» »

Redmondski velikan 40 let pozneje doživlja drugo pomlad

Redmondski velikan 40 let pozneje doživlja drugo pomlad

Microsoft Surface 3 Pro

Prvih enajst Microsoftovih uslužbencev, 1978. Prva vrsta: Bill Gates, Andrea Lewis, Marla Wood, Paul Allen; druga vrsta: Bob O'Rear, Bob Greenberg, Marc MacDonald, Gordon Letwin; zadnja vrsta: Steve Wood, Bob Wallace, Jim Lane.

Naslovnica revije Popular Electronics, januar 1975

OS/2 2.1

Microsoft BOB

Interpreter BASIC za Altair 8800

Microsoft Lumia z Windows Phone

Gates, Nadella, Ballmer

Slo-Tech - Paul Allen se je rodil leta 1953 v Seattlu, dve leti pozneje se je v istem kraju rodil še Bill Gates. Spoznala sta se na elitni zasebni srednji šoli Lakeside School, kjer ju je družilo navdušenje nad računalniki. Po stoodstotnem rezultatu na maturi je šel Allen študirat na Washington State University, Gates pa se je odpravil na drug konec države na Harvard, a sta z Allenom vseskozi ostala v stikih. Leta 1974 je Allen obesil študij na klin in šel delat kot programer v podjetje Honeywell, Gates pa mu je med počitnicami občasno pomagal. Januarja 1975 je izšel računalnik MITS Altair 8800, ki je uporabljal Intelov procesor 8080 in ki je spremenil zgodovino računalništva.

Dvaindvajsetletni Allen in devetnajstletni Gates sta 4. aprila 1975 v Novi Mehiki ustanovila podjetje Micro-Soft, ki je izdelalo interpreter za BASIC za omenjeni računalnik. Gates in Allen sta namreč hitro ugotovila, da je to eden ključnih delov, ki Altairu še manjka. Gates je poklical v MITS in ponudil, da izdelata interpreter. Osem tednov pred napovedano predstavitvijo nista imela ne Altaira ne interpreterja. Allen je napisal emulator sistema PDP-10, Gates pa interpreter. V osmih tednih sta napisala interpreter za BASIC, ki sta ga prvič preizkusila v Albuquerqueju na sedežu MITS-a. Deloval je. MITS je bil nad izdelkom dovolj navdušen, da ga je tržil kot Altair BASIC, in Microsoft je dobil prvo pogodbo. V letu 1976 je Micro-Soft zaslužil 16.000 dolarjev (okrog 60.000 današnjih dolarjev). Še istega leta so iz imena izpustili vezaj. Leta 1979 se je Microsoft preselil v zvezno državo Washington, kjer so imeli manj težav z iskanjem primernega kadra, leto pred tem so na Japonskem odprli prvo pisarno v tujini.

Microsoft je sodeloval s podjetjem Digital Research, ki ga je ustanovil Gary Kildall s svojo ženo. Kildall ni bil le deset let starejši od Allena, bil je tudi manj predrzen. Doštudiral je iz matematike ter na Univerzi v Washingtonu doktoriral iz računalništva. Digital Research je z Microsoft sodeloval tako, da je skrbel za operacijski sistem, Microsoft pa je urejal programske jezike. Med drugim so napisali tudi operacijski sistem CP/M, ki je tekel na procesorjih Intel 8080 in klonih. Leta 1981 je imel Microsoft 128 zaposlenih in 16 milijonov dolarjev prihodkov, Digital Research pa 5,4 milijona dolarjev. In tedaj se je pisala zgodovina, ki je po spletu naključij poskrbela, da je Microsoft danes eno izmed najbolj prepoznavnih podjetij na svetu, Digital Research pa je svojo pot žalostno sklenil leta 1991, ko ga je kupil Novell.

Leta 1980, ko je že postajalo jasno, da je v osebnih računalnikih prihodnost, je veliki IBM razvijal svoj model. Nujno so potrebovali čim več programske opreme in seveda operacijski model. IBM je stopil v stik z Gatesom in se zanimal za operacijski sistem CP/M, ki pa je bil v lasti Digital Researcha. Gates jih je napotil h Kildallu, ki pa tedaj ni našel časa za srečanje z IBM-om, temveč je tja poslal svojo ženo. Ta ni želela podpisati pogodbe o nerazkrivanju (NDA) in ni bila navdušena nad sodelovanjem, zato dogovora niso sklenili. IBM pa je operacijski sistem nujno potreboval.

Vskočil je Gates, ki je poznal Tima Petersona in njegovo podjetje Seattle Computer Products. Za 50.000 dolarjev je odkupil njihov operacijski sistem 86-DOS, nato pa je podpisal pogodbo z IBM-om, ki mu je navrgla večkratnik tega zneska. Čeprav je bil 86-DOS manj zmogljiv od CP/M, je Kildall vlak zamudil. 86-DOS je bil dovolj podoben CP/M in od programov ni zahteval veliko prilagoditev. Microsoft je postal glavni IBM-ov dobavitelj operacijskega sistema, pogodba pa je Microsoftu dovoljevala, da operacijski sistem prodaja tudi drugim podjetjem, kar so seveda počeli. Za nameček se je bil Peterson pri razvoju 86-DOS zgledoval prav po CP/M, ki ga je nadgradil in dodelal tako, da je podpiral tudi 16-bitni procesor Intel 8086. Peterson je kasneje Gatesu očital, da je prikril svoje sodelovanje z IBM-om in da je vse pravice za 86-DOS kupil s figo v žepu. Na koncu je prejel milijon dolarjev v poravnavi. Tudi Kildall je želel tožiti, ker je DOS uporabljal nekatere klice iz CP/M, a se Kildall za tožbo zaradi pomanjkanja sredstev ni odločil. Zadovoljil se je s ponudbo, da bo IBM ponujal tudi CP/M-86. Hkrati je Kildall razvil tudi DR-DOS, ki je bil izboljšan klon Microsoftovega DOS-a, se ni nikoli prav prijel. Razlog je bilo tudi Microsofto monopolno vedenje, saj so se njegovi programi na DR-DOS namenoma rušili, za kar (in drugo nezakonito početje) je Caldera kot naslednik Digital Researcha iztožil 150 milijonov dolarjev leta 1996.

Prijateljstvo med Microsoftom in IBM-om je bilo sila čudno. Microsoft je bil majhno, živahno in prožno podjetje, ki se je hitro prilagajalo novostim in kjer so vladali neformalni odnosi. IBM je bil njegovo nasprotju. Velika in zategnjena korporacija pomeni, da v njej vlada stroga hierarhija. V praksi je to pomenilo, da če je želel programer vnesti spremembo funkcionalnosti v program, je moral dobiti dovoljenje od svojega nadrejenega, ki je vprašal svojega nadrejenega itn. Hitro so minili tedni, preden so sprejeli odločitev.

IBM in Microsot sta skupaj razvijala nov operacijski sistem OS/2, hkrati pa je Microsoft sam razvijal tudi Windows. Microsoft je ugotavljal, da OS/2 ne bo prinesel želenih rezultatov, zato so čedalje več programerjev premeščali na projekt Windows. Ko je leta 1990 novi Windows 3.0 popolnoma obnorel množice in pregazil OS/2, je postalo jasno, da bo nadaljnje sodelovanje med podjetjema nemogoče. Microsoft je prekinil pogodbo z IBM-om in se posvetil Windows. Gates, ki je bil izvršni direktor Microsofta vse od njegove ustanovitve, je zopet ukanil konkurenco.

Prodaja Windows je eksponentno rasla in Windows 3.1 ter Windows 95 sta spremenila način, kako danes razmišljamo o osebnih računalnikih. Poleg linije Windows je Microsoft imperij pomagal graditi pisarniški paket Office. Danes je podjetje resen igralec tudi na trgu strojne opreme, kjer poleg konzol Xbox razvijajo tudi linijo tabličnih računalnikov Surface. Z nakupom finskega podjetja Nokia pa so nenadoma postali eden največjih proizvajalcev pametnih telefonov in sistemov zanje. Danes je Microsoft tretje največje podjetje na ameriški borzi, njegova programska oprema pa teče na 90 odstotkih računalnikov na svetu. Gates se je vmes umaknil z vodilnega mesta. Leta 2000 ga je zamenjal Steve Ballmer, ki ga je lani nadomestil Satya Nadella.

Microsoft je imel tudi težke trenutke, velike zablode in neuspele projekte. Med največje zablode lahko gotovo štejemo Zune, Bob, Mira, Kin in Windows Mobile, ki jih uporabniki sploh niso posvojili. Potem so tu še verzije, s katerimi na prvi pogled ni nič narobe, a se jih je prijela stigma, da gre za katastrofo - Internet Explorer 6, Windows Millennium, Windows Vista, Windows 8. Nekateri so resnično slab kos kode, drugi so le toliko drugačni od ustaljenega, da jih uporabniki niso sprejeli. Tudi s tožbami Microsoftu ni manjkalo izkušenj, saj so se morali na obeh straneh Atlantika konstantno soočati z očitki, da izkoriščajo svoj monopolni položaj na trgu operacijskih sistemov.

Na prelomu tisočletja, ko je Ballmer prevzel žezlo, je bil Microsoft v dobri formi, a je šlo zlagoma na slabše. Katastrofalni izdelki, kot je bil Bob, nikoli niso problem, saj jih trg hitro izpljune. Nevarnejši so izdelki, s katerimi podjetje počasi drsi v irelevantnost, medtem ko jih konkurenca prehiteva po desni. To se je zgodilo Nokii, ki se ni znala odzvati na prodor iPhonov in Androida. Microsoft, ki je imel nekoč absolutni monopol na trgu operacijskih sistemov in brskalnikov, je kar naenkrat dobil konkurenco v obliki Appla, Mozille, Linuxa in drugih. Sam osebni računalnik je dobil konkurenco v obliki pametnih telefonov in tablic. Ballmer se je 14 let po najboljših močeh boril s trgom, a je na koncu mesto prepustil Satyi Nadelli, ki ima cilj reorganizirati in revitalizirati Microsoft. Za zdaj mu dobro uspeva.

54 komentarjev

«
1
2

||_^_|| ::

Hvala za super in obširen članek!

vostok_1 ::

Nadella se mi dejansko zdi dovolj inovativen in freespirited, da bo rešil microsoft pred gotovim zatonom.

Open source je imo edina rešitev za malega-mehkega. Open source z dedicated in organiziranim supportom je IMO kr močna kombinacija.

Invictus ::

Windowsi ne bodo nikoli open source, bodo kvečjemu zastonj ali pa zares poceni ...

Ampak samo za domače uporabnike. Večina denarja se vrti v velikih firmah.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Lonsarg ::

Nadela zna hodit tanko črto med "biti velikan, ki se drži plota in ne inovira" in "startup, ki tvega vse da doseže eksponentno rast".Vsi velikani imajo problem hoje po tej tanki črti. Pač ni lahko hkrati tvegati za nek nov uspeh in hkrati obdržati glavni velik prihodek, ki ga imaš trenutno ampak upada.

Redorange ::

Se mi samo zdi al na uni sliki kjer so vsi trije, Lumie nekam močno izstopajo na sliki?

Dr_M ::

Zakaj pa bi med velike zablode stel Windows Mobile?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: ALT ()

LightBit ::

Invictus je izjavil:

Windowsi ne bodo nikoli open source

Popolnoma verjetno res ne, ampak določeni deli so pa že (.NET Core). Tako kot OS X.

hojnikb ::

Winsi so že opensource, ampak le za izbrane organizacije..
#brezpodpisa

LightBit ::

Zgodovina sprememb…

Cervantes ::

Pozabil NT/2000 in naslednika - XP.
Win95 so bili naslednik trojki in so umrli kot kaj že? Millenium?
Drugače, ja... se je dobro vcasih spomnit.

Zgodovina sprememb…

Tezaab ::

Cervantes je izjavil:

Pozabil NT/2000 in naslednika - XP.
Win95 so bili naslednik trojki in so umrli kot kaj že? Millenium?
Drugače, ja... se je dobro vcasih spomnit.

Tako je. XP je zdruzil stabilnost linije NT in uporabnisko prijaznost linije 9x.
sisemen: "Inženirstvo je v nenehni tekmi z vesoljem. Trudi se izdelati
tehnologijo, ki je odporna na idiote, vesolje pa se trudi izdelati vedno
hujše idiote. In vesolje zmaguje."

boolsheat ::

Invictus je izjavil:

Windowsi ne bodo nikoli open source, bodo kvečjemu zastonj ali pa zares poceni ...

Ampak samo za domače uporabnike. Večina denarja se vrti v velikih firmah.



http://venturebeat.com/2015/04/03/micro...

marvin42 ::

malo OT, ampak tole ne bo držalo:

Dvaindvajsetletni Allen in še ne devetnajstletni Gates sta 4. aprila 1975
Mostly Harmless

Invictus ::

boolsheat je izjavil:

Invictus je izjavil:

Windowsi ne bodo nikoli open source, bodo kvečjemu zastonj ali pa zares poceni ...

Ampak samo za domače uporabnike. Večina denarja se vrti v velikih firmah.



http://venturebeat.com/2015/04/03/micro...

Seveda je "possible", sam se bodo delničarji odločili proti ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Loocas ::

Matev - najslabši troll vseh časov

opeter ::

Hvala za članek. Tudi šef Xboxovega oddelka je odličen in kul karakter!

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Isotropic ::

Tezaab je izjavil:

Cervantes je izjavil:

Pozabil NT/2000 in naslednika - XP.
Win95 so bili naslednik trojki in so umrli kot kaj že? Millenium?
Drugače, ja... se je dobro vcasih spomnit.

Tako je. XP je zdruzil stabilnost linije NT in uporabnisko prijaznost linije 9x.

xp so bli sam 2000 v drugi (gui) preobleki.
kako je bilo s firewallom v vanilla xpjih, sem že pozabil sicer.

CellarDoor ::

win 98, xp in 7 so zame stalnica, 8.1 in wp pa še ni dovolj prepričljivo, verjetno bo win 10 vse popravila

Izi ::

Zanimiv članek.
Se pravi ključni trenutek v zgodovini, je to da nekega dne Kildall ni imel časa in je zato na sestanek z IBM-om poslal svojo ženo :P, ki mu je zavozila posel stoletja.
Če torej pogledamo vso to zgodovino od daleč je pravzaprav ženska začrtala pot računalništva.

JackOdpirac ::

opeter je izjavil:

Hvala za članek. Tudi šef Xboxovega oddelka je odličen in kul karakter!


LOL upam da se hecaš.

Proti PS triu Yoshida + Cherny + Kaz nima za burek

pipy ::

Invictus je izjavil:

Windowsi ne bodo nikoli open source, bodo kvečjemu zastonj ali pa zares poceni ...

Ampak samo za domače uporabnike. Večina denarja se vrti v velikih firmah.



Microsoft: An Open Source Windows Is ‘Definitely Possible’
pipyemall

Matako ::

Izi je izjavil:

Zanimiv članek.
Se pravi ključni trenutek v zgodovini, je to da nekega dne Kildall ni imel časa in je zato na sestanek z IBM-om poslal svojo ženo :P, ki mu je zavozila posel stoletja.
Če torej pogledamo vso to zgodovino od daleč je pravzaprav ženska začrtala pot računalništva.


Mah glede Garyja je v bistvu zgodba, kot jo je v posebni in memoriam oddaji The Computer Chronicles opisal Stewart Cheifet, s katerim sta več kot 10 let skupaj vodila to legendarno oddajo osemdesetih in devetdesetih - in je sedaj v celoti arhivirana in prosto dostopna.

https://archive.org/details/GaryKild

Oddaja je super referenca tudi za ravoj Microsofta in njihovih izdelkov.
https://archive.org/details/BillGate99 :D

https://archive.org/details/computerchr...
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

detroit ::

Tudi jst ne vem čemu windows 8 kot zabloda:( Najboljši microsoftov sistem...ah saj res 8.1 je to:)
Skero

matijadmin ::

Uporabljal sem čisto vse od Janusa naprej z izjemo 10 (ki najbrž razen priložnostno niti ne bom), po minolovcu sem klikal, čeprav nisem imel pojma, kako se ga igra. Vse najboljše, Microsoft.

HPME ::

detroit je izjavil:

Tudi jst ne vem čemu windows 8 kot zabloda:( Najboljši microsoftov sistem...ah saj res 8.1 je to:)


V Windows 8 so odstranili GUI za upravljanje z brezžičnimi omrežji (sprememba gesla...) in GUI za za ustvaritev dostopne točke. Vse to moraš narediti preko CMD.
Nekatare nastavitve so navoljo tudi samo v PC Settings, ki je "Windows App" in temu "oknu" ne moreš spremeniti velikost, minimizirati in upravljati kot z običajnimi okni npr. Control Panel.

vostok_1 ::

Izi je izjavil:

Zanimiv članek.
Se pravi ključni trenutek v zgodovini, je to da nekega dne Kildall ni imel časa in je zato na sestanek z IBM-om poslal svojo ženo :P, ki mu je zavozila posel stoletja.
Če torej pogledamo vso to zgodovino od daleč je pravzaprav ženska začrtala pot računalništva.


Niti ne. Tip je bil nek uptight hipster.

matijadmin ::

IBM je podobno zavozil s kserografijo, ki jo nato v kopircih predstavil Xerox. Kasneje pa še kot laserski tiskalnik.
Vrnite nam techno!

Jackass ::

Windows XP je skoraj identičen Win 2000, le da so malce polepšali GUI. Še večina gonilnikov je bilo enakih. Tako da kar se mene tiče je 3/4 teh izjav kateri windowsi so dobri in kateri ne samo trend, ki pač nastane na osnovi govoric.

Sam sem dolgo uporabljal Windows Millenium in so delovali brez težav oz. nič slabše kot vedno opevani 98 SE. Da pa nekdo izjavi, da so bili Win 95 zgrešen izdelek... win 95 so bili revolucija! Povsem nov grafični vmesnik, nov način interakcije! Pravzaprav se je ključni koncept od Win 95 obdržal vse do vmesnika Metro, ki pa se žal ni prijel. Torej govoriti o neuspešnosti... no ja. Je pa seveda vsaka naslednja različica prinesla nekaj novosti, ki so olajšale delo z računalnikom.
jAcKaSS

vostok_1 ::



Oh the nostalgia. Čeprav sem prešaltal na PC dokaj pozno. Vstrajal sem na drugi, najboljši platformi do tedaj.

PS. Pred kakim letom sem zalaufal 95 v virtualki, da sem stestiral eno igro. Kr delalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

klinker ::

vostok_1 je izjavil:

Nadella se mi dejansko zdi dovolj inovativen in freespirited, da bo rešil microsoft pred gotovim zatonom.

Open source je imo edina rešitev za malega-mehkega. Open source z dedicated in organiziranim supportom je IMO kr močna kombinacija.


Bwahaha...s tem se ustrelijo v koleno.
Najboljse da vsak kekec sari po njihovem sistemu, pol pa dobis sranje ala Ubuntu ven, ko pol zadev ne dela ;((
To je za vas geeke, ko se radi ukvarjate s samim OSom, drugi imamo OS kot vmesnik za poganjat svoja orodja, ne pa da se z njim igrackamo.
Sicer pa mi je win vedno bolj out, pa ne zaradi samega sistema kateri je super, ampak ker je en kup bloata namenjenega njemu in ce nisi lih vsaj malo vesc kaj klikas, imas hitro sranja na njem da glava boli.

tintorel ::

Po pripovedovanju bivšega direktorja IBM-a, ja še ena ženska ključna pri vzponu Microsofta - Billova mama:
od 13.05 naprej

vostok_1 ::

klinker je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

Nadella se mi dejansko zdi dovolj inovativen in freespirited, da bo rešil microsoft pred gotovim zatonom.

Open source je imo edina rešitev za malega-mehkega. Open source z dedicated in organiziranim supportom je IMO kr močna kombinacija.


Bwahaha...s tem se ustrelijo v koleno.
Najboljse da vsak kekec sari po njihovem sistemu, pol pa dobis sranje ala Ubuntu ven, ko pol zadev ne dela ;((
To je za vas geeke, ko se radi ukvarjate s samim OSom, drugi imamo OS kot vmesnik za poganjat svoja orodja, ne pa da se z njim igrackamo.
Sicer pa mi je win vedno bolj out, pa ne zaradi samega sistema kateri je super, ampak ker je en kup bloata namenjenega njemu in ce nisi lih vsaj malo vesc kaj klikas, imas hitro sranja na njem da glava boli.


Človek. Za every day to day zadeve je ubuntu vrhi glave. Vse kar rabiš imaš že v štartu integrirano.
Vaša orodja sicer ne more poganjat, vsaj ne še, ampak open source Winsi pa bi jih.
Ti open source winsi pa bi bili še naprej enhancani iz strani MSja, kar pomeni, da bi njihova inačica bila praktično še vedno najbolj razširjena. Zate ne bi bilo nobene razlike.
Microsoft je zamudil storitveni vlak in zdej ga skuša loviti.
Sicer lahko še vedno imaš open source simple home edition pa plačljiv pro-corporate edition z goodyjsi. Predvidevam, da morda tud že gredo v tej smeri.

Če so ti winsi vedno bolj out, kaj ti je vedno bolj in?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

mtosev ::

microsoft je eden od razlogov, da ima vsako gospodinjstvo komp. win95 pa je bil za Ms prelomen izdelek. slabo, da edino win9x niso bili preveč stable. se še dobro spominjam kak pogosto sn vido bluescreen posebej pogosto pa ko si šel v kakšno dos igrico.:) sn pa to komaj ugotovil, da win9x niso preveč stable ko sn leta 2000 šel na win2000. 2000 so tudi legendarni winsi
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

D3m ::

Kateri 9x ti je pa delal probleme?
|HP EliteBook|R5 6650U|

Poldi112 ::

>microsoft je eden od razlogov, da ima vsako gospodinjstvo komp.

Zakaj že?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Markoff ::

klinker je izjavil:

Najboljse da vsak kekec sari po njihovem sistemu, pol pa dobis sranje ala Ubuntu ven, ko pol zadev ne dela ;((

Ne bom komentiral teze, da je open source edina prihodnost za MS, ker to je pač le mnenje in ne dejstvo, ampak kako si ti predstavljaš, da bo MS predal nadzor nad svojo kodo celemu svetu brez kakršnihkoli omejitev? Menda ja ne misliš, da bo MS ujetnik obstoječih modelov licenciranja (tipa GPL) in da si ne bo izmislil povsem svojega modela licenciranja?
Odprta koda je v vsakem primeru dobra za družbo. Četudi je morda odprta je v smislu dostopa javnosti, ne brezplačnosti. Z njo se ti ni treba ukvarjati, jaz se tudi ne bom, me pa veseli, da je na svetu tisoče geekov, ki se bodo. Ne glede na to, ali so hekerji, dobri samaritani, glory hunteryji, teroristi ali pa samo firbci s področja informacijske varnosti - vsak po svoje skrbi za izboljšave. Poleg plačanih programerjev, ki pa imajo vedno nek omejen vpogled v celovitost in zanesljivost sistemov.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Motion ::

vostok_1 je izjavil:

klinker je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

Nadella se mi dejansko zdi dovolj inovativen in freespirited, da bo rešil microsoft pred gotovim zatonom.

Open source je imo edina rešitev za malega-mehkega. Open source z dedicated in organiziranim supportom je IMO kr močna kombinacija.


Bwahaha...s tem se ustrelijo v koleno.
Najboljse da vsak kekec sari po njihovem sistemu, pol pa dobis sranje ala Ubuntu ven, ko pol zadev ne dela ;((
To je za vas geeke, ko se radi ukvarjate s samim OSom, drugi imamo OS kot vmesnik za poganjat svoja orodja, ne pa da se z njim igrackamo.
Sicer pa mi je win vedno bolj out, pa ne zaradi samega sistema kateri je super, ampak ker je en kup bloata namenjenega njemu in ce nisi lih vsaj malo vesc kaj klikas, imas hitro sranja na njem da glava boli.


Človek. Za every day to day zadeve je ubuntu vrhi glave. Vse kar rabiš imaš že v štartu integrirano.
Vaša orodja sicer ne more poganjat, vsaj ne še, ampak open source Winsi pa bi jih.
Ti open source winsi pa bi bili še naprej enhancani iz strani MSja, kar pomeni, da bi njihova inačica bila praktično še vedno najbolj razširjena. Zate ne bi bilo nobene razlike.
Microsoft je zamudil storitveni vlak in zdej ga skuša loviti.
Sicer lahko še vedno imaš open source simple home edition pa plačljiv pro-corporate edition z goodyjsi. Predvidevam, da morda tud že gredo v tej smeri.

Če so ti winsi vedno bolj out, kaj ti je vedno bolj in?



in kaj bi blo boljše/slabše za končnega uporabnika če bi bli open source. ŠE posebno če bi MS še vedno podpiral svojo verzijo.
En kup enih forkov bi blo. Končni uporabniki bi bili še 100x bolj zblojeni kaj majo oziroma kaj hočjo met. Sam poglej kaka štala je z Linuksi. Še nekdo ki se usaj malo spozna na ročunalnike ne ve točno kateri distro naj izbire da bo dobil dobro podporo, UX,...
Sedaj točno veš kaj dobiš, koga morš poklicat če stvar ne dela, kdo odgovarja za napake,...

Poldi112 ::

Ti se očitno precej premalo spoznaš na računalnike. :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Malajlo ::

No, to, da moraš najprej ugotoviti, kaj za en distro je pred tabo, potem šele se pa odločiš, ali bo apt ali yum, ni glih vrhunec prijaznosti. Res upam, da se z win ne zgodi kaj takega.

Cervantes ::

MS komot naredi Windows odprtokodnega.
Potem si bo pač vsak pisal svojo verzijo in sodbo sam.
Kar je bilo že videno na n-Linuxih.

Cervantes ::

Ssreča naša je, da so winsi svetovni standardard.
Kakršenkoli šit boš na kljukčku privlekel k sosedu ali v sosednjo firmo - stvar laufa.
Da ne govorimo o zilionih driverjev za vso mogočo šaro, za kar MS skrbi, da Se nam s tem ni treba zajebavat.
Long Live MS!:D

vostok_1 ::

Cervantes je izjavil:

Ssreča naša je, da so winsi svetovni standardard.
Kakršenkoli šit boš na kljukčku privlekel k sosedu ali v sosednjo firmo - stvar laufa.
Da ne govorimo o zilionih driverjev za vso mogočo šaro, za kar MS skrbi, da Se nam s tem ni treba zajebavat.
Long Live MS!:D


To ni izključeno pri open source winsih.

Cervantes ::

Veš kaj, čim je zadeva open source in začneš uvajat "popravke, ok, adaptacije", boš prej al slej neki zaznu. Ker winsi, kot mi je prišepnil little brdie, sploh niso tako krasno strukturina zadeva (kot nekateri moji zadnji izdelki, haha), ampak ena totalno nepregledna gomila kode,za nekatere dele velja, da so avtorji že davno mrtvi in noben hudič več ne ve kako to sploh dela.
Zakaj pa misliš, da MS ne da kode ven?
Ker jim je nerodno...
>:D

Poldi112 ::

Malajlo je izjavil:

No, to, da moraš najprej ugotoviti, kaj za en distro je pred tabo, potem šele se pa odločiš, ali bo apt ali yum, ni glih vrhunec prijaznosti. Res upam, da se z win ne zgodi kaj takega.


S stališča koga to zdaj govoriš? Ker napredni uporabnik nekaj izbere in se tisto nauči, skrbnik pa s tem ziher nima problema.

Pač, izbira je super. Če ti ni si izbereš eno distribucijo in ignoriraš ostale. In se pač odločiš, da zate ni izbire.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Cervantes ::

Jaz nimam nič proti open source os-om.
Kdor hoče anarhijo, naj jo ima.
Na lastno odgovornost.

Malajlo ::

Poldi112 je izjavil:

Malajlo je izjavil:

No, to, da moraš najprej ugotoviti, kaj za en distro je pred tabo, potem šele se pa odločiš, ali bo apt ali yum, ni glih vrhunec prijaznosti. Res upam, da se z win ne zgodi kaj takega.


S stališča koga to zdaj govoriš? Ker napredni uporabnik nekaj izbere in se tisto nauči, skrbnik pa s tem ziher nima problema.

Pač, izbira je super. Če ti ni si izbereš eno distribucijo in ignoriraš ostale. In se pač odločiš, da zate ni izbire.

In če prideš pucat za nekom? Da nisi skrbnik? Svet ni samo ena gajbica, pa interneti. Madonca, že če hočem nekaj narediti v Linuxu, moram ne samo poiskati način, kako se to naredi, ampak še kako se to naredi na tisti distribuciji. Ne vem zate, ampak meni načeloma nobena okna, ios (ali pa celo os/2) ne delajo toliko nepotrebnega dodatnega dela, kot razne distribucije Linuxov.
Če si zapišem postopek nameščanja na eni distribuciji, me bo na drugi ubilo iskanje vseh paketov in združljivosti med njimi. Ubilo v smislu, da imam počasi dovolj in da naj se hebe s tem nekdo drug.
Kakor je MS naredil enih kiksov, je na veliko področjih kar precej pred ostalimi.
Članke je pa super. A ni bila napisana ena knjiga na temo zgodovine MS? Zagon v slovenščini? Ma je ziher ene 20 let nazaj :|

Poldi112 ::

Kakšno iskanje paketov? Itak ti packet manager poišče vse. In kot rečeno, praktično ne srečaš drugega kot debian ali rhel based distribucije. Ti je to res tak zalogaj? Sploh, ker je razlik med njima manj kot med win7 in win xp...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

vostok_1 ::

Cervantes je izjavil:

Veš kaj, čim je zadeva open source in začneš uvajat "popravke, ok, adaptacije", boš prej al slej neki zaznu. Ker winsi, kot mi je prišepnil little brdie, sploh niso tako krasno strukturina zadeva (kot nekateri moji zadnji izdelki, haha), ampak ena totalno nepregledna gomila kode,za nekatere dele velja, da so avtorji že davno mrtvi in noben hudič več ne ve kako to sploh dela.
Zakaj pa misliš, da MS ne da kode ven?
Ker jim je nerodno...
>:D


To pa je povsem validen argument ja. Wins koda je imo tudi precej nametana in skupaj spacana. Se strinjam, da jih je sram razkriti kodo, bolj kot kaj drugega.
Je pa res, da na linuxu i'd be pretty lost without the internet. Na winsih še kolkrtolko spraviš skupaj kako obskurno nalogo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

klinker ::

Kot sem reku...vi geeki se ukvarjajte s samim OS-om, jst ga bom imel za poganjat svoj SW, katerega ne bom na kateremkoli Linuxu verjetno nikoli vidu.
Linux je blodnja ki jo samo vi razumete, povprecen janez bo pa winse al pa mac a fural, katera delata out of the box, sploh slednji.
Sem se lep cas zajebaval s temi distribucijami, pa vedno kje kaj kiksa, tako da pa pa, ker se mi z OS-i res ne da se zajebavat.
Sej za dolocene zadeve so dolocene distribucije super, overall za rajo pa ni kruha iz te moke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klinker ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Umrl je Paul Allen

Oddelek: Novice / Ostale najave
216965 (5406) Invictus
»

Microsoft odprl kodo starih MS-DOS-a in Worda

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
2911397 (7858) MrStein
»

Microsoft star 35 let

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
268474 (6648) nekikr
»

Obdobje Billa Gatesa je končano (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
8212056 (7008) Jst
»

Bill Gates se poslavlja od vodenja Microsofta

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
456838 (3629) CaqKa

Več podobnih tem