» »

Menjava končnika volana

Menjava končnika volana

Martin Krpan ::

Ali lahko menjam samo enega , ta izrabljenega ali je res potrebno zamenjati oba naenkrat ? Ker baje če menjaš le enega drugi sigurno crkne v pol leta ?!
Hvala !

ttommy ::

Meni je na Renault Twingo na tehničnem opazil desnega zanič, mehanik je pa zamenjal oba. Menjaj kar oba, je bolje zate, strošek je pa okrog 25€ večji...
Gamer

Miha 333 ::

Pa obvezno na optiko potem. Že zaradi tega stroška se splača menjati oba. Z vsakim odvijanjem in privijanjem teh končnikov namreč podreš medsebojni kot sprednjih koles (toe-in oz. toe-out, odvisno od avta).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miha 333 ()

jalovec09 ::

Optika je obvezna, zato menjaj oba pa mogoče še kak del, da ne boš še enkrat optiko delal.
Optika stane cca 40 evrov
Delo 30 evrov/uro + končnik cca 20 evrov.

Martin Krpan ::

Pa ne bi bilo v redu če preštejem za koliko navojev je bil privit stari končnik in potem novega privijem isto število navojev ?

Miha 333 ::

Iz izkušenj, ne moreš tako natančno nazaj priviti. Problem je, da se notranji del (ki pride iz volanske letve) prosto vrti na notranjem zglobu. Na tega potem priviješ končnik in ga fiksiraš z matico. Tako imaš 3 vrtljive dele, pomembna pa je že osmina obrata. Če ni znotraj pravilne nastavitve, trpi lega na cesti pri zavijanju, obraba gum, ... Problem je v tem, da ne moreš vedeti če je OK brez da narediš optiko.

ttommy ::

Optika te pride 45€, uničene sprednje gume pa malo več. Tako, da ne šparat tam...
Gamer

neon21 ::

Mam renault clio 1 serije. Zanima me zakaj moram vsako leto menjat končnike. Namreč vedno proti koncu leta začnejo končniki pokat in kadar peljem čez kakšno luknjo ali po makadamu poka in to fajn čutim na volanu. A ima clio res tako slabe rezervne dele končnikov , da so dobri za kakšno leto potem pa menjat? Ceste tu pri nam MB tudi niso tako katastrofalne pa tudi vozim ne tako , da bi avto trpel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neon21 ()

steev ::

Katere pa daješ notri?
:|

neon21 ::

Ma dal sem že notri ene za 25€ za končnik , dal sem pa že tudi noter delphi za 15€ na končnik. Isto se dogaja al dam dražje al cenejše.

MadMax ::

Poleg cest in načina vožnje vpliva predvsem stanje amortizerjev, koliko km prevoziš, gume...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Arctander ::

Če imaš slučajno spuščenega in/ali široke gume, so končniki veliko bolj na udaru. Sicer pa dodaj še pregovorno "dobre" slovenske ceste, način vožnje ...

neon21 ::

Avto ni spuščen , gume so takšne kot veleva predpis proizvajalca 155/70 r13 , gume sem pa lani kupil nove zimske sava , ki so sedaj na vozilu , da ne hodim menjavat gum v največjem navalu. Res da delam dnevno nekje 20-30 km mogoče med vikendi več ampak mi je pa res počasi že vrh glave , da morem vsako leto menjavat končnike + stroški optike.

steev ::

In kot pravi MadMax, kdaj si menjal amortizerje nazadnje oz. če sploh?
:|

neon21 ::

Avto imam 4 leta, amortizerje odkar ga imam nisem menjal. Mogoče pa bi res lahko bili krivi amortizerji za preveliko obremenitev končnikov?

Spajky ::

Ko je avto star 10 let, mu je treba menjat amortizerje ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

neon21 ::

Torej kot zgleda me čaka na spomlad , menjava sprednjih amortizerjev. Počasi bom že kar celega cliota renoviral hehe. Hvala vam za pomoč in nasvete fantje.

Spajky ::

Ko boš menjal sprednje amortizerje, bo verjetno treba it še na optiko poštelat. Pa menjava hkrati tudi zadnjih aqmortizerjev, ne bo prišlo ne vem koliko dosti več ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzdrževanje -+15 let starega avta (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7611700 (8242) WizzardOfOZ
»

Renault Megan sprednji amortizerji

Oddelek: Na cesti
385710 (4697) facepalm
»

Hyundai i30 podvozje

Oddelek: Na cesti
377432 (5491) Isotropic
»

Šraufanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
538482 (6461) Brane22
»

Zapečeni končniki na vozilu??

Oddelek: Loža
328192 (7560) guest #44

Več podobnih tem