» »

Obdelava videoposnetka

Obdelava videoposnetka

Robocop1 ::

Imam en posnetek domače izdelave (družinski spomini) in bi rad naredil nekaj sprememb. Gre za MP4 datoteko, ki velika približno gigabajt (traja 1 uro). Težava pa je v zvoku, saj je zvok le na levem kanalu, desni pa je nem (če poslušam na slušalkah je zvok samo na eni slušalki). Sedaj bi rad zvok iz enega kanala prenesel na drugi oz. naredil "mono". Mogoče bom dodal še kakšno sliko v posnetek (recimo na začetek, kdaj je bilo snemano) ali pa na konec dodal še kakšen drugi posnetek.

Zanima me, s katerim programom bi se dalo narediti te spremembe. Edini pogoj pa je, da spremembe ne vplivajo na kvaliteto posnetka - po shranitvi mora biti slika v enaki ločljivosti, enaka bitna hitrost in datoteka ne sme biti pretirano večja od trenutne (razen to kar nanesejo spremembe). Kaj priporočate, če je to sploh izvedljivo?

eric_cartman ::

V Adobe Premiere, je v efektih ponujena možnost fill left oz. fill right.

To pomeni, da zvok, ki je na levem kanalu premestiš tudi na desni kanal in obratno..

Če imajo to možnost tudi zastonjski programi ne vem.. Če pa imajo, pa izvoziš na koncu v format Quicktime - H.264 (HD). Obdrži praktično isto kvaliteto z zelo dobro stisljivostjo videa.

Robocop1 ::

V Adobe Premiere ne morem uvozit posnetka (Unsupported file format!). Preizkusil sem razne trike, ki krožijo po internetu, kako uvoziš MP4, vendar nič od tega ne dela. Edini smiselni način bi bil, da posnetek prej pretvorim v AVI in ga tako pretvorjenega uvozim v Premiere. Če se odločim za pretvorbo v AVI, moram prej namestiti še dodatni, večji disk, saj mi bo nova datoteka zasedla celotno particijo (glede na to, da je že MP4 velik 1GB). Poleg tega niti ne vem kako se bo kvaliteta ohranila, ker je najprej pretvorba, potem še izvoz.

Probal sem z Microsoftovim Movie Makerjem z nekim manjšim posnetkom in sem dobil kar zadovoljiv rezultat. Nima pa uporabnih orodij za obdelavo zvoka. To pomeni, da bom moral iz MP4 posnetka najprej dobit zvok in ga shranit v MP3 (in s kakšnim programom prilagoditi kanale), potem pa v Movie Makerju utišat originalni zvok in mu pripet prilagojeno MP3 datoteko. Na koncu pa izvozim v datoteko WMV. Vprašanje pa je, kako se Movie Maker obnese pri večjih posnetkih. Če ne bo šlo drugače, je Movie Maker edina rešitev.

opeter ::

Zvok ekstrahiraš z bilokaterim programom, pol pa uvoziš v Audacity, tukaj dupliciraš eno sled na drugega in imaš stereo zvok.

Izvoziš v npr. MP3, WAV ali kaj podobnega.

Ko si s tem končal, tvojo novo zvočno datoteku uvoziš v npr. Windows Movie Maker (priporočam zadnjo verzijo, torej 12/2012), vstaviš video (staro zvočno sled izbrišeš) in na koncu renderiraš videoposnetek v željen format.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Robocop1 ::

Točno tako sem naredil. Uporabil sem nek video converter in shranil samo zvok, potem sem uporabil Audacity in pretvoril v mono. Zdaj montiram sliko in zvok skupaj. Ker je posnetek dolg, upam da se bo tudi na koncu vse do sekunde ujemalo oz. da bosta zvok in slika usklajena.

Zanima me še, kateri format (končnico datoteke) priporočate? Meni trenutno najbolj ustreza WMV, vendar bi želel shraniti v tak format, ki je trenutno najbolj podprt, da kasneje ne bo treba spet konvertat, če bom želel iz posnetkov izdelati DVD video ali pogledat na kateri drugi napravi. WMV se mi zdi zaenkrat v redu in tudi Adobe Premiere ga podpira za uvoz.

PARTyZAN ::

mp4 + h264. Za DVD boš moral pretvarjat, ker je MPEG2 in ni najboljša izbira, če bi rad zadevo stisnil na neko normalno velikost.

m0LN4r ::

Pri exportu daš match source in bi moglo prit ven 1:1 Uporabi .mp4-h.264-vbr2
Stisne se lahko brez izgub dokaj dobro. Samo sam moraš vedet kakšen posnetek imaš. Za dinamičen uporabiš večji bitrate, kot statičen.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri program za urejanje video posnetkov?

Oddelek: Zvok in slika
101868 (1546) SmeskoSnezak
»

VHS na DVD

Oddelek: Pomoč in nasveti
114357 (3250) free2dark
»

Ne morem uvoziti .avi datotek v Sony Vegas 7.0

Oddelek: Programska oprema
362486 (2122) opeter
»

Pretvorba DV v DivX

Oddelek: Zvok in slika
323250 (2153) teoo
»

Kako "narediti" arhiv video posnetkov?

Oddelek: Zvok in slika
202466 (2125) #000000

Več podobnih tem