» »

AJAX - začetek

AJAX - začetek

Boomerang ::

Učim se uporabe spletnih tehnologij in bi prosil za malo razlage. Poznam PHP, poznam Javascript, poznam HTML in CSS, zdaj bi se rad naučil AJAX oz. vsaj ugotovil bi rad čemu je namenjen. Saj bi pogooglal, ampak ne znam Googla prav vprašati. Pustimo definicije, izvedel sem že, da je asinhroni Javascript in XML.

Zdaj sem gledal na youtubu en tutorial o AJAX-u. Človek je z uporabo AJAX-a napisal Javascript funkcijo, ki se je povezala na nek strežnik, prenesla podatke in jih zapisala v DIV element. Torej, ko je kliknil na gumb, se je poklicala ta funkcija in izpisala podatke.

Ne razumem, kje točno se tukaj vidi Javascript. Jaz sem te stvari do sedaj reševal tako:
- kličem readUrl funkcijo (kakorkoli se že imenuje v katerem programskem jeziku) in shranim rezultat
- rezultat, ki ga vrne readUrl funkcija sparsam (poberem tiste podatke, ki me zanimajo)
- ko imam vse podatke pripravljene, jih prikažem na spletni strani
Tako bi dosegel enak rezultat, kot ga je tisti človek v tutorialu, vendar jaz ne uporabljam AJAX. V čem je potem smisel uporabe AJAX-a. Lahko kdo opiše kakšen primer, ki ga brez AJAX-a ne bi mogel rešiti?

echoman ::

En primer uporabe AJAXa bi lahko naprimer bil pri izpolnjevanju obrazca, kjer moraš vnesti kraj. Namesto da vsak uporabnik vnaša predvidljive podatke, mu jih ti z uporabo AJAXa serviraš takrat, ko jih zahteva (torej ko prične pisati naprimer Lj...) - hkrati mu dodaš še poštno številko ali obratno. S tem nekaj prihraniš tudi pri prenosu podatkov, če se uporabnik recimo zmoti in odide na napačno stran (lahko bi mu jih serviral že ob renderju strani, pa bi mu porabil toliko več prenosa). Za uporabo bi lahko dal še kakšen primer, kjer ni smiselno ponovno nalagati strani, torej pošiljanje obrazcev, ki ne rezultirajo v smiseln odgovor, ampak v že prej vnešenega iz strani razvijalca.

AJAX se recimo uporablja še pri prikazovanju večih prispevkov (če recimo pogledaš FB in greš do konca strani, ti prične nalagati nove objave). Ravno to zna biti problem, saj z AJAXom ni smiselno nalagati vsebine objave, ker s tem znaš izgubiti na rangiranju spletne strani iz strani iskalnikov, saj ti ne bodo znali prebrati vsebine (v to nisem več tako prepričan, vsaj včasih je bilo tako).

Roadkill ::

Boomerang... preveč razmišljaš o stvari. TO kar ti počneš je AJAX. AJAX ni tehnologija, jezik ali veda... to je samo kratica za asinhrono pridobivanje in prikazivanje podatkov na spletni strani.

To kar ti počneš je AJAX. AJAX je kratica, katero so si izmislili ljudje, katerim delvoanje weba ni najbolj jasno.

Raje se uči uporabe kakega frameworka, kateri za take osnovne stvari skrbi že sam. Začni recimo z jQuery in nadaljuj proti bolj backend zadevam.
Ü


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nasvet pred izdelavo

Oddelek: Programiranje
162828 (2172) Gandalfar
»

Zakaj ni AJAX bolj razširjen?

Oddelek: Izdelava spletišč
81591 (1124) MarkookraM
»

ajax - site

Oddelek: Izdelava spletišč
181685 (1685) jype
»

Kako zagotoviti prikazovanje celotne strani

Oddelek: Izdelava spletišč
71506 (1391) coldman
»

Alternative server side jezikom?

Oddelek: Izdelava spletišč
222331 (1983) CWIZO

Več podobnih tem