» »

Delo v Franciji

Delo v Franciji

GummyBear ::

Ponuja se mi možnost dela v Franciji. Nagibam se k temu, da bi jo sprejel, vendar pa z delom v tujini nimam nikakršnih izkušenj. Zanima me, kako kaj vse je potrebno urediti, da lahko živim in delam v tuji državi. Verjetno ne zadostuje, da grem samo čez mejo in tam začnem delat, ampak moram prej urediti kakšno papirologijo? Lahko kdo mal opiše.

tadejbb ::

Papirjev kakih posebnih nerabiš, saj si v EU tako, da ti kakšne delovne vize itd.. odpadejo, Če greš za večno tja ali pa za daljše obdobje si moraš tam urediti začasni naslov , ter odpovedati rezidenstvo v Sloveniji, da neboš plačeval davkov, ter zrdavstveno zavarovanje( vzajemna.... ).
V primeru, da si boš prenesel stalni naslov v Francijo, moraš tam urediti stalni naslov, pol pa nazaj v Slovenijo spremeniti dokumente.

V tujini si pa moraš priskrbeti neko stanovanje in začasni nalsov na njega, ter zdravstveno zavarovanje( če ni prkeo firme) ostalo pa ne rabiš nič, vsaj ena prednost EU :D
Mislim, da je to bolj ko ne vse pomembno glede papirologije : D

Če te še kej zanima vpraši na : tadej.brodej@gmail.com

LP

Tadej Brodej

infiniteLoop ::

Najverjetneje zadostuje, da se enostavno preselis in zacnes delati. Za pretok delovne sile znotraj EU ni vec nobenih omejitev (razen za nove clanice npr. Hrvasko).

V izogib prekomernega obdavcevanja se pozanimaj glede davcnega rezidentstva na DURSu.

Ceprav naceloma ne potrebujes nobenih dodatnih papirjev, se vseeno pozanimaj kaj potrebujejo Frncozi, ko zacnejo delati (registracije, zdravniski pregled ali kaj podobnega).

Morda bos imel tudi kaksne zaplete pri iskanju stanovanja. Pred ene 10imi leti, ko sem se selil v UK, je bil hec, da si za najem moral dati anglesko stevilko bancnega racuna, za odprtje racuna pa si moral imeti naslov v Angliji...

Za tocne nasvete glede Francije pa bos moral pocakati, da odgovori kdo drug. Probaj tudi malo pogooglati za forumi tipa "slovenci po svetu".

Edit: Me je prehitel Tadej z bolj specihicnimi informacijami.
None of us is as dumb as all of us.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Pa če boš delal v Franciji, se začni učiti francosko, ne glede na to če je v podjetju uradni jezik angleščina. Pride prav pri podaljševanju pogodb ... Francozi pa še bolj kot Nemci cenijo pogovor v njihovem materinem jeziku.

Delodajalca prosi če ti lahko pomaga pri iskanju stanovanja. Namreč precej lažje je dobiti stanovanje lokalcu in pod boljšimi pogoji, kot nekemu tujcu.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davčno svetovanje - delo/selitev v tujino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12130507 (15143) SmeskoSnezak
»

Stalno prebivališče v drugi EU državi, vse drugo pa v Sloveniji?

Oddelek: Loža
162185 (1723) shadeX
»

Selitev v Švico

Oddelek: Loža
429415 (6172) joze67
»

Selitev v tujino/Nemcijo?!? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13523282 (16816) PrimoZ_
»

Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18749869 (20005) DOOM_er

Več podobnih tem