Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
Pat_MaGroin ::
Spet bom dal citat Primoza, ki je avtor supervizorja:
"Ko smo proračunske podatke povezali s podatki sodnega registra, smo našli kup predstojnikov državnih organov, ki so bili tudi direktorji, ustanovitelji ali lastniki zasebnih podjetij, in so poslovali s sabo. Tega je še veliko. KPK-jev seznam omejitev poslovanja smo primerjali s podatkovno bazo o finančnih transakcijah in našli nekaj tisoč kršitev, ki niso bile nikoli zares pojasnjene. Ko smo primerjali podatke o javnih naročilih in proračunskih transakcijah, smo ugotovili, da v tej državi večino naročil za visoke vsote oddamo edinemu ponudniku ... "
"Ko smo proračunske podatke povezali s podatki sodnega registra, smo našli kup predstojnikov državnih organov, ki so bili tudi direktorji, ustanovitelji ali lastniki zasebnih podjetij, in so poslovali s sabo. Tega je še veliko. KPK-jev seznam omejitev poslovanja smo primerjali s podatkovno bazo o finančnih transakcijah in našli nekaj tisoč kršitev, ki niso bile nikoli zares pojasnjene. Ko smo primerjali podatke o javnih naročilih in proračunskih transakcijah, smo ugotovili, da v tej državi večino naročil za visoke vsote oddamo edinemu ponudniku ... "
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
srus ::
Tole sem zapisal pred časom https://slo-tech.com/forum/t659396/p823...
Zadnji primer - direktorica ljubljanske vrtca, šerifova favoritka, "zrihta" za 280.000 EUR posla podjetjema svojih bratov za storitev "fotopostaje in digitalne postaje". Ali preko mule nakaže 180.000 EUR za jezikovno izobraževanje lastnemu podjetju.
Zadnji primer - direktorica ljubljanske vrtca, šerifova favoritka, "zrihta" za 280.000 EUR posla podjetjema svojih bratov za storitev "fotopostaje in digitalne postaje". Ali preko mule nakaže 180.000 EUR za jezikovno izobraževanje lastnemu podjetju.
tony1 ::
Se še kdo spomni, kako je še ena Zokitova kolegica, nesojena predsedniška kandidatka (blazno zanimivo bi bilo enkrat vendar izvedeti, zakaj je odstopila od kandidature) delala nek coaching za ravnatelje Lj OŠ, in kako je takratni ravnatelj OŠ Prule Merc pisal v Delo, kako sprevržena je ta scena, češ da ravnatelji le niso eni loleki, ki bi jim takšni (drago plačani) team buildingi po befelu ustanovitelja (tj. MOL) zares kaj koristili?
Charcharodon ::
A ma kdo že v planu kakšno drugo rešitev kot d.o.o.? Ker s tem se pa res ne mislim ubadat. Raj si nardim offshore account pa grem na socialno ? A če nabijaš neke navidezne stroške navadnem s.p. se bi še splačalo imet s.p. al kako gre to?
Asus P8Z68-V PRO/GEN3 | Intel Core i7 2600K | Corsair Vengeance LP 16GB |
Gigabyte GeForce GTX 780 Ti | Samsung 850 PRO 256GB SSD
Gigabyte GeForce GTX 780 Ti | Samsung 850 PRO 256GB SSD
matic492 ::
Meni so računovodje tako "neuradno" oz. "not official advice" rekli da je nekje 30% šanse da imaš v prvih nekaj letih davčno kontrolo, če nabijaš stroške.
EDIT: Pa drugače ne pozabit, če si davčni zavezanec se to avtomatsko poroča. Veliko ljudi so kaznovali zato, ker so dobesedno šli v Zlatarno Celje recimo in na firmo kupovali zlatnino. Ker ob nakupu daš davčno, gre to v sistem (davčni računi) in inšpektorji gledajo to, pogledajo kdo vse je kupil na firmo v neki zlatarni ali nekaj takega, kjer gre za očitno izkoriščanje.
Tako da takšnih res očitnih bedarij se res ne it. Če pa kupiš kak računalnik za ženo/punco na firmo ali kaj takega, pa imaš programerski SP, potem pa verjetno ne bo noben čudno gledal.
Ampak ja, dela je definitivno več s tem hranjevanjem računom in stroški. Pa tudi za računovodstvo so meni naredili okvirno da bo 200EUR na mesec za DOO strošek računovodstva. Kar je 4x več kot normiranc.
EDIT: Pa drugače ne pozabit, če si davčni zavezanec se to avtomatsko poroča. Veliko ljudi so kaznovali zato, ker so dobesedno šli v Zlatarno Celje recimo in na firmo kupovali zlatnino. Ker ob nakupu daš davčno, gre to v sistem (davčni računi) in inšpektorji gledajo to, pogledajo kdo vse je kupil na firmo v neki zlatarni ali nekaj takega, kjer gre za očitno izkoriščanje.
Tako da takšnih res očitnih bedarij se res ne it. Če pa kupiš kak računalnik za ženo/punco na firmo ali kaj takega, pa imaš programerski SP, potem pa verjetno ne bo noben čudno gledal.
Ampak ja, dela je definitivno več s tem hranjevanjem računom in stroški. Pa tudi za računovodstvo so meni naredili okvirno da bo 200EUR na mesec za DOO strošek računovodstva. Kar je 4x več kot normiranc.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
K Janez ::
Dan, nov uporabnik.
Tule sem zaradi pokola nad normirci, ki se stopnjuje.
Že zadnji dvig davkov in prispevkov mi je povzročil dodatnih cca 7200EUR stroškov za normirca. Sicer sem tega že navajen, da nas lupijo kot norce.
Sedaj iščem variante, po katerih bi se mi sploh še splačalo delat. Sem realist in glede na prosti pad Slo zadnjih 15 let, ne izključujem nobene variante, KJE se bomo ustavili, je pa do dna še daleč.
Najbolj mi je všeč Hrvaška, kot podružnica ali pa celo selitev.
Če ima kdo pametne, verodostojne linke do pravih podatkov prosim da jih nalepi ali napiše komentar s temi podatki.
Torej: davki na dobiček in izplačilo tega, po koliko letih ni več tega davka, itd.
Hvala.
Tule sem zaradi pokola nad normirci, ki se stopnjuje.
Že zadnji dvig davkov in prispevkov mi je povzročil dodatnih cca 7200EUR stroškov za normirca. Sicer sem tega že navajen, da nas lupijo kot norce.
Sedaj iščem variante, po katerih bi se mi sploh še splačalo delat. Sem realist in glede na prosti pad Slo zadnjih 15 let, ne izključujem nobene variante, KJE se bomo ustavili, je pa do dna še daleč.
Najbolj mi je všeč Hrvaška, kot podružnica ali pa celo selitev.
Če ima kdo pametne, verodostojne linke do pravih podatkov prosim da jih nalepi ali napiše komentar s temi podatki.
Torej: davki na dobiček in izplačilo tega, po koliko letih ni več tega davka, itd.
Hvala.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: K Janez ()
https://www.zurnal24.si/slovenija/tako-...
https://www.zurnal24.si/slovenija/komen...
Favšija spet, ni samo Tanja iz Financ.
https://www.zurnal24.si/slovenija/komen...
Pred leti sem bil tudi normiranec in lahko vam iz prve roke povem, da je to odličen sistem.
Favšija spet, ni samo Tanja iz Financ.
Zgodovina sprememb…
Hehe, v eni sapi nasteje minuse spja, potem pa v drugem odstavku, da ni fer do redno zaposlenih. Shizofrenija.
Še eden tistih novinarjev, ki je bil v prikritem delovnem razmerju?:)
Še eden tistih novinarjev, ki je bil v prikritem delovnem razmerju?:)
Zgodovina sprememb…
Jap sej zato pravim favšija, ker so ga vrgli iz sistema, zdej pa jamra :D
Zgodovina sprememb…
Geho ::
Meni so računovodje tako "neuradno" oz. "not official advice" rekli da je nekje 30% šanse da imaš v prvih nekaj letih davčno kontrolo, če nabijaš stroške.
Nekaj je nabijanje stroškov, nekaj je pa ukvarjanje z "content creation", kjer stvari dejansko rabiš, da lahko sploh narediš content. Tak da če delaš content in tudi služiš, imaš vso pravico vse stvari kupit na firmo in ti inšpektor lahko samo "potegne" če želi. Lahko pa ukinejo stroške tudi za vse "ustarjalce" in "umetnike"...
Je protiustavno, da bi ti omejili umetniško svobodo!
Okapi ::
Nihče ti ne bo omejeval umetniške svobode, ampak strošek, če hočeš, da je davčno priznan kot strošek, mora biti poslovno upravičen. Inšpektorja bo zelo zanimalo, koliko si dejansko zaslužil z vsebino, ki si jo en mesec ustvarjal na Maldivih.
Mato989 ::
Nihče ti ne bo omejeval umetniške svobode, ampak strošek, če hočeš, da je davčno priznan kot strošek, mora biti poslovno upravičen. Inšpektorja bo zelo zanimalo, koliko si dejansko zaslužil z vsebino, ki si jo en mesec ustvarjal na Maldivih.
Kdo pravi da moraš delati plus da je nekaj opravičljiv strošek? A še nobeno podjetje ni delalo minusa?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
velikBrokoli ::
A potem po tvoje v Sloveniji ni dovoljeno biti neuspešen podjetnik? Fukneš 5k za Maldive, kjer vsak dan snemaš Youtube/Tiktok posnetke in s tem zaslužiš le nekaj evrov, pa bo potem inšpektor kar rekel, da si premalo zaslužil in ne smeš dati v stroške?
Kaj pa če vržeš 5k za računalnik in tudi narediš le nekaj evrov dobička, ker nisi dovolj uspešen?
Kaj pa če vržeš 5k za računalnik in tudi narediš le nekaj evrov dobička, ker nisi dovolj uspešen?
Če dejansko snemaš potem vsak dan pomojem ni problema. Samo postat influencer tud ni tako simpl, meni recimo ne bi blo všeč da je moja faca vsepovsod. Razmišljam da bi naredil samo POV channel :)
velikBrokoli ::
Dandanes imaš tudi vtuberje, torej enega virtualnega strička rukneš v video posnetke pa si zmagal
Upaj le, da ne bo Okapijev inšpektor prišel, ti bo vse iz stroškov ven vrgel, če ne zaslužiš dovolj
Upaj le, da ne bo Okapijev inšpektor prišel, ti bo vse iz stroškov ven vrgel, če ne zaslužiš dovolj
Poznam nekoga, ki je na firmo kupil AD, naredil spletno stran "postajališča za AD po Evropi", kjer dodaja camper stope z opisi na spletno stran, ima pa tudi možnost nakupa Premium dostopa s slikami za 9 EUR na leto. Seveda so vse slike njegove, narejene s kamero, kupljeno na firmo.
150k EUR stroška za projekt :). Inšpektorja še ni bilo, je pa žena računovodja, če kej pomaga. :D.
150k EUR stroška za projekt :). Inšpektorja še ni bilo, je pa žena računovodja, če kej pomaga. :D.
Zgodovina sprememb…
Ja sej dokler ni inšpektorja gre vse skozi. To še ne pomeni da ne bi imel težav :)
Ja sej dokler ni inšpektorja gre vse skozi. To še ne pomeni da ne bi imel težav :)
Saj, zato pa je tako, ker je to dobra volja inšektorja. :)
Se spomnim, ko sem delal na Škotskem in sem tam računovodji malo razlagal, kako je pri nas, so ji skoraj oči padle ven, kakšno davčno diktaturo imamo. Je rekla, da v zadnjih 25 letih je prišel inšpektor 1x na obisk za VAT, pa so ga po 2 urah nagnali, ker je motil delovni proces :). Kdor pozna Škote, bo vedel, kako je to izgledalo :).
Sicer mi je trenutno konkretno na bed in me tale predlog zakona dela depresivnega, ampak mam občutek da se bom čez par let še zahvalil spremembam, ko bom postal enak prasec kot Boštjančič in prikazal 1000€ dobička.
velikBrokoli je izjavil:
A potem po tvoje v Sloveniji ni dovoljeno biti neuspešen podjetnik? Fukneš 5k za Maldive, kjer vsak dan snemaš Youtube/Tiktok posnetke in s tem zaslužiš le nekaj evrov, pa bo potem inšpektor kar rekel, da si premalo zaslužil in ne smeš dati v stroške?
Točno tako. Nihče ti ne brani delati minusa, ampak če strošek ni poslovno upravičen, ti ga ne bodo priznali kot strošek in boš plačal ustrezno več davkov.
Računalnik za 5 jurjev ni nič posebnega, ne bodo pa ti kot poslovni strošek priznali takega za 50 jurjev, če nisi ravno studio za 3D animacijo ali kaj podobnega.
Predvsem pa gledajo, ali zapravljaš za stvari, ki jih lahko uporabljaš tudi zasebno, ne zgolj poslovno. Saj smo team building na Maldivih za mali družinski d.o.o. že obdelali tule.
Predvsem pa gledajo, ali zapravljaš za stvari, ki jih lahko uporabljaš tudi zasebno, ne zgolj poslovno. Saj smo team building na Maldivih za mali družinski d.o.o. že obdelali tule.
99% zadev lahko uporabljaš tudi privatno... od PCja, slušalk do miške naprej
Z miškami in slušalkami se ne bo noben inšpektor ukvarjal, se pa preverjeno ukvarjajo s službenimi telefoni in avti.
Ukvarjajo se tudi s službenimi potovanji, zlasti tistimi v turistične kraje.
Če imaš z neko X dejavnostjo 150.000 evrov dobička, z neko Y pa 150.000 stroškov brez ali z minimalnim prihodkom, in je ta dejavnost za povrhu še "sumljiva" (ocenjevanje turističnih destinacij in restavracij z Michelinovimi zvezdicami, recimo), si lahko prepričan, da ne bo šlo skozi. Inšpektor ne bo priznal 0 evov dobička, ampak kar lepo 150.000 evrov.
Ukvarjajo se tudi s službenimi potovanji, zlasti tistimi v turistične kraje.
Če imaš z neko X dejavnostjo 150.000 evrov dobička, z neko Y pa 150.000 stroškov brez ali z minimalnim prihodkom, in je ta dejavnost za povrhu še "sumljiva" (ocenjevanje turističnih destinacij in restavracij z Michelinovimi zvezdicami, recimo), si lahko prepričan, da ne bo šlo skozi. Inšpektor ne bo priznal 0 evov dobička, ampak kar lepo 150.000 evrov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
No sej vseeno si lahko malo racionalen, če imaš 150k dohodka, pač daš 10k stroškov v kreiranje YT videjov recimo.
Sej za več js osebno niti cajta ne bi imel, sej je treba tut zaslužit denar lol. Sej delam cele dneve, če bi moral še 1x na mesec it za vikend nekam da posnamem YT video bi to komaj šlo skozi.
Sej za več js osebno niti cajta ne bi imel, sej je treba tut zaslužit denar lol. Sej delam cele dneve, če bi moral še 1x na mesec it za vikend nekam da posnamem YT video bi to komaj šlo skozi.
Zgodovina sprememb…
Ja samo kaj s tem nardiš, denarja še vedno nimaš... tole nabijanje stroškov je MEH... to pali samo če hočeš bit ultra porabnik in potrošnik... če pa hočeš it FIRE varianto ali pa čimveč keša investirat pa si v pizdi, razen če greš reskirat d.o.o. + ETF invest.
Pol bodo pa po 10 letih spremenili zakonodajo in boš duplo najebal.
Pol bodo pa po 10 letih spremenili zakonodajo in boš duplo najebal.
Za to moraš pa poklicat Maksima Štajcerja, pa ti zrihta firmo v Belizeju prek Washingtonske firme :)
A da bo lahka minister Boštjančič in njemu podobni pobrane davke nakazal v Belize?
Nope, lahka se gre j***t nekam, bom rajši jaz prej naredil isto.
Nope, lahka se gre j***t nekam, bom rajši jaz prej naredil isto.
Zgodovina sprememb…
konzola ::
Kljucna razlika je ta, da ti (verjetno) nimas dobrih vez in poznanstev na pravih mestih, da bi tvoj primer na fursu romal v nek predal. :)
Snežičeva pisarna je par minut od mojega stanovanja. Bomo že.
Zgodovina sprememb…
Sej je simple.
Ali zapraviš, ali pa plačaš davek :). Je treba mal uživat, na stara leta se to ne dela :D.
Najlepši časi normiranca so pač mimo :).
Ali zapraviš, ali pa plačaš davek :). Je treba mal uživat, na stara leta se to ne dela :D.
Najlepši časi normiranca so pač mimo :).
Ja samo kaj s tem nardiš, denarja še vedno nimaš... tole nabijanje stroškov je MEH...
Saj je jasno, da zapravljati za stvari, ki jih ne rabiš, nima smisla, tudi če zato manj davka plačaš. Ker nič ne profitiraš, razen morda zadovoljstva, da uporabljaš malo bolj luksuzno opremo od tiste, ki bi jo dejansko potreboval.
Inšpektorji gledajo predvsem dve stvari - stroške, ki bi bili lahko namenjeni zasebni rabi (recimo televizor, če delaš od doma, potni stroški in podobno), in stroške, ki bi bili lahko fiktivni (recimo storitev poslovega svetovanja, od podjetja s Kajmanskih otokov).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Ja samo kaj s tem nardiš, denarja še vedno nimaš... tole nabijanje stroškov je MEH...
Saj je jasno, da zapravljati za stvari, ki jih ne rabiš, nima smisla, tudi če zato manj davka plačaš. Ker nič ne profitiraš, razen morda zadovoljstva, da uporabljaš malo bolj luksuzno opremo od tiste, ki bi jo dejansko potreboval.
Inšpektorji gledajo predvsem dve stvari - stroške, ki bi bili lahko namenjeni zasebni rabi (recimo televizor, če delaš od doma, potni stroški in podobno), in stroške, ki bi bili lahko fiktivni (recimo storitev poslovega svetovanja, od podjetja s Kajmanskih otokov).
Toreh boljše da namesto strom avta za 85 jurjev plačaš letno ektivalent več davka? To prinese većje zadovoljstvo? :)
Vsak dan nekaj novega izvem :) :).
Če računaš da je obdavčitev skoraj 50%, če si hočeš neto ven izplačat, potem je jasno boljše plačevat leasing na firmo za BMW iX, kot pa vozit avto za 15 jurjev, ker potem iz tvojega dejanskega neto dohodka ne porabiš nič za avto.
Pa avto, ki ga imaš danes prodaš, ali ga pa prodaš sam svoji firmi - seveda po tržni ceni.
Torej vse, kar lahko legitimno spraviš na firmo (ali vsaj toliko, da ne bo očitno nabijanje stroškov), je lahko 2x dražje na firmo, pa boš na istem.
Pa avto, ki ga imaš danes prodaš, ali ga pa prodaš sam svoji firmi - seveda po tržni ceni.
Torej vse, kar lahko legitimno spraviš na firmo (ali vsaj toliko, da ne bo očitno nabijanje stroškov), je lahko 2x dražje na firmo, pa boš na istem.
Zgodovina sprememb…
Če računaš da je obdavčitev skoraj 50%, če si hočeš neto ven izplačat, potem je jasno boljše plačevat leasing na firmo za BMW iX, kot pa vozit avto za 15 jurjev, ker potem iz tvojega dejanskega neto dohodka ne porabiš nič za avto.
Caki, sam boljse je imet avto za 10k, ostalo pa placat davek, je vecje zadovoljstvo.
Ja ampak glavni problem motivacije je ravno to da delaš dosti več zato da dobiš minimalno več zaradi davka...
Vlada pač ne želi da bi ljudje delali. Oz naj delalo ampak ne bodo skoraj nič več imeli
Pat_MaGroin je izjavil:
Toreh boljše da namesto strom avta za 85 jurjev plačaš letno ektivalent več davka? To prinese većje zadovoljstvo? :)
Vsak dan nekaj novega izvem :) :).
Mogoče se moraš samo naučiti malo bolje brati. Ker piše namreč ravno obratno.
Vanquish ::
bo pac se vec avtov s slovaskimi tablicami po sloveniji :D
mogoce pa bo "gospod" KB svetoval kako poslovati z Belize in bo imel koncno vec kot 1500€ dobicka, ker ima revez take grozne stroske.
mogoce pa bo "gospod" KB svetoval kako poslovati z Belize in bo imel koncno vec kot 1500€ dobicka, ker ima revez take grozne stroske.
eEdbM ::
In kako ti bodo dokazovali, da uporavljaš TV tudi za zasebne namene? Pa telefon, kjer imaš tako naročnino, da imaš neomejeno minut pogovorov in SMS-jev...? Ne to me res zanima, ker da ti bo brskal po telefonu bo rabil kar konkretno uredbo od sodišča. Pa tudi, če že dokaže, ne moreš potem plačevati naročnino na pol, ker ponudniki ne dajejo 50% naročnine ali pa 66% naročnine. Skregano z logiko. TV bo pa tudi kako pregledal, kdaj si ga uporabljal?
Pač ja, namesto da.bi kot sedaj kupil nekaj v dokaj povprečnem rangu, bom sedaj kupoval top stvari. Torej prej prenosnik za 4k, bo zdaj stacionarc za 15-20k. Jeba za FURS. In po dveh letih lepo odpisal in prodal kot fizična oseba na bolhi in ponovil postopek. Enako z avtom. Na 5 let bomo menjal avto za 100+k očitno.
Inšpektor ne bo dokazoval, on bo skenslal strošek in reku da morš plačat davek na dobiček, ti boš pa dokazoval nasprotno.
Kupujete kakšne unikatne diamatne telefone ali kaj? TV pa kakšne ekstra 100 colske? Kako se to sicer razbira kot neka potratnost, ne vem. Ajd, ne rečem lizing za MB EQ* - itak vam bo partnerka najedala, da je to zarad ljubice ne 'zaradi službe'.
lizing za MB EQ je dejansko najbolj legitimen strošek, ker električne avte si lahko daš v privat uporabo brez bonitete. Torej kupiš avto na firmo in ga lahko čisto zakonito uporabljaš v privat namene. Pri ne-električnih avtih je pa boniteta od 1,5% do 1,875% nabavne vrednosti na mesec v dohodnino (šteje se tako, kot da si dobil ta znesek vrednosti avta več bruto plače oziroma po domače povedano manj izplačila dobiš, ker gre več v akontacijo dohdnine)
Zdaj ti bo mogoče bolj jasno, zakaj imajo ljudje take avte vedno na firme :)
Mene bi boniteta za moj avto prišlja mislim da cca. 3500EUR na leto (toliko več dohodka v dohodnino), toliko pa dam za bencin. Tako da bi profitiral zavarovanje, registracijo, tehnične, vinjeto, vse servise itd.
Zdaj ti bo mogoče bolj jasno, zakaj imajo ljudje take avte vedno na firme :)
Mene bi boniteta za moj avto prišlja mislim da cca. 3500EUR na leto (toliko več dohodka v dohodnino), toliko pa dam za bencin. Tako da bi profitiral zavarovanje, registracijo, tehnične, vinjeto, vse servise itd.
Zgodovina sprememb…
Zadnji stavek ni bil brezveze napisan, smo nekatere 'stroškovne' scenarije že preračunavali že nekaj mesecev nazaj :D In sorazmerno pogosto bi moral menjavati... Mladina že pritiska nekaj, odkar sama vozi na Dunaj...
Inšpektor ne bo dokazoval, on bo skenslal strošek in reku da morš plačat davek na dobiček, ti boš pa dokazoval nasprotno.
Ja ne more ga skenslat, če zadevo primarno (samo) uporabljam za biznis...
Zdaj če ima naročnina za telefon neomejeno minut in SMS-jev pa je čist vseen, če kak pogovor ali SMS naredim za privat.
TV bo pa v pisarni, delam tudi pozno ponoči, vmes gledam netflix... jeba.
Zadnji stavek ni bil brezveze napisan, smo nekatere 'stroškovne' scenarije že preračunavali že nekaj mesecev nazaj :D In sorazmerno pogosto bi moral menjavati... Mladina že pritiska nekaj, odkar sama vozi na Dunaj...
Avto na firmo se itak splača ja, sej pa ne rabi bit nov Mercedes, lahko tudi Cliota za 5000EUR teoretično kupiš na firmo.
Ja ne more ga skenslat, če zadevo primarno (samo) uporabljam za biznis...
Zdaj če ima naročnina za telefon neomejeno minut in SMS-jev pa je čist vseen, če kak pogovor ali SMS naredim za privat.
TV bo pa v pisarni, delam tudi pozno ponoči, vmes gledam netflix... jeba.
Pa sej za TV ti noben ne bo težil. Bolj problem bi bil, če bi kupil 3 TVje, ali pa poleg TVjev še toliko ostalih stvari, da boš prikazal samo 1000EUR dobička kot naš minister za finance :)
Cilj ti mora bit, da ne izkoriščaš preveč, prikazuješ vseeno dobiček, toliko da ne izstopaš preveč iz povprečja. Ker tole da prikažeš 1000EUR moraš met pač veze na nivoju ministrstva.
Zgodovina sprememb…
Zdaj če ima naročnina za telefon neomejeno minut in SMS-jev pa je čist vseen, če kak pogovor ali SMS naredim za privat. TV bo pa v pisarni, delam tudi pozno ponoči, vmes gledam netflix... jeba.
Ja to je vse ok in v ta drobiž se ne bo nihče vpikal, če ne gre za neko robo z diamanti okrašeno, da se je še Taylor Swift drgnila...
Avto na firmo se itak splača ja, sej pa ne rabi bit nov Mercedes, lahko tudi Cliota za 5000EUR teoretično kupiš na firmo.
Ti kar :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
No napišem pač, ker enim avto res nič ne pomeni. Boniteta na tak avto je nikakva, firma ti pa plača vse servise, registracijo, bencin itd. Pa še avto se amortizira 20% na leto, boniteta pa pada 10% na leto. Pa še 50% vsak mesec, ko prevoziš manj kot 500km.
Zgodovina sprememb…
Ja, pogovarjamo se v v kontekstu 'stroškovnega' preoblikovanja, pri normirancih je to zaenkrat še brez pomena.
Sej zato sem pa napisal ja, nekaj mesecev bom šparal na DOO, potem pa odkupil sam svoj avto po tržni ceni. Jaz imam sicer avto še na kredit, tako da profitiral ne bom skoraj nič, bom pa odplačal kredit in potem mi bo lažje živet samo z minimalcem plače. Ker mi bo firma krila vse stroške avta.
Najbolj so najebal normiranci > 60k, ki so vzeli visoke kredite, taki si bojo mogli izplačevat visoke plače samo za kredit.
EDIT: No sej jaz mam tud kreditov na mesec več kot je minimalc, tako da se lažem, ker si minimalca ne bom mogu izplačevat. Verjetno si bom 2500EUR bruto izplačeval.
Najbolj so najebal normiranci > 60k, ki so vzeli visoke kredite, taki si bojo mogli izplačevat visoke plače samo za kredit.
EDIT: No sej jaz mam tud kreditov na mesec več kot je minimalc, tako da se lažem, ker si minimalca ne bom mogu izplačevat. Verjetno si bom 2500EUR bruto izplačeval.
Zgodovina sprememb…
tony1 ::
In kako ti bodo dokazovali, da uporavljaš TV tudi za zasebne namene?
Primer iz prakse: razredni sovražnik, pardon, "privatnik", na firmo kupi Boschev pralni stroj.
Pride davčni inšpektor v firmo in pregleda stanje: aha, delavnico imate v pritličju, kje je pralni stroj? In vidi, da je v delavnici stoji Gorenje. In vpraša, kje je Bosch. Podjetnik pove, da so ga dali v 1. nadstropje (kjer je njegovo stanovanje, stari gorenjev stroj pa so odnesli v delavnico. Inšpektor pove, da to ne gre, in da mora v delavnici biti novi stroj, sicer ta ne more biti v stroških.
Skratka, če imaš dejavnost, kjer se umažejo cunje, lahko kupiš tudi mieleta za 3 jurje, sama višina zneska ni problematičen, le očitno ne sme biti, da si ga kupil za zasebno rabo. Najbolj enostavno pa to presodijo tako, da gledajo lokacijo opravljanja dejavnosti.