» »

Cene dela v video industriji?

Cene dela v video industriji?

SiDojc ::

Koliko se gibljejo cene za uro dela v profesionalnih vodah za montažo videa in naprednejšo obdelavo (naprimer after effects)? Zanima me predvsem Slovenija, lahko pa za referenco tudi tujina..

Hvala in lep pozdrav!

Vice ::

50€+

eric_cartman ::

Vice in SiDojc

Zdaj koliko bi moralo biti je eno.. Kakšna je realnost pa je drugo.

Sam toliko že obvladam Afterje(5 let izkušenj), da delam na različnih oddajah, predvsem kreativno infografiko..Vendar je ta poklic pri nas tako razvrednoten, da bodo raje plačali nekemu študentu oz. svežemu diplomirancu max 7EUR/h, kot pa tebi 50.

Tujina pa je potem nekaj drugega..Je pa res, da je tudi konkurenca veliko večja.

Kar pa se tiče montaže je takole.. Svojo oddajo sem jaz montiral v Adobe Premier-u. Recimo pri nas na RTV se uporablja za montažo Quantel, ki je napram Adobe-u čisto drugačen. In ironija je, da je za montažo ta program kar konkretno razširjen. Želim povedat to, da ne glede na to koliko sem znal montirat v Premieru, od Quantela pojma nisem imel in če sem iskren, še danes mi je ta program čuden za uporabo.

Vem da so nazadnje iskali za reality showe na Proplusu montažerja, mešalca slike in par kamermanov. Ampak na razgovore je prišlo največ študentov in zato Proplus niti pomislil ni, da bi za tako delo nekoga plačal več kot 5EUR/h.

Pri teh programih se gre res predvsem za način "Show me what you've got!" kot pa kaj drugega. Torej če ti v tujini rata dobit dober denar in projekte, potem go for it. V Sloveniji pa se sprijazni, da boš lahko zelo vesel, če boš dobil tam med 10-15EUR/h. Od kolegov, ki jih poznam in so v istem biznisu nihče nima več.

No imajo..Samo drugi pa potem grafiko delajo za malo postrani oz. pripravljajo grafiko za GUI v aplikacijah za androide. Poleg tega pa programirajo še v Phytonu, C++ in C#. In programiranje predstavlja večino njihovega delovnika.

Zgodovina sprememb…

Vice ::

eric_cartman cena 50€+ je cena ki jo zaračuna podjetje naročniku. Zdaj če dobiš nekega študenta, ki bo to tebi spacal z 5€ OK. Eno je kvaliteta drugo packarija. In pri 50€+/h se hitro vidi ali je pri projektu delal nek nategnjen študent ali pa je pri tej ceni delala ekipa. In rajši plačam 10x več za izdelek ki mi služi kot pa da plačam drobiž za delo amaterja čigar izdelek ti samo uničuje živce.

eric_cartman ::

Vice, potem pa mi prosim kar takoj povej kje delaš, ker bi res tudi jaz imel 50EUR na uro.

Verjemi, da nisem več študent v dizajnerskih vodah in da znam veliko več kot samo osnove, pa za tako urno postavko še nisem slišal. Za dobre projekte se ponuja tam do 20EUR/h, ampak to je res maksimum pri nas v Sloveniji.

Smo pa že dobivali material od zunanjih delavcev oz. ekip, ki so računale veliko, oddale pa material z miljon napakami, katere smo odpravljali potem mi na TVju.. Tko da ne vem če tukaj ravno drži trditev, da dražja kot je cena bolj kvaliteten je izdelek. Po izkušnjah dosti od zunanjih firm še niti ni slišalo za NTFS ali PAL zapise, da o upper fieldih in lower fieldih ne govorim ali pa celo formatih. In potem se vidi, da so kupili neko grafiko oz. template na VideoHive-u in jo prilagodili v HD format, zraven pa pokupili še par 3D elementov iz zastonjskih strani za 3D modele. Seveda pa potem vidiš, da ti oddajo animacijo v 30fpsjih na lower field first, kar TV nikakor ne podpira in potem ugotavljamo zakaj slika trese na TVju.. Hm..Vse to in še več za 50EUR+ na uro.

Sploh pa če dela ekipa seveda ne misliš, da vsak od njih dobi 50EUR/h, ali pač? Podjetje že mogoče kakšni firmi lahko računa tako ceno, mogoče še večjo..Ampak zaposleni bodo še vedno dobili od tega le delež.

Še naslednja stvar..Grafik, ki obvlada le montiranje v Premieru in opremljanje grafik z efekti v Afterjih je danes le delček celote. Ponavadi se mora vse dopolnjevati še s skoraj obveznimi 3D elementi v Maxu, Mayi, Cinema4D itd. Je skoraj ni reklame ali pa videa, ki ne bi imela 3D elementov.

Spet pa potem rabiš ločit grafike, ki znajo vsega po malem.. In pa pač ekipo v kateri je nekdo strokovnjak le za grading, drugi za montiranje, tretji za obdelovanje animacij v Afterjih, četrti poskrbi za oblikovanje in modeliranje v 3D, peti pa iz tega 3Dja naredi animacijo..

Kakorkoli..Moja poanta.. Si očitno eden izmed redkih, ki so pripravljeni plačat za delo konkretno ceno, seveda za konkreten izdelek. Takih je zelo malo. In še.. Visoka urna postavka mene do sedaj še ni prepričala v kvaliteto..Se zgleda povsod zraven uštulijo pocarji..

Tujina pa je seveda nekaj drugega.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predragi električarji, očitno v Sloveniji trg ne deluje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16835792 (4170) feryz
»

Koliko zaračunati za izdelavo videa? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
16229138 (24543) buttplugs
»

komponente za video montažo

Oddelek: Kaj kupiti
243307 (2696) Infusion
»

Urna postavka - outsourcing

Oddelek: Programiranje
205494 (4240) AndrejO

Več podobnih tem