Forum » Šola » Študentsko delo
Študentsko delo
Muuu ::
Mene pa zanima nekaj stvari glede študentskega dela. Star sem 27 let, sem pa bil na študij vpisan pred dopolnjenim 26. letom. Zanima me koliko lahko zaslužim, da bom oktobra spet dobil državno štipendijo, ki jo dobijo tisti, ki so stari 26. ali več in so bili vpisani na študij pred dopolnjenim 26. letom. Poleg tega sem malo zbegan glede te dohodnine. Poleg tega pa me še malo bega, ko je govora o teh cifrah za dohodnino/štipendijo, a je to mišljeno bruto ali neto, ker se tudi nam zdaj odvaja za pokojnino.
KraitPay ::
Poglej na študenski servis, koliko je minimalen zalsluižek preden ti začnejo trgati "plačo". in bdw, tile procenti gredo kar hitro gor.
Sem to stzoril zate:
Kakšna je omejitev zaslužka prek študentskega servisa?
Tvoj zaslužek prek študentskega servisa ni omejen, saj je bil z noveliranjem Zakona o dohodnini ukinjen zgornji cenzus. Za uveljavitev posebne osebne olajšave sta od 1. 1. 2007 naprej samo dva pogoja: status in starost. To pomeni, da lahko zaslužiš, kolikor želiš, le da boš pri višjem zaslužku moral/a plačati dohodnino.
Ali jo boš plačal/a ali ne, si lahko zelo preprosto izračunaš. Od zaslužka odšteješ 10 % normiranih stroškov ter znesek pripadajočih olajšav (splošna/posebna osebna olajšava). Tako dobiš neto davčno osnovo, ki je osnova za dokončno obdavčitev. Če je osnova nižja od 8.021,34 €, boš obdavčen/a po 16 % dohodninski lestvici.
Koliko lahko zaslužim, da mi servis ne odvede dohodnine?
Za posamezna nakazila, enaka ali manjša od 400 € bruto, se akontacija dohodnine ne odvede. Če je nakazilo višje, pa servis od tvojega zaslužka odvede Davčni upravi 22,5 % akontacije dohodnine. To akontacijo lahko dobiš, pod pogoji iz Zakona o dohodnini, delno ali v celoti povrnjeno. Meja oz. znesek 400 € bruto se ne nanaša na napotnico, ampak na posamezni dohodek - nakazilo. Vračilo akontacije je možno samo za rezidente Slovenije, prav tako zaslužek 400 € bruto brez akontacije dohodnine.
vir:e-servis
Sem to stzoril zate:
Kakšna je omejitev zaslužka prek študentskega servisa?
Tvoj zaslužek prek študentskega servisa ni omejen, saj je bil z noveliranjem Zakona o dohodnini ukinjen zgornji cenzus. Za uveljavitev posebne osebne olajšave sta od 1. 1. 2007 naprej samo dva pogoja: status in starost. To pomeni, da lahko zaslužiš, kolikor želiš, le da boš pri višjem zaslužku moral/a plačati dohodnino.
Ali jo boš plačal/a ali ne, si lahko zelo preprosto izračunaš. Od zaslužka odšteješ 10 % normiranih stroškov ter znesek pripadajočih olajšav (splošna/posebna osebna olajšava). Tako dobiš neto davčno osnovo, ki je osnova za dokončno obdavčitev. Če je osnova nižja od 8.021,34 €, boš obdavčen/a po 16 % dohodninski lestvici.
Koliko lahko zaslužim, da mi servis ne odvede dohodnine?
Za posamezna nakazila, enaka ali manjša od 400 € bruto, se akontacija dohodnine ne odvede. Če je nakazilo višje, pa servis od tvojega zaslužka odvede Davčni upravi 22,5 % akontacije dohodnine. To akontacijo lahko dobiš, pod pogoji iz Zakona o dohodnini, delno ali v celoti povrnjeno. Meja oz. znesek 400 € bruto se ne nanaša na napotnico, ampak na posamezni dohodek - nakazilo. Vračilo akontacije je možno samo za rezidente Slovenije, prav tako zaslužek 400 € bruto brez akontacije dohodnine.
vir:e-servis
Muuu ::
Kako je pa s tem dohodkom, ki se potem določa štipendija. A se ta dohodek gleda na študijsko leto, ali pa zgolj normalno prejšnje leto?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Akontacija dohodnine - ŠtudentOddelek: Loža | 3643 (3302) | smacker |
» | dohodnina vprašanjeOddelek: Loža | 4172 (3625) | smacker |
» | Letosnja dohodnina - izplonili? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 11611 (8782) | kekz |
» | Obdavčeno študentsko delo pri pavzerjih.... (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 6453 (5031) | klemen22 |
» | Študentsko delo obdavčeno v amen ? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 16214 (11937) | gGiF |