Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
matic492 ::
Tako na hitro izračun, če nam prepolovijo priznane stroške (na 40%), in vržejo v dohodninsko lestvico dobiček, se bo še vedno splačalo. Pa to je dokaj esktremen primer.
Dohodninska lestvica je prvih 9 jurjev samo 16%.
Pustimo se presenetit :)
Dohodninska lestvica je prvih 9 jurjev samo 16%.
Pustimo se presenetit :)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Mike_Rotch ::
To še ni tako hudo, to je malo pod 6 jurjev davka na leto, torej 500€ na mesec. Danes bi dal 2800€, torej približno 100% več davkov.
Nah. Realno bodo od "navadnih" s.p.jev dobili 0, tako kot pred normirancem. Folk bo spet začel nabijat potne stroške, tišlarji bodo spet delali garderobne omare, ki bodo na računu prikazane kot "pisarniško pohištvo", cela žlahta bo imela vso tehniko "na firmo" itd.
Masayoshi ::
Pa Levica je tudi not fantje. By by normiranci, hello goljufanje s stroški. Res ne razumem ljudi...
No, v programu Svobode je dejansko ravno nasprotno:
https://gibanjesvoboda.si/wp-content/up...
Tole pa leti na normirance verjetno:
https://gibanjesvoboda.si/wp-content/up...
Poenostaviti sistem obdavčitve v smeri večje preglednosti, predvidljivosti ter hitrosti
postopkov in davčne varnosti
Tole pa leti na normirance verjetno:
Prenoviti sistem obdavčitve samostojnih podjetnikov z namenom povečanja davčne
pravičnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Pa davki se ne spreminjajo iz danes na jutri, tudi če se danes zmenijo bo šele za naslednjo leto...
Fantje, zasluzite vec kot teh 300k/2 leti, pa se ne boste rabili sekirat za normirance
Zakaj že? Ker bo treba spet odpirati d.o.o.je in izplačevati plače?
Za 100k nakazila na TRR boš rabil kar nekaj prihodkov na d.o.o.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mike_Rotch ()
user4683 ::
Mike_Rotch je izjavil:
Fantje, zasluzite vec kot teh 300k/2 leti, pa se ne boste rabili sekirat za normirance
Exactly
Jebat ga, normiranec v taksni obliki je, roko na srce, pac precej velika anomalija.
Da ne bo pomote, tudi sam sem bil normiranec, ampak sem se zavedal, da to ne bo zdrzalo v nedogled, saj se o "ukinitvi" govori prakticno od uvedbe tega sistema.
Ce se gre podjetnistvo (tveganja z boleznimi, dopusti, izgubljenimi strankami) lahko doo, se ga gre lahko tudi samostojni *podjetnik*.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
D3m ::
Pa Levica je tudi not fantje. By by normiranci, hello goljufanje s stroški. Res ne razumem ljudi...
Polom.
|HP EliteBook|R5 6650U|
trancer01 ::
D.O.O. je druga gospodarska oblika, kjer lastnik NE jamči z vsem svojim osebnim premoženjem kot v primeru s.p.. Spet primerjate hruške in jabolka!
Normiran s.p. ni nobena anomalija, ampak je anomalija celoten evropski sistem ekstremne obdavčitve.
Mike_Rotch je izjavil:
Exactly
Jebat ga, normiranec v taksni obliki je, roko na srce, pac precej velika anomalija.
Da ne bo pomote, tudi sam sem bil normiranec, ampak sem se zavedal, da to ne bo zdrzalo v nedogled, saj se o "ukinitvi" govori prakticno od uvedbe tega sistema.
Ce se gre podjetnistvo (tveganja z boleznimi, dopusti, izgubljenimi strankami) lahko doo, se ga gre lahko tudi samostojni *podjetnik*.
Normiran s.p. ni nobena anomalija, ampak je anomalija celoten evropski sistem ekstremne obdavčitve.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trancer01 ()
Pat_MaGroin ::
Luksemburg, kjer so čisto po naključju vsi EU uslužbenci, davek na plače pa ranga 5%.
Zame glavno prednost predstavlja poenostavljeno poslovanje, saj ne rabim voditi računovodstva. Ker sem šele na začetku in kot s.p. zaslužim malo, niti povprečne plače še ne, zame glavno obremenitev itak predstavljajo prispevki, ki pa so VIŠJI kot pri redno zaposlenih s takšnimi dohodki, kot jih imam jaz. Trenutno je skupaj z dohodnino moj neto za za okoli 30% manjši od prometa(prilivi-dohodnina-prispevki), kar je verjetno enaka ali celo višja "obdavčitev" kot v primeru redne zaposlitve s takšnimi dohodki. Poleg tega si moram posel iskati SAM. Če strank ne dobim ali mi ne plačajo, sem brez dohodka, dohodnino pa moram plačati na vse izdane račune, prispevke pa seveda prav tako! Bolniške prvih 30 dni ni, regresa in plačanega dopusta tudi ne itd. Če ne plačujem prispevkov ali pridelam minus v poslovanju, mi upniki (FURS itd.) zaplenijo nepremičnino in ostalo OSEBNO premoženje! Finančno gledano se bi mi bolj splačalo delati nekje za slabo povprečno plačo, a svobodo višje cenim kot plačilo in upam na nadaljnjo rast prometa.
Zgodovina sprememb…
Tebi, ki sluzis (pod)povprecno, se verjetno ne bo spremenilo nic. Glede na do sedaj povedano in napisano bos morda celo na boljsem. Nekomu, ki pri 100k bruto placa 10% za dohodnino in prispevke skupaj, pa se bo obdavcitev najverjetneje zvisala.
Mike_Rotch je izjavil:
Kje pa je obdavčitev bistveno nižja?
Dajte si že zapomniti, da obdavčitev ni samo dohodnina, ampak so tudi PRISPEVKI. V primeru da kot normiranec zaslužiš povprečno plačo ali manj, kar velja za večino normirancev, je skupna obremenitev na vse prihodke(NE dobiček, na vse prihodke!) okoli 30%!
Tebi, ki sluzis (pod)povprecno, se verjetno ne bo spremenilo nic. Glede na do sedaj povedano in napisano bos morda celo na boljsem. Nekomu, ki pri 100k bruto placa 10% za dohodnino in prispevke skupaj, pa se bo obdavcitev najverjetneje zvisala.
Točno tako je, kot si napisal! Najbolj bodo na slabšem tisti, ki veliko zaslužijo. Vendar ne verjamem, da bomo tudi reveži kaj na boljšem kot zdaj. V najboljšem primeru bo isto ali pa malce slabše. Predvsem upam, da ne bodo zakomplicirali sistema do te mere, da bo potrebno računovodstvo!
Zgodovina sprememb…
Mato989 ::
Mike_Rotch je izjavil:
Luksemburg sem nekje slišal da ma nizko obdavčitev.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Iz predvolilnih obljub je bilo jasno povedano, da normiran nacin poslovanja ostane, zelja pa je uvesti se vec poenostavitev. Problem (ali "problem", odvisno na katerem koncu si) normirancev je bila samo ta "nepravicnost" do podobnih oblik poslovnega sodelovanja.
Pod crto se strinjam, da delo je relativno visoko obdavceno. Noben pa me ne bo preprical, da je drugi ekstrem (10-20% obdavcitev) pa povsem pravicen in najboljsa stvar po narezanem kruhu.
Pod crto se strinjam, da delo je relativno visoko obdavceno. Noben pa me ne bo preprical, da je drugi ekstrem (10-20% obdavcitev) pa povsem pravicen in najboljsa stvar po narezanem kruhu.
Pa še nekaj. Vsi pišete, da pri normirancih dohodnina ne bo več cedularna(=dokončna) obdavčitev, temveč naj bi šla po dohodninskih stopnjah za redno zaposlene. To se skoraj 100% ne bo zgodilo, ker bistveno zakomplicira davčni sistem. Tu o kakšnih poenostavitvah prav gotovo ne moremo govoriti. Najverjetneje bodo sistem pustili takšen, kot je, in bodo zgolj znižali % priznanih normiranih stroškov. To pa bo pomenilo večjo davčno obremenitev za vse, ne le za največje "zaslužkarje"! Če bi hoteli narediti kaj za revnejše s.p.-je oz., da bi bila davčna obremenitev "pravičnejša", bi morali v primeru splošnega znižanja priznanih stroškov znižati tudi PRISPEVKE za s.p.-je z nizkim prometom! Če bodo samo pavšalno nižali % normiranih stroškov, bo to spet najbolj prizadelo normirance z nizkimi dohodki in NE najbogatejših!
Zgodovina sprememb…
Mike_Rotch je izjavil:
Link? Ker nazadnje so imeli progresivno lestvico do 42%
Mike_Rotch je izjavil:
Nizko v smislu da je prvi bracket 0%... naš prvi je kr 16%... če to ni razlika potem ok :)
Iz predvolilnih obljub je bilo jasno povedano, da normiran nacin poslovanja ostane, zelja pa je uvesti se vec poenostavitev. Problem (ali "problem", odvisno na katerem koncu si) normirancev je bila samo ta "nepravicnost" do podobnih oblik poslovnega sodelovanja.
Res ne vem, kako bi lahko ta sistem še bolj poenostavili, kot že je. Lahko ga samo "poenostaviš" (beri: rečeš, da ga poenostavljaš, v resnici pa ga zakompliciraš).
Utk ::
Po mojem še Golob ne ve, kaj je mislil s tem, da bodo sistem dodatno poenostavili. Vsekakor pa bodo povečali davčno obremenitev, kot to velja tudi za dohodnino nasploh (beri: Janšev novi zakon o dohodnini bo šel najkasneje naslednje leto na smetišče zgodovine).
Mike_Rotch je izjavil:
Nizko v smislu da je prvi bracket 0%... naš prvi je kr 16%... če to ni razlika potem ok :)
Tudi naš je 0 do nekje 4k+ (olajšava). Luksemburg ima 0% do 11k. Glede na to, da imajo gdp na prebivalca 5x visji kot mi, minimalno placo pa vec kot 2x visjo, se mi zdi dokaj primerljivo.
Nič je do 4k samo za dohodnino, prispevki se pa plačujejo od prvega (ne)zasluženega centa naprej v celoti!
Pri njih tudi :)
Mislim, da lahko luksemburg odpišemo kot neko davčno oazo za zaposlene. Še za podjetja je povprečna država - če se ne greš nekih sendvičev z več državami. Vendar dvomim, da kdo od vas služi 7+ mestne številke, da bi se vam izplačalo :)
Mislim, da lahko luksemburg odpišemo kot neko davčno oazo za zaposlene. Še za podjetja je povprečna država - če se ne greš nekih sendvičev z več državami. Vendar dvomim, da kdo od vas služi 7+ mestne številke, da bi se vam izplačalo :)
Zgodovina sprememb…
V UK lahko neobdavceno služiš do 12k GBP, pri cemer je pomembno to, da za poslovanje ne rabis nobene firme ali s.p., račun napises lahko na roke in pošlješ firmi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Pri njih tudi :)
To je pač evropski model, da prispevke plačuješ v vsakem primeru. Zanimivo pa je, da ko se govori o pravičnosti in nekih nizkih dohodninskih davčnih stopnjah, vsi pozabljajo na prispevke, ki so v bistvu ravno tako efektivni davek na prihodek/promet/plačo. Nekatere države z nizko stopnjo dohodnine imajo ekstremno visoke "socialne" prispevke, npr. Madžarska.
Morda na to temo še nekaj. Pri redno zaposlenih na minimalni plači je osnova za prispevke 60% minimalne plače, pri S.P.-jih pa 60% povprečne plače, ne glede na to ali zaslužiš minimalno plačo ali manj ali sploh (skoraj) nič. Seveda si S.P. v celoti plačujemo prispevke, ker smo sami sebi delodajalci.
Zgodovina sprememb…
poweroff ::
Top, Levica je notri, pa Golob. Za ljudi, ki denar služijo s svojim delom se obetajo dobri časi.
sudo poweroff
FireSnake ::
Najbolj mi je smešen pa tale matic, ki mu je 100% povišanje davka "nič hudega".
Če nič ne dela je normalno, da zanj to ni problem.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
100% povišanje 4% davka pač ni huda stvar, kakorkoli obrnete, razen če ste na meji preživetja z svojimi SPji. Meni lahko povečajo 4x davek pa bom še vedno preživel, ker računam na najhujši možni scenarij.
Matic, ti si v manjšini! Meni že prispevki predstavljajo precejšnje breme, kaj šele dohodnina. Takšnih pa je večina s.p.-jevcev.
Zgodovina sprememb…
Pod 30k letno je s.p. bolj jeba kot pa kaj drugega. Fiksni prispevki + jebanje s strankami oz negotovost hitro ne odtehta več in je boljše bit redno zaposlen.
Zgoraj je že bil prilepljen tale članek: https://www.zurnal24.si/slovenija/tolik...
Večina v resnici zasluži več kot 2k na mesec.
Matic, ti si v manjšini! Meni že prispevki predstavljajo precejšnje breme, kaj šele dohodnina. Takšnih pa je večina s.p.-jevcev.
Ma vredu, če imaš recimo 25k prometa je to 100EUR na mesec, zdaj bo pa 200EUR, to ni konec sveta. Itak pa špekuliramo, upamo na najboljše ne :)
Mike_Rotch je izjavil:
Zgoraj je že bil prilepljen tale članek: https://www.zurnal24.si/slovenija/tolik...
Ja samo pozabljaš da niso vsi normiranci programerji. Mi nimamo stroškov, nekateri normiranci so pa ribiči, kmetje, tudi manjši bari. Tistim bo res malo bolj težko, če dvignejo davke.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Okapi ::
Če bodo že po vsej sili hoteli kaj spreminjati, je ustrezna rešitev znižanje praga za normirance, recimo do 50k EUR na leto. Kdor zasluži več, si lahko privošči plačati več davka. Do 50k na leto si pa, ob upoštevanju, da si moraš, za razliko od zaposlenih, vse prispevke plačati sam, prav tako ves dopust, regres, bolniške do 30 dni..., v toliko slabšem položaju, tako da te nižji davek kvečjemu drži nad vodo.
Oziroma, še boljša rešitev, normiranci lahko ostanejo tudi tisti, ki zaslužijo več, ampak normiranega stroška pa je lahko največ 40k evrov. Procentualno bi se tako odstotek priznanih normiranih stroškov linearno zniževal. Za do 50k prihodkov bi imel 80% normiranih stroškov, kot sedaj. Pri 80k prihodkov bi imel 50% normiranih stroškov, pri 100k prihodkov 40% normiranih stroškov, pri 200k 20% normiranih stroškov.
Tako bodo tisti, ki manj zaslužijo, manj davčno obremenjeni, tisti, ki zaslužijo več, pa bodo imeli še naprej lažje knjigovodstvo, plačali pa bodo ustrezno več davka. Kdor ima za več kot 40k dejanskih stroškov, bo pa začel zbirati račune in voditi knjigovodstvo.
Oziroma, še boljša rešitev, normiranci lahko ostanejo tudi tisti, ki zaslužijo več, ampak normiranega stroška pa je lahko največ 40k evrov. Procentualno bi se tako odstotek priznanih normiranih stroškov linearno zniževal. Za do 50k prihodkov bi imel 80% normiranih stroškov, kot sedaj. Pri 80k prihodkov bi imel 50% normiranih stroškov, pri 100k prihodkov 40% normiranih stroškov, pri 200k 20% normiranih stroškov.
Tako bodo tisti, ki manj zaslužijo, manj davčno obremenjeni, tisti, ki zaslužijo več, pa bodo imeli še naprej lažje knjigovodstvo, plačali pa bodo ustrezno več davka. Kdor ima za več kot 40k dejanskih stroškov, bo pa začel zbirati račune in voditi knjigovodstvo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Ti ne veš da je že sedaj nekaj na to temo: 80% stroškov lahko normirani uveljavi le do 50k/100k (če imaš 5 mesecev nekoga polno zaposlenega) prihodka na leto. Nad to mejo je davek fiksni 20%. In še, če je dve leti zapored prihode večji kot 50K/100k ne moreš biti več normiranec.
Okapi ::
Zdaj je do 100k, ker jaz govorim o "pravih" espejih, ne o "popoldanskih". Pravi ima vedno enega (sebe) polno "zaposlenega" (v resni ni zaposlen, samo polne prispevke plačuje).
Popoldanskim espejem bi pa drastično znižal normirane stroške. Naj se odločijo - ali bodo redno zaposleni, ali pa espeji. Na fakultetah in inštitutih in drugih javnih ustanovah so skoraj vsi zaposleni že popoldanski espeji, in s tem predstavljajo nelojalno konkurenco vsem pravim espejem.
Popoldanskim espejem bi pa drastično znižal normirane stroške. Naj se odločijo - ali bodo redno zaposleni, ali pa espeji. Na fakultetah in inštitutih in drugih javnih ustanovah so skoraj vsi zaposleni že popoldanski espeji, in s tem predstavljajo nelojalno konkurenco vsem pravim espejem.
S to malenkostjo, da je sedaj potreben izstop šele, ko presežeš 300k v dveh letih.
Se strinjam z Okapijem: do neke razumne meje pustiti nizke davke, nad določeno mejo pa se lahko zvišajo - da se podjetnik potem odloči ali se mu splača bit normiranec, ali pa bo uspel napraskati več "dejanskih" stroškov, kot bi mu priznali normiranih. To kar je sedaj pri ljudeh z visokim dohodkom in nič stroški je davčna oaza.
Se strinjam z Okapijem: do neke razumne meje pustiti nizke davke, nad določeno mejo pa se lahko zvišajo - da se podjetnik potem odloči ali se mu splača bit normiranec, ali pa bo uspel napraskati več "dejanskih" stroškov, kot bi mu priznali normiranih. To kar je sedaj pri ljudeh z visokim dohodkom in nič stroški je davčna oaza.
Zgodovina sprememb…
Ja samo pozabljaš da niso vsi normiranci programerji. Mi nimamo stroškov, nekateri normiranci so pa ribiči, kmetje, tudi manjši bari. Tistim bo res malo bolj težko, če dvignejo davke.
Zakaj bi bili ribiči in manjši bari normiranci?
Ker naj bi bil glavni cilj normiranca poenostavitev poslovanja. (in ne biti davčna oaza)
Mike_Rotch je izjavil:
Zakaj bi bili ribiči in manjši bari normiranci?
Ker je normiranca lažje vodit kot normalen s.p.? Pri normirancu ti je vseeno za vse samo sepšteješ izdane račune in si konec...
fikus_ ::
"popoldanski" normiran sp je anomalija, ki so si politiki naredil za sebe in javnosektoraške fikuse, da v času službe "delajo" in "popoldne" služijo do 50k€/leto.
Če imaš korektno/zahtevno službo s spodobno plačo, ne razmišljaš, da bi popoldne še pofušal. Mogoče nekateri, ki rabijo nekaj denarja za določeno stvar ali za potipat trg in potem iti v poln sp.
Če imaš korektno/zahtevno službo s spodobno plačo, ne razmišljaš, da bi popoldne še pofušal. Mogoče nekateri, ki rabijo nekaj denarja za določeno stvar ali za potipat trg in potem iti v poln sp.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Ja, ampak popoldanski normirani s.p. je res grda anomalija. Ampak to ni bilo ustvarjeno za običen plebs :).