» »

Obdelava zvoka - AMD vs. INTEL

Obdelava zvoka - AMD vs. INTEL

Jebiveter ::

Moj oce se ljubiteljsko ukvarja z glasbo ipd. Odlocil se je nadgraditi/zamenjati racunalnik katerega uporablja pri skladanju, snemanju,...

Sedaj pa ga (tudi mene) zanima katera platforma je boljsa/mocnejsa/hitrejsa pri obdelavi zvoka?
Zanima nas razlika Celeron(tualatin) vs. Duron in P4 vs. AXP. In posledicno tudi SDR vs. DDR.

Ker gre bolj za budget varjanto naj bi bil procesor med 1-1,6GHz.

Ce ima kdo kake konstriktivne pripombe, izkusnje, ipd prosim z besedo na dan!:D
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Matek ::

Procesor ima velik vpliv samo, če izvajaš dosti filtrov, efektov, ipd. Nasploh pa je pomemben veli k in hiter disk ter veliko hitrega rama. Vsekakor nabavite mašino z DDRjem, ker je zadnje čase celo cenejši, drugače pa jaz pravim Athlon.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

tha_man ::

Celeron in Duron odpiši, v tem rangu je daleč najboljša zadeva Athlon 1700+, ki je za svoje zmogljivosti prav nesramno poceni. Z DDR ramom seveda. P4 mislim da je minimum 1,8G, ampak je Athlon ne le cenejši, ampak tudi boljši.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

podtalje ::

Sigurno Athlon XP (res poceni za svojo zmogljivost) in DDR, ki je že cenejši od SDRAM-a.

Asgard ::

atlona na nforce pa dual channel ram ustimaš pa ti bo letel tko kot da bi jemu p4 3 giga not :D

Vlady ::

Ja čist odvisn kwa boš delu gor. Jest mam Athlona XP 1800+ pa 1GB ram-a pa ATA 133 7200 rpm, tri zvočne: SB audigy platinum, CMI8736/PCI-6ch, pa VIA ac'97.... bla bla bla. Tkole je: Intel ima velik večjo podporo zvoku kot AMD. Testirano na moji mašini. Če boš musko pisal, in to dal v MIDI (notni) zapis, ti bo pri melodiji večji kot 50 not/s procesor pokleknu, in boš krepko kasiral buffer underrun na zvočni. Posledice bojo: pokanje, zatikanje, nestabiln OS.... Če se boš samo igral s filtri pa preizkušal je AMD več kot dovolj zate. Drugač, pa na 1800+ ne boš naredu nč bistvenega. Več kot 6 efektov na kanal ne boš sporavu, procesor pa ne bo prenesu. Ker program misliš uporabljat za musko? Jest uporablam Fruity loops 3.x pa Reason 2.x in VST Cubase 5.x. Pr teh ti bolje priporočam Intel, čeprav je dražji, vendar ima več cache pomnilnika, kar omogoča večje "trenutne" obremenitve pri isti frekvenci procesorja kot pri AMD-ju. Jest sm recimo na Reason-u spravu na 18-kanalni hardware mixer (ločeno prek zvočnih kartic). Pri sorround karticah lahko uporabljaš ostale izhkode kot kanale, kar ti lahko razbremeni procesor že na samem mixanju zvoka...

Vlady ::

Aja jest mam drgač SDRAM, vendar ti to ne pomaga preveč, ker se pozna pri polni obremenitvi računalnika komaj 10%, kar pa nikoli ne dosežeš, zato je DDR brezveze stran vržen denar. Raje kupi več MB kot DDR. Jest sm probavu tid z DDR-jem, vendar ni blo nč. 512MB je pa tud več kot preveč. Ker same razlike med 512MB in 1GB sploh vidt ni. Raje imej več L2 cache pomnilnika na procesorju!!! 256kB je premal!

tha_man ::

Vlady, moje ugotovitve so ravno obratne - moj Athlon 1600+ se je namreč bolje obnašal kot P4 1.6G v glasbenih programih. Poleg tega mi ga v Reasonu še ni uspelo obremeniti čez 50%, celo pri najbolj kompliciranih komadih... tako da se mi zelo čudno zdi da tebi 1800+ ni dovolj... samo 6 efektov???

Aja, DDR se dandanes na dobrih platah utegne poznati tudi do 50% v primerjavi s SDR, v povprečju pa je razlika tam okrog 15-20%. Katero plato pa imaš?
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Vlady ::

Zahtevnejših komadih? Kaj je zate zahtevn komad??? :D
V reasonu mam skoz, čez 70% obremenitev, kar mi povzroča tudi do več kot 340 bufferunderun-ov/s na zvočni!! Včasih sploh ne morem poslušat, ampak morm na disk exportat in potem poslušat z winampom...!!!
Meu sm celerona 400, pa mi je skoraj isto delu kt ta procesor. Ni blo večje bistvene razlike, razn pri nalaganju programa.
Ja v fruity loops dam lahko samo 6 efektov na kanal, ker če zvok.... šteka, prekinja, ...
Jest večinoma delam z trance musko, kjer gre velikokrat več kot 50not/s čez zvočno! in kar je več kot to, gre obremenitev tud do 100% (odvisno kake efekte uporablam)
Mam pa VIA KT266 DUAL DDR+SDRAM. Nekje sm prov bral o hitrosti teh ram-ov. Kolk je resnice v tem. Tud če je tolk hiter, je prepustnost procesorja 10x manjša. Tko da... pomaga samo za hvalt se: Imam DDR. >:D

Zheegec ::

DDR je cenejši od SDR, tako da v vsakem primeru DDR.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Jebiveter ::

Hvala fantje za odgovore. Naj debata tece naprej...
Jest se bom jutri razpisal, je zdej ze malo pozno in se mi ne da vec mislit.

@Vlady: samo tako, BTW: kateri OS uporabljas?
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

IceIceBaby ::

Si že pomislu na kakšnega rabljenega iMaca oziroma PowerMaca. Program Pro tools je baje standard na tem področju, obdelava zvoka maci pa so med glasbeniki zelo cenjeni, verjetno ne brez razloga.

tha_man ::

Vlady, mislu sem pač procesorsko zahteven komad. Mi lahko prosim pošlješ RPS od kakega komada ki ti preobremeni računalo, če ni prevelika datoteka? Ful zanima, ker do sedaj res še nisem naletel na kaj takega v Reasonu :)
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Vlady ::

Testiral sem že skoraj vse: win98, win200 SP3, winXP(mam trenutno), linux (samo ni uporabnega programa za musko delat, tko da je ta brezveze).
AMD je bol za igrce nabijat, kot pa se lotit česa tazga. Intel naj bi imel, boljšo procesorsko moč (bolj stabilen in odporen proti zatikanju in preobremenitvi - boljši CPU) , AMD pa boljši FPU (računsko moč). Moj sistem sem testiral in dobil komaj 449Mflopsov.
tha_man, jest večinoma melodijo napišem v fruity loops, potem dam v midi, in potem prenesem v reason. Čeprav se da reason dokaj umirit, glede procesorja, vendar vseeno dela prepočas. Fruity loops pa se totalno "usede". Cubase zaenkrat še tekoče dela, vendar se moraš do vsake funkcije dokopat preko 100 klikov in več, kar je zelo zamudno. Pač manjka dobrih programov, al pa dobrih računalnikov. Škoda, ko vsi programi delujejo še večinoma prek DirectX-a, kar onemogoči hardware efekte na zvočni direktno v programu (da se samo preko driverja naštimat) ;( ASIO požre veliko več procesorja, kot DirectX.
Tud pri nakupu zvočne kartice ti predlagam, da izbereš raje dve, tri, kot pa kupiš eno dobro. Tale SB audigy Platinum, sploh ne morem izkoristit kolkr sploh lahko da. priporočam ti, da vsako zvočno najprej preizkusiš s programi. Audigy je dobra v Cubase in Fruity loops. za Reason, pa si raje izberi kak model od yamahe. :)

Vlady ::

Evo tuki je komad, ki ga je nemogoče poslušat v Reasonu. Zarad navideznega "sorround" efekta mi požre ves procesor, ima pa 32not/s v povprečju. (Skupaj z beat-om!!!) :D

Vlady ::

Aja pa še to: če si avdiofil, ti priporočam, da preizkusiš zvočno kartico na zvočnikih, da slišiš frekvenčni spekter. REcimo take SB audigy, ima zelo "zrezane" nizke tone, prehitro pride do CLIP-a na zvočni in posledica je distorzija zvoka. Priporočam ti tud da daš še 80k za mešalko, ker če se mislip ukvarjat z glasbo bolj profesionalno, ti bo prišla več kot prav. Jest mam yamaha-o MJ200. Solidna 3/4-kanalna mešalka, z dvema efektoma. Zanjo sm dau 53k. Potem koaksialni srebrni kabli za povezavo med komponentami (SB audigy platinum ima vse priključke pozlačene!!!), ker s slabšimi kabli izgubiš na kvaliteti. Tko da če boš kupoval opremo, ne kupuj samo računalnika, ker boš ZELO omejen pri delu.
Za kakšno zvrst glasbe, pa bi to sploh rabil? Elektronsko? :D

tha_man ::

Bom sčekiral zadevo. V RPS-u bi se jo dalo dobit, če ni prevelik fajl (če je seveda narejen z Reasonom)? Da bi lahko sprobal kako obremeni moj računalnik.


Sem malo preiskal Reasonove komade ki jih mam na disku, in našel enega ki mi najbolj obremeni računalnik. Se ti ga da sprobat pa povedat kako obremeni tvojega? Obremenjenost je največja med pozicijama 203-219 (tam se največ dogaja v sekvencerju).

Tu je link:
http://users.volja.net/bojanpas/podatki...


Aja, komada nisem jaz naredu, ampak sem si ga zdownloadal z reasonstation.net.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tha_man ()

Vlady ::

Ja tha_man, ne morm ti poslat rps-ja. Ker ta muska k sm jo gor dau, bo šla na moj cd. Nekak ne morem zaščitit tega, samih originalov. Mogoče tud jest mal preveč efektov uporablam, samo to je pač sestavni del glasbe. Že dolgo premišljujem, da bi izdelal zunanje oscilatorje (generatorje) zvoka. Samo na celeronu 400Mhz se spomnem, da sm normalno lahko uporabu 4 efekte na kanal brez buffer underrun-a na zvočni. Možno je tud, da ima zvočna premalo dodeljenega pomnilnika. Ne vem niti, kje bi lahko to spremenil.

tha_man ::

Ok ni problema. Sicer je RPS že sam po sebi zaščiten - sicer lahko gledaš kako je narejen in ga jasno poslušaš, to je pa tud vse kar lahko. Če karkoli spremeniš se ga ne da več eksportat, niti ne moreš shranjevat sprememb ali kopirat karkoli iz njega. Probaj.

Tisti komadič ko sem ti dal link si probal?
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tha_man ()

Vlady ::

Ej ni časa... pa dons je še petk, pa neki me zaj****a reason u winsih XP... neki kompjuter mede :)

Jebiveter ::

Spet tuki...:D

V glavnem... zanimivo je slisat razlicna mnenja, predvsem argumentirana. Hvala.

@Vlady: Moj oce se ukvarja predvsem z klasicno glasbo. Z racunalnikom ureja skladbe oz. natocije, ki jih potem uporabi pri delu z zborom. Se pa obcasno loti tudi obdelave kakega wavea ipd.

Torej, gre predvsem za delo z midi fajli. Programi so (oz. bodo, ko dobim CUBASE za win2k) Cubase (ali VST ali SX) + GigaSampler, Encore 4, Voyetra MIDI Orchestrator, itd. Kot zvocno kartico namerava nabavit Audigy (najbrz rabljeno, po eni spodobni ceni).
Pravis, da je bolje vzeti P4 1800 za cca. 50k kot AXP1800 za 18k? Ne vem, ce je tistih 22k upravicenih, glede na to, da ima P4 samo 256k vecji L2. Ce bi pa ostal pri isto-cenovnem Intelu (torej Celeron Tualatin) spet nic ne pridobim, ker ima samo 256k L2.
Zaenkrat torej ostaja aktualen AXP. Prepricajte me v nasprotno...:D

Zelo bi bil vesel, ce bi se debata se naprej razvijala, saj je ideti, da imate veliko zanja, ki bi mi/mojemu ocetu prislo zelo prav. se bo kasneje tudi on pridruzil debati. Ima namrec nekaj specificnejsih vprasanj...
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Vlady ::

Glej. MIDI lahko zelo obremeni procesor. Men ga preveč. Če boš skozi AMD-ja poslal MIDI, ki ima več kot 50not/sekundo boš videl zakaj ti nuca več cache pomnilnika. 256KB se pa pozna tko kot 128MN in 512MB ram-a!!!
Kot sem že prej napisal:
-za MIDI je boljši Intel, ker ima večjo procesorsko moč
-za urejanje wave gre hitreje AMD-ju, ker ima veliko večjo računsko moč
Vsekako bi ti blo pa bolje, če procesor preizkusiš v trgovini, ali pa pri enem, ki ima podoben procesor v svojem mlinčku.

_Dejan_ ::

Kaj pa AMD Barton 2500(512k L2) za ceno37k sit(P4 1.8G stane 44k SIT)
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

tha_man ::

Jebiveter, daj to malo bolj razloži, kaj misliš z midijem. Bo tvoj oče samo pisal note, al bo uporabljal tud VST plug-ine in ostalo kramo. Ker če samo piše note bo še kak P100 dovolj zmogljiv.

Pri VSTjih pa jaz prisegam na Athlona. Cache je pomemben, ampak računska moč je po mojih izkušnjah pomembnejša. Tu pa Athlon zmaga. Da o ceni sploh ne govorimo :\

Če se pa res sekiraš zaradi cachea posluši _Dejan_-a. Barton ga ima ravno toliko kot P4, pa še računsko moč ima večjo - in to še vedno za manj denarja kot P4.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Azrael ::

Sicer o glasbi nimam pojma, ampak bom dodal samo to pripombo. Ko boš kupoval računalnik se v velikem loku izogibaj ploščam z VIA chipsetom, ker je precej nestabilen in počasen pri delu z diski ter pomnilnikom. Če boš vzel AMD naj bo chipset Nforce2, če pa P4 pa Intel ali mogče SIS (v zadnjih verzijah je bil zelo v redu). Glede pomnilnika pa tole: RD-RAM (samo za Intel) je sicer še nekoliko hitrejši od današnjih DDR RAMa, ampak je težko dobiti plošče, ki ga podpirajo in je tudi dražji.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Jebiveter ::

Samo pripomba @Azrael:
Sam imam AMD-based masino grajeno na VIA KT333 cipovju in sem rahlo v dvomih kar se stabilnosti tice! Verjamem, da je Nforce2 par % stabilnejsa od KT333/400. Mogoce je tudi rahlo spredaj, ce uporabljas Dual-DDR, a pri single-DDR jo vsaka KTxxx plata presiba. Pri delu z diski je pa tko: moja Epox 8k5a2+ ima IDE prenose supreiorne glede na 8RDA+! Ce ni drugega sem v prednosti zaradi RAID0, ki mi doda cca. 15-20% pri odzivnosti diskovja, kar se zelo pozna pri obdelavi vecje kolicine podatkov (audio/video), s cimer se obcasno ukvarjam.

Naj povem, se enkrat, da gre za "budget" masino, se pravi dobiti cimhitrejso masino za obdelavo zvoka.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

tha_man ::

VIA čipovja danes čist lepo delajo v programih z zvokom, vsaj od KT266A naprej sigurno. To čipovje imam namreč jaz, pa brez problema snemam tud več audio trackov hkrati na disk, prav tako predvajam, latenco v glasbenih programih pa imam 4ms (seveda je to malo boljša zvočna kot Live ali Audigy, ampak če bi imel VIA chipset res probleme bi jih imel tud s to zvočno).

Drgač pa kot sem že zgoraj povedal - za budget zmogljivo mašino je daleč daleč najbolja izbira eden izmed najcenejših AthlonXP modelov.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Vlady ::

Pri delu z MIDI-jem je bolje imeti procesor z več cache pomnilnika. Sicer pa, če ne probaš ne moreš vedet. O tem bi blo dobro naredit test. Samo ne vem kako... mislem tko sm probal, smo konkretnih številk nimam, da bi dokazu...

tha_man ::

Če bi hotel res točno primerjat bi rabu povsem identično konfigurirano mašino, le plata in procesor bi se morala razlikovati. Sploh zvočna kartica lahko naredi ogromno razliko v performancah. Ključ je v dobrih asio 2 gonilnikih.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Vlady ::

Ja AISO je pomoje najbolj močna zadeva za delanje z musko. Mogoče veš, kje bi se lohk dobil kake dobre ASIO 2 driverje za SB audigy platinum interno??? Drgač so pa po večini programi sami krivi za performance. Recimo Reason ne podpira strojnih efektov posebej na en kanal. Niti ni podrpto 32-bitno mixanje.Potem sam sample rate je največ 48kHz (saj delujoč). Vsi vemo, da zvok, pri obdelavi izgubi na kvaliteti, in da recimo 16-bitni ni nikol po obdelavi več 16-bitni ampak 14-bitni al pa še manj. Zato je kvaliteta mixanja in obdelave ponavad zelo visoka. To pa spet obremenjuje procesor. Že zelo bi pospešil zadevo, če bi imela zvočna malo več buffer-ja kot ga ima. Jest imam zdele samo 8MB. Pomoje imam zaradi tega probleme z buffer underrunom na zvočni. ASIO lahko uporabljam samo nad 200ms latency, kar pa sami veste da ni prov lepo. VST Cubase ima to mal bolj pošlihtano kot reason, in se da "rezervirat" sredstva za zvok.
Drugače pa tud vsi vemo, da cache pomnilnik zelo pripomore k stabilnosti in hitrosti. Res pa bi moral pomoje v kaki računalniški reviji naredit test :D

tha_man ::

Za Audigy na žalost ne obstajajo Asio 2 driverji, razen za Audigy 2 Platinum Ex. To je tud eden iz razlogov da sem pred časom odpisal soundblasterje in šel drugam (Terratec). Tudi za omejitev 16bit 48kHz je kriv izključno soundblaster, Reason podpira mnogo več (24/96 sprobano, skoraj sigurno pa da gre tud do 32 bit, če maš tako zvočno). Interno pa Reason vedno miksa v 32 bitih.

Tistih 8 mega bufferja na zvočni (ki sploh ni na zvočni ;)) nima nobene zveze s performancami (uporablja se za hrambo zvokov če uporabljaš soundblasterjev strojni midi sintetizator). Pomemben je samo buffer v nastavitvah za asio, če seveda uporabljaš te gonilnike. Manjši je buffer, nižjo latenco imaš in stvar je bolj odzivna, zato pa tudi bolj riskiraš kak buffer-underrun. Jaz npr. dosežem stabilno latenco pod katerimkoli programom 4ms (buffer je odvisen od nastavljene kakovosti zvoka - pri 16/44 je npr. 192 samplov).

Ampak 200ms latenca je vseeno ogromno. Jaz sem že s SB Live preko DirectX driverjev dosegel 40-50 ms, s kX gonilniki ki podpirajo asio pa 20ms.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

partysound ::

HY! predvsem moraš imeti hudo zvočno. jst se s tem ful ukvarjam.
komp je pa takle:

epox 4pea+
p4 3ghz
1gb ram 333Mhz
2xWD 120gb 8 mb
creative audigy 2 platinum in pa 8 stezni rekorder(drag ko svina)
cambridge megaworks 550

imel sem že kar dosti kompov. kokr dnara tok muske. pr računalnikih ni glih treba šparat.

je*** poceni stvari. so sama šara. IGRAČKE :D :D

tako je tudi pri ozvočenju, ker sem dal komad keša in imam najbolše kar je možno.

MARTIN AUDIO v vsej svoji moči in lepoti.
Močna ozvočenja in lightshow za žurke ali večje koncerte. uros.piskac@siol.net


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Program za izdelavo glasbe iz nič

Oddelek: Programska oprema
122045 (1770) brodul
»

profesionalni zvok na računalniku (ali vsaj blizu)

Oddelek: Kaj kupiti
252461 (1964) Manson
»

Glasba - Ustvarjanje

Oddelek: Sedem umetnosti
463021 (2583) tha_man
»

zvočna do 150k

Oddelek: Zvok in slika
162238 (1923) LunKi
»

Music Stuff

Oddelek: Zvok in slika
61887 (1704) Tr0n

Več podobnih tem