» »

Brezžične slušalke - pok

Brezžične slušalke - pok

IvoC ::

Imam brezžične slušalke Philips SHC8535/10. Zvok je popolnoma zadovoljiv in cena pri Petrolu je zelo dobra, a vsake toliko časa za hip prekinejo in zasliši se grozen pok - za oglušet, tako da se prav bojim natakniti jih na glavo/ušesa!
A kdo to pozna? Je krivda na slušalkah ali na TV oddaji? Slušalke so še v garanciji, a hibo bi težko dokazoval, ker se ta pok pojavi le občasno.

Nameravam kupiti slušalke Sennheiser RS 170, ki pa so skoraj trikrat dražje, a bi jih vseeno kupil, če nimajo iste "lastnosti treskanja".

Hvala za pomoč in LP
IvoC

Beta2 ::

Pozabi RS 170, sedaj ima sennheiser novo serijo slušalk RS 165, 175,... naj bi bile res hude, še red dot nagrado so dobile pred časom:
http://en-de.sennheiser.com/news-three-...

naslednik RS170 je RS175:
http://eklinika.si/slusalke-sennheiser-...

eVro ::

Teorija:

Brezžične slušalke so še danes večinoma analogne in uporabljajo navadno frekvenčno modulacijo (FM), ponavadi na frekvenčnem pasu 868MHz, nekatere pa tudi na 433MHz/2.4GHz. Omenjene delujejo na 863-865MHz ( http://download.p4c.philips.com/files/s... ), kanal 1 ima centralno frekvenco 863.5MHz, "dvojka" pa 864.5MHz.

Pok ki se sliši je nek kratek signal ki uporablja isto (ali vsaj podobno) frekvenco in je čisto možno, da se bo slišal tudi na drugih slušalkah, ki uporabljajo te, ali če je izvor res močan, tudi druge frekvence. Rešile bi te digitalne slušalke, ki so dražje in še vedno bi namesto poka prekinile zvok za tisti trenutek ko tvoj signal povozi nek močnejši.

Izvor tega signala je lahko tudi naprava, ki ni narejena da oddaja, samo je narejena s slabo elektromagnetno kompatibilnostjo (starejša kot je zadeva, bolj je sumljiva) in "malo seva". To sevanje je elektromagnetno in ni radioaktivno, tako da ni za delati paniko. Vseeno če najdeš izvor motnje in je napravo smotrno zamenjati, jo zamenjaj - tudi dizel ki kadi te ne bo kar ubil, je pa boljše imeti takega ki ne.

Praksa:

Zato je rešitev tukaj iskanje izvora tega poka. Malo razmisli kaj se dogaja v hiši takrat ko se zgodi pok (npr. vklop računalnika v bližini slušalk?). Bodi pozoren predvsem na vklope/izklope/preklope, ni a nujno to. Splača se tudi zamenjati frekvenco, na kateri poteka prenos zvoka, iz kanala 1 (863.5MHz) na kanal 2 (864.5MHz) ali obratno. To popravi tako na slušalkah kot tudi na oddajniku (oba imata stikalo za to).

Če ne bo šlo po filingu, bo potrebno sistematsko iskanje. Najprej je potrebno izločiti same slušalke oziroma opremo, ki jo imaš priključeno nanje. To bi bilo najlaže tako, da izklopiš oddajnik in pustiš prižgane slušalke in če kdaj poči, potem je izvor drugje, ne v tvoji opremi. To najlaže potrdiš tako, da slušalke posodiš "sodelavcu iz drugega kraja" za en vikend in ti pove, če je tam ok. No na tem mestu je važen tudi podatek, kolikokrat se pok zgodi v povprečju?

Nenazadnje je izvor lahko tudi pri sosedu ali kilometer stran, ampak je večja verjetnost da je izvor blizu kot da ni. Zato se splača med deževnim vikendom kot je ta malo sprehoditi po stanovanju, vklapljati in preklapljati naprave in poslušati če bo kaj. Taki lušten vikend hobi projekt, če si za take stvari. Drugače pa predlagane Sennheiserce uporabljajo digitalen prenos na 2.4GHz, tako da poka gotovo ne bo. Še vedno pa lahko ob vklopu mikrovalovke prekinejo, pa z Wi-Fijem se lahko motijo, pa še kakšen scenarij je možen. Večino (npr. motenje z Wi-Fi) se da sicer rešit, samo demonstrirati hočem da ti tudi 250€ ne more kupiti absolutnega radiofrekvenčnega miru.

IvoC ::

Hvala, eVro, za izčrpen komentar. Zahvalil bi se ti že prej, a na Ugljanu je internet le po bifejih, tja pa ne hodim.
RS170 z ugodno ceno (139€) sem našel na
http://www.electronic4you.si/sennheiser...
Cena je v primerjavi s slovenskimi ponudniki več ko ugodna

Prenos: KLEER lossless audio transmission for interference free reception
Glej:
http://en-us.sennheiser.com/wireless-he...
Prosim za komentar, če si tako ljubezniv. Hvala!

Hvala tudi tebi, Beta2. Če primerjam RS 170, RS 165 in RS 175, pa ne vidim kakšne posebne razlike, razen v ceni. Mogoče je razlika v kvaliteti izdelave, v izboru materialov, ..., a to me ne moti, ker slušalke uporabljam le za TV govorne oddaje, za poslušanje poročil itd., ker direktno ne slišim dobro, s slušalkami pa skorajda odlično.


LP IvoC

cegu ::

Najbrž mama takrat pometa. Ali pa soses prižiga sekolar.

Čeprav še nisem splišal da bi na FM modulaciji karkoli kadarkoli lahko pokalo, to se dogaja pri AM motnjah.

eVro ::

Jah tale KLEER prenos je po moje kak fensi ime za FEC in vidim da zna tudi multipleksirati več signalov. Pomaga, vsekakor pa ni nič magičnega, kot bi lahko sodil glede na ime.

Ker se sliši zelo glasen pok pri FM sklepam da gre za nek preklop v kakšni močnejši električni napravi. In če je dovolj močna in seva tudi na 2,4GHz pasu (kjer deluje KLEER), potem gre tukaj za fiziko in če seva močneje kot oddajnik slušalk, bo izpad v signalu - KLEER gor, KLEER dol.

NLight ::

Pri meni se vedno zgodi pok na zvočnikih ko nekdo prižge luč v sosednji sobi... Mogoče je tudi pri tebi vzrok kaj podobnega

stalker ::

eVro je izjavil:

... in "malo seva".


Lahko zgubiš narekovaje, ker vsaka stvar oddaja neko sevanje (EM, radiacija, svetlobno, toplotno sevanje itd).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slušalke za filme

Oddelek: Zvok in slika
51227 (982) </head>
»

Wireless headset RF izpostavljenost

Oddelek: Pomoč in nasveti
71074 (881) asdwasdwa
»

Katere brezžične slušalke kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
327384 (6049) BorutK-73
»

Slušalke Sennheiser RS 120?

Oddelek: Zvok in slika
61382 (1209) mcgeek
»

Brezžične slušalke 100EUR

Oddelek: Zvok in slika
133037 (2793) Miha J

Več podobnih tem