» »

LINUX - pomoč

LINUX - pomoč

borut10 ::

Pozdravljeni!

V šoli moramo narediti projektno nalogo. In sicer moramo narediti nekaj od naslednjih stvari:
Uporaba operacijskih sistemov v praksi – namestitev strežnikov (IIS, Apache, Nginx, PHP, izbran DBMS ipd.) ter prikaz delovanja), uporaba odjemalec/strežnik…
Izdelava sistema v virtualnem okolju (simulacija delovanja npr. omrežja v podjetju)...

Mogoče kakšen predlog kaj narediti, glede na to, da smo Apache, Nginx, PHP delali že v šoli in ne smemo zdaj. Prosim, če lahko kdo napiše za kaj podobnega ali ne zahtevnega.

Lp

carota ::

Lahko narediš DB server, v VirtualBoxu lahko namestiš linux in MySQL, namestiš eno demo bazo, mislim da MySQL Workbench vsebuje eno. MySQL Workbench namestiš v drugo virtualko ali na host in se konektaš na tvoj DB server, kot proof of concept. Prave aplikacije bi delovale na podoben način. Izi in real word primer.

borut10 ::

carota je izjavil:

Lahko narediš DB server, v VirtualBoxu lahko namestiš linux in MySQL, namestiš eno demo bazo, mislim da MySQL Workbench vsebuje eno. MySQL Workbench namestiš v drugo virtualko ali na host in se konektaš na tvoj DB server, kot proof of concept. Prave aplikacije bi delovale na podoben način. Izi in real word primer.


tudi to smo že delali :/
Še kakšen predlog mogoče?

carota ::

- NAS
- mail server
- firewall

Red_Mamba ::

mogoce namestis ubuntu v virtualca in gitlab?
in demonstriras creairanje git repositorija za kodo in potem sinhronizacijo kode? (client/server :) )
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Zgodovina sprememb…

Ribič ::

Minecraft strežnik.

Poldi112 ::

Web serverjev imaš mnogo, baz in jezikov tudi. Pač izbereš enega, recimo lighttpd, python, postgresql. Za samo pokazati client server je pa še več opcij - ssh, samba, ftp, dns, smtp, ...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

moat ::

Pozdravljeni.

Namestil sem Lubuntu na Lenovo 3000 N200, 2GB RAM-a, kot ste mi svetovali. Mnenja sem, da deluje bolje kot XP in W7. Sicer vsake toliko časa namestim kakšno verzijo Linux-a in se malo "poigram". Drugače nisem resen uporabnik, ker o samem sistemu premalo vem. Zdaj bi pa rad malce več vedel in ga začel resneje uporabljati. Uredil sem si namizje, dodal bližnjice do programov, namestil sem si tudi LibreOffice. Zdaj pa imam vprašanje. Rad bi si zamenjal tudi sliko namizja in ker je mapa v Roth /. mi Linux ne dovoli spreminjanje njene vsebine. Kateri ukaz v konzoli uporabim, da lahko spreminjam datoteke v mapah v Roth /. razdelku? Prosil bi tudi za kakšen link do publikacije ali spletne strani, kjer so zbrani ukazi za uporabo v konzoli. Hvala, lep dan še naprej, moat.

AC_DC ::

http://lubuntuhowto.blogspot.si/2014/09...

Za spreminjanje / moraš imeti root pravice (sudo ime_ukaza ali se prijaviš kot root).

The Linux Command Line
http://linuxcommand.org/tlcl.php
http://kacnje.blogspot.si/2012/08/linux...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AC_DC ()

moat ::

Hvala AC DC, se bom skušal prebiti skozi, za kar pa bom potreboval čas. Pa saj vse potrebuje svoj čas, a ne? Zdaj če prav razumem sintakso bi moral za root pravice izvesti vedno ukaz sudo, potem pa v nadaljevanju, če bi rad kopiral datoteko, bi moral izvesti ukaz za kopiranje, nato pa datoteko, ki se kopira in pot, kam naj se kopira. Bi bilo nekako tako?

AC_DC ::

https://www.midnight-commander.org/
ali kakšen drug gui commander.


https://www.linux.com/learn/tutorials/3...
http://linux.die.net/man/8/sudo

ali odpreš terminal kot superuser in ni potrebno vsakič vpisovati gesla.

moat ::

Kako pa odpreš terminal kot superuser? Drugo vprašanje pa je: npr. za kopiranje v konzoli uporabiš ukaz cp, če hočeš kopirati datoteko ali mapo v root je ukaz sudo cp mapa1 mapa2 (ali datoteka). Kako bi to izgledalo v praksi, če bi želel kopirati npr. datoteko ufo iz mape slike v direktorij root /., v mapo wallpapers, ki se nahaja v /usr/share/lubuntu/walppapers?

Kako pa to napraviš brez uporabe terminala. Če npr. hočem kopirati datoteko ufo tako kot v windowsih z miško copy/paste, mi ne dovoli paste v root v mapo wallpapers (pot/usr/share/lubuntu/wallpapers)?

SaXsIm ::

odpreš terminal in napišeš su.
SaXsIm

moat ::

Sem pogruntal, ja. Terminal, nato: sudo -s, nato pa cp, ime datoteke in ime poti v ciljno mapo. In tako sem kopiral željeno datoteko v root ciljno mapo. Gremo naprej, počasi bo že, upam :). Zdaj je namizje že urejeno. V ne-root razdelkih pa itak delaš tako kot v windowsih. Zdaj pa brat navodila in druge ukaze za delo v konzoli.
Lep dan, moat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Postavitev Apache serverja s podporo za PHP in MySQL (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Izdelava spletišč
322245665 (20330) miko22
»

problem pri sprembi root gesla v MySQL v Ubuntu

Oddelek: Pomoč in nasveti
231210 (790) killa bee
»

Moji strežniki

Oddelek: Omrežja in internet
323270 (2186) Hexx
»

Kako preseliti mySQL strežnik?

Oddelek: Programska oprema
8887 (787) pivmik
»

MySQL pomoč

Oddelek: Izdelava spletišč
81565 (1429) [SkA]

Več podobnih tem