Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
matic492 ::
Mike_Rotch je izjavil:
Ja samo pozabljaš da niso vsi normiranci programerji. Mi nimamo stroškov, nekateri normiranci so pa ribiči, kmetje, tudi manjši bari. Tistim bo res malo bolj težko, če dvignejo davke.
Zakaj bi bili ribiči in manjši bari normiranci?
Če je to uradni podatek?
Sicer tole so podatki 2014/2015
https://www.findinfo.si/download/razno/...
Informacijske dejavnost so 2.59%, še strokovne znanstveno/tehnične pa 8,12%
Sicer se je sigurno procent povišal do danes ja.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Mato989 ::
"popoldanski" normiran sp je anomalija, ki so si politiki naredil za sebe in javnosektoraške fikuse, da v času službe "delajo" in "popoldne" služijo do 50k€/leto.
Če imaš korektno/zahtevno službo s spodobno plačo, ne razmišljaš, da bi popoldne še pofušal. Mogoče nekateri, ki rabijo nekaj denarja za določeno stvar ali za potipat trg in potem iti v poln sp.
Za moje pojme je normiran s.p. nekaj najboljšega, in bi morali težit da plačni sistem približamo normiranemu sistemu... =) Tako bi dejansko lahko naredili preskok od revežev do srednjega sloja marsikje.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Mike_Rotch ::
V dejavnosti, kjer kupuješ pijačo in jo s 50% maržo prodajaš naprej, nima smisla imeti normiranih stroškov. Poslovanje pa tudi ni toliko bolj enostavno pri normirancu. V gostilni rabiš davčno blagajno v vsakem primeru.
Tisti iz področja gostinstva so večinoma natakarji, ki delajo preko s.p.
Tisti iz področja gostinstva so večinoma natakarji, ki delajo preko s.p.
Okapi ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Ja, ampak popoldanski normirani s.p. je res grda anomalija. Ampak to ni bilo ustvarjeno za običen plebs :).
Predvsem so popoldanci nelojalna konkurenca vse pravim espejem.
Na fakultetah, inštitutih, vsepovsod v javni upravi ima že skoraj vsak tudi popoldanski espe. In ker mu v strošek popoldanskega dela ni treba vračunati plačanega dopusta, bolniških, regresa..., lahko ponudi za svojo storitev ali izdelek nižjo ceno od pravega espeja.
Da ne govorimo, da marsikdo od njih dela "popoldan" na službenem računalniku, kuri službeno elektriko, internet, telefon, uporablja službeno literaturo...
Popoldanski espe bi jaz dovolil za kakšne male obrtne dejavnosti (če bi kdo rad popoldan čebelaril, klekljal ali kaj takega), za vse drugo pa obstajajo ustrezno obdavčene avtorske pogodbe.
Pat_MaGroin ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Ja, ampak popoldanski normirani s.p. je res grda anomalija. Ampak to ni bilo ustvarjeno za običen plebs :).
Na fakultetah, inštitutih, vsepovsod v javni upravi ima že skoraj vsak tudi popoldanski espe. In ker mu v strošek popoldanskega dela ni treba vračunati plačanega dopusta, bolniških, regresa..., lahko ponudi za svojo storitev ali izdelek nižjo ceno od pravega espeja.
Da ne govorimo, da marsikdo od njih dela "popoldan" na službenem računalniku, kuri službeno elektriko, internet, telefon, uporablja službeno literaturo...
Popoldanski espe bi jaz dovolil za kakšne male obrtne dejavnosti (če bi kdo rad popoldan čebelaril, klekljal ali kaj takega), za vse drugo pa obstajajo ustrezno obdavčene avtorske pogodbe.
Vem, sem delal za eno slovensko podjetje in sem imel precej JU uslužbencev povezanih v sistem podjetja med delovnim časom kot honorarce :).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
TO se strinjam, jaz sem v razliki bruto-neto imel višje dohodke do prejšnjega mesca ko sem bil še popoldanc :)
Računal sem min. 20EUR na uro od tega pa dobil praktično 19EUR ven neto, vse ostalo mi je pa krila zaposlitev.
Računal sem min. 20EUR na uro od tega pa dobil praktično 19EUR ven neto, vse ostalo mi je pa krila zaposlitev.
Zgodovina sprememb…
Mato989 ::
TO se strinjam, jaz sem v razliki bruto-neto imel višje dohodke do prejšnjega mesca ko sem bil še popoldanc :)
Ja samo ti moraš obračunat EFEKTIVEN DAVEK torej prištet koliko si izgubil od svoje redne plače napram če bi imel normiran s.p....
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
Ja samo ti moraš obračunat EFEKTIVEN DAVEK torej prištet koliko si izgubil od svoje redne plače napram če bi imel normiran s.p....
Seveda hehe, ravno zadnje mesce sem imel točno takšno razmerje, da je bil davek manjši kot bi bil na normirancu. Jaz sem več služil na popoldanca kot na zaposlitev neto, zato je prišlo do tega.
uvodV?? ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Še huje je, da dobivajo potem izplačila na SP tudi od primarnega delodajalca (npr nek profesor je v zadnjih 3 letih dobil preko 100k na svoj SP od EF - kjer je tudi zaposlen). Te podatki so javni in ne razumem kako da tega nihče ne preganja.
trancer01 ::
Mike_Rotch je izjavil:
Zgoraj je že bil prilepljen tale članek: https://www.zurnal24.si/slovenija/tolik...
Večina v resnici zasluži več kot 2k na mesec.
To so bruto zneski vseh prihodkov s stroški vred in ne neto plača!
Pomemben podatek je bolj tole:
Če pogledamo v konkretnih številkah, je več kot 72 tisoč evrov v letu 2020 zaslužilo 2116 normirancev, manj kot minimalno plačo (12 tisoč evrov) pa 3328. Skupaj je bilo v letu 2020 21.934 samozaposlenih samostojnih podjetnikov, ki so uveljavljali normirane stroške in so celo leto opravljali dejavnost.
Bistveno več je torej tistih, katerih prihodki niso zadoščali niti za minimalno plačo, kot pa tistih res dobrih "zaslužkarjev".
Če nimaš dejanskih stroškov nič, kar sicer v nobenem primeru ne drži, moraš kot normiranec za povprečno neto plačo v Sloveniji, tj. 1240 EUR, imeti sledeč promet: 1240 + 451 prispevkov + 68 EUR dohodnine = 1759 EUR. Efektivna obdavčitev za povprečno plačo ob ničelnih stroških poslovanja torej znaša ca. 30% vseh prihodkov. Če pa upoštevaš še dejanske stroške poslovanja, pa je obdavčitev lahko seveda še (precej) večja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trancer01 ()
Ja saj ravno to, normiranci so zelo majhen del delovno aktivnih in mislim da ni ravno prioritetna stvar te vlade to, še posebej če se Covid vrne za naslednji val.
Bistveno več je torej tistih, katerih prihodki niso zadoščali niti za minimalno plačo, kot pa tistih res dobrih "zaslužkarjev".
To je povsem arbitrarno. Vsak ima svoje predstave o tem kdo so "dobri zaslužkarji". Imamo številke.
Če nimaš dejanskih stroškov nič, kar sicer v nobenem primeru ne drži, moraš kot normiranec za povprečno neto plačo v Sloveniji, tj. 1240 EUR, imeti sledeč promet: 1240 + 451 prispevkov + 68 EUR dohodnine = 1759 EUR. Efektivna obdavčitev za povprečno plačo ob ničelnih stroških poslovanja torej znaša ca. 30% vseh prihodkov. Če pa upoštevaš še dejanske stroške poslovanja, pa je obdavčitev lahko seveda še (precej) večja.
Ja, v čem je problem?
endelin ::
Kaj sedaj jokate. Ljudstvo je spregovorilo in zahteva glavo (dosti višjo obdavčitev normirancev da bo več za socialce in nvo). Preselte se v Luxemburg hahay. Če ste pa si sebi pluunili v skledo pa kaj naj rečem :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()
Mike_Rotch je izjavil:
To je povsem arbitrarno. Vsak ima svoje predstave o tem kdo so "dobri zaslužkarji". Imamo številke.
Gotovo pa ni arbitrarno, da več kot 15% normirancev niti za minimalno plačo ne zasluži?!
Zgodovina sprememb…
Spura ::
100% povišanje 4% davka pač ni huda stvar, kakorkoli obrnete, razen če ste na meji preživetja z svojimi SPji. Meni lahko povečajo 4x davek pa bom še vedno preživel, ker računam na najhujši možni scenarij.
Bos imel tudi cirka dvakratno osnovo za prispevke, a ti samo dohodnino placujes, al od kod ti cifra da imas samo 4% davka?
Problem je v tem, da obdavčitev za povprečno plačo že zdaj ni majhna!
V primerjavi z redno plačo je še vedno poceni. Za 1240 eur neto tvoj bruto znaša cca. 1900 eur, strošek delodajalca pa še kakšnih 500 eur več v obveznimi bonitetami (regres, malica, prevoz).
Gotovo pa ni arbitrarno, da več kot 10% normirancev niti za minimalno plačo ne zasluži?!
Seveda je arbitrarno. Tebi se zdi tistih 72 jurjev veliko, nekomu se zdi to minimum za preživetje.
Pa velja poudariti, da so v grafu tudi "popoldanci". Oni plačajo tistih 70€ pavšala.
Mike_Rotch je izjavil:
Pa velja poudariti, da so v grafu tudi "popoldanci". Oni plačajo tistih 70€ pavšala.
Če govorimo o istem članku potem popoldancev ni zraven.
Mike_Rotch je izjavil:
Problem je v tem, da obdavčitev za povprečno plačo že zdaj ni majhna!
V primerjavi z redno plačo je še vedno poceni. Za 1240 eur neto tvoj bruto znaša cca. 1900 eur, strošek delodajalca pa še kakšnih 500 eur več v obveznimi bonitetami (regres, malica, prevoz).
Gotovo pa ni arbitrarno, da več kot 10% normirancev niti za minimalno plačo ne zasluži?!
Seveda je arbitrarno. Tebi se zdi tistih 72 jurjev veliko, nekomu se zdi to minimum za preživetje.
Pa velja poudariti, da so v grafu tudi "popoldanci". Oni plačajo tistih 70EUR pavšala.
Ti pa si res en mojster, kje se skrivaš, da te ne ukradejo? Samostojni podjetniki so sami sebi delodajalec! Se vidi, da še nikoli nisi bil samozaposlen in gledaš samo skozi oči zaposlenega. Seveda, lahko si izplačam tudi "obvezni" regres, malico in prevoz, guess what, vse to tudi dejansko porabim in si moram izplačati v okviru stroškov! Če prištejem še to zraven kot s.p., potem sem obdavčen +50%.
Zgodovina sprememb…
Če pogledamo v konkretnih številkah, je več kot 72 tisoč evrov v letu 2020 zaslužilo 2116 normirancev, manj kot minimalno plačo (12 tisoč evrov) pa 3328. Skupaj je bilo v letu 2020 21.934 samozaposlenih samostojnih podjetnikov, ki so uveljavljali normirane stroške in so celo leto opravljali dejavnost.
Skratka vpliv na javno blagajno bo prakticno nicen. 22k ljudi, od tega jih je precej na kahli in se iz njih ne da nicesar stisnit, ker ze tako imajo minimalca ali pa podpovprecno placo. Od preostanka bodo nekateri, seveda pa ne vsi, lepo sli nazaj na fiktivne stroske in tko kot je blo 20 let nazaj in tam ne bo nekega dobicka za furs. Na koncu bos na par tisoc ljudeh pobral nekaj vec davka.
Večji bodo administrativni stroški zaradi bolj kompliciranega obračunavanja davka, kot bo davčni izplen. Več kot 15% jih itak niti za minimalca ne spravi skupaj, prispevke pa plačujejo, kot bi imeli povprečno plačo. Mnogi si morajo vsak mesec iskati posel in ni zagotovljenega dohodka, zagotovljeni so le prispevki in akontacija dohodnine in to, da bolniške prvih 30 dni ni!
Zgodovina sprememb…
Lonsarg ::
Bi prav rad videl te normirance z 50k plus letnega prihodka, ki delajo pretezno svetovalna in IT dela z realnimi stroski pod 5%, da jim uspe nad 60% stroskov fiktivno prikazat (ce priznane stroske za normirance znizajo iz 80% na 60%).
Z 60% priznanimi stroski in dohodninsko lestvico bi normiranci se vedno bili faktor 3 na boljsem glede na redne place. Sedaj so faktor 6.
Z 60% priznanimi stroski in dohodninsko lestvico bi normiranci se vedno bili faktor 3 na boljsem glede na redne place. Sedaj so faktor 6.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Takšne bogataše, ki kot normirani s.p. zaslužijo več kot 50k bruto letno, je treba obdavčiti najmanj 90%! Kako si drznejo biti tako nadpovprečni in tvegati celo samostojno delati, namesto da bi se poceni prodali bednim slovenskim delodajalcem!
Problem je še eden: če ukinejo normirance (oz ne bodo več zanimivi). Kolko bo padla postavka redno zaposlenih? to je veriźni efekt.
Zgodovina sprememb…
Ce bo davcna ugodnost padla iz faktor 6 bolse kot redno zaposleni na faktor 3 boljse ne bo nekega opaznega padca za zanimanje.
Jaz se ne mislim več zaposliti pri nobenem slovenskem delodajalcu. Raje prodam vse skupaj in grem nekam, kjer je ugodneje živeti, kot da se še kdaj pri kakšnem bednem slovenskem delodajalcu zaposlim. Sami kretenski menedžerji in hinavski sodelavci, kamor koli se obrneš. Še za manj kot minimalca bi raje delal zase kot za dvojno plačo pri slovenskem podjetju.
Mike_Rotch je izjavil:
Če govorimo o istem članku potem popoldancev ni zraven.
Res je, my bad.
Problem je še eden: če ukinejo normirance (oz ne bodo več zanimivi). Kolko bo padla postavka redno zaposlenih? to je veriźni efekt.
Definitivno bo zmanjsalo pritisk navzgor za plače. Meni ne spremeni kej dosti, ker delam za tujino, ampak vecino ostalih, ki jih poznam delajo v Sloveniji.
Ti pa si res en mojster, kje se skrivaš, da te ne ukradejo? Samostojni podjetniki so sami sebi delodajalec! Se vidi, da še nikoli nisi bil samozaposlen in gledaš samo skozi oči zaposlenega. Seveda, lahko si izplačam tudi "obvezni" regres, malico in prevoz, guess what, vse to tudi dejansko porabim in si moram izplačati v okviru stroškov! Če prištejem še to zraven kot s.p., potem sem obdavčen +50%.;(
Hmm, Ajpes sicer pravi "Datum vpisa 22.02.2008", ampak ti boš že vedel :)
Regresa si kot s.p. ne izplačuješ. Malice in prevoza pa pri normirancu tudi ne.
Mislis navzdol? Delodajalci normirani s.p. namrec izkoriscajo ker lahko dajo manjsi bruto-bruto kot ce bi ga redno zaposlili.Problem je še eden: če ukinejo normirance (oz ne bodo več zanimivi). Kolko bo padla postavka redno zaposlenih? to je veriźni efekt.
Definitivno bo zmanjsalo pritisk navzgor za plače.
Mike_Rotch je izjavil:
Ti pa si res en mojster, kje se skrivaš, da te ne ukradejo? Samostojni podjetniki so sami sebi delodajalec! Se vidi, da še nikoli nisi bil samozaposlen in gledaš samo skozi oči zaposlenega. Seveda, lahko si izplačam tudi "obvezni" regres, malico in prevoz, guess what, vse to tudi dejansko porabim in si moram izplačati v okviru stroškov! Če prištejem še to zraven kot s.p., potem sem obdavčen +50%.;(
Hmm, Ajpes sicer pravi "Datum vpisa 22.02.2008", ampak ti boš že vedel :)
Regresa si kot s.p. ne izplačuješ. Malice in prevoza pa pri normirancu tudi ne.
Seveda si ga izplačujem, kdo pa mi tanka avto, plača dopust in hrano, da ne umrem od lakote med opravljanjem dela??
Mislis navzdol? Delodajalci normirani s.p. namrec izkoriscajo ker lahko dajo manjsi bruto-bruto kot ce bi ga redno zaposlili.Problem je še eden: če ukinejo normirance (oz ne bodo več zanimivi). Kolko bo padla postavka redno zaposlenih? to je veriźni efekt.
Pomisli naslednje: preko normiranca lahko en dev zasluži lep “neto”. Da lahko s tem tekmujejo morjo bit tut redne zaposlitve na nekem nivoju. Kaj se zgodi če vzameš iz enačbe možnost ugodnega normiranca? Padla bo tudi plača redno zaposlenega saj ni več pritiska s strani sistema normiranca. Sigurno se bo poznalo
Zgodovina sprememb…
Poznalo se bo morda (ponekod) v IT sektorju, drugje pa prav gotovo ne, ker je delovne sile nasploh premalo!
Če vzameš iz enabče normiranca bo podjetje tanko piskalo, ker jim bo manjkalo delovne sile in bodo morali ponudit lepo plačo, da dobijo te normirance nazaj v redni delovni sili.Mislis navzdol? Delodajalci normirani s.p. namrec izkoriscajo ker lahko dajo manjsi bruto-bruto kot ce bi ga redno zaposlili.Problem je še eden: če ukinejo normirance (oz ne bodo več zanimivi). Kolko bo padla postavka redno zaposlenih? to je veriźni efekt.
Pomisli naslednje: preko normiranca lahko en dev zasluži lep “neto”. Da lahko s tem tekmujejo morjo bit tut redne zaposlitve na nekem nivoju. Kaj se zgodi če vzameš iz enačbe možnost ugodnega normiranca? Padla bo tudi plača redno zaposlenega saj ni več pritiska s strani sistema normiranca. Sigurno se bo poznalo
Sicer pa ukinil popolnoma ne bo noben, tak da so to hipotetični scenariji, ki se ne bodo zgodili.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Mike_Rotch je izjavil:
Seveda si ga izplačujem
Kako pa to izgleda?
Imam en račun. Kar mi stranke nakažejo, to porabim za življenje, kar vključuje "regres" za dopust, malico, prevozne stroške. Kako si pa ti kot s.p. plačaš dopust? Prenakažeš s poslovnega na privat račun, ko je čas, da greš na dopust? Lahko tudi ne greš na dopust, a jesti moraš in če avto rabiš za opravljanje dejavnosti, se tudi temu strošku kot podjetnik ne moreš izogniti.
Jaz si nakažem vse na osebni račun takoj ko dobim, razen tisto kar gre za prispevke. Samo sem v 3 letih plačal en zunanji račun iz SPja, vse ostalo so samo prenakazila sebi.
Mike_Rotch je izjavil:
Seveda si ga izplačujem
Kako pa to izgleda?
Imam en račun. Kar mi stranke nakažejo, to porabim za življenje, kar vključuje "regres" za dopust, malico, prevozne stroške. Kako si pa ti kot s.p. plačaš dopust? Prenakažeš s poslovnega na privat račun, ko je čas, da greš na dopust? Lahko tudi ne greš na dopust, a jesti moraš in če avto rabiš za opravljanje dejavnosti, se tudi temu strošku kot podjetnik ne moreš izogniti.
Saj vem, da veš, ampak s.p. pač ne dobi regresa tako kot redno zaposleni.
Če za dejavnost uporabljaš avto je precej velika verjetnost, da se ti ne splača biti normiranec.
Mislim, da ti ni jasno, kaj hočem povedati. Samozaposleni s.p. mora vse zaslužiti in si izplačati sam. Kaj se komu izplača, pa raje ne svetuj, ker pojma nimaš niti ga ne moreš imeti, saj ne veš, s čim se ukvarjam. Ne samo, da ti delodajalec ne plača regresa, delodajalec ti ne plača niti plače, malice, potnih stroškov itd. Delodajalec si sam in tako moraš sam poskrbeti za prihodke, iz katerih si plačaš vse tisto, kar mora delodajalec plačati zaposlenemu, tj. malico, ker moraš jesti med delom, potne stroške, da se pripelješ do delovnega mesta, regres, da greš na dopust, bolniško, če zboliš, osnovno opremo za opravljanje dejavnosti(tudi če je to le prenosnik) itd. Razlika je samo v obračunu prispevkov in nižji stopnji dohodnine za s.p., kar pa je povezano s specifiko opravljanja dejavnosti kot samostojni podjetnik, ki pač ni d.o.o, delniška družba ali kakšna druga pravna oseba oz. gospodarska družba.
Zgodovina sprememb…
Samozaposleni s.p. mora vse zaslužiti in si izplačati sam.
Zaposleni si prav tako zasluži plačo sam, a ni tako? Izplačati si pa pri espeju nimaš kaj, ker nimaš plače. Enostavno zapraviš tisto, kar ostane na računu.
Sicer ne vem kaj točno želiš povedati. Jaz sem ti napisal le to, da je normiranec v večini primerov bistveno bolj ugoden kot plača. Za izplačilo zneska v višini povprečne neto plače bo strošek delodajalca precej višji kot strošek s.p.ja.
Če opravljaš dejavnost, kjer imaš veliko stroškov (avto s katerim se voziš na delo naprimer) se pa splača razmisliti o obračunavanju dejanskih stroškov mogoče celo ustanovitvi d.o.o.
MUC ::
Kako lahko primerjate plačo in s.p. : Če ima tvoj s.p. elemente delovnega razmerja, potem se moraš zaposlit ( https://www.informiran.si/portal.aspx?c... ).
Če se ne in državo oškoduješ pri višini prispevkov in davkov, te bodo prej ali slej dobili in boš plačal vse za nazaj z obrestmi.
Če se ne in državo oškoduješ pri višini prispevkov in davkov, te bodo prej ali slej dobili in boš plačal vse za nazaj z obrestmi.
Pat_MaGroin ::
Ajde, ce delas 100% za slo firmo kot s.p. tvegas, sigurno.
Zato pa so tuje stranke zakon + racun za nakazila v tujini.
Zato pa so tuje stranke zakon + racun za nakazila v tujini.
Ne samo to, s.p. in redne zaposlitve sploh ne moreš primerjati. Če ne gre za fiktivni s.p., ko delaš 99% za enega naročnika, imaš pri "pravem" s.p. več naročnikov, tveganje poslovanja je večje in sploh ni primerjave z redno zaposlitvijo. Zato je tudi pošteno, da imaš kot mini podjetnik nekaj manj stroškov poslovanja kot d.o.o. in če si sam za vse, tj. pridobivanje posla, birokracijo, izterjavo, opravljanje osnovne dejavnosti itd., je meni povsem pošteno, da si nekoliko manj obdavčen, kot če si zaposlen v podjetu, saj zaposleni za razliko od samostojnih podjetnikov sploh NE JAMČIJO z osebnim premoženjem za svojo dejavnost, saj so vendar zaposleni pri pravni osebi! Pravi samostojni podjetniki (=one man band z več naročniki) so nekako na pol poti med pravno in fizično osebo, zato se jih ne da primerjati niti z zaposlenimi niti z gospodarskimi družbami.
Zgodovina sprememb…
Kako lahko primerjate plačo in s.p. : Če ima tvoj s.p. elemente delovnega razmerja, potem se moraš zaposlit ( https://www.informiran.si/portal.aspx?c... ).
Zato ker je slo-tech forum, nas je večina programerjev ali vsaj IT in razen dejanskih nalog ni nobene razlike če delam 8 ur za isto stranko ali 3 različne, stroškov nimam nič.
Jaz imam 4 stranke + 4 najemnike, čeprav dobim več kot 70% od ene stranke.
Zgodovina sprememb…
Eni tule kar naprej mešate prave in popoldanske espeje.
Regres, plačan dopust in ostalo je treba upoštevati v zvezi s stroški dela, ki jih ima en ali drug. Če si popoldanski espe, imaš regres, plačan dopust in ostalo v okviru "dopoldanske" službe. Popoldan lahko uro svojega dela zaračunaš recimo 20 evrov.
Če si pravi espe, moraš pa v to uro svojega dela vračunati še strošek za regres, plačan dopust in ostale stvari, ki jih "popoldancu" ni treba. In si hitro pri 30 evrih na uro, da imaš od tega toliko, kot ima "popoldanec" od 20 evrov na uro.
In potem prideš na trg, kjer ti "popoldanci" računajo 20 evrov na uro, pravi espeji pa za enako delo 30 evrov. In tu je problem.
Ne samo to, s.p. in redne zaposlitve sploh ne moreš primerjati. Če ne gre za fiktivni s.p., ko delaš 99% za enega naročnika, imaš pri "pravem" s.p. več naročnikov, tveganje poslovanja je večje in sploh ni primerjave z redno zaposlitvijo. Zato je tudi pošteno, da imaš kot mini podjetnik nekaj manj stroškov poslovanja kot d.o.o. in če si sam za vse, tj. pridobivanje posla, birokracijo, izterjavo, opravljanje osnovne dejavnosti itd., je meni povsem pošteno, da si nekoliko manj obdavčen, kot če si zaposlen v podjetu, saj zaposleni za razliko od samostojnih podjetnikov sploh NE JAMČIJO z osebnim premoženjem za svojo dejavnost, saj so vendar zaposleni pri pravni osebi! Pravi samostojni podjetniki (=one man band z več naročniki) so nekako na pol poti med pravno in fizično osebo, zato se jih ne da primerjati niti z zaposlenimi niti z gospodarskimi družbami.
Spet pišeš nekaj v tri dni.
To, da delaš za eno stranko ne pomeni, da si zaposlen. Preberi kaj so elementi delovnega razmerja. Nikjer se ne omenja število strank.
Stroški z d.o.o. tudi niso nujno višji. Jaz z d.o.o.jem trenutno nimam nobenih stroškov. Na podjetju ni zaposlenih, poslovanje je minimalno.
Tudi to, da zaposleni ne jamčijo z lastnim premoženjem je res samo na pol. V določenih poklicih so pogosta zavarovanja odgovornosti, ki preprečijo, da ti tožba pobere zadnje eure. Tudi različne kazni pogosto pridejo v kompletu, za pravno osebo in odgovorno fizično osebo.
In zadnje, s.p. ima lahko zaposlene delavce, lahko dela za enega ali več naročnikov, lahko dela 100 jurjev ali 20 milijonov letnega prometa (tukaj imaš primer 2 takih s.p.jev: https://siol.net/avtomoto/novice/avtopr...
To vse so razširjeni s.p.-ji in vprašanje, koliko je sploh to smiselno imeti. Zame so pravi s.p.-ji to, kar že ime pove, seveda pa se je to pravno potem razširilo še na nekoliko večja podjetja z zaposlenimi. Vem, da če delaš za eno stranko, ne pomeni, da si zaposlen. So še drugi pogoji, ki morajo biti izpolnjeni za elemente delovnega razmerja. Je pa vse to sivo področje, nadzor nad vsem skupaj, predvidevam, da je v tej državi slab, zato se vse poskuša reševati preko davčne politike in zakonov.
Mike_Rotch je izjavil:
Spet pišeš nekaj v tri dni.
To, da delaš za eno stranko ne pomeni, da si zaposlen. Preberi kaj so elementi delovnega razmerja. Nikjer se ne omenja število strank.
Točno tako. In s stališča espeja je v resnici najbolj lagodno, da imaš dolgoročno pogodbo z eno samo stranko. Recimo delaš sveče in ni ga lepšega, če s Hoferjem podpišeš pogodbo, da ti odkupijo celotno proizvodnjo. Ni pa nobenega zakona, po katerem bi te moral zato Hofer zaposliti kot svečarja.
A kakor je to lagodno, je tudi tvegano, ker če ti Hofer pogodbe ne podaljša, moraš pa na vrat na nos iskati nove stranke. Obstaja pa ravno za takšne primere tudi kategorija ekonomsko odvisnih oseb.
Gre za ekonomsko odvisne osebe, ki jih ZDR [zakon o delovnih razmerjih] opredeljuje kot samozaposlene osebe s.p., ki na podlagi pogodbe civilnega prava, osebno, za plačilo, samostojno in dlje časa opravljajo delo za drugo podjetje v okoliščinah ekonomske odvisnosti. Pri tem ne zaposlujejo drugih delavcev in najmanj 80 % letnih dohodkov pridobijo od istega naročnika.
ZDR za takšne osebe predvideva omejeno delovno pravno varstvo in navaja, katere določbe, ki se nanašajo na varstvo delavcev v delovnem razmerju, se uporabljajo tudi za ekonomsko odvisne osebe.
V tem primeru mora hipotetični svečar Hofer obvestiti, da je od njih ekonomsko odvisen, in s tem pridobi določene ugodnosti oziroma varstvo (recimo za primer, da zboli). Od Hoferja je pa potem odvisno, če bo še podaljšal pogodbo, ker mogoče nočejo imeti na grbi ekonomsko odvisnega dobavitelja.