» »

Zadnja številka revije Moj Mikro

Zadnja številka revije Moj Mikro

Temo vidijo: vsi
1
2
3 4

opeter ::

Dr_M je izjavil:

Kar se pa Jokerja tice, ce bi primerjal folk ki ga prebira in hvali, bi bili to fani junstina biebra, kanye westa, nicki minaj, kim kardashian in podobno sranje. Nekako tako asociacije dobim.

Zanimive asociacije.

No, na našo srečo (bralcev prvih ducat številk Jokerja) so pred dvajsetimi leti te "slavne" osebe, katere si naštel, hodile še v osnovno oz. srednjo šolo ali pa bile celo še v plenicah ali pa sploh niso obstajali ipd. tako, da fani nismo mogli bit.

Če bi omenil kakšnega Michaela Jacksona, Bryana Adamsa, New Kids on the Block, Bon Jovi, Rammstein, Aerosmith, Meat Loaf, Nirvana, Whitney Houston, Depeche Mode, Bruce Springsteen, Sting, Scorpions ipd. pol bi ti pritrdilno prikimal.

Naj ti bo za spomin in opomnim, zakaj se je Slovenija odcepila v upanju na boljši jutri:

To pa za energijo:
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

• spremenil: opeter ()

Alamar ::

Dr_M je izjavil:

So cisto prave asociacije, ker je je bila revija na takem nivoju, folk pa pravtako.
Neke brezvezne fore, ki mi niso bile smesne ne kot 15 letniku, zdej pa se manj, ko sem cez 30.
Sej ne recem, so imeli enkrat ali dvakrat na leto kaksen preblisk in se je ponesreci znasel dober clanek not.
Njihov forum je pa itak najvecja greznica, kar sem jo kdaj videl. Sploh nevem kaj ti mora spilat v glavi, da tja zaides.
To kar si napisal nima veze. Še vedno je dejstvo, da ima obširno bazo dolgoletnih bralcev, ki so sedaj stari 35,40 let in ga kupujejo od začetka. Brez njih bi že zdavnaj propadli. Mimogrede, za tiste, ki ne veste - Joker je bil na začetku priloga Mojega Mikra in tudi njegovi pisci so se pred tem kalili z opisi iger v Mojem Mikru.

Ganon ::

Dr_M je izjavil:

Popolnoma napačne asociacije. Če pogledaš njihov forum, ga hvalijo predvsem stari ateki, to je bralci od vsega začetka. Seveda le del njih, ostali so ga že zdavnaj prenehali brati, ker po njihovem več ni na nivoju iz devetdesetih.:))

So cisto prave asociacije, ker je je bila revija na takem nivoju, folk pa pravtako.
Neke brezvezne fore, ki mi niso bile smesne ne kot 15 letniku, zdej pa se manj, ko sem cez 30.
Sej ne recem, so imeli enkrat ali dvakrat na leto kaksen preblisk in se je ponesreci znasel dober clanek not.
Njihov forum je pa itak najvecja greznica, kar sem jo kdaj videl. Sploh nevem kaj ti mora spilat v glavi, da tja zaides.

Huh, nekdo je pa hudo zafrustriran.

mtosev ::

opeter je izjavil:

mtosev je izjavil:

malo si se pri priimku zmoto. nimam šumnikov v priimku:)

Aja, sori. A nimaš makedonskih korenin?

mtosev je izjavil:

hmm floppy diskete. tole je kr old pred letom 1995 ne?
jaz sn pa prve revije začel dobivati leta 97 ko sn dobil prvi komp in tedaj je že bilo vse na cdjih:D

Huh, zdaj si me pa ujel. Bi moral pogledati diskete in datume na njih, samo trenutno nimam pri sebi USB disketnika.
Stoodstotno je to bilo pred '95.

Od '96 ali '97 pa so res bili priloženi CD-ji (imam tudi nekaj teh) oz. v novem tisočletju že DVD-ji.
delno sn makedonc ja, bolj natačno pa hrvat-makedonc-slovenc (babica pa je bila rojena v afriki)

tistega swp coverja se celo spomnim. btw in če se ne motim je na enemu od teh cdjev iz leta 97 al 98 bil gor neki virus kateri mi je kompa zjebal haha
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

mtosev je izjavil:

delno sn makedonc ja, bolj natačno pa hrvat-makedonc-slovenc (babica pa je bila rojena v afriki)

Zanimivo. :)

mtosev je izjavil:

tistega swp coverja se celo spomnim. btw in če se ne motim je na enemu od teh cdjev iz leta 97 al 98 bil gor neki virus kateri mi je kompa zjebal haha

Ja, nekaj takega se tudi jaz spomnim. Mislim, da je bil pri eni EXE datoteki oz. programu :))

Mare2 ::

mtosev je izjavil:

nisem vedo, da je tole bilo tud v ang.

btw se kdo spomni kak dober je bil win.ini?

win.ini je bil OK.

Na žalost sem tudi jaz zaradi strogih varčevalnih ukrepov marca letos odjavil revijo Monitor, čeprav ga je plačevala moja mami. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Matija82 ::

Ganon je izjavil:

opeter je izjavil:

@Ganon: Oprosti, ampak PC Gamer je bil kakec.

Zakaj oprosti, saj meni tudi ni bil všeč. :P

Res je toda njihov opis Return To Castle Wolfenstein, postavljen v situacijo zgodbe, ko se dva pisca dobita in (napijeta) z viskijem mi je bil res hud hud presežek revije in "scene".

Matija82 je izjavil:

Res je toda njihov opis Return To Castle Wolfenstein, postavljen v situacijo zgodbe, ko se dva pisca dobita in (napijeta) z viskijem mi je bil res hud hud presežek revije in "scene".

Pač so poskušali igrati na foro kot pri Jokerju. No ali jim to ni dobro uspelo ali pa jih folk ni kapiral, ker jih ni več.

roli ::

Tole je precej žalostno. Se jih dobro spominjam iz svojih "mladih let". Doma imam kar precej veliko kolekcijo tam okoli leta 2005. Problem je bil - sploh v kasnejših letih, ker so bili precej dolgočasni. Tako, da sem potem preskočil na Hrvaški BUG. Potem sem pa zadnja leta nekako opustil revije v celoti. Takrat, ko je članek o nečem napisan imaš izdelek že doma.

Ampak na Moj Mikro mi bo pa vsekakor ostal dober spomin.
http://www.r00li.com

CellarDoor ::

Heavy je izjavil:

oo7 je izjavil:

Mene pa zanima ali revija PC gamer sploh še obstaja?

PC Gamer revijo sem kupoval tja do 2001/02 potem sem pa nehal, ker so jo čisto spremenili. V starem Pc gamereju je bilo 80% o igrah potem v novejši pa samo še 2-3 listi o igrah a ta revija še obstaja?

Iz nje je nastal PC Format, ki je potem tudi na žalost propadel.

PC Format je bila popolna mešanica opisov in napovednikov iger, hardware-a in novic ter tudi šale, PC Gamer je bil res čisto gamerski, obe pa sta bili po licenci istoimenskih iz UK, ki še vedno obstajata

Zgodovina sprememb…

moram pa omenit, da je kakovost Monitorja zelo upadla, predvsem je veliko napak v besedilu in včasih kar en star članek notri, lansko leto mislim, da je bil "review" phenom procesorjev :-)
konec je blizu tudi za Monitor, žal

Jaz še tu pa tam kupim kakšnega Jokerja.

Recimo v tujini so folk že kakšno desetletje ali več pri določenih revijah privlačili s tem, da so prilagali polne verzije iger (v zadnjem času STEAM kode ipd.) ali pa kakšne programe ...

Monitor, Joker ipd. so to poskušali "kompenzirat" z filmi. Bolj ali manj uspešno. Joker je že pred časom opustil DVD prilogo.

Matako ::

Mogoče zdaj pc.sux.org dobi od koga še MM izvode iz devetdesetih za skeniranje... očitno imate še marsikaj po garažah in podstrešjih. ;)

Kolekcija je dobra.. je pa daleč od popolne.
/\/\.K.

bambam20 ::

opeter je izjavil:

Pač so poskušali igrati na foro kot pri Jokerju. No ali jim to ni dobro uspelo ali pa jih folk ni kapiral, ker jih ni več.

Namogoče, ker sta Sneti in Febo postavila s svojim izjemno zanimivim in unikatnim pisanjem previsoka merila in je s tem Joker močno izstopal od konkurence.

Joker je primer , kako se je revija razvijala, predvsem mislim na pisce in da je nivo kvalitete pisanja postal na ravni kot je. Zato pa imajo tudi izjemne probleme, ker piscev, ki bi bili zmožni pisat ni ravno na pretek. Ni pa vsak dober za pisanje za Joker, ker potrebuje pristen in zanimiv slog , dobro mero razgledanosti in kmečko pamet.

Ostali so bili dohumarni, s posiljenimi forami v svojih člankih. Joker je postavil visoka merila in se jih drži. kar je seveda prav. Zato je glavni uradnik dost nepriljubljen in zajeban mofo. .. Red mora biti.

V časih razvoja interneta je bil Joker izjemno pomemben pri opisovanju špilov , da si lahko se odločil na podlagi res dobrih ocen in opisov ali boš špil kupil ali ne. In tle ni bedarij. Zadeva je špilala, čeprav dons so ti opisi izgubili smisel, ker si pogledam direkt na youtube, kar pa ubije svoj čar.

Če ne gre za splošen dnevni časopis je takšno zvrts izjemno težko ustvarjati iz meseca v mesec in pri tem skrbet, da je zadeva napolnjena s svežimi in predvsem zanimivimi članki. V dobi vsemogočnega interneta je to že kar misija skoraj nemogoče.

Trditev, da smo bralci Jokerja na ravni zaostalih retardov, ki ne znamo preštet do 5 in poslušamo Justina Biberja in podobno solato je žaljivka.

Joker se je vedno trudil in to mu je uspevalo in mu še vedno, da je pisal izjemne članke, tudi takšne, ki nimajo veze z računalništvom.

Na koncu so se pri Jokerju in se še udejanjajajo razgledani osebki. Za razliko do slo tech foruma, kjer najdeš kup trolov.

@rupsi31: lepo napisano, kapo dol! :)

opeter je izjavil:

mtosev je izjavil:

Zanimivo. :)

mtosev je izjavil:

Ja, nekaj takega se tudi jaz spomnim. Mislim, da je bil pri eni EXE datoteki oz. programu :))
si ga ti tudi fasal? meni je lepo ta virus izbrisal bios in servis kompa je prišo, če se ne motim 20k sit.>:D

Sem, samo se ne spomnim več posledic ... :D

driver_x ::

Moj Mikro ima velik pomen za računalniško pismenost ne samo pri nas, ampak tudi na področju bovše skupne domovine. Čeprav sem v začetku 90. tudi sam pisal za MM, ga že precej časa nisem več bral, saj je kakovost člankov zelo upadla. Isto se dogaja tudi z Monitorjem, na katerega sem naročen samo še zato, ker se mi ga ne ljubi odjaviti.

driver_x je izjavil:

Moj Mikro ima velik pomen za računalniško pismenost ne samo pri nas, ampak tudi na področju bovše skupne domovine. Čeprav sem v začetku 90. tudi sam pisal za MM, ga že precej časa nisem več bral, saj je kakovost člankov zelo upadla. Isto se dogaja tudi z Monitorjem, na katerega sem naročen samo še zato, ker se mi ga ne ljubi odjaviti.

a si opazil koliko typotov je zadnje čase v Monitorju? v nobeni reviji še ne toliko

btw a je mogoče kdo bral to revijo? tud zelo dobra revija, a žal tud te več ni

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

Mare2 ::

CellarDoor je izjavil:

typotov je zadnje čase v Monitorju? v nobeni reviji še ne toliko

typotov?
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Cveto ::

Tipkarskih napak. Morda res, čeprav jaz tega nisem opazil (vsaj ne v kakšni excesni količini). Monitor je bil sicer meni vedno bolj zanimiv glede tistega kar sem rabil za delo v službi, za kakšne bolj "zabavne" zadeve pa niti ne, prav tako ne za navijaško-tehnološke zadeve kot jih dostikrat obravnavamo tukaj gor. Pa kakšne kolumne so znale biti fajn, čeprav ne na nivoju sitega kar lahko preberemo v hrvaških VIDI in BUG-u. Nasploh se mi zdi (glede medijev pa tudi nasploh hrvaška IT scena bolj razvita, saj se mi zdi da pri nas obstaja neka elita ki se zbira na dogodkih ala NT konferenca in na drugi strani "joker scena", vmes pa ni kaj dosti.

Moj Mikro je sicer revija s katero sem rastel gor in od kjer sem dobil marsikatero znanje, še sploh v času pred razmahom interneta. Po tem pa je postalo vse skupaj prepozno in premalo. Saj ne rečem, so se trudili in določeni članki so bili vsaj dobri, a tistega nekaj več, kot recimo pri Jokerju ali hrvaški revija nisem videl in nekako ni bilo več razloga za redno kupovanje.

Pri Jokerju je treba upoštevati še zelo posrečeno mešanico glavnih članov "cream teama", saj lahko recimo LF in Sneti naredita revijo praktično sama (LF je od nekdaj postavljal revijo, Sneti je lektoriral, Quattro pa je z svojo razgledanostjo skrbel za ustrezno "širino" revije). Na ta način so lahko obdržali nizke stroške, z (očitno) pravim pristopom pa tudi bralce. Joker je tako še edina revijo ki jo redno kupujem in to že od samega začetka (pa nisem fan Bieberja).

[D]emon ::

bambam20 je izjavil:

Namogoče, ker sta Sneti in Febo postavila s svojim izjemno zanimivim in unikatnim pisanjem previsoka merila in je s tem Joker močno izstopal od konkurence.

Bullshit. Febo je bil od vsega zacetka nadrkanec, ki se je imel za nekega blazno pomembnega dripca. Edini, ki je dejansko dobro pisal za Joker, je bil pokojni Aleksander Hropot (quattro); za ostale se je videlo, da so poskusali samo posnemati njegov stil.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

m0LN4r ::

Jaz pa nikoli nisem bil naročen na te revije, bral sem jih pa. Jokerja sem dobil od sošolca v šoli ostalo pa sem si kupil na avtobusni sproti, mešano. Enkrat eno, enkrat drugo.

Dejstvo je, daje slovenski trg premajhen, za toliko revij (ne samo računalniških) Se spomni kdo GEA ? A še dihajo? ipd.
Trg za revije je premajhen, za računalniške še manjši in s prihodom interneta pa je postal nepomemben.

Enostavno več informacij in hitreje si jih našel že par let nazaj, začenši z letom 2000.

Computerbase je bil leta 1999 še poddomena ene druge spletne strani, nakar so se leta 2000 osamosvojili in postali IT online magazin. Danes pa je ena izmed največjih neodvisnih profesionalnih strani. Žal se morajo preživljati izključno z reklamami, kar nanese na malo manj kot 300.000EUR na leto, kar je za nemško stran/revijo dandanes zelo zelo malo, ampak vztrajajo pri svoji neodvisnosti.

Problemi so, ker se da s sponzorji, ogledi na youtubu, socialnih omrežjih, kliki, zavajujočimi headlini, clickbaiti, zavajujočimi članki veliko več zaslužit, kot pa z reklamo za "toaster" ali "ponve"

Ni mi jasno edino, zakaj so naše revije spale in se niso razvile nobena v to smer, ČE SO PA računalniške revije, bi ravno oni mogli vedet, kaj se bo zgodilo, da se bo vse spakiralo na internet. Leta 2000 je začelo mrgolet rednih spletnih strani in nekatere so še danes na sceni.

Zakaj se ni nobena od naših revij spakirala na internet, youtube, socialna omrežja že 2000 leta in se tam razširjala, kot Linus, NCIX ali kaj podobnega.

Mislim IMO, če si urednik ali lastnik računalniške revije in te povozi ravno tvoja "stroka" potem žalim slučaj.

Bile so dobre revije, ko so bile revije edini vir IT informacij o SW in HW, žal s prihodom interneta je pač tega konec in tega bi se morale te revije prve zavedat in prve prilagodit.

Zdaj če pogledamo malo okoli sebe, lahko vidimo, da so se pojavili določeni osebki, ki delajo user reviewe in so samooklicani strokovnjaki in s kliki zaslužijo veliko več, kot marsikatera slovenska revija.

IMHO pod črto, še enkrat. Pač fenomen, da je očitno prinas računalniške revije, povozilo ravno razvoj računalništva (internet).
Če pa so oni mislili, da so pač ena izmed revij, kot revija pa resnično roko na srce, sami so si krivi.

Popravek: Imeli so 15 let časa, da grejo s trendom in se izognejo temu, da jih trend znotraj lastne profesije povozi. Revija, kot papirnat medij še ne pomeni, da je to edini način osaveščanja bralcev o novostih in tega se bi morali, kot PC revije pač veliko prej zavedat in gradit na tem.

Danes jih pa en mulc s svojimi 20-25imi leti na spletu povozi. Se stavim, da ima moj bratranc v zadnjih dveh letih v dunaju več bralcev, kot marsikatera revija.

Hell še za E3 in Gamescon, ter podobne dobi "PRESS" karte in je samo en posameznik zaenkrat in ima 23 let.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

CellarDoor je izjavil:

driver_x je izjavil:

a si opazil koliko typotov je zadnje čase v Monitorju? v nobeni reviji še ne toliko

Ja, sem, vendar je to še najmanjši problem. Višek vsega pa so urednikovi uvodniki. Sem in tja kakega preberem za zabavo. Se mi zdi, da bi njegovo pisanje še na tem forumu izpadlo idiotsko.

Jokerja sem občasno tudi povohal, tam v stedini 90ih, vendar je bil urednikov odnos preveč odbijajoč, da bi revijo bral pogosteje. Drugače pa kapo dol pred Snetim.

Ganon ::

driver_x je izjavil:

Drugače pa kapo dol pred Snetim.

Kako Snetemu uspe preigrati vse igre in spisati vse tiste članke, ob tem, da ima doma družino, mi nikoli ni bilo jasno.

Lord Febo (David Tomšič) tudi meni ni simpatičen, ampak je pač eden temeljev pri Jokerju. Res pa je, da so z (žal pokojnim) Quattrom izgubili veliko (pa ne samo Joker).

Zala dobra Monitorja je bila takrat, ko je urednikoval Samo Kuščer. Ne pravim, da je Matjaž Klančar slab, ampak v zadnjem času reviji Monitor pada kvaliteta. Ne v vizualnem smislu, ampak članki oz. ni več to, kar je bilo nekoč, ko sem rade volje prebiral revijo. Ravno zaradi tega sem odpovedal naročnino.

Mogoče pa bo Jure Forstnerič rešil zadevo pred potonom v naslednjih letih (če bo revija še sploh aktualna).

Zgodovina sprememb…

Matako ::

Dejstvo je da vse tiskane tehnične publikacije živijo na sposojenem času. Kot je omenil m0ln4r - časa za prehod je bilo dovolj, zdajle je že malo pozno, ker bi se morali že davno "repozicionirati". Je pa res, da pač nekatere stvari pridejo in gredo - dejansko ni več prostora za toliko različnih.
/\/\.K.

Matev ::

škoda
je pa res da je bila revija zadnja leta samo še kup mrtvega papirjha
internet in novice na njem pač ubijejo še tako dobro revijo
ne vidim smisla v branju mesec dni starih novic za katere bi moral plačati
sploh če so te novice že 100x prej na vseh brezplačnih portalih objavljene

žal

sem bil pa pr3ed mnogimi leti reden kupec

še v času ko je imel moj mikro na koncu par strani za igrce
in se je nato igračarski oddelek odcepil na joker

rip legenda

/žalostno je samo to da ga niso že prej ugasnili - bi šel v lepši in bolj častni pokoj

[D]emon ::

Najvecja ironija je, da se *racunalniske* revije niso znale prilagoditi.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Matev ::

edina prilagoditev je njihova čimprejšnja fizična smrt
in novo življenje v prehodu na internet

Okapi ::

Matako je izjavil:

Dejstvo je da vse tiskane tehnične publikacije živijo na sposojenem času. Kot je omenil m0ln4r - časa za prehod je bilo dovolj, zdajle je že malo pozno, ker bi se morali že davno "repozicionirati". Je pa res, da pač nekatere stvari pridejo in gredo - dejansko ni več prostora za toliko različnih.

Saj so vse revije v taki ali drugačni obliki šle na net, že pred 10+ leti, ampak tam bi vsi vse radi brali zastonj, oglasov je pa še manj kot na papirju, oziroma so manj plačani. Zastonj pa nihče ne bo delal, vsaj ne kakovostno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi je izjavil:

Zastonj pa nihče ne bo delal, vsaj ne kakovostno.

Res je. Izgleda, da jim sendviči niso dovolj za plačilo, ker bi drugače bolj kvalitetno naredili zid:

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

Matako je izjavil:

Saj so vse revije v taki ali drugačni obliki šle na net, že pred 10+ leti, ampak tam bi vsi vse radi brali zastonj, oglasov je pa še manj kot na papirju, oziroma so manj plačani. Zastonj pa nihče ne bo delal, vsaj ne kakovostno.

Kot VIR dobrih PC, IT informacij, bi si lahko internet obrnili v svojo prid in ga uporabili, kot orodje že zdavnaj. Hoteli so ostati pri papirju, ki pa pač ni za "računalništke" novice primeren medij že nekaj časa. Malo poglej slovenske IT spletne strani pa kake sosednje.
Joker, moj mikro ? Pa to je smeh in grozna kakšen je na spletu in to še danes. Pokažem tujcu, ki ne razume slovensko in mu nebo na prvi pogled jasno o kakšni strani je sploh govora.

Na tako stran bi ti dal kako reklamo, na stran, ki jo skoraj nihče ne bere in od daleč ne spominja na nek siol portal al Arnes čase ??
Si opazil, da vse kar se linka zadnjih 10-15 let tukaj, so tuje strani, ki niso zaspale ? Naših ne linka noben in za čisto nič. Torej še slovenski bralci so jim pobegnili in bežijo.

Lastno področje jih je povozilo, nič drugega. Meli so čas preusmerit bralce na kakovosten Online Magazin, lahko bi se posluševali vseh modernih tehnik ala Vlogi, novice, testi, tutoriali magari, koristne download povezave, mogoče kak support forum, newsletterji, rss, filmi, igre, tips & tricks ipd. Ni da ni vglavnem.

Saj pa niso samo hardcore bralci. Ravno te revije so nam, kot takrat še zelo mladim dale zagon in štart, ker je blo nekaj domačega.

Praktično gledano, jim internet nudi celo veliko več možnosti, kot le papir v trafiki.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

Za kakovostne članke bi bili ljudje verjetno pripravljeni plačati, za prepisovanje novic pač ne. Če pri testu izdelkov avtor samo prepiše specifikacije v tabelo, potem naj tudi ne pričakuje navala plačnikov na tisti članek.

Sicer se pa sam že dalj časa sprašujem o objektivnosti ocen izdelkov (pa ne samo v računalniških revijah), ko imaš nekaj strani za oceno celostranski oglas istega podjetja, včasih celo za isti izdelek. Te zadeve mi je potrdil tudi kolega, ki še vedno piše recenzije za eno od slovenskih revij. Zaradi bojazni pred izgubo oglaševalcev zadev sploh ne smejo kritizirati. Ali pa vzemi primer Appla, ki na svoje predstavitve vabi samo novinarje, ki o njih in njihovih izdelkih pišejo "korektno". Vse bolj se mi zdi, da so revije povsem v primežu oglaševalcev in so zato postale samo njihova podaljšana roka.

krneki0001 ::

Cveto je izjavil:

Nasploh se mi zdi (glede medijev pa tudi nasploh hrvaška IT scena bolj razvita, saj se mi zdi da pri nas obstaja neka elita ki se zbira na dogodkih ala NT konferenca in na drugi strani "joker scena", vmes pa ni kaj dosti.

Meni se NT Konferenca ne zdi elitna, pa sem v zadnjih 10ih letih spustil samo eno na Bledu, ker mi samo 2 dni ni odgovarjalo. NTK mora biti ob morju in vsaj 3 dni.

Želim si pa več podobnih dogodkov kot so "Tech Days". Ampak z vseh strani (tako linux, kot MS).
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

m0LN4r je izjavil:

Meli so čas preusmerit bralce na kakovosten Online Magazin, lahko bi se posluševali vseh modernih tehnik ala Vlogi, novice, testi, tutoriali magari, koristne download povezave, mogoče kak support forum, newsletterji, rss, filmi, igre, tips & tricks ipd.
Delal pa boš to ti, zastonj, ne? Aja, ne, ti bi to rad samo zastonj bral.;((

Pač ne štekaš, da so vse to poskušali, začenši že pred 10 leti, ampak pri nas je trg preprosto premajhen za to. Če objavljaš stvari na netu brezplačno, si koplješ jamo, ker bodo ljudje raje brali zastonj na netu, kot kupovali revijo. Oglasnih prihodkov na netu pa je pri nas premalo, da bi lahko z njimi pokril pisanje kakovostnih prispevkov.

Knjige država subvencionira, ker bi sicer že zdavnaj ostali brez prevodov kakovostne literature, saj je kupcev knjig premalo, da bi lahko založniki pokrili stroške. Če bi država subvencionirala testiranje računalniške opreme, ali pisanje o računalnikih/tehniki/znanosti, bi tudi lahko imeli kakovostne prispevke na to temo, tako pa jih pač nimamo, ker ni dovolj bralcev, ki bi bili to pripravljeni plačati.

driver_x je izjavil:

Za kakovostne članke bi bili ljudje verjetno pripravljeni plačati,
Ja, trije ali štirje. Bodi brez skrbi, so vse že poskusili in je pri nas preprosto premalo takih, ki bi bili pripravljeni (dovolj) plačati. Stroški pisanja članka so pri nas praktično enaki kot v ZDA, publika, ki ji lahko to pisanje prodaš, pa 100x manjša.

Zgodovina sprememb…

driver_x je izjavil:

Vse bolj se mi zdi, da so revije povsem v primežu oglaševalcev in so zato postale samo njihova podaljšana roka.
Glavni vzrok pa so bralci, ki bi vse radi zastonj.

Bodi brez skrbi, da bi bili vsi novinarji in uredniki raje povsem neodvisni, brez oglasov v reviji, če bi jim finančno to zneslo, ker bi lahko stroške pokrivali s prodano naklado. Tega velika večina revij še v ZDA ne more.

Glavno leglo novinarske korupcije je pa avtomobilizem in turizem.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

driver_x je izjavil:

Vse bolj se mi zdi, da so revije povsem v primežu oglaševalcev in so zato postale samo njihova podaljšana roka.
Glavni vzrok pa so bralci, ki bi vse radi zastonj.

Bodi brez skrbi, da bi bili vsi novinarji in uredniki raje povsem neodvisni, brez oglasov v reviji, če bi jim finančno to zneslo, ker bi lahko stroške pokrivali s prodano naklado. Tega velika večina revij še v ZDA ne more.

Sam se čisto dobro zavedam tega, da bi bile revije raje brez oglasov in s tem neodvisne. ZDA so kar se tega tiče še precej na slabšem. Vendar pa gre pri vsem skupaj za nekašen začarn krog: revije ne morejo preživeti brez oglaševalskega denarja, ker so odvisne od tega denarja si ne morejo privoščiti pretirane kritike in s tem izgubljajo na objektivnosti, ker niso objektivne, izgubljajo bralce.

Poskusili so tudi že z revijami brez oglasov. Na začetku lahko skupina novinarjev dela tudi brezplačno par mesecev, ali dobi zagonski tvegan kapital za ta čas. Ampak je v veliki večini primerov bralcev, ki bi dovolj cenili kakovostno pisanje, da bi ga bili pripravljeni ustrezno plačati, preprosto premalo.

Imaš nekaj izjem, recimo kakšen Stiftung Warentest in podobno, ampak to deluje samo na nekaj največjih jezikovnih tržiščih.

Čisto nič ti ne pomaga, če je v Sloveniji tisoč takih, ki bi bili pripravljeni plačati 10 evrov mesečno za vrhunsko računalniško revijo v slovenščini (na netu, da ni stroškov s tiskom in distribucijo), če je za financiranje take revije potrebno 5 tisoč naročnikov.

O.

Zgodovina sprememb…

@Okapi
Kako pa veš te stvari ?

To kar bralec vidi je, da sta spletna stran od moj mikro in jokerja še v prejnšnjem stoletju po vizualni privlačnosti. Nimajo čisto ničesar, kar si imel takrat že drugje. Tako da nevem kolko resnice je v tem.
Istočasno pa so vstrajali pri papirnatem mediju, pri online mediju pa praviš, da niso vstrajali ne glede nato, da je bila edina prava pot?

Vem, da je slovenski trg majhen. Vem pa kolko ogledov in bralcev ima moj sorodnik (22let) "user reviewer" na Dunaju brez reklam. Koliko ima folowerjev in naročnikov na FB, Yoputube.
In ja, to dela zastonj. Pa še napisal sem, da dobi karte za E3, Gamescon in ostalo kar se vse dogaja na tem področju.
Edit: nekaj drobiža dobi od youtuba in nekaj od amazona

Tako, da stežka verjamem, da so dali vse od sebe, če jih lahko en neznan mulc v treh letih prekosi.

Lahko pa pogledam tudi kako drugo IT spletno stran z izklopljenim adblockom pa je na njej reklama za internetnega ponudnika, bauhaus, mediamarkt (hladilnik), shoping center ala europark ipd. Reklam strojne opreme pa recimo ni.

Enako se bo zgodilo z Jokerjem, če svojo spletno stran (bralce) ne bodo postavili v 21.st.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

m0LN4r je izjavil:

@Okapi
Kako pa veš te stvari ?
Ker sem že 20+ let v tem poslu. Zadnjih nekaj let sicer samo še mimogrede, ker je pač denarja tu premalo (beri: honorarji so prenizki). V obdobju 95-05 se je dalo pa kar lepo zaslužit.

Tako, da stežka verjamem, da so dali vse od sebe, če jih lahko en neznan mulc v treh letih prekosi.
In od česa ta mulc živi?

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

Zadnjih nekaj let sicer samo še mimogrede, ker je pač denarja tu premalo (beri: honorarji so prenizki). V obdobju 95-05 se je dalo pa kar lepo zaslužit.

Tako je. S pisanjem za MM v začetku 90ih sem si kar solidno popravljal proračun. Honorarja iz Monitorja (tam enkrat v 2000ih, je bil že pod Mladino) se ne spomnim več, ni bil pa ravno nekaj bajnega.

Torej bo slovenija ostala brez slovenskega NCIX oz. Linusa ali pa kakega computerbase (testi) oz. cerealkillerz in podobnih. Mene to moti najbolj.

In od česa ta mulc živi?

Od 40urnega delavnika, kot telefonist. 14 x 1700EUR bruto mu je več kot dovolj in dopusta na mesec. V prostem času pa mu je to hobby.
- Ja je hudič, če se hočeš izključno od tega preživljat, celo pa če si manj aktiven od hobby posameznikov.

E3:
Klik: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp...

Klik turnir:

Nobuo Uematsu klik:

Watchdogs klik: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp...

Moon studios klik: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp...

Gamescom: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp...

Assassin: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp...
E3:

Medtem, ko je bil na E3 je v živo objavljal novosti na FB, twitterju ipd.

Ni da ni, da se.
Če si pa računalniška revija z zgodovino in bralci od prej pa bi moralo it še toliko bolj. Lažje, kot hobbyst iz nule.
Nebom naše revije primerjal z velikani, ampak on pa že ni velikan, ampak bolj slovensko merilo. Pravzaprav s slovenskimi koreninami.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

Če delaš profi revijo, se ne moreš zanašati na tiste, ki nekaj počno kot prostočasni konjiček. Pokrivati moraš tudi stvari, ki nikogar pretirano ne zabavajo (oziroma jih nihče noče delati brezplačno), predvsem pa moraš imeti dnevno/tedensko/mesečno normo. Jaz lahko za zabavo napišem en članek na mesec brezplačno, ampak s tem si profi revija ne more dosti pomagati, oziroma bi morala imeti 50 takih zanesenjakov.

In potem je tu še kakovost. Nisem šel brat tvojih linkov, dovolj mi je bila prva slika, ko se je model slikal zraven ene maškare.>:D

No pa mi pokaži kaj imata Moj Mikro in Joker za ponudit Online. Praviš, da so profiji, torej pričakujem zelo veliko od njih.
- Aja pa meli so 10-15 let časa.

dovolj mi je bila prva slika, ko se je model slikal zraven ene maškare.

In pol se čudiš zakaj ne dobiš reklam? On s takimi slikami dobi produkte, karte, povabila od teh stojnic, ko pokaže "PRESS" karto za nagradne igre itd.
Reklama v zameno, al vas je trend čist povozil?

Maškare. A še niste bli na gamesconu?
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

ahac ::

Pewdiepie pa zasluži 7 miljonov na leto. Ampak mi govorimo o slovenskem trgu...

No pa mi pokaži kaj imata Moj Mikro in Joker za ponudit Online.

Verjetno so ugotovil, da se jim online ne splača. Še na večjih trgih strani redno propadajo, ker od reklam se težko živi. V SLO pa še veliko težje...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ahac ()

Hočeš rečt, da so ugotovili, da je boljše delat tiskan medij v preteklih 10 let ? A leta 2000 so ugotovili, da 2015 s pomočjo interneta nemoreš preživet ?
Kako so ugotovili iz česa, prosim poglej kako zgleda njihova ONLINE ponudba ? Kaj so lahko iz tega ugotovili, res nevem.

Poglejmo:
Torej 10-15 let privabljajo bralce s temle:

in temle:

Oprosti mi, ampak take spletne strani smo brali v Osnovni Šoli, ko je bil arnesov internet za 15ur/teden za džabe. Ne pa dandanes.

Kaj točno in koliko so uspeli s tem ugotovit? A to, da je treba drastično spremenit ustaljen pristop in narediti nekaj trendy in up-to-date?

Kje so ostala "orodja" spleta?
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

Knjige država subvencionira, ker bi sicer že zdavnaj ostali brez prevodov kakovostne literature, saj je kupcev knjig premalo, da bi lahko založniki pokrili stroške. Če bi država subvencionirala testiranje računalniške opreme, ali pisanje o računalnikih/tehniki/znanosti, bi tudi lahko imeli kakovostne prispevke na to temo, tako pa jih pač nimamo, ker ni dovolj bralcev, ki bi bili to pripravljeni plačati.

Takšna je recimo revija Življenje in tehnika.

Okapi je izjavil:

driver_x je izjavil:

Za kakovostne članke bi bili ljudje verjetno pripravljeni plačati,
Ja, trije ali štirje. Bodi brez skrbi, so vse že poskusili in je pri nas preprosto premalo takih, ki bi bili pripravljeni (dovolj) plačati. Stroški pisanja članka so pri nas praktično enaki kot v ZDA, publika, ki ji lahko to pisanje prodaš, pa 100x manjša.

Tako je, tukaj nimaš kaj. Le vprašanje časa je, kdaj bodo tudi ostali zaprli bazar.

m0LN4r je izjavil:

Oprosti mi, ampak take spletne strani smo brali v Osnovni Šoli, ko je bil arnesov internet za 15ur/teden za džabe. Ne pa dandanes.
Kaj točno in koliko so uspeli s tem ugotovit? A to, da je treba drastično spremenit ustaljen pristop in narediti nekaj trendy in up-to-date?
Kje so ostala "orodja" spleta?

Zakaj pa jim ne ponudiš, da jim boš za začetek brezplačno naredil moderno spletno stran, kot se šika. V kolikor bo uspešna in bo dovolj mesečnih obiskovalcev v naslednjih X mesecih, boš pozneje dobil nek honorar (po dogovoru).
1
2
3 4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Revija Joker (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26041293 (12565) Ganon

Revija Joker ne bo izsla avgusta (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Igre
1153211093 (122199) opeter
»

Revija SWP - ozadje

Oddelek: Pomoč in nasveti
153197 (2137) d4vid
»

Slovenske računalniške revije - še obstajajo? (strani: 1 2 )

5316497 (14328) Phantomeye
»

Skeniranje starih revij (strani: 1 2 )

6518834 (13291) Alamar

Več podobnih tem