» »

HP MicroServer Gen8 informacije

HP MicroServer Gen8 informacije

jukoz ::

Zdravo!

Zanima me, ali kdo uporablja tale server in vaše izkušnje z njim. Zadnje čase je res poceni - osnoven pride pod 230 EUR in bi bil za bolj zahteven NAS povsem dovolj.
- nekaj pravijo da je zelo glasen če ne uporabljaš driverjev za RAID. Naj bi pa to z zadnjim BIOSom (iz avgusta 2015) porihtali. Je to res?
- sama mašina ima 3 mrežne kartice: 2x Gbit LAN, s tem da je en lahko deljen za iLO, ter še en port samo za iLO. Ali vam je kaj znano, ali se da ta iLO port spremeniti v navadno mrežno kartico? Sem kar dosti googlal pa se očitno še nihče ni lotil tega (ali pa jaz ne znam pravilno googlat)

Že vnaprej hvala za vse informacije!

pegasus ::

O iLO razmišljaj kot o ločenem računalniku v isti škatli, katerega naloga je nadzorovat server. Odgovor na tvoje vprašanje je torej ne.

black ice ::

Lična škatlica tale MicroServer. Kaj pa ko ti enkrat 4 diski niso dovolj?

SimplTech ::

Običajno se dodajajo dodatni 2,5" diski ali v ODD bay, ali pa ob stran (z malo modifikacij ohišja: link)

jukoz ::

>O iLO razmišljaj kot o ločenem računalniku v isti škatli, katerega naloga je nadzorovat server. Odgovor na tvoje vprašanje je torej ne.
To štekam da je nekaj kot imajo Inteli za remote management. Disablat se ga pa ne da... hmmm

> Lična škatlica tale MicroServer. Kaj pa ko ti enkrat 4 diski niso dovolj?
Ta stari je boljši glede tega - ima možnost vgradnje 5.25" ODD, torej 4x 2.5" diske - kako to dela preko enega SATA kabla pa ne vem, nisem testiral.

SimplTech ::

Stari Gen 7 je res bolj prostoren in ti dopušča malo več prostora. Kolikor vem dodatne 4x2,5" diske, ki jih montirajo v ODD bay, priklopijo gor preko dodatnega kontrolerja (link). V osnovi lahko na Gen 7 priključiš max. 6 diskov in zato je potrebno v nakup dodatne kartice.

jukoz ::

No sej, pol pa kmalu pride na vrsto seštevanje: koliko te sploh vse skupaj pride in ali je vredno tlačit vse to v eno ohišje kjer gor piše HP. Ker če nisi res s prostorom omejen je ceneje da si mašino sestaviš sam.

Za majhno mašino s prostorom za 4 diske se mi zdi cena OK. Takoalitako bodo diski dražji. Da bi pa ful eksperimentiral in hekal ohišje je pa bolj tako... Odveč.
Fino bi bilo če bi imel res 3 mrežne, iLOta ne rabim.

rostrum ::

Živjo,

sam si lastim tole zadevo nekaj mesecev in sem zelo zadovoljen. Zaenkrat laufa gor FreeNas 9.3 z Plex in Transmission pluginom. Kupil sem 1x 4Tb disk in 8Gb ECC RAM. V planu je imeti 4x4Tb mirror VDEV konfiguracijo.

Za ILO port nisem nikjer zasledil, da bi ga lahko prekonfiguriral v data port. Če potrebuješ hitrejšo mrežo, uporabi PCIe vodilo:

Form Factor Notes
1 PCIe 3.0/2.0*, x16, Low Profile
NOTE: * Processor dependent. Xeon is PCIe 3.0. Celeron and Pentium are PCIe 2.0.


Primer:
HP Ethernet 10Gb 2-port 546SFP+ Adapter

PS: Zakaj potrebuješ več kot 2Gbit mrežno na tem serverju?

Spock83 ::

A to pride cena s procesorjem in ramom?

Sam neakj sestavljam in bom verjetno Supermicro platformo vzel.

jukoz ::

Ne ne, rabil bi več kot 3x Gbit mrežo. Če bi ga uporabljal za FW.

Sem ga vzel kak mesec nazaj (tistega s celeronom) in je z default konfiguracijo ok za dataserver - 2gb rama je dovolj, celeron pa tudi ne kaže da bi bil problem. Gor je OpenBSD.

Sem pa imel ogromno težev z registracijo na HPjevi strani - želel sem update za bios da ne bi bil tako glasen kot je v opisih. Dobiti update biosa ki ga lahko zaženeš iz ne windowsev ne obstaja, zato je treba dl-jat cel paket updajtov za gen8 serverje, to je nekih 6 GB iso fajl.

Ker nisem imel časa to nalagati, ga poganjam brez tega in z biosom iz 2013 sploh ni glasen. Mogoče mam srečo in bo še ratal, kaj pa vem.

Drugače ga pa poganjam brez HPjevega raida, ker je to samo neka oblika softRAIDa, podobno kot na kakšnih drugih MBjih
a) ne dela brez driverjev, ki pa so samo za win, RHEL in Enterprise SuSE
b) SoftRAID od OpenBSDja (in seveda vsi ostali softRAIDi) ni vezan na HW, tako da če mi crkne plata bom še vseeno videl podatke, samo diske dam v drugo mašino.

Še beseda glede iLO. Je zanimiv, ne bom pa fancy licenc kupoval. Zvezal bi ga z zabbixom, kar se očitno da, nisem pa še počel tega.

> Spock83
Ja, tisto je cena kompletne mašine brez diskov - torej tudi za proc in ram

čuhalev ::

jukoz je izjavil:

Z biosom iz 2013 sploh ni glasen. Mogoče mam srečo in bo še ratal, kaj pa vem.
Dobro to vedeti.

jukoz je izjavil:

Še beseda glede iLO. Je zanimiv, ne bom pa fancy licenc kupoval. Zvezal bi ga z zabbixom, kar se očitno da, nisem pa še počel tega.
Kakšne licence neki?

Sem gledal tega in tudi že generacijo 7, vendar sem raje prešel na Supermicro. Tudi pri Supemicro dodatni mrežni kartici ni mogoče spremeniti namena, vendar se dobi tudi takšne plošče, ki imajo 4x 1000T. Za večje potrebe pa se lahko uporabi tudi PCI-E.

Seveda je mogoče narediti FW tudi samo z eno mrežno kartico, vendar potrebujete še stikalo, ki podpira 802.1q (VLAN). Prepusnost je sicer manjša, ampak tako hitre povezave verjetno nimate.

jukoz ::

> Kakšne licence neki?
Za iLO lahko kupiš neke licence za dodatne funkcije. Ker osnovni kar pogosto javi da je potrebno vpisati še neke dodatne identifikacijske podatke. Če imaš kakšno tako mašino malo bolj podrobno poglej in boš našel.

> Sem gledal tega in tudi že generacijo 7, vendar sem raje prešel na Supermicro.
Prejšnja generacija se mi zdi boljša v dveh pogledih:
a) podpira tudi ne-ECC ram (nisem videl defektnega rama že 10 let - razen seveda strele in podobno)
b) ima slot za 5.25" enoto, kar pomeni tudi več kot en dodaten disk

Res pa je da če začneš modificirati ohišje, se bolj splača vzet kakšno generično kišto.

Če pa rabiš plate z več mrežnimi imaš pa pomoje 2 možnosti:
a) vzameš kakšega miniITX jetwaya - 2x Gbit lan na MB + 3x Gbit lan (ta nove tudi 4x Gbit lan) na daughteboardu + imaš še en PCI ali PCIe slot
Osnovna atom plata pride cca 150EUR + daughteboardu s 3x Realtek mrežnimi je cca 40 (z intelovimi je cca 60EUR)
Seveda jo potem vedno začneš tlačiti v neko miniITX ohišje + napajalnik...

b) boljša možnost so pa plate za mining kriptovalut: imajo 6 PCIe slotov, kar pomeni da lahko gor daš 6 mrežnih + 1 na MB = 7 mrežnih, kar bi moralo biti dovolj (lahko seveda uporabiš tudi kartice z več mrežnimi - intel in realtek)

VLANov se pa pri nas izogibamo - če ločuješ mreže, jih ločuj tudi na fizičnem nivoju.

čuhalev ::

jukoz je izjavil:


a) podpira tudi ne-ECC ram (nisem videl defektnega rama že 10 let - razen seveda strele in podobno)
ECC ni tako zelo drag, < 60 EUR 8 GB SODIMM DDR3L

jukoz je izjavil:


VLANov se pa pri nas izogibamo - če ločuješ mreže, jih ločuj tudi na fizičnem nivoju.
Torej, če imate 6 različnih omrežij, pomeni to 6 stikal?

Ena PCIe 4x reža je čisto dovolj, saj se za to dobi kartica s 4x 1000T ali 2x 10G.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: čuhalev ()

Ales ::

jukoz je izjavil:

a) podpira tudi ne-ECC ram (nisem videl defektnega rama že 10 let - razen seveda strele in podobno)

ECC nima veze z defektnostjo RAM-a, kot jo opisuješ. Ob čisto normalnem vsakodnevnem delovanju v RAM-u prihaja do napak pri posameznih bitih (single bit flip), ECC ram take napake zazna in popravi.

Preberi ECC memory @ Wikipedia

Posledično v mission critical sistemih *hočeš* ECC RAM. Jaz bi ga pravzaprav hotel povsod.

jukoz ::

jaakaa> Torej, če imate 6 različnih omrežij, pomeni to 6 stikal?

Ja, oz odvisno kaj je prištekano tam. Če se le da neumni switchi, ker ni večjega veselja kot pameten switch za katerega se ne ve kdo vse pri stranki ima dostop do njega in malo šari po njem.


jaakaa> Ena PCIe 4x reža je čisto dovolj, saj se za to dobi kartica s 4x 1000T ali 2x 10G.
To je res, res je pa tudi da kartice umrejo. In stranka ne bo imela še ene na rezervi kar tako, mi je pa tudi ne držimo zastonj. Zato se stranke večinoma odločajo za generične mašine z veliko PCIe sloti in navadnimi mrežnimi.

Ales> ECC nima veze z defektnostjo RAM-a, kot jo opisuješ. Ob čisto normalnem vsakodnevnem delovanju v RAM-u prihaja do napak pri posameznih bitih (single bit flip), ECC ram take napake zazna in popravi.

Si imel kdaj težave s tem?

Ales> Posledično v mission critical sistemih *hočeš* ECC RAM. Jaz bi ga pravzaprav hotel povsod.
Obstaja več definicij "mision critical" in kolikšen izpad si lahko privošči stranka. Ter seveda kakšni podati se obdelujejo in s kakšno hitrostjo. Zaenkrat nisem še imel težav s tem.

Ales ::

jukoz je izjavil:

... Zaenkrat nisem še imel težav s tem.

Eh. Še vedno ne slediš. Seveda si, samo ne veš za to.

Prav vsak, ki kjerkoli uporablja non-ECC RAM, doživlja bit flip napake, ne da bi za to vedel. In to pogosto.

Fora teh napak je, da so same po sebi popolnoma neopazne. Opazijo se pravzaprav šele, če povzročijo da kaj nepričakovano ne dela ali pa se kje zazna kak nepričakovan data corruption. Če pa se ne zazna, pa se enostavno vleče naprej... dokler se ne izve zanj, the hard way. Na Wikipedii je recimo z namenom streznitve bralcev opisano, kako lahko v tabeli iz 8 nastane 9. V takem (banalnem) primeru torej ne bo nobenega errorja, samo "magično" bo iz 8 nastala 9...:

An example of a single-bit error that would be ignored by a system with no error-checking, would halt a machine with parity checking, or would be invisibly corrected by ECC: a single bit is stuck at 1 due to a faulty chip, or becomes changed to 1 due to background or cosmic radiation; a spreadsheet storing numbers in ASCII format is loaded, and the character "8" (decimal value 56 in the ASCII encoding) is stored in the byte that contains the stuck bit at its lowest bit position; then, a change is made to the spreadsheet and it is saved. As a result, the "8" (0011 1000 binary) has silently become a "9" (0011 1001).


Silent corruption torej, v tem je problem.

Google je nekaj let nazaj recimo delal eno raziskavo: http://www.cs.toronto.edu/~bianca/paper...

Če citiram samo en del iz zaključka:

Conclusion 1:
We found the incidence of memory errors
and the range of error rates across different DIMMs to be
much higher than previously reported.
About a third of machines and over 8% of DIMMs in
our fleet saw at least one correctable error per year. Our
per-DIMM rates of correctable errors translate to an aver-
age of 25,000–75,000 FIT (failures in time per billion hours
of operation) per Mbit and a median FIT range of 778 –
25,000 per Mbit (median for DIMMs with errors), while pre-
vious studies report 200-5,000 FIT per Mbit. The number of
correctable errors per DIMM is highly variable, with some
DIMMs experiencing a huge number of errors, compared to
others. The annual incidence of uncorrectable errors was
1.3% per machine and 0.22% per DIMM.


tl;dr
Takoj, ko omenjaš kakršenkoli strežnik in katerokoli stranko v istem stavku, uporabi ECC RAM, kjerkoli ga lahko. Enako, če imaš opcijo ga uporabiti v delovnih postajah. Sploh ne razmišljaj.

jukoz ::

Saj razumem kaj praviš, ampak vseeno: si kdaj to doživel - si imel kdaj težavo zaradi tega?

Se pa strinjam s tabo. In glede na to koliko se je ECC ram pocenil bo to verjetno res postala povsem realna opcija.

Ales ::

jukoz je izjavil:

Saj razumem kaj praviš, ampak vseeno: si kdaj to doživel - si imel kdaj težavo zaradi tega?

Se pa strinjam s tabo. In glede na to koliko se je ECC ram pocenil bo to verjetno res postala povsem realna opcija.

Če sem doživel kaj, kernel panic "8x00001 bit flip"..? Ali če sem doživel nepojasnjeno nedelovanje kakega programa, ki ob istih pogojih (ajde, zelo podobnih) naslednjič dela, čuden glitch v jpeg sliki, random sesutje OS-a, ki se nikoli več ne ponovi na isti način, okvarjenost kake arhivske datoteke itd.? A kdorkoli v IT-ju ni doživel tega?

Ne vem, sodeč po vprašanju se mi zdi, da misliš, da ti nisi podložen bit flip napakam, da se to dogaja tam nekje enim drugim... torej še vedno ne razumeš. To se v tem trenutku dogaja prav vsakemu izmed nas, ki imamo popolnoma normalno delujoč non-ECC RAM kjerkoli. Razlika je samo v resnosti posledic, ki pa je žal prav tako čisto naključna, od nič do katastrofe.

shadow7 ::

Kako na ne-ECC sistemu ugotoviš, ali je za nek problem kriv ravno bit-flip in ne kaj drugega? Nimam pojma.

Na nekaterih ECC ploščah se tovrstne probleme piše v log. Tam najlažje vidiš dejansko situacijo.

čuhalev ::

shadow7 je izjavil:

Na nekaterih ECC ploščah se tovrstne probleme piše v log. Tam najlažje vidiš dejansko situacijo.

To mora tudi plošča podpirati.

Ena stara muzejska plošča, na kateri imam 32 palčk po 1 GB SDR ECC vsak zagon jamra. ;)

jukoz ::

Ales je izjavil:

jukoz je izjavil:

Saj razumem kaj praviš, ampak vseeno: si kdaj to doživel - si imel kdaj težavo zaradi tega?

Se pa strinjam s tabo. In glede na to koliko se je ECC ram pocenil bo to verjetno res postala povsem realna opcija.

Če sem doživel kaj, kernel panic "8x00001 bit flip"..? Ali če sem doživel nepojasnjeno nedelovanje kakega programa, ki ob istih pogojih (ajde, zelo podobnih) naslednjič dela, čuden glitch v jpeg sliki, random sesutje OS-a, ki se nikoli več ne ponovi na isti način, okvarjenost kake arhivske datoteke itd.? A kdorkoli v IT-ju ni doživel tega?

Ne vem, sodeč po vprašanju se mi zdi, da misliš, da ti nisi podložen bit flip napakam, da se to dogaja tam nekje enim drugim... torej še vedno ne razumeš. To se v tem trenutku dogaja prav vsakemu izmed nas, ki imamo popolnoma normalno delujoč non-ECC RAM kjerkoli. Razlika je samo v resnosti posledic, ki pa je žal prav tako čisto naključna, od nič do katastrofe.


Ja, vsi smo to doživeli. Ali lahko za to krivimo non-ECC ram? Mogoče. Ali lahko za to 100% krivimo eno in edino non-ECC ram? Ne. Ali uporaba ECC rama to lahko prepreči. 100% ne. Faktorjev je nešteto.
ECC ram je fino in vse, ampak vseh problemov ne rešuje. Poskrbeti je potrebno za dobro arhiviranje in restavriranje podatkov, pa to ne samo na papirju. In poskrbeti je potrebno da za integriteto zapisanih podatkov.
In ja, posledice so lahko nič ali pa katastrofa. In kot sem že rekel prej, potrebno je definirati kaj je to mission critical in kaj je to katastrofa. In vsak ima svojo definicijo in svoje razumevanje tega. Zame to da se na starih slikah pojavljajo napake... je fact of life. Za nekoga ki so slike njegovo življenje je pa... malomarnost ker jih ni pravilno arhiviral?

> Ena stara muzejska plošča, na kateri imam 32 palčk po 1 GB SDR ECC vsak zagon jamra. ;)

Kaj pa tale microserver?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jukoz ()

rostrum ::

Še info glede ILO4 licence za Microserver Gen8. Dobi se jih za 20$ in deluje! Potrjeno od več uporabnikov (link).

Sam sem vzel od prodajalca esisoinc (eBay).

SiByte ::

Kako je s to licenco? velja le eno leto ali neomejeno?

Zanima me kakšne napajalnike imate v svojih MicroServer Gen8, sem danes dobil svojega in ugotovil da je namesto osnovnega 150W modela vgrajen 200W model, ki je vgrajen le pri modelih s Xenon procesorjem.
Intel i7 6950X @ 4,2GHz | ASUS STRIX X99 | ASUS STRIX GTX 1080 Ti 11GB @ SLI
4x8GB Corsair DDR4 @ 3000MHz | 1.2TB SSD Intel 750 @ PCI-e | 6TB WD Red

rostrum ::

HP iLO Advanced including 1yr 24x7 Technical Support and Updates Single Server License


Nikjer ne vidim da bi bila licenca časovno omejena. Jaz sem dobil 150 W napajalnik pri modelu 712317-421.

SiByte ::

Kater model je nebi vedel na pamet ima pa celerona 1610t, v glavnem najcenejši model.

Trenutno čakam na nov RAM (2x8GB) ter 4x 4TB WD Red za NAS, iščem pa še en Xenon najraje E3-1230 v2 :P
Intel i7 6950X @ 4,2GHz | ASUS STRIX X99 | ASUS STRIX GTX 1080 Ti 11GB @ SLI
4x8GB Corsair DDR4 @ 3000MHz | 1.2TB SSD Intel 750 @ PCI-e | 6TB WD Red

rostrum ::

Tudi jaz imam tega, bom še pri sebi doma preveril kako je glede napajalnika. Tega Xenon-a se ne bi branil, ampak trenutno ga niti ne potrebujem.

Ko sem brskal po alternativah za večjo procesorsko moč, bi bila tole zelo zanimiva varianta:

Building a 32-Thread Xeon Monster PC for Less Than the Price of a Haswell-E Core i7 :P

black ice ::

Xeon != xenon. Mešate procesorje in žarnice.

Han ::

In marsikdo ne ve, da se Xeon izgovori ZION. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

zzbil ::

Samo iz radovednosti: a je mozno da bi se raspberry pi uporabljal kot računalnik, ki bi nadzoroval server?

čuhalev ::

Odvisno, kaj si pod tem predstavljaš.

Invictus ::

zzbil je izjavil:

Samo iz radovednosti: a je mozno da bi se raspberry pi uporabljal kot računalnik, ki bi nadzoroval server?

Seveda. Butnše gor Nagios ali Icingo in akcija.

Dovolj hiter za to. Mene to delo še čaka ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

čuhalev ::

Invictus je izjavil:

zzbil je izjavil:

Samo iz radovednosti: a je mozno da bi se raspberry pi uporabljal kot računalnik, ki bi nadzoroval server?

Seveda. Butnše gor Nagios ali Icingo in akcija.

Dovolj hiter za to. Mene to delo še čaka ...

Jaz sem ga razumel drugače: da bi RPI imel kot IPMI kontroler.

jukoz ::

SiByte je izjavil:

Kako je s to licenco? velja le eno leto ali neomejeno?

Zanima me kakšne napajalnike imate v svojih MicroServer Gen8, sem danes dobil svojega in ugotovil da je namesto osnovnega 150W modela vgrajen 200W model, ki je vgrajen le pri modelih s Xenon procesorjem.


Lahko potrdim, tudi jaz sem dobil 200W napajalnik (kupljen lani septembra)

SiByte ::

Zgleda da jih ceneje pride če vgrajujejo en napajalnik.
Intel i7 6950X @ 4,2GHz | ASUS STRIX X99 | ASUS STRIX GTX 1080 Ti 11GB @ SLI
4x8GB Corsair DDR4 @ 3000MHz | 1.2TB SSD Intel 750 @ PCI-e | 6TB WD Red

tony1 ::

a) Po mojem je ILO licenca trajna.

b) Pri telih Microserverjih bi opozoril na naslednje: imam enega čisto prve generacije (ki ima en 40mm ventilator v napajalniku in enega 120 mm v ohišju), in je že od novega precej (da ne rečem: zelo) glasen. (Na netu je folk pisal cele guide, s katerim fanom ga zamenjati, da gre stanje na boljše.)

Skratka, ne vem, kako je s tem pri novejših generacijah, se pa pozanimaj.

SiByte ::

Pri mojem starem en teden (jutri) je kar tih zaenkrat razen ob zagonu dokler se ne pride v boot OS-a.
Intel i7 6950X @ 4,2GHz | ASUS STRIX X99 | ASUS STRIX GTX 1080 Ti 11GB @ SLI
4x8GB Corsair DDR4 @ 3000MHz | 1.2TB SSD Intel 750 @ PCI-e | 6TB WD Red

SiByte ::

Če slučajno koga zanima RAM 4GB, vzet iz HP MicroServer Gen8 (rabljen en teden) naj me kontaktira na ZS :)
Intel i7 6950X @ 4,2GHz | ASUS STRIX X99 | ASUS STRIX GTX 1080 Ti 11GB @ SLI
4x8GB Corsair DDR4 @ 3000MHz | 1.2TB SSD Intel 750 @ PCI-e | 6TB WD Red


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pokvarjeni podatki pri kopiranju čez mrežo

Oddelek: Pomoč in nasveti
474578 (3184) MrStein
»

Server v podjetju (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
547703 (5236) Malajlo
»

Okvara podatkov v DDR3 zaradi vpliva sosednjih celic (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pomnilnik
5522346 (18780) AndrejO
»

Domač strežnik/NAS

Oddelek: Kaj kupiti
162854 (2161) levaky

Več podobnih tem