavil:

Napiši približno cifro, je FURS avtomatsko popravi.

Včasih so te klicali, s pravo cifro, da si sam popravil, zdaj ne več... Jim je potegnilo, da imajo vse podatke...

biserx ::

Kateri program priporočate za izdajanje cca. 40-50 računov mesečno?

Po normirancih (t.i. priviligirancih) vlada ureja še področje samozaposlenih na področju kulture, z nekoliko drugačnim pristopom. Asta Vrečko: "Nova uredba bo upoštevala tudi nevidno delo samozaposlenih, ki je podpora umetniškemu ustvarjanju. Cilj je samozaposlenim omogočiti dostojne pogoje dela in ustvarjanja skozi celotno kariero". :)

https://x.com/LahovnikMatej/status/1877...

Ne vem, če Lahovnik prav tole interpretira. AFAIK to pomeni, da bo več poklicev znotraj kulture lahko dobilo status samozaposlenega, razni promotorji in organizatorji dogodkov in podobno. Ne vem sicer, kaj pomeni, da se bo kulturnikom plačevalo nevidno delo, saj oni tudi izdajajo račune kupcem? A misli, da bo zdaj država nekomu za isto delo kot lani dala več denarja, ker bo upoštevala nevidno delo? Dost beden take z ničemer argumentiran.

atlet ::

biserx je izjavil:

Kateri program priporočate za izdajanje cca. 40-50 računov mesečno?

Quibi
Enostaven program za fakturiranje -> www.quibi.net

Silver ::

Jaz sem na brezplačni verziji čebelce zadovoljen.

matic492 ::

https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/...

Programerjev dejansko zelo malo, pa niti blizu rekorderjev :D

Najvišji zaslužek na SKD 62 programiranje je komaj 323 jurjev za leto 2023 (ampak to striktno programiranje kot primarna dejavnost)

Vsega skupaj normirancev programerjev je 5583 z dohodki več kot 10 000EUR to leto.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

velikBrokoli ::

https://podatki.gov.si/dataset/podatki-...

Tukaj imate celoten dataset.
««
280 / 280
»
»»