» »

HR, volitve 2015 in politična ureditev

HR, volitve 2015 in politična ureditev

Gaius ::

Ker gre za isto temo vendar drugo drzavo, si sposojam naslov, upam da ni problema glede tega.

Na Hrvaskem bodo v nedeljo potekale parlamentarne volitve. Zaradi vsaj dveh trenutno perecih vprasanj (arbitraza in begunska kriza) pa mislim, da so tokratne volitve zanimivejse oz. Pomembnejse za naso drzavo

Še spomladi se je zmaga na volitvah široko nasmihala opozicijski Hrvaški demokratski zvezi (HDZ) in njeni Domoljubni koaliciji, ki jo vodi Tomislav Karamarko, a je levosredinska vladna koalicija Hrvaška raste na čelu s Socialdemokratsko stranko (SDP) in njenim premierjem Zoranom Milanovićem uspela v nekaj mesecih pripeljati volilno tekmo v napet finale.


Osebno se mi Milanovič zdi velik nadutež in neolikan clovek. Recimo, da mu je populizem nekaj velikostnih razredov pomembnejsi kot politicna korektnost - v luci begunske krize, je to za nas mislim da slabse.

Za dobrobit Slovenije se mi zdi, da je bolje ce zmaga HDZ, ki ima na zalost precej švoh predsednika.

Kaj pa vi mislite, kdo ima vec moznoti za zmago in zmaga koga bi bila za Slovenijo ugodnejsa?

Pa se link za se malo seznaniti s situacijo: http://www.rtvslo.si/svet/hrvati-pred-o...

Ales ::

Ne za Slovenijo, ne za Hrvaško in tudi za nikogar drugega v okolici ne bo dobro, če še vlado prevzame nacionalistični HDZ. Že Kolinda je dovolj velik zadetek na mestu predsednice, zdaj samo manjka, da prevzamejo še vlado. V tem primeru lahko samo pričakujemo stopnjevanje nacionalistične retorike in dejanj. In potem bodo kmalu vsi sanjali Josipovića, kakor ga verjetno že zdaj marsikdo.

Gaius ::

Hvalabogu. Cas je ze, da nacionalisti vzamejo(mo) vajeti v svoje roke.

jype ::

Gaius> Hvalabogu. Cas je ze, da nacionalisti vzamejo(mo) vajeti v svoje roke.

Zakaj smo potem sploh zapuščali Jugoslavijo, če boste vi itak spet ignorirali človekove pravice?

Axbcd ::

jype je izjavil:

Gaius> Hvalabogu. Cas je ze, da nacionalisti vzamejo(mo) vajeti v svoje roke.

Zakaj smo potem sploh zapuščali Jugoslavijo, če boste vi itak spet ignorirali človekove pravice?


S pravicami pridejo dolžnosti. Če ne izpolnjuješ dolžnosti tudi pravic ni (in jih ne rabiš pričakovat, država pa ne upoštevat).

OP: HDZ bi bila najboljša izbira v trenutni situaciji. Všeč mi je njihova retorika do migrantov, ker jih dojemajo kot grožnjo in teroriste. Hrvaška predsednica bi že pred tedni poslala na meje vojsko in zgradila ograjo, a kaj ko naduti Milanović goni samomorilsko politiki, zato ker se njegova so-članica v SDPju Vesna Pusić misli kandidirat na vrh ZN-a. To je edini razlog da gonijo to politiko. Vsak pameten naredi tako kot narod zahteva, saj mu le to prinese politične točke na volitvah. 1 mesec pred volitvami samo bedak v državo spusti 350 000 migrantov.

SDP je še avgusta imel relativno dobro podporo. Ni bila nek presežek a je bil v vodstvu. Par dni po začetku migracij na hrvaškem je izgubil velik del podpore. Ko je videl, da je vrag šalo vzel je začel Milanović tudi uporabljati v javnosti 'ograjo in vojsko', češ da je ograja tudi ena izmed opcij. Spomnimo se na začetku migracij je trdil da ograja ne pride v poštev. Kako upad podpore vpliva na mnenje 'posameznikov' glede migracij, hehe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Axbcd ()

jype ::

NLight2> S pravicami pridejo dolžnosti. Če ne izpolnjuješ dolžnosti tudi pravic ni (in jih ne rabiš pričakovat, država pa ne upoštevat).

Prvi stavek je resničen, drugi pa napačen.

Axbcd ::

jype je izjavil:

NLight2> S pravicami pridejo dolžnosti. Če ne izpolnjuješ dolžnosti tudi pravic ni (in jih ne rabiš pričakovat, država pa ne upoštevat).

Prvi stavek je resničen, drugi pa napačen.


Kako si ti torej predstavljaš navezo 'pravice in dolžnosti'? Pravice naj se ti upoštevajo, država naj te futra, ti plačuje stanovanje... tebi pa ni treba delat nič, ker država itak 'mora' upoštevat tvoje pravice? Če se pravice upoštevajo ne glede na tvoje izpolnjevanje dolžnosti potem teh dolžnosti nihče ne bo izpolnjeval. Preprosto zato ker mu ni treba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Axbcd ()

Gaius ::

http://www.rtvslo.si/svet/vzporedne-vol...

Vzporedne volitve kažejo na zelo tesno razliko.

Gaius ::

http://www.rtvslo.si/svet/po-polovici-p...

Ocitno bo HDZ zmagovalka volitev.

jype ::

NLight2> potem teh dolžnosti nihče ne bo izpolnjeval. Preprosto zato ker mu ni treba.

Podatki pravijo, da se motiš.

Smrekar1 ::

Izbira hrvaškega volivca je še občutno slabša od slovenske. Imajo sicer eno lucidno stranko - Most. Če bo svoj izjemno močen položaj izkoristila se bodo morda izognili katastrofi. Upam na najboljše, hrčkov sicer zaradi zelo dobrih, objektivnih razlogov ne maram, ampak jim res ne želim bankrota.

Gaius ::

http://www.rtvslo.si/svet/dramaticen-pr...

Sosedje znajo imet ponovne volitve.

Gaius ::

oo7 ::

Hrvaško čaka lepa prihodnost končno so se znebili leve vlade :)

jype ::

M-Power> Hrvaško čaka lepa prihodnost končno so se znebili leve vlade :)

Mhm, tako kot Madžarsko:

Smrekar1 ::

oo7 je izjavil:

Hrvaško čaka lepa prihodnost končno so se znebili leve vlade :)


Hrvati so imeli približno toliko desnih vlad kot mi levih. Ni toliko levi ali desni, ampak sposobni ali nesposobni. Po zadnji 'debati' v Saboru sodeč imajo oni levi in desni ekvivalent SDS. Hrvaško do nadaljnjega čaka utapljanje v lastnem gnoju.

Smrekar1 ::

Gaius je izjavil:

http://www.rtvslo.si/svet/sabor-s-83-gl...

Vlada je sestavljena.


Tip je vsekakor velik optimist. hrvaška je država brez kredibilnosti, ki jo tujina pozna bolj po nespoštovanju mednarodnih pogodb in izigravanju pravil kot po čem drugem. Ima veliko proračunsko luknjo, okoli 5% DBP, neučinkovito javno upravo (še enkrat bolj razdrobljeno kot Slovenija), nekonkurenčno gospodarstvo, visok javni dolg, slab kreditni rating in visoko brezposelnost. Njegov načrt pa je:
Načrtuje, da bodo povprečno stopnjo bruto domačega proizvoda (BDP) z obstoječih 1,8 odstotka zvišali na "več kot štiri ali pet odstotkov" leta 2020. Obenem nameravajo znižati javni dolg s sedanjih 87 odstotkov BDP na manj kot 80 odstotkov. Proračunski primanjkljaj nameravajo v letu 2017 znižati pod tri odstotke, kot je to zahtevala Evropska komisija. "Tako bomo izpolnili tudi maastrichtske kriterije," je dejal Orešković.

To jim lahko uspe le tako, da se jim gospodarska rast, ob zategovanju pasu, že letos dvigne nad 4% letno in tam ostane do leta 2020. Lani so beležili prvo gospodarsko rast po letu 2008, še ta je bila precej kilava, in posledica skoraj izključno izjemne turistične sezone. Slednji trend se zna začeti počasi obračati nazaj, zadnja leta so bili moderni, kar jim je pomagalo držati glavo nad gladino.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ivo is back

Oddelek: Problemi človeštva
293740 (1691) harvey
»

SNS razpada (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26218460 (10879) borchi

Volitve - oddaj glas (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
736690 (5164) Gandalfar

Več podobnih tem