» »

Twitter seli podatke Neameričanov na Irsko

Twitter seli podatke Neameričanov na Irsko

Slo-Tech - Twitter je sporočil, da bodo 18. maja začele veljati pomembne spremembe politike zasebnosti in pogojev uporabe. Glavna novost bo zadela vse uporabnike, ki ne živijo v ZDA, saj bo zanje odgovorno podjetje Twitter International Company, ki ima sedež na Irskem. Novost tako vpliva na 77 odstotkov od 288 milijonovuporabnikov Twitterja, a kakšne bistvene spremembe ne bodo opazili.

V podjetju zatrjujejo, da so se zato odločili, ker bodo s tem podatke iztrgali iz dosega NSA. Slednja ima namreč v ZDA pristojnost zahtevati dostop do podatkov, ki bi lahko pripadali teroristom, podjetje pa ne sme razkriti niti obstoja zahtevka (gag order). V Twitterju upajo, da se bodo s selitvijo na Irsko temu izognili. Res ne bo več uradnih zahtevkov NSA, a po drugi strani to pomeni, da gre za tuje podjetje na tujih tleh, za katerim načeloma NSA lahko sama vohuni kakor ve in zna. ZDA zatrjujejo, da se NSA industrijske špijonaže ne gre, a v tem primeru bodo pristop gotovo okvalificirali kot protiteroristično dejavnost, kar pa lahko počno.

V EU je zakonodaja s področja zasebnosti strožja, zato je irski informacijski pooblaščenec že napovedal pogovore s Twitterjem, kjer bodo obdelali posledice odločitve in standarde, ki jih bo moral Twitter odslej spoštovati. Beseda bo tekla tudi o nastajajoči evropski zakonodaji, ki bo od podjetij zahtevala spoštovanje evropske zakonodaje o zasebnosti ne glede na njihov sedež, dokler bodo želela poslovati v EU, kar bo vključevalo tudi pravico do pozabe v iskalniku po celem svetu (trenutno je le za EU) ter potreben izrecen pristanek uporabnika na deljenje njegovih osebnih podatkov. Ustanovili bodo tudi 28-članski odbor, ki ga bodo sestavljali informacijski pooblaščenci iz držav članic, kamor bodo nacionalni regulatorji lahko odstopili primere v odločanje in kjer se bodo reševali ugovori na odločitve nacionalnih organov. Za ustanovitev tovrstnega organa si je najbolj prizadevala Nemčija, največje pomisleke pa je imela prav Irska, kjer ima sedež ogromno ameriških multinacionalk.

Ni naključje, da ima Irska najbolj ohlapno zakonodajo za varovanje zasebnosti in najbolj liberalno davčno zakonodajo, ki omogoča izmikanje plačilom davkov in gre ostalim državam precej v nos.

3 komentarji

erunno ::

Zakaj so se sploh trudili seliti na Irsko, ko pa bodo do konca oktobra spret seliti vse podatke v Rusijo. A niso mogli kr direkt tja vse podatke preselit?

filip007 ::

Denar morajo porabiti, če so že v davčni oazi Irske.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

bMozart ::

Pohvalno.



Kakorkoli, kar je enkrat na internetu, ostane tam za vedno.
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo EU suspendirala sporazum o izmenjavi podatkov z ZDA?

Oddelek: Novice / Zasebnost
4511918 (9473) AndrejO
»

ECJ razveljavil dogovor o varnem pristanu med Evropsko komisijo in ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
1514935 (13232) AndrejO
»

Dogovor o iznosu osebnih podatkov v ZDA pod vprašanjem

Oddelek: Novice / Zasebnost
149758 (7700) k4vz0024
»

Začetek sojenja proti Facebooku

Oddelek: Novice / Tožbe
97807 (6020) Afo
»

Nemško sodišče pritrdilo Facebooku glede resničnih imen

Oddelek: Novice / Zasebnost
93820 (2920) JesusChrist

Več podobnih tem