» »

Srebro in bron na evropski naravoslovni olimpijadi

Srebro in bron na evropski naravoslovni olimpijadi

Slo-Tech - Na Evropski naravoslovni olimpijadi, ki je potekala od 26. aprila do 3. maja v koroškem Celovcu, je Slovenija osvojila eno bronasto in eno srebrno medaljo. Srebrno medaljo je osvojila ekipa, v kateri so tekmovali Katja Arh (Gimnazija Litija), Aleksej Jurca (Gimnazija Bežigrad) in Martina Lokar (Škofijska gimnazija Vipava). Bron je pripadel trojki Barbara Jaklič (Gimnazija Novo mesto), Maruša Kerenčič (BIC Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola) in Anže Šumah (Gimnazija Ravne na Koroškem). S tem so ponovili lanski dosežek.

Na tekmovanju je sodelovalo 50 tričlanskih ekip iz 25 držav EU (manjkajo Poljska, Velika Britanija in Malta), ki so se pomerile v reševanju interdisciplinarnih eksperimentalnih nalog s področij fizike, kemije in biologije. Dvakrat po štiri ure časa so imeli, da so se spopadli s problemskimi izzivi. Prvi dan so analizirali posledice gradnje črpalne ali vetrne elektrarne; proučevali so potočne rake, koncentracijo kroma v prsti in vodah ter učinkovitost povezave vetrne elektrarne s shranjevanjem energije kot elektrolizo vode. Drugi dan so reševali policijski primer ponaredka umetnine, in sicer so morali iz najdenih dokazov ugotoviti, v katerem ateljeju je bil narejen nek ponaredek. Pri reševanju so morali pokazati teoretično znanje in eksperimentalne veščine, ki so nujno potrebne za laboratorijsko delo. Pomembna razlika v primerjavi z ostalimi olimpijadami pa je ekipna in interdisciplinarna naravnanost, saj ekipa brez sodelovanja in obvladanja vseh treh osnovnih naravoslovnih ved ne more doseči dobrega rezultata. Poleg strokovnosti so zato zelo pomembne tudi komunikacijske veščine in sposobnost sodelovanja, pri čemer sta se slovenski ekipi izkazali.

Srebrna ekipa je dosegla 14. mesto s skoraj 80 odstotki doseženih točk, medtem ko je bronasta ekipa srebro zgrešila zgolj za poldrugi odstotek in dosegla 72 odstotkov. Prihodnje leto bo tekmovanje potekalo od 7. do 14. maja v Tartuju v Estoniji. Prvo dejanje izbora slovenske ekipe za Tartu bo šolsko tekmovanje iz naravoslovja, ki bo potekalo novembra po slovenskih srednjih šolah.

1 komentar

gruntfürmich ::

svaka čast!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zgodovinski uspeh Slovencev na evropski naravoslovni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2810317 (8126) St753
»

Slovenija na evropski naravoslovni olimpijadi prvikrat osvojila zlato in srebro

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
107667 (5497) loki0101
»

Srebro in bron za Slovenijo na evropski naravoslovni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
56217 (5290) LJ4L
»

Slovenija s srebrom in bronom rekordno na EUSO 2012

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
146074 (5142) Icematxyz
»

Slovenija osvojila srebro in bron na EUSO 2011

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
168351 (7497) $%&/()

Več podobnih tem