» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
118 / 260
»»

user4683 ::

No meni osebno bi bilo zanimivo vedeti, če ne drugega, smo na tehničnem forumu in me zanima kako so se tega lotili (pregovorno okorni) nepovezani javni sistemi.

Nič ni narobe, če se o tem govori... če ne drugega morda koga dejansko odvrnemo od fantaziranja skrivanju denarja v poceni firmi v Estoniji ali Romuniji, ker je tako slišal nekoga v gostilni. :))

Debatiranje o davkih in davčnih postopkih ni ilegalno. Tudi imeti firmo v tujini je daleč od ilegalnega. Je pa potencialno ilegalnih precej idej, ki jih folk stresa tukaj po forumu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

matic492 ::

Vem da je bila neka fora, ko je Revolut zahteval podatke o slovenskih uporabnikih pred leti, pa so jim zavrnili, ali nekaj takega, tako da ni nujno da je push, oziroma če je, je pomojem največ 1x na leto, če ne še bolj redko.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Revolut že lep čas poroča. Verjetno misliš AirBnb, ki je zavrnil poročanje FURSu? Tudi tega je sedaj že konec in z naslednjim letom morajo tudi takšne platforme avtomatično poročati.

Tudi glede Paypala sem že enkrat iskal, baje je tudi tam že avtomatsko poročanje FURSu, nad nekim zneskom (meni je bilo rečeno 3000€ / leto)

normada ::

Common Reporting Standard @ Wikipedia
https://www.oecd.org/tax/exchange-of-ta...
https://www.finance.si/8985940/Racuni-v...
https://www.finance.si/9004801/Furs-je-...
Torej se izmenjuje "in bulk" nekajkrat letno, ponavadi z enoletno zamudo.

Glede sprememb - so še nekako prebavljive. Pri EUR150k/leto se plača dodatnih 1000EUR davka/mesec. Torej neto ~8k/mo namesto ~9k/mo.

Mene veliko, veliko bolj boli letna kapica EUR150k. Sam sem moral ure že zmanjšati na 10h/teden oz. 40h/mesec, da ostanem znotraj tega praga. Glede na predvidena povišanja urnih postavk z ozirom na inflacijo, bom najbrž to primoran še zmanjšati za 10-20%. Potem pa je težava že pri naročnikih...težko je s strani naročnika biti zadovoljen s toliko zmanjšanim obsegom dela (relativno gledano v primerjavi z več urami, se razume).
Naj že enkrat za vraga umaknejo to nesmiselno omejitev!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: normada ()

velikBrokoli ::

Fantje, mislim, da malce precenjujete tehnološko razvitost takšnih poročanj. Na koncu gre verjetno za ročno poslan Excel ali nek DB report, ki ga zgenerirajo na koncu leta :))

normada je izjavil:

Glede sprememb - so še nekako prebavljive. Pri EUR150k/leto se plača dodatnih 1000EUR davka/mesec. Torej neto ~8k/mo namesto ~9k/mo.

Mene veliko, veliko bolj boli letna kapica EUR150k. Sam sem moral ure že zmanjšati na 10h/teden oz. 40h/mesec, da ostanem znotraj tega praga. Glede na predvidena povišanja urnih postavk z ozirom na inflacijo, bom najbrž to primoran še zmanjšati za 10-20%. Potem pa je težava že pri naročnikih...težko je s strani naročnika biti zadovoljen s toliko zmanjšanim obsegom dela (relativno gledano v primerjavi z več urami, se razume).

Pri takih cifrah odpreš d.o.o. in zaslužiš vseeno več denarja, čeprav so davki višji. Res ne vidim smisla, da se omejiš na teh 150k.. če imaš res postavko okoli 300 eur na uro, potem ne vem na kaj čakaš :D

Se pa strinjam, da je meja 150k postavljena prenizko. Nismo več leta 2010 kjer so bile takšne cifre nepredstavljive, danes lahko v techu hitro prideš na to cifro..

Ostale države imajo za "mikro" podjetja ali podobno ureditev mejo postavljeno na 500k ali 1M, vsaj v tistih kjer sem raziskoval. V Sloveniji pa raje podpiramo ljudi na minimalcu in ljudem z visoko dodano vrednostjo otežujemo življenje.

Zgodovina sprememb…

normada ::

velikBrokoli je izjavil:

Fantje, mislim, da malce precenjujete tehnološko razvitost takšnih poročanj. Na koncu gre verjetno za ročno poslan Excel ali nek DB report, ki ga zgenerirajo na koncu leta :))

normada je izjavil:

Pri takih cifrah odpreš d.o.o. in zaslužiš vseeno več denarja, čeprav so davki višji. Res ne vidim smisla, da se omejiš na teh 150k.. Se pa strinjam, da je meja 150k postavljena prenizko. Nismo več leta 2010 kjer so bile takšne cifre nepredstavljive, danes lahko v techu hitro prideš na to cifro..

Ostale države imajo za "mikro" podjetja ali podobno ureditev mejo postavljeno na 500k ali 1M, vsaj v tistih kjer sem raziskoval. V Sloveniji pa raje podpiramo ljudi na minimalcu in ljudem z visoko dodano vrednostjo otežujemo življenje.

Glej zgoraj glede XML-a za izmenjavo podatkov.

Drži, lahko bi delal brez omejitev preko d.o.o.-ja in plačal davek na dobiček podjetja (19%) ter davek na kapitalski dobiček (25%), kar je efektivno 39.25% obdavčitev, sem že razmišljal o tem. Obenem pa bi si dal ali minimalno ali pa neko povprečno plačo? Me zanima kako FURS gleda na to? Najbrž z dokaj sproščenim odnosom, glede na to, da novoizvoljena predsednica počne ravno to, v kolikor me spomin ne vara.

No, če sem čisto iskren, mi ob gradnji hiše ter majhnem otroku zmanjšan obseg dela ustreza, a vendar bi mi tu in tam sedlo, če bi lahko oddelal malo več in tudi nekaj več zaslužil. Morda pa kdaj vendarle poskusim z d.o.o.-jem.

ales85 ::

normada je izjavil:

Drži, lahko bi delal brez omejitev preko d.o.o.-ja in plačal davek na dobiček podjetja (19%) ter davek na kapitalski dobiček (25%), kar je efektivno 39.25% obdavčitev, sem že razmišljal o tem.

Ne rabis izplacati vsega. Lahko naprej investiras preko d.o.o., pustis v d.o.o. ali pa celo vzames sam sebi posojilo.

Geho ::

ales85 je izjavil:

normada je izjavil:

Drži, lahko bi delal brez omejitev preko d.o.o.-ja in plačal davek na dobiček podjetja (19%) ter davek na kapitalski dobiček (25%), kar je efektivno 39.25% obdavčitev, sem že razmišljal o tem.

Ne rabis izplacati vsega. Lahko naprej investiras preko d.o.o., pustis v d.o.o. ali pa celo vzames sam sebi posojilo.

Posojilo, ki ga potem ne odplačaš oz. samo 10%, ostalo pa odpis? 8-)

velikBrokoli ::

normada je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

normada je izjavil:

Pri takih cifrah odpreš d.o.o. in zaslužiš vseeno več denarja, čeprav so davki višji. Res ne vidim smisla, da se omejiš na teh 150k.. Se pa strinjam, da je meja 150k postavljena prenizko. Nismo več leta 2010 kjer so bile takšne cifre nepredstavljive, danes lahko v techu hitro prideš na to cifro..

Glej zgoraj glede XML-a za izmenjavo podatkov.

Drži, lahko bi delal brez omejitev preko d.o.o.-ja in plačal davek na dobiček podjetja (19%) ter davek na kapitalski dobiček (25%), kar je efektivno 39.25% obdavčitev, sem že razmišljal o tem. Obenem pa bi si dal ali minimalno ali pa neko povprečno plačo? Me zanima kako FURS gleda na to? Najbrž z dokaj sproščenim odnosom, glede na to, da novoizvoljena predsednica počne ravno to, v kolikor me spomin ne vara.

No, če sem čisto iskren, mi ob gradnji hiše ter majhnem otroku zmanjšan obseg dela ustreza, a vendar bi mi tu in tam sedlo, če bi lahko oddelal malo več in tudi nekaj več zaslužil. Morda pa kdaj vendarle poskusim z d.o.o.-jem.

To je popolnoma legalno, plačaš kar moraš. Če trenutno ne potrebuješ cashflowa, pa lahko plačaš samo tistih 19%, ostalo pa investiraš dalje in potem ob zaprtju dooja po 20 letih likvidiraš in se izogneš 25% davku za izplačilo dobička.

velikBrokoli je izjavil:

To je popolnoma legalno, plačaš kar moraš. Če trenutno ne potrebuješ cashflowa, pa lahko plačaš samo tistih 19%, ostalo pa investiraš dalje in potem ob zaprtju dooja po 20 letih likvidiraš in se izogneš 25% davku za izplačilo dobička.

No, saj tu je problem ne, jaz si sploh ne znam niti približno predstavljat kaj bom delal in kakšno bo moje finančno stanje čez 20 let, da bi se šel takšne zadeve :D

Geho je izjavil:

ales85 je izjavil:

normada je izjavil:

Posojilo, ki ga potem ne odplačaš oz. samo 10%, ostalo pa odpis? 8-)

Kje se ti ucis teh davcnih "optimizacij"? Iz knjige napisane v 90ih?

Posojilo dano med povezanimi druzbami (aka med doojem in lastnikom) ima tocno predpisane minimalne obresti. Ce ga ne odplacas pa te FURS opali s 25% in obrestmi, ker gre za prikrito izplacilo dividend.

Route66 ::

Živjo vsem skupaj nekaj vprašanj.

Sam želim odpreti S.P kjer se bom ukvarjal z Print On demand prodajo. Glede nato da gre za model podjetništva kjer ne bom potreboval zaposlenih, skrbel za inventorij, pakiranje in pošiljanje me zanima kakšne stroške bom moral kriti oziroma na kaj moram biti pozoren v tem primeru.

Vem da bom moral plačevati: (307,54 eur / mesec)

prispevek za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje,
prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje,
prispevek za starševsko varstvo in
prispevek za zaposlovanje od osnove, od katere plačujejo prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec.

Ali je še kakšen drug strošek (programov in mesečni subscription za različne aplikacije ter mesemčni hosting za spletno stran nisem vštel poleg ker to vodim ločeno).

Na kaj moram biti še pozoren kar se tiče plačevanja? Verjetno kakšen računovodja 1x na leto? Ali je še kaj? Bi lahko kdo iz svojih izkušenj povedal oziroma dodal še kaj.

Recordman ::

Pegaz je izjavil:

Imaš vir oz. več informacij? Če prav razumem, torej praviš, da v praksi FURS ne more dokazati, da je lastnik firme v tujini tudi poslovodna oseba?

Ne trdim tega, da ne more dokazati.
Trdim pa, da je ta zakonska ureditev v veliki meri mrtva crka na papirju.
Porocanje med drzavami, z lastnisko strukturo vred, ni noben showstopper. Seveda obstaja in prav je tako, nima pa neposrednega vpliva na mojo trditev.
Plasticen primer: tudi ce sem kot slovenski rezident naveden kot edina poslovodna oseba v mojem podjetju v Celovcu, si ne predstavljam, da bi FURS terjal placevanje davka na dobicek v Sloveniji.
_lahko_ bi seveda sli v to, ne poznam pa nobenega podobnega primera. Navsezadnje pri vseh potencialnih meni znanih primerih obstaja kopica kriterijev, po katerih bi lahko na sodiscu izpodbijal ugotovitev FURSa, da je podjetje vodeno izkljucno iz Slovenije.
Ni poznam dovolj zakona o davcnem postopku, zato mi tudi ni jasno kako bi tak postopek izgledal in kako bi FURS zahteval placilo davka od avstrijskega podjetja? Navsezadnje bi bila taksna zahteva v nasprotju s konvencijo o izogibanju dvojnega obdavcevanja med drzavama.

Ne poznaš dovolj zakona o davčnem postopku in hkrati trdiš, da je mrtva črka v zakonu? Recimo celoten četrti del ZDavP-2 je namenjen mednarodnemu sodelovanju v davčnih zadevah (in podobno podlago o sodelovanju imajo tudi druge EU države).

FURS lahko zahteva plačilo (ali ga izterja) od tujega podjetja, za katerega meni, da je davčni rezident slovenije na enak način, kot lahko zahteva/izterja plačilo od fizične osebe, za katero meni, da je davčni rezident Slovenije. V obeh primerih, pa je na dotični pravni ali fizični osebi, da izpodbija odločbo in dokazuje, da ni bil davčni rezident Slovenije. Zavezanec lahko seveda v postopku tudi uveljavlja morebitne dogovore o izogibanju dvojne obdavčitve.

In če bo podjetje postavljeno tako transparentno, kot imajo mnogi tukaj ideje (slovenski rezident, ki je edini lastnik in hkrati poslovodja, po možnosti pa še edini zaposleni - IT freelancer:))), bo imel FURS dokaj lahko začetno nalogo. Potem bo pa žongliranje z dokazovanjem, da ga nisi vodil iz Slovenije.

Zgodovina sprememb…

Route66 je izjavil:

Živjo vsem skupaj nekaj vprašanj.

Sam želim odpreti S.P kjer se bom ukvarjal z Print On demand prodajo. Glede nato da gre za model podjetništva kjer ne bom potreboval zaposlenih, skrbel za inventorij, pakiranje in pošiljanje me zanima kakšne stroške bom moral kriti oziroma na kaj moram biti pozoren v tem primeru.

Vem da bom moral plačevati: (307,54 eur / mesec)

prispevek za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje,
prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje,
prispevek za starševsko varstvo in
prispevek za zaposlovanje od osnove, od katere plačujejo prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec.

Ali je še kakšen drug strošek (programov in mesečni subscription za različne aplikacije ter mesemčni hosting za spletno stran nisem vštel poleg ker to vodim ločeno).

Na kaj moram biti še pozoren kar se tiče plačevanja? Verjetno kakšen računovodja 1x na leto? Ali je še kaj? Bi lahko kdo iz svojih izkušenj povedal oziroma dodal še kaj.

Lahko morda kdo pomaga iz svojih izkušenj?

black ice ::

Prispevki in akontacija dohodnine (ce bos napovedal dobicek vecji od 0). Lahko napoved tudi 0.

Svetujem obisk SPOT tocke.

black ice je izjavil:

Prispevki in akontacija dohodnine (ce bos napovedal dobicek vecji od 0). Lahko napoved tudi 0.

V Ponedeljek bom poklical lokalno računovodkinjo in jo vprašal če se lahko oglasim saj imam nekaj vprašanj. Glede nato da je moj biznis model tak da nimam nikogar zaposlenega, nimam nobene robe ki bi jo bilo potrebno kupovati, pakirati, odpošiljati, ter hraniti v svojem skladišču se mi poraja vprašanje kaj moram poleg tistih prispevkov zraven še plačevati.

Doma smo imeli celotno debato glede računovodstva in se me prepričevali da gre za en kup papirjev in da je vse tako zakoplicirano in ne vem kaj še vse. Me je skoraj minilo da bi se sploh česa lotil, zato sem rekel da bom šel v Ponedeljek osebno tja pa vprašal kako je zdaj s tem. Kakšne so tvoje izkušnje glede vodenja računovodskih zadel? Ali imaš računovodjo ki ti opravlja te stvari? Koliko ga oziroma jo plačuješ na leto? Kakšni so kaj stroški glede tega?

Točno temu je namenjen normiran SP :) Da imaš samo izdane račune in prihodke, to je pa to, stroški so avtomatsko procent prometa.

korodani ::

Eno slovensko podjetje ima dražbe avtomobilov, ki jih lahko kupiš samo kot pravna oseba (d.o.o / s.p)

Ali lahko danes odprem "popoldanski s.p" (ja, moj trenuten delodajalec bi me podprl), kupim avto na firmo, plačam DDV in jutri zaprem podjetje?

black ice ::

Route66 je izjavil:

black ice je izjavil:

V Ponedeljek bom poklical lokalno računovodkinjo in jo vprašal če se lahko oglasim saj imam nekaj vprašanj. Glede nato da je moj biznis model tak da nimam nikogar zaposlenega, nimam nobene robe ki bi jo bilo potrebno kupovati, pakirati, odpošiljati, ter hraniti v svojem skladišču se mi poraja vprašanje kaj moram poleg tistih prispevkov zraven še plačevati.

Doma smo imeli celotno debato glede računovodstva in se me prepričevali da gre za en kup papirjev in da je vse tako zakoplicirano in ne vem kaj še vse. Me je skoraj minilo da bi se sploh česa lotil, zato sem rekel da bom šel v Ponedeljek osebno tja pa vprašal kako je zdaj s tem. Kakšne so tvoje izkušnje glede vodenja računovodskih zadel? Ali imaš računovodjo ki ti opravlja te stvari? Koliko ga oziroma jo plačuješ na leto? Kakšni so kaj stroški glede tega?

Najprej svetujem obisk SPOT tocke. Ali pa iskanje po tej temi. Je bilo odgovorjeno ze najmanj 10x.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: black ice ()

Shadowstorm ::

borut_p ::

korodani je izjavil:

Eno slovensko podjetje ima dražbe avtomobilov, ki jih lahko kupiš samo kot pravna oseba (d.o.o / s.p)

Ali lahko danes odprem "popoldanski s.p" (ja, moj trenuten delodajalec bi me podprl), kupim avto na firmo, plačam DDV in jutri zaprem podjetje?

Ne

Seveda lahko.

tony1 ::

Šala mala, zakaj ne? Odpreš in nato zapreš. (Še bolj enostavno je najti soseda, ki ima firmo/s.p. in on to reč kupi zate.)

Moje izkušnje s podjetji, "ki poslujejo samo s pravnimi osebami" so sicer komične. To je njihova interna poslovna praksa, ki nima nobene zakonske podlage.

Če si zainteresiran za nakup jih preprosto pokliči, povej, da bodo račun izdali na fizično osebo, če nočejo tvojega denarja, pa biznisa preprosto ne bo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Tezava bi bila edino, ce bi bila cena vec kot €50k.

V čem je fora?

tony1 je izjavil:

V čem je fora?

Moral bi postati zavezanec za DDV, kar terja vec casa in ne gre kar iz danes na jutri ter potem zapreti. Hitro terja kaksno inspekcijo, ceprav to najbrz ni ravno nelegalno, vzbudi pa sume. In seveda bi DDV v vsakem primeru placal, ne bi si ga mogel poracunati (ce bi to sploh bil namen).

Ne bi bil problem niti ce bi bil drazji kot 50k, ker meja za vstop v ddv je 50k prometa (prihodkov), njegov sp pa prihodkov ne bo imel.

Če jaz prav razumem zadeve bi avto potem bil pisan na firmo, tako da bi ga moral potem sam sebi prodat (ko hoče SP zapret)? A ni tu potem dodaten davek na dobiček?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Osnovna sredstva spja so dejansko sredstva nosilca dejavnosti, zato se ob zaprtju brez posebnosti prenesejo na nosilca, podobni kot se recimo brez nekih posebnosti prenese gotovina, ki ostane na podjetju.

Edini problem bi bil, ce bi bil zavezanec za ddv in bi si ob nakupu odbil ddv. Potem bi moral ob zaprtju placati ddv. Kar pa glede na opis ne bo pocel.

Zgodovina sprememb…

user4683 je izjavil:

Osnovna sredstva spja so dejansko sredstva nosilca dejavnosti, zato se ob zaprtju brez posebnosti prenesejo na nosilca, podobni kot se recimo brez nekih posebnosti prenese gotovina, ki ostane na podjetju.

Edini problem bi bil, ce bi bil zavezanec za ddv in bi si ob nakupu odbil ddv. Potem bi moral ob zaprtju placati ddv. Kar pa glede na opis ne bo pocel.

Ravno namen op je bezanju placanja ddv. Kar pomeni da bi ga ob zaprtju placal. Torej ni tako enostavno ... oz je brez veze. Ddv bi se vedno placal. Ergo .. ne

Seveda bi ga plačal, ker ni DDV zavezanec. Samo moral bi narediti "samoobdavčitev" - ne vem če je pravi izraz, pač imaš račun in sam sporočiš koliko DDVja si dolžan (ker si ga ne more odbit)

korodani je izjavil:

Vec kot ocitno to ni njegov namen.

Problem avtorja je, da firma prodaja samo firmam, on pa bi ocitno tocno tisti avto.

Zgodovina sprememb…

Ah ... slab bral.

Tukaj bi moral pogledat vse vezano na osnovna sredstva. Kako se potem resuje 'odkup' ven iz sp.
To bi kaksen racunovodja vedel v sekundi

Po mojem dileme ni. Odpreš normiran s.p. in kupiš avto z lastnim denarjem.

Račun ti (zaradi lastne neposlovnosti) napišejo na Janez Novak s.p., ti pa avta sploh ne daš v osnovna sredstva.

Naslednji dan zapreš s.p. Nikomur nisi nič dolžen, nakup avta ni bil prihodek in pravzaprav niti poslovni dogodek ne. Le butasto interno politiko prodajalca si okrog prinesel.

Hm, ker gre za avto bo problem pri registraciji, kjer bodo hoteli videti račun in na njem ne boš prikazan kot fizična oseba...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

delavec44 ::

Mogoče nekatera podjetja prodajajo le drugim pravnim osebam, da ne rabijo dajati obvezne garancije? Vem, da varstva pri nakupu na daljavo (vračilo v 2 tednih) podjetja nimajo.

Možno, imaš prav.

d179 ::

Mogoče kdo ve kako se, zraven tega da te izločijo iz sistema normirancev, obravnava primer prekoračitve 300k v dveh zaporednih letih? Se višek prihodka obdavči kako drugače, so morda vključene kakšne kazni, ...?

V 2023 letu bom to mejo namreč prekoračil (2022 + 2023 > 300k), zato se sprašujem ali je vredno iztisniti še zadnji "hura" iz normiranega s.p.-ja, mejo prekoračiti, ter z letom 2024 presedlati na d.o.o.

Prav tako me zanima, hipotetično, kakšni bi bili pogoji za ponoven vstop v sistem normirancev, v kolikor bi le-ta zame v prihodnosti spet postal boljša opcija (predpostavimo, da bi se meja 300k zvišala).

Hvala!

Obdavcen si se vseeno kot normiranec, tudi ce naredis v prvem letu 100k v drugem pa milijon. S tretjim letom pac postanes navaden sp.

Da spet postanes normiranec moras v preteklem letu imeti manj kot 100k prihodkov.

Tidule ::

Pazi edino, da je max priznanih 80k normiranih stroskov, tako da upostevaj pri tem kaksna bo obdavcitev.

user4683 je izjavil:

Da spet postanes normiranec moras v preteklem letu imeti manj kot 100k prihodkov.

Torej, tudi če bi presedlal na d.o.o., bi moral imeti manj kot 100k letnih prihodkov, da bi lahko prešel nazaj na normirani s.p.?

Tidule je izjavil:

Pazi edino, da je max priznanih 80k normiranih stroskov, tako da upostevaj pri tem kaksna bo obdavcitev.

👍

Zgodovina sprememb…

• spremenil: d179 ()

Ne v tem primeru ni 100k omejitve, so pa druga potencialna tveganja v katera se lahko zapne prevec zagret inspektor. Ce te zanima kaksna so ta tveganja in kaksna verjetnost obstaja v praksi ti lahko dam kontakt odlicnega in izkusenega pravnika z davcnega podrocja... 100eur in ena ura zooma in ti bo odlicno predstavil na kaj moras biti pozoren.

user4683 je izjavil:

Ne v tem primeru ni 100k omejitve, so pa druga potencialna tveganja v katera se lahko zapne prevec zagret inspektor. Ce te zanima kaksna so ta tveganja in kaksna verjetnost obstaja v praksi ti lahko dam kontakt odlicnega in izkusenega pravnika z davcnega podrocja... 100eur in ena ura zooma in ti bo odlicno predstavil na kaj moras biti pozoren.

Prosim! 🙏

Oktan ::

Shadowstorm je izjavil:

https://nsi.si/novica/jernej-vrtovec-o-...

– ne sprejme dodatnih napovedanih obremenitev za popoldanske samostojne podjetnike.

Se pravi če prav razumem za popoldanske sp-je se ne spremeni nič - ne bo 40% priznanih stroškov?

pingme ::

user4683 je izjavil:

doo in sp imaš lahko tudi istočasno (zavarovan si na sp), ampak se ti promet za ugotavljanje pogojev za normirane stroške sešteva. Tudi obdavčljiv promet za DDV se sešteva na sp in doo (in ko se prekorači morata oba postati zavezanca za DDV), etc. To velja seveda, če gre za isto dejavnost, tako da ni vse popolnoma enostavno oz. po domače: "FURS tudi ni tako glup in je predvidel razna kolobarjenja" ;-)

simphony ::

simphony je izjavil:

Sem davčni zavezanec in me zanima ali drži, da se za izračun prispevkov vzamejo prihodki brez DDVja. Sepravi če izdam 12 računov po €8000+22% DDV = €9760 in dobim na TRR €9760*12 = €117.120 na leto. Plačam €21.120 DDV. Ostane mi 8000*12 = €96.000 in ta številka se vzame za izračun prispevkov za naslednje leto: (96000*0.2+450)*0.75*0.382 = €5629 = €470 na mesec?

In seveda tudi 4% davek se plača glede na prihodke brez DDV? Sepravi plačam 4% od €96.000 = €3840?

Hvala vnaprej!

mogoče kdo ve kaj glede tega? :)

Ales ::

simphony je izjavil:

simphony je izjavil:

Sem davčni zavezanec in me zanima ali drži, da se za izračun prispevkov vzamejo prihodki brez DDVja. ...
Hvala vnaprej!

mogoče kdo ve kaj glede tega? :)

Seveda se vse to gleda brez DDV, DDV ni tvoj prihodek.

pingme ::

Seštel si letne prihodne in mesečni prispevek, to seveda ni ok, ampak imaš 450*12.
DDV je pa seveda ločeno, samo 5400 imaš namesto 450 in posledično višje prispevke (in potem spet naslednje leto...).

edit: sem odgovoril na pobrisano vprašanje, tako da moj odgovor nima nekega smisla.

Zgodovina sprememb…

««
118 / 260
»»