» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
60 / 260
»»

Pat_MaGroin ::

kriptobog ::

Bo imel pa Snezic vec strank :))

Berem predlog koalicijske pogodbe, normiranci so posebej omenjeni, da pridejo prvi na vrsto za "pravično obdavčitev".

trancer01 ::

Da, pravična je tebi manj, mesečnikom in NVO-jem več.

Mike_Rotch ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Berem predlog koalicijske pogodbe, normiranci so posebej omenjeni, da pridejo prvi na vrsto za "pravično obdavčitev".

Ja, ampak po besedah nekaterih tukaj gor ni panike, ker tako ali tako ne mislijo resno, baje...mogoče.

Ima kdo dostop do članka?

Matr, fole je fašizem FURSA.

Lonsarg ::

Namesto da preganjajo case-by-case naj raje davke postavijo dovolj visoko da ne bo motivacije preganjat. Če bodo davki podobni bo fursu kar naenkrat vseeno kako si zaposlen, problem solved.

Ampak potem se morajo tudi pravice z redno zaposlenimi izenacit :).

Lonsarg ::

Pravice pokrije že razlika v bruto, ker je itak že bruto večji kot pri rednih zaposlitvah. Na s.p.ju je da se spogaja s firmo da mu v zameno za manj pravic kot bi jih imel z zaposlitvijo ustrezno višji bruto dajo, saj je konec koncev firma tista ki zaradi manj pravic profitira, ne pa država. Zakaj bi torej država denarno krila razliko v pravicah.

Problem izkoriščanja (kadar je delodajalec tisti ki sili v to razmerje) je pa itak že rešen s tem da lahko daš samo-prijavo (celo anonimno če te skrbijo odnosi).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

ker je itak že bruto večji kot pri rednih zaposlitvah

Kako to misliš?

Glej, jaz delam za firmo v ZDA, nimam bolniske, dopusta, zakonsko me ne morejo zaposlit, torej furs bi zdej meni teoretično predpostavil, da sem zaposlen?

Delam v svoji pisarni in na svoji opremi.

hbgqzR ::

Fantje, najbrž preveč je bilo hvaljenja po forumih. Zavist pa ima domovinsko pravico v Sloveniji.

Geho ::

Vprašanje: glede na to, da misli nova vlada zjebati še normirance (beri višje davke in izenačiti z zaposlenimi) nam preostane kaka druga opcija, kako obdržati enako ali podobno obdavčitev?
Razlog? Storitve, ki nam jih država ponuja za naš denar (davke) so pol kurca vredne in ne mislim plačevat lenuhov v javnem sektorju nič več kot je sedaj minimalno potrebno. Pokojnine bodo itak mizerne in raje prisluženi denar vlagam v svoj posel in trge kot pa da filam vrečo brez dna.
Razmišljam prevsem v smeri preoblikovanja v d.o.o. in potem se iti kreativno računuvodstvo z dodatnim podjetjem odprtim nekje XY v tujini, kjer dejansko držim večino prisluženega denarja.
Opcija so tudi transferji preko kriptovalut ali česa drugega, zadnja opcija pa tudi selitev v tujino oz. državo, kjer bom za svoj denar dobil veliko več kot tu.

Opcija so tudi transferji preko kriptovalut ali česa drugega, zadnja opcija pa tudi selitev v tujino oz. državo, kjer bom za svoj denar dobil veliko več kot tu.

Tole je precej malo verjetno. Slovenija ima precej dober P/P ratio.

pingme ::

Ko je bilo govora o ekonomski odvisnosti...

Prav tako bodo preučili možnost redefinicije delovnega razmerja v ZDR-1 na način, da se dlje časa trajajoča ekonomska odvisnost od enega delodajalca določi kot opredelilni element delovnega razmerja.

endelin ::

Haha vam ki delate manj, več delomrznežem od nvojev na metelkovi.:))

Se vam ne zdi sumljivo, da se je problematika" normirancev začela tako na pogosto pojavljati v medijih?

Stvari so že v teku.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Kaj točno je sumljivega pri tem? Saj nihče od "levih" ne skriva, da so proti normirancem.

Pat_MaGroin je izjavil:

https://www.finance.si/8999898/Normiran...

uau, noro.

Samo da ne bo kdo počakal kje Goloba ali koga od Levice ker ne bo imel kaj zgubit. To bodo samomori

matic492 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

https://www.finance.si/8999898/Normiran...

uau, noro.

Spodaj piše da je takšnih normirancev 4606 iz leta 2018, no evo vam, skoraj nič anpram 2 miljona slovencem...
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Ziga Dolhar ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Glej, jaz delam za firmo v ZDA, nimam bolniske, dopusta, zakonsko me ne morejo zaposlit, torej furs bi zdej meni teoretično predpostavil, da sem zaposlen?

Zakaj pa te družba iz ZDA ne bi mogla zaposliti?
https://dolhar.si/

Lonsarg je izjavil:

Problem izkoriščanja (kadar je delodajalec tisti ki sili v to razmerje) je pa itak že rešen s tem da lahko daš samo-prijavo (celo anonimno če te skrbijo odnosi).

Meni so ponudili l. 2017 šiht v Sloveniji, kjer je bilo eksplicitno rečeno, da me zaposli samo preko SPja (seveda se nisem zaposlil tam).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

D3m ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Zakaj pa bi morala?
|HP EliteBook|R5 6650U|

Okapi ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Kolikokrat bo treba ponoviti, kaj so elementi zaposlitve oziroma delovnega razmerja.;((

O obstoju elementov delovnega razmerja govorimo, ko gre za:
1 - dlje časa trajajoče delo, ki ni opredeljeno z roki izpolnitve,
2 - vzpostavitev podrejenosti med delavcem in delodajalcem (ki nastane, če npr. delavec konstantno dobiva delo in navodila le od enega delodajalca),
3 - izvajanje del in nalog je vezano na določeno osebo, ki mora delo opraviti osebno,
4 - delavec je vključen v točno določen delovni proces, običajno na sedežu delodajalca in v delovnem času, ki velja za ostale delavce (8 ur),
5 - delavec uporablja delovno opremo in ostala delovna sredstva podjetja

Običajno espe (programer ali kaj podobnega), ki dela projektno za enega samega delodajalca nekje v tujini, izpolnjuje kvečjemu #2 in #3. Se pravi, da dela za enega delodajalca, in mora delo načeloma opravit sam (ker je bil izbran na podlagi svojih referenc, znanj..., in ne more potem tega dela preložiti na nekega podizvajalca).

Ampak to nikako ni dovolj, da bi Furs to opredelil kot delovno razmerje. Običajno tak espe dela s svojo opremo, ne dela na sedežu delodajalca, in ne dela v delovnem času, ki ga določi delodajalec. Poleg tega je njegovo delo vezano na roke. To je klasično "svobodnjaštvo", podobno kot recimo pisatelj, ki svoje knjige objavlja samo pri eni založbi. Absurd bi bilo misliti, da ga mora zaradi tega založba zaposliti kot pisatelja.

Drugo je, če delaš kot oddaljeni klicni center za podporo strankam. Tam si pa vezan na delovni čas, ko moraš biti na voljo, kar je pa že klasičen element delovnega razmerja, tudi če delaš od doma, s svojim telenofonom in računalnikom.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

A vendar so že odkrili primere, ko je šlo za odvisno razmerje, in to ne samo pri IT-normirancih, ki delajo za domača podjetja, temveč tudi za tuja. Zadnji usmerjeni nadzor inšpekcij je sicer bil v letu 2018, danes nadzore izvajajo po posameznih primerih. Kaj so pri teh ugotovili, ne povedo - dejali so le, da je bilo v nadzorih, izvedenih v letu 2018 pri samostojnih podjetnikih (normirancih), ki so opravljali IT-storitve za tujo družbo, ugotovljeno, da gre dejansko za odvisno pogodbeno razmerje in bi morale imeti fizične osebe, ki za to družbo opravljajo delo s statusom s. p., z njo sklenjeno delovno razmerje.

Torej ta članek je na podatkih 4 leta starih in nič novega, mogoče samo g. novinarka Tanja Smrekar bere forum in hoče malo FUD-a naredi hehe.

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Ker rabiš vizo, ki je ne dobiš.

Mike_Rotch je izjavil:

Tole je precej malo verjetno. Slovenija ima precej dober P/P ratio.

Jaz sem ogromno v Zagrebu, pa bi rekel, da ima boljsi P/P kot LJ.

Glede firme je pa tudi precej bolj ugodno...

Zgodovina sprememb…

Mimogrede, ideja o 0% dohodnine za prvih 10 let delovne dobe je pa malce neustavna? Neenakost, pa to.

Pat_MaGroin je izjavil:

Mimogrede, ideja o 0% dohodnine za prvih 10 let delovne dobe je pa malce neustavna? Neenakost, pa to.

Kje je pa to napisanho? :D Se takoj nazaj zaposlim.

Zgodovina sprememb…

jabe ::

Prvih 10 let delovne dobe jaz razumem 10 let kakrsnegakolo oblike dela, kjer placujes prispevke. Ce delas kot spjevec 10 let, potem ne bo nic, cetudi nisi bil "zaposlen".

jabe je izjavil:

Prvih 10 let delovne dobe jaz razumem 10 let kakrsnegakolo oblike dela, kjer placujes prispevke. Ce delas kot spjevec 10 let, potem ne bo nic, cetudi nisi bil "zaposlen".

Ne razumem kaj misliš? Jaz imam veliko manj kot 10 let delovne dobe, 10 let nazaj sem bil še v srednji šoli :D

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Ne, ni. Preberi si 2. člen Ustave RS.

Lol?

jabe ::

matic492 je izjavil:

Ne razumem kaj misliš? Jaz imam veliko manj kot 10 let delovne dobe, 10 let nazaj sem bil še v srednji šoli :D

Narobe sem te razumela, ker si rekel, da se takoj nazaj zaposlis...

Albert_Z ::

Kakšne so alternative za normiran sp in prihodke med 50 do 150k+ na leto? ima kdo že plan ?
če zvišajo davke in prispevke na normiranem s.p. predvidevam, da IT in drugi svetovalci ne bodo preklopili na višje, ampak našli drugo pot. sploh če izenačijo zaposlene in s.p.
d.o.o. in izplačevanje min plače celotni družini ?
odpiranje firme v drugih EU ali izven EU ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Albert_Z ()

kriptobog ::

Albert_Z je izjavil:

Kakšne so alternative za normiran sp in prihodke med 50 do 150k+ na leto? ima kdo že plan ?
če zvišajo davke in prispevke na normiranem s.p. predvidevam, da IT in drugi svetovalci ne bodo preklopili na višje, ampak našli drugo pot. sploh če izenačijo zaposlene in s.p.

Bosna.

Albert_Z je izjavil:

No najprej počakajmo na kaj bojo sploh zvišali. Izenačit jih ne morejo, ker bojo protesti, kot rečeno nismo samo IT normiranci....

Cupakabra123 ::

Albert_Z je izjavil:

Kaj pa ce se morda nebi trudili prati denar? Redna zaposlitev je se vedno opcija.

Saj gre za redno samozaposlitev za nedoločen čas, samo več denarja pokasiraš, po dosedanjih pogojih. Sicer bi bilo manj interesentov. Morda tudi manj zavistnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hbgqzR ()

koliko manj na leto je dovolj, da začnes razmišljat o drugih možnostih ? 10k manj ? dvojni dopust za celo familjo ali kaj podobnega..

matic492 je izjavil:

Albert_Z je izjavil:

No najprej počakajmo na kaj bojo sploh zvišali. Izenačit jih ne morejo, ker bojo protesti, kot rečeno nismo samo IT normiranci....

ni pranje denarja, samo optimizacija prihodkov in odhodkov.
vzgled si jemljemo pri najbolj uspešnih ljudeh in največjih firmah , kateri imajo male vojske odvetnikov in računovodij na razpolago

Cupakabra123 je izjavil:

Albert_Z je izjavil:

?
Kaj pa ce se morda nebi trudili prati denar? Redna zaposlitev je se vedno opcija.

Ziga Dolhar je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

V teoriji se mogoče da. V praksi pač ne. Za podjetja, ki imajo ekipo iz 20, 30 držav je redna zaposlitev nerealna.

Vidni član SDja zagovarja, da davki ne smejo biti nizki.

Ista oseba ima sedež svojega imperija na Nizozemskem ravno zaradi nizkih davkov :).

Optimizacija :).

Pat_MaGroin je izjavil:

Vidni član SDja zagovarja, da davki ne smejo biti nizki.

Ista oseba ima sedež svojega imperija na Nizozemskem ravno zaradi nizkih davkov :).

Optimizacija :).

Saj največji zagovorniki visokih davkov so takšni mojstri. :)) ker imamo ruske medije nikomur nič. Tudi Golob ima "razprešeno" po oazah brez skrbi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Fantje (in punce), ne vem zakaj ste toliko šokirani pri tem članku, smo že mesce nazaj imeli debato o normirancih v tej temi, in je jasno da je element delovnega razmerja (lahko) prisoten tudi če delaš za tujino. Tako da tale članek ne razkriva nič novega, je samo nov članek. Še članek sam omenja da so leta 2018 imeli inšpekcijske nadzore pri normirancih! Tole ni nič novega, kdor je v prekršku in sam ve da je v prekršču naj pač naredi kar hoče.

Albert_Z je izjavil:

ni pranje denarja, samo optimizacija prihodkov in odhodkov.
vzgled si jemljemo pri najbolj uspešnih ljudeh in največjih firmah , kateri imajo male vojske odvetnikov in računovodij na razpolago

Cupakabra123 je izjavil:

Albert_Z je izjavil:

?

Ja bodimo realni, nekomu, ki ima miljonske dohodke se splača dobesedno kupit pisarno recimo na Malti fizično, in tma imeti sedež podjetja, če so npr. tam manjši davki, normiranci so pa premajhni zneski, ker tudi ta "optimizacija" davkov ni zastonj oz. se splača samo pri večjih zneskih.

Zgodovina sprememb…

Ja, ne vemo, koliko bodo nanovo vzgojeni davčni inšpektorji odprti za zdravorazumske razlage na osnovi poznavanja značilnosti it projektov, davčni primež normirancev bo domnevno zategnjen zelo kmalu, večina bo verjetno privoščljivo ploskala. Iščejo se rešitve. Mi smo že naredili analizo in smo menda zelo na varni strani, zaenkrat. Obdavčenje je druga stvar.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hbgqzR ()

Ziga Dolhar ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Ziga Dolhar je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Ker rabiš vizo, ki je ne dobiš.

Buče. Da podjetje iz ZDA sklene pogodbo o zaposlitvi s Slovencem, ki delo opravlja remote (iz Slovenije), ne potrebuješ vize.

Mike_Rotch je izjavil:

Ziga Dolhar je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

V teoriji se mogoče da. V praksi pač ne. Za podjetja, ki imajo ekipo iz 20, 30 držav je redna zaposlitev nerealna.

Veliko mojih strank s tem nima problema in brez težav zaposlujejo ljudi v več državah, tudi Sloveniji. Še posebej programerjev, saj je nevarnost, da bi zaposlitev programerja v Sloveniji vodila do stalne poslovne enote, relativno nizka.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Geho ::

Cupakabra123 je izjavil:

Zakaj že?
Toliko kot trenutno dobim, mi nobena firma v Sloveniji ne more dat v obliki redne zaposlitve. Največ kar sem vidu do sedaj neto izplačila je trenutno polovica mojega bruta.

Zakaj bi podiral lenuhe v javnem sektorju? Nebi bi bil problem plačevati davkov, če bi bile storitve temu primerne, tako pa več kot min prispevke in 4-6% ne mislim dajati. Dobijo itak od DDV-ja dovolj davkov od mene, penzije itak ne bom vidu oz. bo mizerija, raje sam upravljam s tem denarjem. In glede na cene nepremičnin, pa itak zdaj rabim denar ne čez 20 let.
Kot s.p. pa lahko delam tudi na več projektih (nisem vezan samo na eno firmo in pogodbo), lahko razvijam svoje ideje in produkte in mi noben ne more pisnit 1% o tem.
In to ni pranje denarja, ampak optimizacija stroškov in davkov. Plus normiranec je zelo super ravno zaradi enostavnosti in majhne obdavčitve.

Jaz tudi nujno potrebujem vsaj popoldanca, ker imam preveč razpršene stranke in projekte, da bi lahko imel samo 1 zaposlitev. Zdaj je pač trenutna situacija tako da bo res 60-70% dohodka od ene pogodbe, ampak to ne pomeni da ne iščem drugih strank in projektov, tako da tele inšpekcije so itak bolj na hojladrija.

Če imate pa SP in izdajate račun samo 1 firmi in vsak mesec 1 račun, pa kot sem že napisal par mescev nazaj, je dejstvo da ste v prekršku in ne si delat utvar, da ne boste najebali če se nek inšpektor v vas zapiči.

Okapi ::

Ne bluzi. En delodajalec ni element delovnega razmerja, in v kakšnih časovnih intervalih mu izstavljaš račun prav tako ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Osem!?? Meni se zdi, da je ze z dvema napora vrh glave. To si prav večinski družbenik? Hmm. Vsa čast!

Samo rtv ima par k normirancev :)
««
60 / 260
»»