» »

USB Boot

USB Boot

sci3nc3 ::

Na notebook Lenovo X200 bi rad namestil operacijski sistem... Windows, Linux, karkoli. Ker notebook nima vgrajenega CDROM-a, sem preko SATA-to-USB vmesnika priklopil vgradni CD-ROM (verjetno je to tudi edina možnost) in vstavil CD, za katerega vem, da dela. Težava je, ker računalnik še zmeraj ne boota... CD-ROM se sploh ne zažene (ni slišati, da bi bralo CD), napiše pa "BOOTMGR is missing".

Ob zagonu pritisnem tipko ThinkVantage, preko katere lahko vstopim v nekakšen BIOS. Potem na seznamu izberem "Startup" in tam nekje je možnost za boot order. Probal sem že različne kombinacije, vendar ne dela. Sem naredil kaj narobe? Kako se boota s tega notebooka?

boogie_xlr ::

  1. Nehaj komplicirati,
  2. pojdi v trgovino in nabavi 8GB usb ključek,
  3. snami install iso in yumi usb creator,
  4. kreiraj bootable usb installer,
  5. bootaj z usbja in namesti OS.

loveJDM ::

namesto yumi-ja lahko uporabis microsoftov dvd/usb tool

https://www.microsoft.com/en-us/downloa...

Gapi ::

Rufus usb boot...
No person is rich enough,to buy back his past.

Dzhimen ::

Lp,

imam eno težavo in sicer pri prenosniku Dell Inspiron N7010. Prenosnik sem dobil v popravilo in je v precej slabem stanju. Operacijski sistem je potreben ponovne namestitve, ekran prenosnika ne deluje in še zelo čudno se zaganja...

Prenosnik mora biti pač priklopljen na zunanji monitor, da se ga lahko uporablja. Ko prižgem računalnik, na ekranu ne vidim nič, slišim pa dva piska (BEEEP BEEEP), ki skupaj trajata približno eno sekundo. Nato moram počakati približno minuto, dve, nato moram pritisniti enter in nato se čez približno minuto, dve komaj pojavi prvi video output in sicer ko je računalnik v windows 7 login screen-u. Nato računalnik deluje normalno (bolj počasi, ker je gor ogromno nekega smetja, ampak vseeno).

Želja lastnika je, da prenosnik formatiram. Tega pa ne morem storiti, ker mi ne uspe bootati iz USB-ja, ker sem pač vse dokler računalnik ne boota OS-a v popolni temi.

Ali ima kdo slučajno kakšno idejo kako naj prenosnik formatiram?

Hvala že vnaprej,
lp.

hojnikb ::

vrži ven disk, naredi prvi del inštalacije na kakem druge računalniku, daj nazaj noter, bootaj in dokončaj install na tem prenosniku
#brezpodpisa

Dzhimen ::

Ufff, hvala, na to se pa nisem spomnil. :D

kako pa naj prestavim disk? Ko je treba vpisat uporabniško ime preprosto sklopim računalnik in vzamem disk ven?

hojnikb ::

tako
#brezpodpisa

Dzhimen ::

Hvala, bom probal! ;)

Kaj ::

hojnikb je izjavil:

vrži ven disk, naredi prvi del inštalacije na kakem druge računalniku, daj nazaj noter, bootaj in dokončaj install na tem prenosniku

Do kje točno pa naj bi bil prvi del inštalacije? Do ročnega nalaganja raznih gonilnikov?
Postopka instalacije windowsev se, kolikor se mi zdi, pac ne da narediti v dveh kosih...

Dzhimen ::

Če prav razumem, se windowsi nameščajo na disk do konca tega koraka:



Pač ko konča še completing installation in se računalnik restarta in skonfigurira, je windows nameščen (in v bistvu USB-ja ne rabiš več, če se ne motim?), pol ko prideš do koraka ko si je treba izbrat uporabniško ime, lahko računalnik sklopiš in (nisem probaval, ampak predvidevam), da se konfiguracija po restartu nadaljuje na tem koraku... :D

Bom za vikend probal pa poročam. :)

Kaj ::

In je do tega koraka vseeno, če sistem na disk inštaliraš v drugi, začasni konfiguraciji? Pri vseh verzijah windowsev? Ne inštalira že sama namestitev nekih gonilnikov za vhode itd. Ali je to pač popolnoma univerzalno?

Dzhimen ::

Lej nevem... Bom probal pa poročam. :D

hojnikb ::

driverji se zacnejo namescat sele po resetu...
#brezpodpisa

solatko ::

Če boš nameščal katerokoli windows verzijo od 7-ice naprej, lahko na drugem računalniku naložiš kompleten sistem, potem pa disk premakneš in bo sistem sam poiskal manjkajoče gonilnike in prilagodil ostale elemente.

Sicer pa prenosnik razdri, očisti in zamenjaj termalno pasto, preveri baterijo (če je zanič imaš lahko zaradi tega težave pri startu).
Očisti konektorje RAM-ov in spihaj ležišča.
Za cca 50€ pa lahko naročiš nov display na eBay-u in zamenjaš še to, pa boš dobil nazaj kar solidno mašinco.
Delo krepa človeka

Dzhimen ::

Okej, danes sem se spravil ta računalnik rihtat...
Disk sem vzel ven, ga dal v namiznega in nanj namestil Win7 do koraka kjer je treba izbrati uporabniško ime. Pol sem računalnik na silo izklopil, usb iz katerega sem nameščal windowse sem dal ven in računalnik ponovno zagnal. Kot pričakovano se konfiguracija windowsov normalno nadaljuje pri izbiri uporabniškega imena.

Ta čas ko so se windowsi nameščali, sem prenosnik razdrl, očistil vsa prah na rebrih hladilnika in ventilatorja, zamenjal termalno pasto in prenosnik sestavil nazaj.
Ko je bil prenosnik sestavljen, dam noter še disk, in tukaj so se začele težave... :(

Tista dva piska ob bootu, o katerih sem zgoraj govoril sta bila zaradi baterije. Če je baterija not, ob bootu dvakrat zapiska (ker je baterija fuč). Če baterije ni, ne piska.

No, sedaj imam naslednji problem. Ko računalnik zaženem, se zažene ventilator, zažene se disk, video outputa ni in po recimo 10-15 sekundah se prenosnik izklopi.
Če je baterija not, naredi isto, le da zraven še 2x zapiska.
Če to ponovim recimo petkrat, se prenosnik izklopi že prej kot v 10 sekundah. Če vzamem disk ven, ista zadeva. Če pustim v prenosniku samo eno ploščico RAMa, se zgodi isto.
Če vzamem obe ploščici RAM-a ven, začne prenosnik piskati, vendar piski niso isti kot piski za baterijo (so tišji in višje frekvence - POST), in piska v nedogled (pustil sem recimo 2 minuti) in se prenosnik sam od sebe ne ugasne.

Nekaj sem brskal po spletu in sem probal:
- reset laptopa (držal pwr button 40s)
- Fn key + power on
- ob bootu pritiskal F8, F2, F12, ESC, F1, DEL...

V glavnem računalnik se vedno sam od sebe ugasne še preden odda kakeršenkoli video output. Ne morem priti v Windowse, ne morem priti v BIOSe...

A ima mogoče kdo kakršnokoli idejo kaj bi lahko bilo narobe?
Za pomoč se že vnaprej zavaljujem.

Lep pozdrav!

solatko ::

Ko si ga razdiral, si nekaj narobe priklopil nazaj. Razdri še enkrat in dobro preglej zadeve.
Lahko, da si dal preveč termalne paste in, če je prevodna, ti povzroča stik na procu ali grafi.
Delo krepa človeka

Dzhimen ::

Ja, sem ga takoj razdrl in sestavil in nato je delal... Zdaj mam problem, da mi ne prikazuje slike na zunanjem monitorju...

https://slo-tech.com/forum/t651855/p496...

solatko ::

Kakšen priklop - Hdmi v nekaterih prenosnikih ne dela avtomatsko, temveč je potrebno nastavit v orodju grafične AMD, Intel ali nVidia.
Delo krepa človeka

zuz3k ::

kater program uporabljate za prit v računalnik preko USB-ja do podatkov? varianta windows live (ki mi ne dela)??

lp
Life is a psychological game.

DOOM_er ::

linux z usbja
Robots will steal your job. But that's OK

solatko ::

zuz3k - Vzameš disk ven in ga pregledaš na delujočem računalniku ali kot zunanji disk preko usb adapterja (ohišje za prenosni disk cca 10€) ali z namestitvijo v desk računalnik.
Delo krepa človeka

WizzardOfOZ ::

zuz3k je izjavil:

kater program uporabljate za prit v računalnik preko USB-ja do podatkov? varianta windows live (ki mi ne dela)??

lp


USB 3.0 ohišje za 2.5" disk in SSD disk 120GB v tem ohišju ter inštalirane windows 10 na ta disk. Zadeva deluje brez problemov.

solatko ::

WizzardOfOZ - Misliš windows to go. Nima vsak tega, jaz ga imam na ključku pa še redno posodobljeno. Problem je, če je z računalnikom OP-ja kaj narobe ali, če je disk fuč. V drugem računalniku lahko zaženeš orodja, ki zadeve morda uredijo.
Delo krepa človeka

WizzardOfOZ ::

Ne, če imaš ssd disk v usb ohišju, lahko tudi windows 10 pro inštaliraš na ta disk.
Vtakneš usb ssd v računalnik, v drug usb daš inštalacijski usb od windows 10, Bootaš iz usb ključka z inštalacijo, in inštaliraš na ssd disk v usb ohišju. To deluje preverjeno. Imam to narejeno.

solatko je izjavil:

WizzardOfOZ - Misliš windows to go. Nima vsak tega, jaz ga imam na ključku pa še redno posodobljeno. Problem je, če je z računalnikom OP-ja kaj narobe ali, če je disk fuč. V drugem računalniku lahko zaženeš orodja, ki zadeve morda uredijo.


Če pa rabiš samo enkratno, pa lahko tudi potegneš z neta 3 mesečno zastonjsko verzijo windows 10 enterprise in si jo inštaliraš na tak ssd disk preko windows to go ikone v nadzorni plošči.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

WizzardOfOZ - sam sem to naredil kar v window pro, ki jih uporabljam, samo ključ mora bit certificiran s strani M$.
Imam tale ključek 64GB

https://www.pcplus.si/racunalnistvo/shr...
Delo krepa človeka

WizzardOfOZ ::

To je samo oblika ključka, v osnovi je notri ssd disk. Preveri kako se obnaša v računalniku, pa boš videl, da ga windows 10 zaznajo kot ssd drive in ne kot usb key. Par flagov je drugačnih in se obnaša kompletno drugače kot če bi bil to usb ključ.

Če imaš SSD disk lahko windows 10 pro brez problema inštaliraš na tak disk. Ali pa še lažje. inštaliraš kar v računalniku, pa ga daš potem v usb ohišje in zadeva deluje.

solatko ::

Nabavil sem ga ob izidu windows 8, ko veliko računalnikov ni hotelo instalirat novega sistema, tako sem najprej preizkusil, če bo vse delovalo. Sedaj mi poležava po predalih in ga v bistvu ne uporabljam več, razen za testiranje kakšne mašine brez diska.
Delo krepa človeka


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izvoz digitalnih potrdil iz nedelujočega računalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
666009 (4405) solatko
»

težave z zagonom računalnika po kloniranju diskov

Oddelek: Pomoč in nasveti
474809 (3815) gruntfürmich
»

Vgradnja SSD + prenos Win 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6310737 (8636) Machete
»

Prenos sistema iz HDD na SSD (stotič:)) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5716248 (9740) opeter
»

Nov prenosnik med inštalacijo ne zazna ssd diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
385195 (4219) solatko

Več podobnih tem