» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
249 / 279
»»

EjTi ::

@mihor: Nobeden iz nižjega sloja ni plačeval samo desetine. Zraven je bila še tlaka (neplačano delo). Pa še kaj bi se našlo ob posebnih priložnostih (=vojnah). Nismo imeli 5 večjih kmečkih uporov brez razloga. Od teh 10% manj ne bi bil noben lačen in se nobeden ne bi puntal.

mihor ::

EjTi je izjavil:

@mihor: Nobeden iz nižjega sloja ni plačeval samo desetine. Zraven je bila še tlaka (neplačano delo). Pa še kaj bi se našlo ob posebnih priložnostih (=vojnah). Nismo imeli 5 večjih kmečkih uporov brez razloga. Od teh 10% manj ne bi bil noben lačen in se nobeden ne bi puntal.

To upam, da zastopiš, da je bil štos, ampak v vsakem štosu je nekaj resnice. ;) Lupijo nas od zadaj in od spredaj, pri klasični plači ti gre že tako po defaultu 50%, potem pa ko kupuješ, ti nabašejo gor še DDV, pa trošarine, pa RTV prispevek ti upalijo, da ne omenjam še česa... Integrirano sužnjelastništvo, v praksi. Na koncu se izkaže, da so tisti na sociali, ki zraven še na črno služijo, najpametnejši med nami!

kzzzz ::

https://n1info.si/novice/slovenija/kaj-...

"Golob po vrhu koalicije: davek na premoženje v tem mandatu še ne bo uveden"

Lol itak, uvedli bodo samo najlažji in najbolj populističen del obdavčevanja, ki je zanemarljiv za kakršenkoli učinek, ki ga želijo. Čez dva meseca bodo pa rekli še, da ne bo svežnja zakona za nižjo obdavčitev dela.

velikBrokoli ::

Pa saj imajo še dve leti mandat, a nimajo dovolj časa? :)) Majkemi, ta vlada je tako nesposobna, da me kar glava boli...

V celem mandatu bodo le pojebali normirance in do konca uničili zdravstvo. Vrhunski manager in reformator na delu.

srus ::

Lepo slišati, da davka od premoženja ne bodo uvedli. Vsekakor ta izjava drži.

Ker davek od premoženja že imamo! In nekateri backi ga že plačujemo.:P

matic492 ::

srus je izjavil:

Ker davek od premoženja že imamo! In nekateri backi ga že plačujemo.:P

Še ena prednost tega, da bom prepisal stanovanje na DOO, ne bom več plačeval davka na premoženje :)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

kikach ::

Nažalost edina stvar, ki jo "bodo" naredili je, da bodo 3x spreminjali normirance v 4 letih mandata. Pa mi nismo niti 0.0001% problemov v tej državi, samo ne kolesarimo, ne protestiramo ampak delamo.

xeon ::

kikach je izjavil:

Nažalost edina stvar, ki jo "bodo" naredili je, da bodo 3x spreminjali normirance v 4 letih mandata. Pa mi nismo niti 0.0001% problemov v tej državi, samo ne kolesarimo, ne protestiramo ampak delamo.

Prevelik procent si povedal, razen tega, da jim po glavi hodi neka zablodela ideja, da normiranci plačujejo manj davka.

Vanquish ::

Tu imamo paradoks.

Normiranci smo manj obdavceni placujemo pa vec davka, ker zaradi manjse obdavcitve nimamo dela na crno.

Davek, ki ga placujemo je dovolj nizki, da se ne zelimo ubadati s kreativnim racunovodstvom.

Z vsako spremembo pa se procent teh, ki se jim ne da ubadat z optimizacijami zmanjsuje, posledicno pa tudi pobrani davki

Sej z novim zakonom o zdravstvu je še bolj jasno koga so hotli zajebat.. dejansko pomojem sploh niso pomisli na nas ITjevce, smo samo collateral damage :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Jup. Preženejo jih v privat sektor, ker ne smejo več dvoživkat, tam pa jih omejijo na 60k ...

https://www.24ur.com/novice/slovenija/h...

Han spet kritiziral zakon za normirance in govoril o spremembah.

Glede na to, da so pri SD brez hrbtenice, jim bojo najbrž zrihtali še kakšen bonbonček za njihove partijske kolege, pa bo mir.

Saj, in ti kolegi so normiranci :D

Dvomim, ampak pustimo se presenetiti.

Jaz tudi ne verjamem, ker je rekel bomo spremenili oz., če bo finančni minister dobro obrazložil...
Drugače pa, če bodo pričakujem normirani stroški do 60k in potem bo dovoljeno do 80k. Več nažalost dvomim, da bodo sposobni.

bm1973 ::

velikBrokoli je izjavil:

Dvomim, ampak pustimo se presenetiti.

Normiranci so bili ustvarjeni za zaposlene v javnem sektorju. IT sektor je to samo izkoristil do konca...

1.sklep
Namreč, popoldanci so imeli zgornjo omejitev 50k. Vsak šef v javnem sektorju, ki lahko odobri račun, je imel omejitev računa 4000 EUR. Letno to znese 48k. Tako si lahko dva direktorčka nekega javnega inštituta, NVO, ali nekih drugih organzacij, drug drugemu naročita storitve, si jih zaračunata, in podpisujeta računa brez vednosti nadrejenega. Četudi jih kdo odkrije, je vse po zakonu. Odpustijo pa tako nobenega ne...

Edino pravilno bi bilo, da zaposleni v javnem sektorju NE SMEJO odpirati s.p.jev, d.o.o.jev, ki sodelujejo z javnim sektorjem, niti njihova širša družina ne. Še bolje pa, sploh tega ne smejo odpirati niti pod razno.

2.sklep
Normirancev ni treba objaviti finnačnega poročila v AJPES. Tako praktično nihče ne ve, koliko letno normiranec zasluži in s kom. Skriti dohodki. Navadni s.p.ji morajo poročati. Če bi se poročalo, bi hitro odkrili zaposlene v javnem sektorju, koliko dodatno zaslužijo in s kom...

To nam normirancem daje neko upanje, da jih ne bodo ukinili in zmanjšali mej.

Ampak, kaj ti pomaga pri velikih zaslužkih, ko prispevki narastejo na 3500 EUR mesečno... Plus skoraj 20% davek na prihodke...

kikach je izjavil:

Jaz tudi ne verjamem, ker je rekel bomo spremenili oz., če bo finančni minister dobro obrazložil...
Drugače pa, če bodo pričakujem normirani stroški do 60k in potem bo dovoljeno do 80k. Več nažalost dvomim, da bodo sposobni.

Imeti mejo pri normirancih nas postavlja v podrejen položaj glede na navadne s.p.je. Oni lahko služijo letno milijone, mi samo en drobiž. Naj omejijo še navadne s.p.je...

Prav tako semi zdi nenormalno, da ima lahko s.p. zaposlene... Oznaka je samostojni podjetnik, kar pomeni fižična oseba z dejavnostjo. To, da lahko s.p. zaposluje, je še en fiasko celotnega sistema. Pravzaprav je to d.n.o, kjer imaš dostop do vsega denarja "podjetja". Po moje bi lahko zaposlovali samo d.o.o.ji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Legon ::

Sem nehal brat pri neumnosti, da vsak sef v javnem sektorju lahko odobri racun za 4000 eur. Ce nekdo izjavi kaj tako zgresenega, je skoda brat naprej.

Glede na to, da v temo nisi dodal ene pametne argumentacije, ti niti ni treba...

BTW. a lahko blokiramo vse člane, zaposlene v javnem sektorju? Se mi zdi, da v teme doprinesejo samo šinfanje zasebnega sektorja, ki jim daje plače in jamranje?

Kako argumenticijo naj podam na izjavo, ki si si jo izmislil?

Ker ce ti lazes, da lahko vsak sef v javnem sektorju odobri racun za 4000 eur potem, bos kar lepo sam iskal vire za svoje lazi.

Tisti, ki imajo o javnem narocanju vsaj malo znanjo jim je jasno da je meja 4.000 izmisljena, ter da je za javno narocanje pomembna nabava istovrstbih dobrin in storitev na letnem nivoju.

Btw. A lahko blokiramo ljudi, ki lazejo v tri dni, ker nic ne prinese k temi?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

ViperR ::

A ni meja 50k letno? Frend je ravno delal posel s firmo, ki mora delat prek javnih naročil za neko manjšo vsoto in ni šlo preko javnega naročila.

ViperR je izjavil:

A ni meja 50k letno? Frend je ravno delal posel s firmo, ki mora delat prek javnih naročil za neko manjšo vsoto in ni šlo preko javnega naročila.

Meje so razlicne in definirajo kaksne postopke je treba uporabljat. Splosna meja kdaj se zakon zacne uporabljat je 40k, ce se prav spomnim, so pa potem razlike pri gradbenistvu in podobno. Ampak tudi nizje imajo potem posamezni organi interna navodila kaj in kako se ravna. Praviloma se za prakticno vse nad 1000 eur zbira tri ponudbe in zadevo podpisuje predstojnik oziroma pooblascena oseba (praviloma kak generalni sekretar, odvisno od organizacije). Da bi financne zadeve podpisovali kar vse vodje po vrsti in to za zneske 48k letno v javni upravi ne obstaja in je naravnost iz riti potegneno.

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin ::

Legon je izjavil:

Kako argumenticijo naj podam na izjavo, ki si si jo izmislil?

Ker ce ti lazes, da lahko vsak sef v javnem sektorju odobri racun za 4000 eur potem, bos kar lepo sam iskal vire za svoje lazi.

Tisti, ki imajo o javnem narocanju vsaj malo znanjo jim je jasno da je meja 4.000 izmisljena, ter da je za javno narocanje pomembna nabava istovrstbih dobrin in storitev na letnem nivoju.

Btw. A lahko blokiramo ljudi, ki lazejo v tri dni, ker nic ne prinese k temi?

Samo zate že 48-tič lepim izjavo Primoža, ki je razvili aplikacijo Erar:

"
Ko smo proračunske podatke povezali s podatki sodnega registra, smo našli kup predstojnikov državnih organov, ki so bili tudi direktorji, ustanovitelji ali lastniki zasebnih podjetij, in so poslovali s sabo. Tega je še veliko. KPK-jev seznam omejitev poslovanja smo primerjali s podatkovno bazo o finančnih transakcijah in našli nekaj tisoč kršitev, ki niso bile nikoli zares pojasnjene. Ko smo primerjali podatke o javnih naročilih in proračunskih transakcijah, smo ugotovili, da v tej državi večino naročil za visoke vsote oddamo edinemu ponudniku … Ugotovili smo, denimo, da pri poslovanju z državo niti ni tako zelo pomembno, kdo je lastnik podjetja. Precej bolj pomembno pa je, kdo je direktor podjetja. Ko je direktor zapustil podjetje in šel nekam drugam, se je z njim selil tudi proračunski denar. Naleteli smo na junake, ki so vodili betonarno. In betonarna je dobivala javni denar. Potem so dali odpoved in vodili cvetličarno. In javni denar se je selil za njimi. "

Dejstvo je, da najbolj kradejo zaposlenu v JU.

Kaj ima to z laganjem o tem, da lahko vsak sef podpisuje racune do 4.000 EUR in z blodnjami da je z vidika javnega narocanja vazno da je bila zato meja 50k letno za popoldanske normirance?

Zgodovina sprememb…

Če je to res (cifre), potem je logčino zakaj se cifre uejmajo :)

Itaq je bolano, da se omejuje promet navzgor. Odločat bi se morali koliko normiranih stroškov ti priznajo- je to 30, 40 ali 100k. Ker na vec prometa plačaš tako ali tako več davka in bi se vsak odločil kaj mu ustreza.

matic492 je izjavil:

Če je to res (cifre), potem je logčino zakaj se cifre uejmajo :)

Problem je ker ni res in si jih je tocno zato potegnil iz riti. Ker se pac dobro slisi, jebes kaj je res.

kikach je izjavil:

Itaq je bolano, da se omejuje promet navzgor. Odločat bi se morali koliko normiranih stroškov ti priznajo- je to 30, 40 ali 100k. Ker na vec prometa plačaš tako ali tako več davka in bi se vsak odločil kaj mu ustreza.

Pa ja, za državo, če že, bi imelo smisel, da dajo do 60k 80% priznanih stroškov, od 60k dalje pa 0, brez omejitve navzgor.

cruisah ::

Ja, samo ker gre za gonjo proti zdravnikom (čeprav je za čakalne vrste kriva ZZZS in vlada z omejevanjem števila posegov in pregledov in ne "leni" zdravniki), tukaj ne gre za smotrno ampak politkomisarsko odločitev.

Zdej mate v živo zgodovinske spremembe, privatizacija zdravstva je tole in nič drugega :)

Samo ker jih izvajajo levi, ne pa Janša, pač noben ne kolesari.

matic492 je izjavil:

Zdej mate v živo zgodovinske spremembe, privatizacija zdravstva je tole in nič drugega :)

Samo ker jih izvajajo levi, ne pa Janša, pač noben ne kolesari.

KONČNO - hvala golob :).

https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...

Andrej Zorko z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je omenil spremembe sistema normirancev. "Ni pravično, da zaposleni plačujejo od svojih plač višje prispevke kot nekdo, čigar prihodek je recimo 100.000 evrov," je dejal in izrazil pričakovanje, da bo kmalu prišlo tudi do tega, da bodo vsi samostojni podjetniki plačevali prispevke od dejanskih prihodkov.

Takoj podpišem.

Ampak imam par pogojev:

a) država mi plača dopust
b) država mi plača bolniško od prvega dne
c) država mi garantira stabilen prihodek ne glede na to, koliko računov izdam in če imam vmes luknjo, to krije država.

Kje podpišem?

srus ::

Še ena sindikalna brihta, ki enači obliko zaposlitve z obliko podjetništva. Zanimivo, da se je sindikalist obregnil ob prispevke, ne ob davke. Torej, glede na usklajenost vlade in ZZZS, nas normirance poleg "pravičnih" davkov, čakajo še "pravični" prispevki.

Je pa v prispevku zanimiv podatek o gibanjih minimalne in povprečne plače. Kot sem že nekajkrat omenil bo misija Levice v tej vladi izpolnjena, ko bo minimalna plača dosegla povprečno plačo.

Sindikalistovi izjavi o "urejanju trga dela, zmanjševanju prekarnosti" in "pričakovanje, da bo kmalu prišlo tudi do tega, da bodo vsi samostojni podjetniki plačevali prispevke od dejanskih prihodkov" sta vrhunec cinizma. Omejitev normirancev, olajšave za startupe in uvoz tujcev - ti ukrepi bodo res uredili trg dela in zmanjšali prekarnost. Glede plačevanja prispevkov pa se mi nekako zdi, da bo precej nadpovprečno sposobnih normirancev v prihodnjih letih pristalo na minimalnih prispevkih.

Okapi ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Takoj podpišem.

Ampak imam par pogojev:

c) država mi garantira stabilen prihodek ne glede na to, koliko računov izdam in če imam vmes luknjo, to krije država.

Kje podpišem?

Še ena stvar je, ki je sindikalisti in zaposleni nasploh ne upoštevajo - nadomestilo za brezposelnost. Samostojni podjetniki ga plačujemo enako kot zaposleni, uveljavit ga pa praktično ne moremo. Ker če ostaneš brez dela, je to po tvoji krivdi (si nisi znal najti strank), in če ostaneš brez dela po svoji krivdi, ti nadomestilo za brezposelnost ne pripada.

Pa ko že ravno nakladajo o prispevkih - zaposlenim polovico prispevkov plača delodajalec, espeji moramo vse plačati sami. Plačajo jim tudi malico, regres, "13. plačo"...

Okapi je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Takoj podpišem.

Ampak imam par pogojev:

Kje podpišem?

Še ena stvar je, ki je sindikalisti in zaposleni nasploh ne upoštevajo - nadomestilo za brezposelnost. Samostojni podjetniki ga plačujemo enako kot zaposleni, uveljavit ga pa praktično ne moremo. Ker če ostaneš brez dela, je to po tvoji krivdi (si nisi znal najti strank), in če ostaneš brez dela po svoji krivdi, ti nadomestilo za brezposelnost ne pripada.

Pa ko že ravno nakladajo o prispevkih - zaposlenim polovico prispevkov plača delodajalec, espeji moramo vse plačati sami. Plačajo jim tudi malico, regres, "13. plačo"...

Si me spomnil, hvala.

d) država mi plača regres
e) država mi placa božičnico.

Kje podpisem?

spinner ::

Kdaj bi se pa naj sprejemal ta predlog? Kje se lahko temu sledi?
Je kakšna možnost za predčasne volitve?

xeon ::

spinner je izjavil:

Najprej bo treba začeti kolesariti... Pač, uničili bodo celoten IT sektor. Smešno je, kako teh nekaj zablodelcev v vladi resno misli, da bodo sposobni IT-jevci ostali in delali za minimalca. Ko bo teh 15 tisoč sposobnih IT-jevcev migriralo v tujino, ker si jih trenutno Slovenija lahko privošči le še prek normirancev, ne bo padlo samo zdravstvo, ampak praktično vse. Slovenija bo pristala na nivoju Moldavije zaradi dodatnih, iz riti povlečenih 15 milijonov davka, od katerega na koncu ne bo pobranih niti 5 %.

xeon je izjavil:

spinner je izjavil:

Najprej bo treba začeti kolesariti... Pač, uničili bodo celoten IT sektor. Smešno je, kako teh nekaj zablodelcev v vladi resno misli, da bodo sposobni IT-jevci ostali in delali za minimalca. Ko bo teh 15 tisoč sposobnih IT-jevcev migriralo v tujino, ker si jih trenutno Slovenija lahko privošči le še prek normirancev, ne bo padlo samo zdravstvo, ampak praktično vse. Slovenija bo pristala na nivoju Moldavije zaradi dodatnih, iz riti povlečenih 15 milijonov davka, od katerega na koncu ne bo pobranih niti 5 %.

Mislim, saj smo vsi proti temu zakonu, sam tile hiperbolizmi so pa totalno psihotični.

asPeteR ::

Mene prav zanima koliko butalcev je glasovalo za to vlado, ki se pa zdaj tako razburjajo? Vse so napovedali v naprej. Da bodo nabili davke. Zato jaz tej vladi cisto nic ne zamerim. Ena redkih, ki so vse transparentno v naprej napovedali kaj bo.

Problem je v teh norcih, ki so to izvolili. Brez zamere, a to so dejstva.
http://blog.stegnar.com

delavec44 ::

Ti si že ene 545ti, ki je na tem forumu prišel do te ugotovitve.

asPeteR ::

delavec44 je izjavil:

Ti si že ene 545ti, ki je na tem forumu prišel do te ugotovitve.

Odlicno. To samo pomeni, da je to pac res.
http://blog.stegnar.com

Ales ::

To samo pomeni, da ne vidite dlje od lastne riti. Da pa je vlada nesposobna, pa itak, da drži.

Kradem iz Linkedln- Prima računovodstvo. Tako bi se pobrali davki in razvijala država:
Iskreno ne vem zakaj se v Sloveniji ne nagrajuje tistih, ki so pripravljeni delati in dobro zaslužiti.
Če bi bilo po mojem bi za podjetja do 1MIO prometa vzpostavil vspodbudno davčno in podjetniško okolje po vzoru Hrvaške.
Tako ali tako bo ta denar ostajal in potrošil na SLO ozemlju.

Normiranstvo pa do 0,5MIO prihodkov:
- do 50.000 obdavčitev 4%
- med 50.000 in 100.000 obdavčitev 8%
- 100.000 - 200.000 obdavčitev 20%
- 200.000 obdavčitev 30%.

error7891 ::

V Sloveniji ne smeš imeti mesečnih prihodkov več kot 1500€ z vključeno malico in potnimi, ker v nasprotnem primeru si označen kot nekdo s preveč denarja, katerega je treba noro obdavčiti in mu ga vzeti, ker z njim tako ali tako nimaš oz. ne smeš kaj početi. Država ve veliko bolje od tebe, kaj storiti s tvojim denarjem in kam ga vložiti. Ti samo delaj, če ti bo pa slučajno uspelo kaj več zaslužiti, boš pa za to ustrezno kaznovan, ker nikakor ne smeš izstopati iz povprečja. :|

delavec44 ::

Tudi dveh nepremičnin ne smeš imeti.

Lonsarg ::

V bistvu zaenkrat davčni sistem ekstremno spodbuja kopičenje nepremičnin in konkretno demotivira delat za več od povprečja.

V bistvu sistem konkretno demotivira za katerokoli delo. Zelo dobro za ekonomijo :)

x3ca ::

A je nov zakon ze dokoncno sprejet? Kdaj bomo vedeli, da lahko pravocasno dam odpoved stranki?

Verjetno spet zadnji čas v letu, mora it čez državni svet, pa če ta da veto gre spet nazaj in se mora še enkrat potrdit.

Zdej je minister ful zaseden, ker se pogaja za plače v javnem sektorju hehe, pomojem se bo zavleklo.

kikach je izjavil:

Kradem iz Linkedln- Prima računovodstvo. Tako bi se pobrali davki in razvijala država:
Iskreno ne vem zakaj se v Sloveniji ne nagrajuje tistih, ki so pripravljeni delati in dobro zaslužiti.
Če bi bilo po mojem bi za podjetja do 1MIO prometa vzpostavil vspodbudno davčno in podjetniško okolje po vzoru Hrvaške.
Tako ali tako bo ta denar ostajal in potrošil na SLO ozemlju.

Normiranstvo pa do 0,5MIO prihodkov:
- do 50.000 obdavčitev 4%
- med 50.000 in 100.000 obdavčitev 8%
- 100.000 - 200.000 obdavčitev 20%
- 200.000 obdavčitev 30%.

Bolj debilnega predloga pa še ne...

30% obdavčitev kar kliče po offshore zadevah... Pa spet gre za neko drobljenje zadev, ki ne pijejo vode... Se pol že bolj splača d.o.o

Kot prvo, ni morala vlada urediti kapico za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje. Za vse oblike zaposlitev, tudi redno...

Saj pri s.p. to obstaja, ampak 3500 EUR mesečno je 42000 EUR letno. Pa si izračunaj kak davek je to... Pri 100k 42%, pol pa še dodatnih 20%...

x3ca je izjavil:

A je nov zakon ze dokoncno sprejet? Kdaj bomo vedeli, da lahko pravocasno dam odpoved stranki?

Najbrž bo sprejeto 24.12.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()
««
249 / 279
»»