» »

Kako carina ve vrednost izdelka?

Kako carina ve vrednost izdelka?

1 2
3
»

St235 ::

Ribič je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Čakaj, CN22 je bil očitno 'po češko' izpolnjen... in zdaj se pritožuješ da si moral dodatno pojasnjevati, oz. da se je nekomu zdelo malenkost sumljivo pa je vaket pokukal in ti zadevo obdavčil (in seveda zaračunal to storitev)?
Niso ga sploh odprli oz. še pokukali niso noter, ker nisem našel nobenih sledi, da bi bil paket odprt oz. poškodovan. Očitno jih je zmotila masa paketa, ki je bila napisana napačno. Zanimalo me je samo po kakšnem sistemu delujejo, ker ne najdem nobene korelacije med tem kdaj paket z napačno izpolnjenim obrazcem obračunajo in kdaj ne.

Za CN22 žal ne morem vplivati na to kako ga prodajalec izpolni. Lahko mu sicer zatežim, a kaj, ko imajo kitajci na tisoče trgovin, pri katerih kupujem in bi posledično moral težiti vsakemu posebej... tega se mi ne da. Ugibam pa, da jih nalašč izpolnjujejo napačno, ker pride stvar (statistično gledano za vse pakete) cenejše za kupce, ali pač? Se pravi, če bi obrazec bil pravilno izpolnjen, bi verjetno moral zagotovo plačati prispevke. Če je pa obrazec napačno izpolnjen, pa obstaja vsaj majhna verjetnost, da bo zadeva šla čez zastonj. Stvar se očitno splača, če je vsota denarja, ki smo ga tako "prihranili" večja od vsote stroškov, ki jih plačamo za carino, DDV in napačno izpolnjene obrazce.


V bistvu nekega jasnega ključa kdaj jih zmoti in kdaj ne ni, in ga tudi ni mogoče imet, če želimo ohranit racionalno obravnavo in diskrecijo. Postopek poteka tako, da uslužbenec dobi skladanco par 100 paketov, ki jih mora obdelat v predvidenem času. Potem pač prime prvega v roke in na podlagi izkušenj oceni ali to kar drži v roki ustreza CN deklaraci ali ne. Če se mu zdi da ne, lahko paket odpre in pogleda noter. Kadarkoli v tem procesu lahko oceni, da podatki z CN obrazca niso ustrezni in izpelje postopek pridobitve dodatne dokumentacije. Če pa oceni, da je CN deklaracija ustrezna pa ravna po jasnih pravilih - do 22€ odda naprej, nad 22€ izpelje carinski postopek.

Pithlit ::

Ribič je izjavil:

Očitno jih je zmotila masa paketa, ki je bila napisana napačno. Zanimalo me je samo po kakšnem sistemu delujejo, ker ne najdem nobene korelacije med tem kdaj paket z napačno izpolnjenim obrazcem obračunajo in kdaj ne.


Ribič je izjavil:

Sam izdelek je bil vreden 66EUR. ... ... Obstaja CN22 obrazec, katerega vrednost je napisana na 3$. Potem je gor še masa izdelka (napačna), moj naslov, št. pošiljke, naslov pošiljatelja, kratek opis izdelka in OrderID cifra (zgleda drugačna, kot na spletni strani).

Dej ne no... Še to se manjka da je bil odkljukan "gift"...

Jaz ne vem... a eni mislite da so zaposleni na carinski pošti včeraj po župi priplaval?

Že to da je masa narobe napisana je sumljivo.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

Fritz ::

Sem preveril pri pristojnih in se moram posipati s pepelom. Pošta izvaja javno službo in je s carinsko pošto prevzela nase delo špedicij, ki so bile precej dražje. Torej priznam, glede tega sem neupravičeno jamral.

Glede GSP, Pitney Bowes & Co. ter odvedenega DDV sem jim pa očitno dal delo, saj jih je to presenetilo.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

stara mama ::

Treba se bo navadit pri vsakem nakupu zahtevat od prodajalca, da napiše točne podatke.
Če ne napiše točnih ti lahko gladko povrne škodo
(tudi drugače so vzvodi za to, ampak tu imaš vsaj podlago in se mi zdi bolj fer do prodajalca).

medus ::

jaz sem ravno par dni nazaj poslal par pisem v zda (normalna pisma, se pravi čist navadna kuverta + papir not

eno je blo malo težje in sem moral zanj izpolnit še tist carinski obrazec, za lažja pa ni blo nč

če pa pošiljaš večje stvari ga moraš pa itak da izpolnit, pa tele gift fore pa to so dost odvisne od sreče, meni je na vsakem paketu iz dealextreme pisalo gift + za nek močen laser, ki naj ga sploh ne bi smeli spustiti v drćavo, so napisali da je led lučka al neki v tem smislu.... vse dobil neodprto

čs žs hočste goljufat recite prodjalcu naj napiše 10-15% nižjo ceno, do bi mogl it čez...

recimo en quadcopter iz amazona poslan iz nizozemske je šel pa čez carino, čeprav pošiljke iz eu načeloma ne grejo... odpirali niso, so pa mogoče dali čez rentgen (so mislili da mam not travo?, al jim je pa samo sedel na mizi.. pojma nimam

Ribič ::

medus je izjavil:

meni je na vsakem paketu iz dealextreme pisalo gift + za nek močen laser, ki naj ga sploh ne bi smeli spustiti v drćavo, so napisali da je led lučka al neki v tem smislu.... vse dobil neodprto
Tole sem že tudi slišal, da počnejo. Sploh za tiste modre laserje, ki naj bi bili dovolj močni, da zanetijo ogenj. Napišejo, da je LED lučka in to je to...

darkolord ::

Jasno, te robe je toliko, da za en laser pointer carinik skoraj zagotovo ne bo začel postopka inšpekcijskega nadzora, kjer bi potem zadevo preverjal tržni inšpektor, ki bi laser dal na testiranje moči v laboratorij itd itd..

stara mama ::

No, pol je pa lepo, ko kdo dobi instant lasersko operacijo oči ;)

darkolord ::

Če smo natančni, je zelo zelo velik del robe - pa ne samo laserjev - iz Kitajske takšen, ki ne ustreza evropskim zahtevam in standardom.

AndrejO ::

No, pa še zaključek zgodbe ....

eBay GSP je za Slovenijo navaden drek, ker je bil zadnji uporabljen kurir GLS. Žal je vse, kar je bilo slabega napisanega o GLS-u, čisto res. Nesposobna in nemarna dostavna služba, kjer je kurir nesposoben zatlačiti listek v poštni predal, temveč ga raje pusti nalepljenega na vhodnih vratih stolpnice s 70 stanovanjskimi enotami. Idioti. Smrdeč kup ekskrementa kopitarjev. Diletanti. Listek s katerim bi li lahko neki XY brez dokumenta iz lokalne trafike ukradel za več kot $500 robe nalepijo na vrata bloka s 140+ prebivalci sredi soseske s 1000+ prebivalci.

No, drugi paket, poslan z USPS, se je nekoliko zataknil na carini, kjer je trajalo od ponedeljka do petka, da so ga uspeli spraviti skozi postopek. Je pa paket sedaj pripravljen na prevzem na lokalni pošti, kjer bo potrebno plačati odmerjene dajatve in stroške. Na listku naveden znesek je v okviru pričakovanega: t.j. 1% carine + 22% DDV + 15 EUR za zahtevno carinjenje (vrednost je bila nad 150 EUR) torej nič nepričakovanega. Bom pa v torek verjetno dobil obračun kjer bo natančno navedeno kaj je bilo obračunano in na kateri podlagi, pa bom videl, če je bilo še kaj zanimivega.

Kdo je zmagal? Dejansko USPS. Zakaj? Zaradi smrduhov pri GLS. Naj se jim roke posušijo in kolesa iz dostavnih kombijev odpadejo, ker se res obnašajo kot zadnji pišmeuhi.

Fritz ::

Pri GLS sem ugotovil, da je treba obvezno navajati tel. št. in spremljati pošiljko ter jih po potrebi poklicati po telefonu. Ravno zaradi takšnih primerov 'naš kurir se je oglasil na vašem domu..ok, zakaj potem nimam obvestila v nabiralniku?..to ni naša težava, mi imamo zapisano, da je kurir bil tam'. Se pa pridružujem mnenju o kvaliteti takšne dostave.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Carinska pošta (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
8719527 (2955) ElNuncio
»

Pošta Slovenije in prisilni stroški (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27256499 (38889) AndrejO
»

Carinska pošta (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34499529 (54390) Mare2
»

carinska pošta zaračunala 43€ (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5613150 (11146) mujek

Več podobnih tem