» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
248 / 280
»»

tecton ::

se zadnje upanje na naslednjih volitvah za slovenijo? ali pa bo cela drzava javna uprava
https://x.com/RevijaReporter/status/183...

kzzzz ::

Sloveniji res manjka ena ekonomsko sredinsko desna in socialno sredinsko leva stranka. NSi brez tega katoliškega sranja, kar se tiče gejev in splava. To, kar bi Renew moral biti, pa so take samo nekatere stranke znotraj nje (tebe gledam, Svoboda - čista S&D stranka).

borut_p ::

Sloveniji manjka predvsem hrbtenica. Kaj misliš, da vodi politiko v slo dejansko slo ali EU?

Daj, izvleči na plano še Sorosa, WEF in Žide, lol. Pojdimo raje nazaj na topic tele teme.

D3m ::

Von der Lady je spregovorila in so jo ubogali.

:)

Naši so nevretenčarji. XD
|HP EliteBook|R5 6650U|

mihor ::

tecton je izjavil:

se zadnje upanje na naslednjih volitvah za slovenijo? ali pa bo cela drzava javna uprava
https://x.com/RevijaReporter/status/183...

Zanimivo, če bo to res nova stranka in ne zgolj diverzija kot so bile do sedaj Pozitivna Slovenija, Cmerar in Golobnjak.

eEdbM ::

Pa ne še eno pismo... !?

If the technological utopian globalization theory were true - we'd see a huge number of consumer tech applications being built in Nigeria. The problems with education would resolve themselves via the opportunity to learn for free from the internet. Much of the world's functioning software is open source so you can't say it's gated.

It doesn't matter if people use technology, or have access to it via the internet. Because ultimately, the problem in Nigeria is a governance problem. Smart and competent Nigerians simply leave. The global nature of the tech economy allows them to do so. Massive cryptocurrency adoption in Nigeria means they can even send money back home without it ever touching the government rails.

tony1 ::

matic492 je izjavil:

https://365.rtvslo.si/arhiv/tarca/17507...

Od 22:50 naprej (počakaj za komentarji o Tini Gaber, je še več povedano)

Očitno je Mahnič moj nov najljubši politik :)):))

Tudi moj. Prisežem, da že samo zaradi jajc, da je povedal, kar je treba. Un k od predsednika NSI je kar žarel, ker ima tako dober kader, ampak tokrat... prekleto upravičeno. Kapo dol.

Ker drugače sem ga imel za "kot Greta skupaj imam oči" debila. Ampak v primerjavi s kekci z vlade je izpadel dober retorik, ne naklada ampak pove bistvo, pozna materijo bolje kot financ minister, in postavil se je na stran naroda. 8-O

Pat_MaGroin je izjavil:

Skoda ni omenu podjetja Brio.

A mu pišemo?

Če imaš dejstva zbrana mu kar direkt piši. Vsem ostalim je očitno vseeno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

matic492 ::

Jaz sem par linkov okoli pošiljal že mesece nazaj, samo Nova24 je edina ugriznla :)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Jaz sem tudi pošiljal neke mejle in sporočila, ampak ja, odvisno, koliko tega se prebere ...

normada ::

Še vedno ni bilo odgovora na ključno vprašanje glede dveh opcij zaprtja, ki smo jih omenjali:

1. Opcija: Če se s.p. zapre za 6 mesecev, ali lahko FURS to smatra kot davčno optimizacijo? Ali je za zaprtje s.p.-ja potrebno priložiti kakšna dokazila? Torej, da se dela za stranko iz ZDA, ki plačuje dvojne zneske 6 mesecev, sledi 6 mesecev zaprtja, itd. Nato pa ponovno zaprtje in ponovitev vsega skupaj...
Preden se kdo oglasi, da gre za delo na črno (saj se delo morebiti izvaja tudi v času zaprtega s.p.-ja), kako bi delovni inšpektor to odkril? A lahko poseže v osebni računalnik, pogleda Slack, Signal? Najbrž ne. Moralnih zadržkov glede na vladno garnituro nimam.
Sicer pa je lahko delo v vmesnem času tudi preko podjemne pogodbe - https://www.finance.si/finance/nasvet-d...
V slednjem primeru je najbrž tudi popolnoma legalno (torej izmenično 6 mesecev s.p., 6 mesecev avtorska pogodba)? Pri EUR150k letno ostane EUR108300, efektivna obdavčitev 27.8%. @velikBrokoli @matic492 in vsi ostali, ki razmišljate o d.o.o. - dvomim, da boste prišli na tako nizko celoletno obdavčitev skupaj s prispevki - tj. 27.8%?

2. Opcija: V času zaprtja s.p.-ja se odprte podjetje v davčni oazi (npr. Belize, BVI), kamor se izdaja račune 6 mesecov. Teh $75000 se nato počasi pretaplja do naslednjega "pavziranja" (ponovnega zaprtja za 6 mesecev), ki sledi čez 6 mesecev. Npr. z Mercury računa (ki ga je možno odpreti z BVI podjetjem) je možno v gotovini dvigniti $15000 na mesec. Prav tako je možno odpreti račun na Coinbase itd.
Preden se kdo oglasi, da gre za utajo - podjetje, ki je odprto v oazi nima nobene sledljive asociacije z ustanoviteljem, torej gre za neizsledljivo utajo. Ta denar se seveda porabi sproti za plačevanje živil, dopustov, itd., to niti ni pomembno.

Pomembno je le sledeče - ali lahko FURS izključno iz dejstva, da se s.p. zapira in odpira vsakih 6 mesecev posumi na davčno utajo? Na komu je dokazno breme v primeru nadzora in suma utaje? Kako sploh dokazati ne-delo?

Seveda je še najbolj čista opcija dejansko ne-delat pol leta. Ta je tudi povsem legalna. A naročniku to ne ustreza najbolj (ko sem jim omenil, da bi zaradi davčne optimizacije delal le 6 mesecev na leto, jim je bilo to absurdno).

Sam se trenutno nagibam k 6 mesecev avtorska, 6 mesecev normiran s.p. izmenično. Mnenja?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: normada ()

6 mesecev normiran s.p. te vrže na mejo za popoldanca.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kzzzz ()

Davek si skoraj 100% narobe izračunal... podjemna pogodba je zelo draga (kaj si ti pozabil na prispevke?) + verjetno si računal normiranca kot da bi bil polni, ne pa popoldanc.

Glede davčnih oaz oz.Belizeja smo pa že parkrat debatirali. Dokazno breme je na tebi, torej izvor premoženja, od kod imaš denar, če nisi imel uradnih/prijavljenih dohodkov nič (oziroma nisi jih imel dovolj za tvojo porabo).

https://www.iusinfo.si/Tools/Index?Type...

Če daš 75k na podjemno pogodbo je obdavčitev VEČ kot 50%... (razen če si drugje zaposlen, to je tista kljukica zraven, potem si "popoldanc" na podjemni pogodbi in dobiš 5 jurjev več ven v tem primeru)

EDIT: Pa še to, močno dvomim da bo podjemna pogodba možna z stranko iz tujine oziroma da se bo nekdo iz ZDA za tebe zajebaval s temi pogodbami.

EDIT2:

Realno če se hočeš it zapiranje SPja vsake 2 leti za 6 mesecev, potem si najdi kolega, ki ti ni povezana oseba (ne sme bit, ker drugače se ti šteje v osnovo za normirane dohodke), da te zaposli za 6 mesecev... in pač prestavi pogodbo na to firmo. Po 6 mescih daš odpoved in greš nazaj na SP.

To je vseeno definitivno fishy za inšpektorje, če se vpičijo, ampak ne vem če je kaj ilegalnega, ker ko te bojo zaposlili boš imel plačane vse prispevke in davke kot jih država zahteva.

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

Davek si skoraj 100% narobe izračunal... podjemna pogodba je zelo draga (kaj si ti pozabil na prispevke?) + verjetno si računal normiranca kot da bi bil polni, ne pa popoldanc.

Glede davčnih oaz oz.Belizeja smo pa že parkrat debatirali. Dokazno breme je na tebi, torej izvor premoženja, od kod imaš denar, če nisi imel uradnih/prijavljenih dohodkov nič (oziroma nisi jih imel dovolj za tvojo porabo).

https://www.iusinfo.si/Tools/Index?Type...

Če daš 75k na podjemno pogodbo je obdavčitev VEČ kot 50%... (razen če si drugje zaposlen, to je tista kljukica zraven, potem si "popoldanc" na podjemni pogodbi in dobiš 5 jurjev več ven v tem primeru)

EDIT: Pa še to, močno dvomim da bo podjemna pogodba možna z stranko iz tujine oziroma da se bo nekdo iz ZDA za tebe zajebaval s temi pogodbami.

EDIT2:

Realno če se hočeš it zapiranje SPja vsake 2 leti za 6 mesecev, potem si najdi kolega, ki ti ni povezana oseba (ne sme bit, ker drugače se ti šteje v osnovo za normirane dohodke), da te zaposli za 6 mesecev... in pač prestavi pogodbo na to firmo. Po 6 mescih daš odpoved in greš nazaj na SP.

To je vseeno definitivno fishy za inšpektorje, če se vpičijo, ampak ne vem če je kaj ilegalnega, ker ko te bojo zaposlili boš imel plačane vse prispevke in davke kot jih država zahteva.

Tale EDIT2 z zaposlitvijo za 6 mesecev je zelo zanimiv. Imam kar nekaj prijateljev s podjetji, ki jim to ne bi bila težava, le ne bi rad, da bi njih kakorkoli "spravil v drek" oz. v težave z inšpektorji.

Glede izračuna pa bo kar pravilen, računal sem po avtorski pogodbi (računalniški programi so namreč lahko avtorska dela - preverjeno), ki je ugodneje obdavčena.

Imgur

Imgur

Torej 33102€. Nato pol leta minimalni prispevki ter davek (544.04€*6 + 0.04*60k + 0.20*15k)=8664€. Oziroma v primeru nižje olajšave (544.04€*6 + 0.04*30k + 0.20*45k)=13464€. V tem primeru je 30.67% obdavčitev. Še eno vprašanje: če se zapre samo vsako drugo leto za 6 mesecev, a smeš glede na novi zakon že v prvega pol leta po odprtju s.p. zaslužiti >60k€ (letni limit) ali moreš prvega pol leta paziti, da ne presežeš 60k? Oziroma 60k v koledarskem letu odprtja, se razume.

Ah sem imel v glavi podjemno, ne pa avtorsko.

Če resetiraš dohodke potem lahko imaš prvo leto do 120k, ker mora bit povprečje 2 let več kot 120k. Torej prvo leto moraš met pod 120k, drugo leto pa pač itak računaš na to da ne boš več normiranc in ti je vseeno.

Če računaš na menjavo vlade in spremembo zakona, potem imaš itak tako:
1. leta 2025 smo vsi še lahko normalni normiranci, moraš naredit kar so napisali v financah (po 9 mescih zapreš SP)
2. leta 2026 odpreš SP tako da boš vseeno lahko polni SP z 9 mesci in imaš potem spet 2 leti v dobrem (aja pred tem ko si 3 mesce fraj lahko greš kolesarit pred parlament)
3. leta 2027 si normalno normiran, ker si bil 2026 pod 120k
4. leta 2028 upaš na spremembe nove vlade :)):))

EDIT: Malo zajebal timeline, popravek

Zgodovina sprememb…

x3ca ::

Nevem, ce bo to drzalo. Leta 2026 bi padel ven iz sistema normirancev.
Leta 2027 se bi ti verjetno stel prihodek 25+26.

Pa tudi ce bi bil na avtorski pogodbi, se ti prihodek sesteva in ne bi mogel biti normiranec.

Če 6 mesecev zapreš SP se ti vse resetira, prispevki in pragovi za normiranstvo tudi - vir je članek v financah (sem objavil pred nekaj tedni tu, ne da se mi zdaj iskat, boš pa hitro našel na mojem profilu v objavah, ker itak samo v tej temi pišem :) ).

To je iz drugega člena zakona, katerega se ne spreminja in ostaja isto.

Zgodovina sprememb…

x3ca ::

Ja, ampak ce imas v tem casu neko drugo obliko dela, kot je d.o.o. ali pa avtorsko, se ti ziher steje v prihodke.

matic492 je izjavil:

Ah sem imel v glavi podjemno, ne pa avtorsko.

Če resetiraš dohodke potem lahko imaš prvo leto do 120k, ker mora bit povprečje 2 let več kot 120k. Torej prvo leto moraš met pod 120k, drugo leto pa pač itak računaš na to da ne boš več normiranc in ti je vseeno.

Če računaš na menjavo vlade in spremembo zakona, potem imaš itak tako:
1. leta 2025 smo vsi še lahko normalni normiranci, moraš naredit kar so napisali v financah (po 9 mescih zapreš SP)
2. leta 2026 odpreš SP tako da boš vseeno lahko polni SP z 9 mesci in imaš potem spet 2 leti v dobrem (aja pred tem ko si 3 mesce fraj lahko greš kolesarit pred parlament)
3. leta 2027 si normalno normiran, ker si bil 2026 pod 120k
4. leta 2028 upaš na spremembe nove vlade :)):))

EDIT: Malo zajebal timeline, popravek

Ta časovnica je odlična! Ali lahko kaj težijo, da sem vmes zaprl firmo z dokaj očitnim namenom davčne optimizacije? Pa četudi sem šel vmes na dopust?

Treba je edino bit pazljiv, ker gre točno na dan, da se ujame višjo osnovo. Torej zapret je treba natanko z vključno 30.9. (torej da se 30.9. še posluje, 1.10. pa več ne - kateri dan je potem datum izbrisa - 30.9. ali 1.10.?), odpret pa točno 1.4. naslednje leto. Razmišljam, da bi tole storil že letos, saj bom sicer drugo leto imel že maksimalne prispevke (3000+€), medtem ko se pri novem opravljanju dejavnosti prispevki resetirajo... :)

x3ca je izjavil:

Ja, ampak ce imas v tem casu neko drugo obliko dela, kot je d.o.o. ali pa avtorsko, se ti ziher steje v prihodke.

Ja, za avtorsko ne vem, drugače sem pa seveda predvideval da zapreš SP in si brezposeln ali pa se nekje zaposliš (kjer nisi so-lastnik DOOja)

normada je izjavil:

Ta časovnica je odlična! Ali lahko kaj težijo, da sem vmes zaprl firmo z dokaj očitnim namenom davčne optimizacije? Pa četudi sem šel vmes na dopust?

Seveda ne, samo po pravici povedano jaz v tem času na tvojem mestu potem res ne bi delal nič.

normada je izjavil:

Treba je edino bit pazljiv, ker gre točno na dan, da se ujame višjo osnovo. Torej zapret je treba natanko z vključno 30.9. (torej da se 30.9. še posluje, 1.10. pa več ne - kateri dan je potem datum izbrisa - 30.9. ali 1.10.?), odpret pa točno 1.4. naslednje leto. Razmišljam, da bi tole storil že letos, saj bom sicer drugo leto imel že maksimalne prispevke (3000+EUR), medtem ko se pri novem opravljanju dejavnosti prispevki resetirajo... :)

Tudi meni je malenkost sumljivo ampak če ti zapreš SP 30.9 je to verjetno 30.9 konec dneva, torej zaposlen si bil 9 polnih mesecev. Od 1.10 do 1.4 naslednje leto je pa tudi 6 polnih mesecev.

Zgodovina sprememb…

x3ca je izjavil:

To mislim, da ne drži...
d.o.o. ne smeš odpret (o tem sem spraševal nekaj strani prej v temi), sicer ni na novo opravljanje dejavnosti, medtem ko avtorska pogodba pa bi šla...

Še izseki iz zakona:
(1) Davčna osnova od dohodka iz dejavnosti je dobiček, ki se ugotovi kot razlika med prihodki in odhodki, doseženimi v zvezi z opravljanjem dejavnosti, če ni s tem zakonom drugače določeno.
(2) Za ugotavljanje prihodkov in odhodkov se uporabljajo predpisi o obdavčitvi dohodkov pravnih oseb, če ni s tem zakonom drugače določeno.
(3) Zavezanec lahko pri ugotavljanju davčne osnove davčnega leta upošteva normirane odhodke v višini, določeni v 59. členu tega zakona, če priglasi ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov v skladu z zakonom, ki ureja davčni postopek, in pod naslednjimi pogoji:
- če v davčnem letu pred tem davčnim letom, njegovi prihodki iz dejavnosti, ugotovljeni po pravilih o računovodenju, ne presegajo 50.000 eurov, ali
- če v davčnem letu pred tem davčnim letom, njegovi prihodki iz dejavnosti, ugotovljeni po pravilih o računovodenju, ne presegajo 100.000 evrov in je bila pri zavezancu v skladu z zakonom, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zavarovana vsaj ena oseba na podlagi delovnega razmerja ali samozaposlitve za polni delovni čas, neprekinjeno najmanj devet mesecev,
in ni z drugimi določbami tega člena ali zakonom drugače določeno.
(4) Ne glede na tretji odstavek tega člena, lahko zavezanec, ki je na novo začel z opravljanjem dejavnosti, pri ugotavljanju davčne osnove v prvem davčnem letu in v drugem davčnem letu, če je začel z opravljanjem dejavnosti v zadnjih šestih mesecih prvega davčnega leta, priglasi upoštevanje normiranih odhodkov v višini, določeni v 59. členu tega zakona.

(8) Za potrebe določanja višine prihodkov iz tretjega in šestega odstavka tega člena se ne šteje, da je zavezanec na novo začel opravljati dejavnost, če je v 18. mesecih pred priglasitvijo ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov:
1. ponovno začel opravljati dejavnost, če je prenehal opravljati dejavnost v šestih mesecih pred ponovnim začetkom opravljanja dejavnosti;
2. ustanovil družbo, zavod ali primerljivo osebo po tujem pravu;
3. prišlo do preoblikovanja zavezanca s prenosom dela podjetja na družbo, s pridobitvijo lastniškega deleža, ali fizično osebo, ki opravlja dejavnost, ali
4. začel opravljati dejavnost na podlagi prenosa podjetja ali dela podjetja od druge osebe.
(9) V prihodke po tretjem in šestem odstavku tega člena se štejejo:
1. v primerih iz osmega odstavka tega člena tudi:
- prihodki zavezanca, doseženi pred prenehanjem opravljanja dejavnosti,
- prihodki družbe, zavoda ali primerljive osebe po tujem pravu,
- prihodki osebe, ki je prevzela del podjetja zavezanca, in
- prihodki osebe, ki je prenesla podjetje ali del podjetja na zavezanca,
doseženi v obdobju iz tretjega in šestega odstavka tega člena, pri čemer se upoštevajo prihodki iz dejavnosti, ugotovljeni po pravilih o računovodenju, ter
2. prihodki iz dejavnosti povezanih oseb, razen če zavezanec dokaže, da glavni ali eden od glavnih razlogov za shemo poslovanja ni izpolnjevanje pogojev za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Torej če začneš opravljati dejavnost 1.4., prenehal pa si jo 30.9. prejšnje leto, si jo prenehal pred 6 meseci in 1 dan, tako da na novo opravljaš dejavnost, obenem pa imaš vseeno pogoj za 9 mesecev!

Seveda je, kot že prej omenjeno, treba dobro naštudirati presečni datum. s.p. mora namreč 30.9. še delati, 1.10. pa že biti zaprt!

matic492 je izjavil:

x3ca je izjavil:

Ja, za avtorsko ne vem, drugače sem pa seveda predvideval da zapreš SP in si brezposeln ali pa se nekje zaposliš (kjer nisi so-lastnik DOOja)

normada je izjavil:

Seveda ne, samo po pravici povedano jaz v tem času na tvojem mestu potem res ne bi delal nič.

normada je izjavil:

Treba je edino bit pazljiv, ker gre točno na dan, da se ujame višjo osnovo. Torej zapret je treba natanko z vključno 30.9. (torej da se 30.9. še posluje, 1.10. pa več ne - kateri dan je potem datum izbrisa - 30.9. ali 1.10.?), odpret pa točno 1.4. naslednje leto. Razmišljam, da bi tole storil že letos, saj bom sicer drugo leto imel že maksimalne prispevke (3000+EUR), medtem ko se pri novem opravljanju dejavnosti prispevki resetirajo... :)

Tudi meni je malenkost sumljivo ampak če ti zapreš SP 30.9 je to verjetno 30.9 konec dneva, torej zaposlen si bil 9 polnih mesecev. Od 1.10 do 1.4 naslednje leto je pa tudi 6 polnih mesecev.

Tako tudi jaz razumem! Bom še vprašal kakega strokovnjaka. Torej bo zgleda padel 6 mesečni sabbatical, če bo le naročnik dovolil! Za kako malenkost vmes ali pa če bo dolgčas bomo preko avtorske pogodbe reševali.

Hvala Robi, žena bo hvaležna!

delavec44 ::

normada je izjavil:

Torej če začneš opravljati dejavnost 1.4., prenehal pa si jo 30.9. prejšnje leto, si jo prenehal pred 6 meseci in 1 dan, tako da na novo opravljaš dejavnost, obenem pa imaš vseeno pogoj za 9 mesecev!

Ne moreš imeti oboje. Če si 30.9. šteješ v 9 mesecev, takrat še delaš do 24:00 in si posledično prenehal pred točno 6 meseci, v kolikor na 1.4. spet odpreš. V zakonu piše pa "če je prenehal opravljati dejavnost v šestih mesecih pred ponovnim začetkom opravljanja dejavnosti". IMO padeš znotraj 6 mesecev in se ne resetirajo stroški.
Upam, da ne bo to ponovna debata razumevanja členov zakona in bodo potem Finance potrdile čez 3 mesece kot je bilo s temi 6 meseci za reset. Tanja, bereš?

Zgodovina sprememb…

Sej je že napisala, evo citiram tole, kar sem kopiral iz članka finance (takrat sem imel še trial acount, zdaj nimam več dostopa, ker jim ne bom plačeval absurdnih naročnin)

matic492 je izjavil:

Za popoldanca je simple, zapreš ga vsake 18 mescev za pol leta: https://www.finance.si/za-katere-normir...

Za koga pa omejitev za izgon iz sistema ne velja?

Opazili smo še nekaj: vlada ne posega v določbo četrtega odstavka 48. člena zakona o dohodnini, ki pravi, da se prihodkovni pogoji za tiste, ki na novo začnejo opravljati dejavnost, v prvem in drugem letu ne ugotavljajo.

Kdo so to? Dohodninski zakon določa, da začne dejavnost na novo opravljati tisti s. p., ki prvič registrira dejavnost ali pri katerem je od zaprtja prejšnje dejavnosti do odprtja nove preteklo več kot šest mesecev (pri čemer se gleda referenčno obdobje zadnjega leta in pol).

Šestmesečna prekinitev tudi prispevke s. p. za socialno varnost ponastavi nazaj na minimalne.

Če torej obstaja kakšen s. p., ki bi v letu 2025 po novih pogojih izpadel iz normiranstva, bo verjetno že letos preprosto zaprl s. p. in ga nato znova odprl čez šest mesecev. Ob šestmesečni prekinitvi se namreč stvari ponastavijo (1. točka osmega odstavka 48. člena ZDoh-2) in se potem šteje, da je zavezanec začel dejavnost opravljati na novo. Posledično pa se zanj prihodki preteklih dveh let sploh ne ugotavljajo, razlaga davčni svetovalec, ki ne želi biti imenovan.

Primer: če podjetnik svojo dejavnost zapre do konca septembra 2024 in jo nato znova odpre 1. aprila 2025 (šestmesečna prekinitev), bo tak s. p.:

v letu 2025 prišel nazaj v sistem normiranstva,
v sistemu normiranstva bo ne glede na dohodke leta 2025 ostal tudi v letu 2026,
v letu 2025 plačeval minimalne prispevke za socialno varnost,
v letu 2025 lahko izkoristil polne normirane odhodke, saj bo v koledarskem letu 2025 obvezno zavarovan polnih devet mesecev.

Zgodovina sprememb…

OK. Lahko bi namesto do konca septembra napisali 30.9. in bi bil polni normiranec tudi v 2024.

Potem razumejo to kot:
prekineš 30.9. 24:00
odpreš 1.4. 00:00
ni prenehal v 6 mesecih od odprtja, ker 6 mesečno obdobje je 1.10. 00:00 do 1.4. 00:00

Vsekakor pa ni prekinitev 6 mesecev in 1 dan kot piše zgoraj.

Zgodovina sprememb…

Razen tega da ima september 30 dni je tako razloženo ja :)

matic492 je izjavil:

Razen tega da ima september 30 dni je tako razloženo ja :)

Pozna ura :D
Evo, se je dalo še popraviti.

Zgodovina sprememb…

srus ::

Moram reči, da mi je fizično slabo in mi gre dobesedno na bruhanje, ko berem zgornje prispevke, kjer izobraženi strokovnjaki, v eni od najbolj propulzivnih dejavnosti v svetu, analizirajo črke v zakonih, štejejo dni v mesecih, ure v dnevih, namesto, da bi se ukvarjali s svojim poslom.

Imel sem priložnost živeti v prejšnjem sistemu, ki je iz ideoloških razlogov omejeval zasebno podjetništvo, nas silil v švercanje, delo na črno, vezice in poznanstva, izigravanje sistema. Sem upal, da so tisti časi za vedno za nami, ampak ob rdečih khmerih v trenutni vladi očitno niso.

In ob potezah ministra davčnega eskivatorja, ki jih vleče zadnje dve leti proti meni, mi stalno prihaja na misel naslov filma iz preteklih časov: "Kako sam sistematski uništen od idiota".

delavec44 je izjavil:

OK. Lahko bi namesto do konca septembra napisali 30.9. in bi bil polni normiranec tudi v 2024.

Potem razumejo to kot:
prekineš 30.9. 24:00
odpreš 1.4. 00:00
ni prenehal v 6 mesecih od odprtja, ker 6 mesečno obdobje je 1.10. 00:00 do 1.4. 00:00

Vsekakor pa ni prekinitev 6 mesecev in 1 dan kot piše zgoraj.

Tako je, časovnica štima, sicer je natanko od zadnje odprtega s.p.-ja in novega odprtja minilo 6 mesecev + infinitizemalno malo časa. Ampak če pa gledaš striktno po datumih (kar je najbrž tudi ločljivost, ki jo gleda FURS), pa je med še odprtim starim in znova odprtim s.p.-jem 6 mesecev in 1 dan, saj je novo odprt s.p. 1.4., nazadnje odprt s.p. pa je 30.9.

Dikcija iz ZDoh-2 pa je:

se ne šteje, da je zavezanec na novo začel opravljati dejavnost, če je v 18. mesecih pred priglasitvijo ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov:
1. ponovno začel opravljati dejavnost, če je prenehal opravljati dejavnost v šestih mesecih pred ponovnim začetkom opravljanja dejavnosti;

Ponovni začetek opravljanja dejavnosti je 1.4., vprašanje pa je, kaj se šteje za prenehanje opravljati. Če res štejejo 30.9. 24:00, je od prenehanja minilo >6 mesecev, če pa je presečni čas 1.10. 0:00, pa je od prenehanja minilo natanko 6 mesecev...

srus je izjavil:

Moram reči, da mi je fizično slabo in mi gre dobesedno na bruhanje, ko berem zgornje prispevke, kjer izobraženi strokovnjaki, v eni od najbolj propulzivnih dejavnosti v svetu, analizirajo črke v zakonih, štejejo dni v mesecih, ure v dnevih, namesto, da bi se ukvarjali s svojim poslom.

Imel sem priložnost živeti v prejšnjem sistemu, ki je iz ideoloških razlogov omejeval zasebno podjetništvo, nas silil v švercanje, delo na črno, vezice in poznanstva, izigravanje sistema. Sem upal, da so tisti časi za vedno za nami, ampak ob rdečih khmerih v trenutni vladi očitno niso.

In ob potezah ministra davčnega eskivatorja, ki jih vleče zadnje dve leti proti meni, mi stalno prihaja na misel naslov filma iz preteklih časov: "Kako sam sistematski uništen od idiota".

Uf, kako dober zapis. Res je vse skupaj absurdno. Le koliko dodane vrednosti je bilo samo v tej temi izgubljene glede na količino izmenjanih zapisov. A vendar, kaj nam pa drugega preostane? Smo talci v lastni državi, kjer imajo delavni in ambiciozni podjetniki oznako pohlepnežev, volilno telo pa očitno predstavljajo lene riti, ki jim ni do dela. In zaradi take miselnosti se že desetletja vrtimo v začaranem krogu...

P.S.: Še en dober zapis: https://svetkapitala.delo.si/mnenja/pod...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: normada ()

ViperR ::

Jaz sem mel danes davcno svetovanje pa sem jih tud glede tega vprasal za odpiranje in zapiranje sp-ja. Pa je bil odgovor v kolikor to storiš zato, da optimiziraš davke in ne zaradi tega, ker bi dejansko zaprl sp to davčno ne gre čez, četudi je pravno vse ok.

Ja samo kako ti bojo oni dokazali, da nisi pač vzel 6 mesecev dopusta?

Mi tu govorimo o tem, da dejansko nič ne delaš potem pol leta, ne da delaš vmes na črno ali kaj takega. Denar verjetno ni problem, če govorimo o 150k na leto dohodkov, imaš verjetno dovolj rezerve za pol leta.

Zgodovina sprememb…

ViperR ::

Ne vem, če maš kasneje spet isto stranko, zakaj bi sp zaprl? Sej je jasno zakaj.. gledaj pa lahko 5 let nazaj. Kazen je pa brutalna+obresti

velikBrokoli ::

Zato, ker si šel na dopust in nisi delal? Zakaj pa ne? Cist legit razlog, ce dejansko ne delas med tem casom...

Pat_MaGroin ::

Sure.

Ampak ne pozabit, da zivite v nazi državi, kjer bo trajalo leta in leta, da boste dokazali svoj prav.

Vem za nekoga, ki tozi furs zaradi 180k DDV. Zadeva je jasna kit beli dan, furs pa ne jebe, zadeva je ze par let na sodiscih, na "sreco" se tej osebi jebe za 180k, ker ve, da bo dobil vse nazaj plus obresti.

Ampak ce nimas financ in zelezne volje, te pojedo.

ViperR je izjavil:

Ne vem, če maš kasneje spet isto stranko, zakaj bi sp zaprl? Sej je jasno zakaj.. gledaj pa lahko 5 let nazaj. Kazen je pa brutalna+obresti

Zmeniti se je potrebno s stranko, da je pogodba projektna in planirati pričetke in konce projektov na te datume. Po možnosti so projekti na vsaki novi pogodbi različni. :)

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

ViperR je izjavil:

Jaz sem mel danes davcno svetovanje pa sem jih tud glede tega vprasal za odpiranje in zapiranje sp-ja. Pa je bil odgovor v kolikor to storiš zato, da optimiziraš davke in ne zaradi tega, ker bi dejansko zaprl sp to davčno ne gre čez, četudi je pravno vse ok.

Davčni svetovalci so po večini idioti, ki nimajo pojma o normirancih.

Jih ne bi prveč spraševal.

Dokler plačaš davke in prispevke plačaš redno, te FURS ne bo nič spreševal.

S tem odpiranjem in zapiranjem boš dobil kak klic od FURSa, ampak preprosto rečeš, nisem imel dela in sem ga zaprl. Ko sem dobil nov projekt, sem ga spet odprl... Zna biti malo težko objasniti isto stranko, amoak jebi ga, take so pogodbe in jih jim pač pošlješ...

Kaj si tam nek uradniček misli, načeloma ni važno, ampak dobro je imeti že najdenega dobrega odvetnika.

EjTi ::

srus je izjavil:

Moram reči, da mi je fizično slabo in mi gre dobesedno na bruhanje, ko berem zgornje prispevke, kjer izobraženi strokovnjaki, v eni od najbolj propulzivnih dejavnosti v svetu, analizirajo črke v zakonih, štejejo dni v mesecih, ure v dnevih, namesto, da bi se ukvarjali s svojim poslom...

Takle mamo, ja. Jaz imam normirani s.p. in sem en kup časa porabil za pisanje preglednice, da ugotovim, kaj se mi najbolj splača. Imam več strank in z eno stranko imam podpisano pogodbo za tudi drugo leto (dveletna pogodba v začetku tega leta). Tako da bom to stranko obdržal (mogoče dve, da ne bodo težili, da gre za prikrito zaposlitev), ostale (slovenske) pa odpikal in šel na približno 4 urni delavnik. Ker se mi ne splača 100% več ur delat delat za 30% več po davkih.

Sej je lepo povedal v tarči kaj so hotli... maščevanje zdravnikom, ki delajo prek popoldancev.

Sej je vsakemu z več kot 3 možganskih celic jasno, da ne bojo dobili 12 miljonov več davka, če se dobesedno ne splača meje prekoračit, razen če zaslužiš praktično 2x več kot je meja.

Ti so pa predstavli v predlogu zakona neke teoretične izračune, kot da smo ljudje, ki služimo take zneske na svoje SPje neki butasti trotlni, ki ne znamo naredit osnovnih izračunov za plačilo davka 1 leto vnaprej.

matic492 je izjavil:

Sej je lepo povedal v tarči kaj so hotli... maščevanje zdravnikom, ki delajo prek popoldancev.

Sej je vsakemu z več kot 3 možganskih celic jasno, da ne bojo dobili 12 miljonov več davka, če se dobesedno ne splača meje prekoračit, razen če zaslužiš praktično 2x več kot je meja.

Ti so pa predstavli v predlogu zakona neke teoretične izračune, kot da smo ljudje, ki služimo take zneske na svoje SPje neki butasti trotlni, ki ne znamo naredit osnovnih izračunov za plačilo davka 1 leto vnaprej.

Jap. To je dejansko to. Ni neke večje logike kot točno tole. Samo debili, ki so, namesto da bi malo pokvarjeno zrno odstranili s celotnega polja pšenice, vzeli flamethrower in požgali celo kmetijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kzzzz ()

matic492 je izjavil:

Davk bodo 100% pobrali manj, to že zato, ker je med 50k in 60k zdaj več priznanih stroškov :D.

cruisah ::

Upam da enkrat dvignejo znesek do 1M € in pustijo 20% obdavčitev.
200k davka na 1mio prometa jim nihče drug ne plača v tej državi.

Jaz bi lahko že davno šel preko 200k, pa se ne izplača.
S tem da se vsako leto itak dvigujejo prispevki in se praktično vsako leto dobiček manjša.

Mocno dvomim, da se bo to kdaj zgodilo.

Saj ves kaksna je slovenska miselnost, raje poberimo 50% folku, ki ima 50k prihodkov, kot pa da bi pobrali 20% pri 500k prihodkih :)

cruisah je izjavil:

S tem da se vsako leto itak dvigujejo prispevki in se praktično vsako leto dobiček manjša.

Ne pozabi še na inflacijo; očitno res želijo, da se biznis preseli v tujino.

Če bi tepci res želeli privabit visoko strokovne kadre, bi dali 20% obdavčitev nad teh 60K, no questions asked. Jutri bi Brnik pokal po šivih. Ampak to se verjetno ne sklada s kako butasto EU direktivo.

Mimogrede, minimalni corporate tax glede na OECD je sicer 15%. Let that sink in, barabe hočejo že v osnovi pokrast 15% našega denarja. V srednjem veku smo imeli zgolj desetino...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mihor ()

tecton ::

ZveeZ ::

tecton je izjavil:

https://x.com/MatejTonin/status/1833733...

Od mene ne dobijo niti enega dodatnega eura, dokler ne bo nekdo odgovarjal za negospodarno zapravljanje javnega denarja.

https://www.rtvslo.si/zdravje/zaposleni...

No, potem pa ne rabijo več normirancev jebat, ne?

Uf, ti so ga pa najebal še bolj kot mi.

Vsaj vemo kdo bo volili Janšo naslednje volitve zraven nas :))

Finalni korak h koncu javnega zdravstva.

Hvala alahu, prej kot propade, prej bomo imeli privat.

Problem rešen, dajmo sedaj spremembe normirancev ukiniti :) zdravstvo bo koncno zacelo funkcionirati, naš vrhunski manager Golob bo rešil Slovenijo.

tecton je izjavil:

https://x.com/MatejTonin/status/1833733...

To je pa tako žalostno, da jih še ta škrbavi papak (ki je tudi sam baraba, kar spomnimo se na izginuli kamion) uči kozjih molitvic. Slovenija je res propadla država.

Edit: Se nam že kolca po: Desetina @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mihor ()
««
248 / 280
»»